??????Замразени кубчета??????

  • 3 412
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 170
Всичко сварено и пасирано и във формичките за лед. Peace Даже и някакъв сок май бях замразявала така.

Да, както и бульони: много ми беше гот- размразявам две-три кубчета, малко зеленчучета вътре и ето ти я порцията супа за днес Crazy

Сега се сещам, от зеленчуците, които варих за замразяване беше стана чуден бульон. Та него го наслагах в кубчета и замразих. Както и месния, в който вря месцето Peace

# 16
  • Мнения: 1 737
И кърма сме замразявали на кубчета. Много е удобно по същия начин за малки порцийки, на всяка храна - 2-3 кубчета кърма. И за да не поема от миризмата на фризера, се замразява в наелонови формички за еднократна употреба.  Grinning

# 17
  • София
  • Мнения: 6 265
Jancho, извинявай, че ти използвам темата, но съм на вълна захранване (т.е. образоване на тази тема, че ни е рано още за захранване), а и много се зарибих да замразя зелинчуци в кубчета. Наистина е удобно щом замразени имат трайност 5-6 месеца, а ние ще се захранваме от есента, а тогава няма част от зеленчуците. Та имам 3 въпроса:

1. Като се сварят зеленчуците, с водата ли се пасират или само самите зелинчуци?
2. Така замразени могат ли да се използват за захранване, т.е. от тях да се дава за първи път на бебо и може ли да се смесват с кърма (или само картофа се разрежда с кърма)?
3. Как се замразява и дава чушка/пиперка (зелена и червена) - печена и пасирана или сварена и пасирана и съответно изчистена от люспите?

Извинявам се ако ви се струват глупави въпросите ми  Rolling Eyes

# 18
  • София
  • Мнения: 6 249
Да, и аз си спомням, че замразявах бульона, който остава при варенето на зеленчуците.

Кати, аз ги варях, отцеждах и пасирах самия плод/зеленчук; а бульона/сока можеш да замразиш отделно. Защото в началото бебо ще яде по-редички пюрета, но после вече ще ги правиш като на каша. А бульонът е добре да се запазва, защото голяма част от витамините се отделят във водата при варене.

Мисля, че всичко може да се смесва с кърма, но най-вече картофа, защото той, ако не се разреди лепне, особено в началото като трябва е супер гладко пасиран става направо на лепило. Може да се разрежда и пак с бульон, ако нямаш изцедена кърма.

Чушки замразявах, като първо я сваря и после пасирам. По-вкусна е печената, но трябват много нерви, ако ти се занимава да печеш, белиш и тогава пасираш мисля, че няма лошо.

Извинявам се ако ви се струват глупави въпросите ми  Rolling Eyes
Споко, ако още нещо те вълнува питай, всички сме минали от там. Или поне всички майки, които даваме домашни пюрета. Wink

# 19
  • Мнения: 1 170

1. Като се сварят зеленчуците, с водата ли се пасират или само самите зелинчуци?
2. Така замразени могат ли да се използват за захранване, т.е. от тях да се дава за първи път на бебо и може ли да се смесват с кърма (или само картофа се разрежда с кърма)?
3. Как се замразява и дава чушка/пиперка (зелена и червена) - печена и пасирана или сварена и пасирана и съответно изчистена от люспите?


1. Вода се прибавя по твоя преценка. Като извадиш зеленчуците, самите те са доста водни (в смисъл веднага като ги извадиш; а е хубаво веднага да вадиш и пасираш- по хубава е консистенцията на горещо/топло пасираните зеленчуци). Ако, обаче, ти се види гъсто, смело слагай от бульона, в който са вряли. При прехода бебоците предпочитат по- редичко пюре, защото на такава храна са свикнали Grinning.
2. За първо ядене се препоръчват купешките пюренца, тъй като би трябвало контрола в/у продуктите за деца да е с пъти по- сериозен. Мисля, че в тези времена на нитрати и какви ли не л*йна никой няма друго да ти препоръча (дори на село не се знае по почвите какво вирее- мое мнение! Peace). Така че започни с купешки пюренца. Няколко марки предлагат малки разфасофки тъкмо като за захранване. За кърмата: разбира се, че можеш с кърмица да разреждаш. Ако имаш и от нея замразена на купчета, размразяваш колкото ти трябва и готово. То дори е препоръчително (поне на мен ми препоръча педито) в нач. да се разрежда с кърма/АМ
3. Чушката май беше от зеленчуците, които са за по- нататък newsm78. Иначе, аз доскоро само варени съм давала. Вече и печени е опитвал, но доскоро не смеех. Тук друга мама да те посъветва. Hug

# 20
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 975
Първо зелената чушка и после червената, май съответно 7 и 9 месец.

# 21
  • София
  • Мнения: 6 249
Ами аз дадох чушка май 7мия месец (т.е. втория месец на захранването), и доколкото си спомням ми бяха смесени червени и зелени; не съм знаела, че има значение, каква е разликата за бебо? newsm78

# 22
  • София
  • Мнения: 6 265
Благодаря ви за отговорите.  Hug

2. За първо ядене се препоръчват купешките пюренца, тъй като би трябвало контрола в/у продуктите за деца да е с пъти по- сериозен. Мисля, че в тези времена на нитрати и какви ли не л*йна никой няма друго да ти препоръча (дори на село не се знае по почвите какво вирее- мое мнение! Peace). Така че започни с купешки пюренца. Няколко марки предлагат малки разфасофки тъкмо като за захранване. За кърмата: разбира се, че можеш с кърмица да разреждаш. Ако имаш и от нея замразена на купчета, размразяваш колкото ти трябва и готово. То дори е препоръчително (поне на мен ми препоръча педито) в нач. да се разрежда с кърма/АМ
Моята идея е точно ако мога да захраня с тези замръзени кубчета, защото в момента мога да замразя наистина добри зеленчици, произведени от  родителите ни. Т.е. сигурна съм в качеството на зеленчуците.

Дано се включат и други мами с опит да споделят.

# 23
  • София
  • Мнения: 6 249
Аз съм давала от моите зеленчуци за първа храна; само моркови май нямах домашни и купих 1 малко бурканче на Хип; чушка, тиквичка все от домашни само съм давала.

# 24
  • Мнения: 115
Sorry за тъпия въпрос, но какви пликчета ползвате? Откъде мога да си купя???

# 25
  • София
  • Мнения: 6 249
Не пликчета, а тези формичките за лед. Peace

Общи условия

Активация на акаунт