белите ли плодовете? защо? кои?

  • 3 517
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
това ми е питанката! да си сверя 4асовника, понякога се съмнявам, 4е правя добре като беля или не беля сътоветните плодове? а зелен4уците ?

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Беля само тогава, когато кората на съответния плод или зеленчук е много твърда и не може да се дъвче. Например някои сортове ябълки имат много жилави кожи - тях ги беля. И понякога краставиците също са с по-твърди кори - само тогава. Иначе краставицата с кората има съвсем друг вкус, а като я обеля, все едно че й махам всички вкусови качества - не мога да разбера какво точно ям. Като се замисля май само патладжаните беля. Понякога като сме на село когато зреят прасковите и като си откъсна някоя узряла праскова и ме мързи да вляза вътре да си я измия, започвам по малко да си я беля, докато я ям, защото ме дразнят власинките по кората, но това са единични случаи.

# 2
  • Мнения: 3 622
Краставиците винаги ги беля - май е някякъв навик, а и имаме морско свинче което с удоволствие си хапва коричките Laughing  Виж ябълките, крушите никога не ги беля много обичам техните корички  Wink Прасковите също не беля

# 3
  • София
  • Мнения: 4 294
Зависи от плода, дали позволя да се обели кората или не Peace

Ябълки, круши беля. Банан също - не мисля че някой яде банана с кората. Киви, портокали, мандарини, грейпфурти също.

Зеленчуци - беля краставиците. Не обичам да ям необелена краставица - независимо дали е на салата или на таратор. Патладжаните и тиквичките също, въпреки че някои предпочитат тиквичките да ги пържат така с кората.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 816
Беля всички плодове и зеленчуци купени от магазина,заради препаратите, с които пръскат всичко,а и до колкото знам нитратите се концентрират точно там.Хапваме с кората, когато продуктите са домашно производство,което за съжаление не се случва често. Confused

# 5
  • Мнения: 4 546
беля цитрусите, ябълките, мъхнатите праскови понякога.
от зеленчуците . моркови, краставица, понякога домати /има едни с много дебела ципа/

# 6
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
да кажа защо питам в детайл! при нас много проблемати4но стои убеждаването на хората, 4е плодовете могат да се ядат с кората, 4е краставици и домати могат и да не се белят! 4е могат да се дават на малки деца плодове и зелен4уци без да са белени и сурови!много от плодовете не ги дават като 4ерници, буса, аз не я беля, но за нея я беля и давам скрито, прасковите и кайсиите , докато не презреят не дават, сливите пак се белят, абе вси4ко минава под обелването! просто загубих ориентация кое е полезно и кое вредно да се яде с кората!от тези, които принципно кората им е ядлива!не знам и доколко ве4е е полезно да се ядат с кората, нали са обработвани и тн!
цитрусовите, дини , пъпеши, киви, банани са ясни!

# 7
  • Мнения: 4 700
Чела съм, че в корите има най много от полеzното.  Но пък от друга страна, всичко, което е пръскано с препарати е хубаво да се обели zаради високото съдаржание на отрови в кората. Беля това, което купувам от нормалните магаzини. Това, което от двора на село си го хапваме с кората. Знам дали, кога и с какво е пръскано.  Peace

# 8
  • Мнения: 27 524
Ябълки и крущи беля, защото съм убедена, че имат химикали по кората си. Ако са от село и ги знам, не беля. Зеленчуци беля всички, които се белят, разбира се. По принцип всичко беля и то доста дълбоко, заради некачествената стока днес.  Sad

# 9
  • Мнения: 780
Задължително беля краставици / при това са ми домашно отгледани / - някак не мога да я преглътна с кората . Ябълки и круши беля рядко . От другите плодове и зеленчуци - което се бели - беля

# 10
  • Мнения: 867
 Задължително беля всички зеленчуци, като преди това ги кисна във вода половин час, за да паднат част от нитратите.
 Беля и плодовете.

# 11
  • София
  • Мнения: 4 294
....много от плодовете не ги дават като 4ерници, буса, аз не я беля, но за нея я беля ......
Извинявай за въпроса, но какво представляват тези два плода  newsm78  Embarassed

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 10 821
За Тери беля всичко,но за себе си не.Краставици и домати задължително беля.

# 13
  • Мнения: 526
....много от плодовете не ги дават като 4ерници, буса, аз не я беля, но за нея я беля ......
Извинявай за въпроса, но какво представляват тези два плода  newsm78  Embarassed
Черницата е дърво с много тъмни,почти дребни плодчета-ако е засадена близо до тротоар и капе,асфалта става на черни петна...не си ли виждала GrinningМного е вкусна.Другото и аз не знам какво е.
Беля крушите и ябълките,краставиците-зависи от кората.Патладжаните да,тиквичките-не.

# 14
  • Мнения: 1 798
Краставиците винаги ги беля - май е някякъв навик, а и имаме морско свинче което с удоволствие си хапва коричките Laughing  Виж ябълките, крушите никога не ги беля много обичам техните корички  Wink Прасковите също не беля


 Peace

# 15
  • Мнения: 4 546
аз пък знам, че най-много нитрати се съдържат в кората . иначе всички плодове се пръскат против празити и болести, би трябвало и зеленчуците също.

# 16
  • Мнения: 4 700
Най много нитрати има в кората, ако е пръскан плодът. Иначе не всичко е пръскано, а и ако е само торено кората е точно толкова "вредна" колкото и плодът. Затова беля само това, което е пръскано. Което е от двора на село си го ям с кората.

# 17
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Хм, беля динята и пъпеша, ясно защо.
Отделни сортове ябълки също - например японките зимата.
Крушите също, но не винаги. Има едни меки, които са си вкусни с кората.

# 18
  • Мнения: 2 804
Не беля почти никой плод който ще ям аз !
С изключение на киви , портокали , мандарини , лимони , грейпфрут , банан , диня и пъпеш , но за тях е ясно .
За децата беля и ябълките и крушите иначе не ги ядът .
От зеленчуците беля само - лук , чесън , моркови , ряпа и цвекло .

# 19
  • София
  • Мнения: 10 825
Беля задължително ябълките и крушите. Плодове като праскови, кайсии, сливи - не беля
Беля и всички зеленчуци, само доматите понякога ги оставям с люспата. А краставица с кора -  Sick без значение дали е от магазина или от двора на някоя баба.

# 20
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Като се замисля беля всички плодове и зеленчуци , кото се белят . Дали по навик или защото в корите е най-вредното не мога да преценя, обаче ги беля. Peace

# 21
  • Мнения: 14 490
беля само банани Mr. Green и патладжана като го пържа, както и краставиците с по-дебели кори Peace

# 22
  • Мнения: 5 713
Беля повечето неща и за мен и за детето. Така съм свикнала и не съм се замисляла. По-добре ми е на стомаха, когато са белени.
Ябълки, круши, нектарини, праскови; краставици, домати, моркови, тиквички...

# 23
  • Мнения: 5 183
Беля по4ти вси4ко

# 24
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 296
Не беля почти нищо. Освен, естествено, портокали, банани, мандарини... Даже краставици не обичам без корите. Ябълките също ги ям с кората.
За детето беля ябълки, мъхестите плодове, краставици, домати понякога.

# 25
  • София
  • Мнения: 35 950
Беля само това, което неможе да се яде с кората. Grinning
Ябълки, круши, праскови -никога не беля.
Тиквички и патладжан - също не беля никога.
Беля краставици -винаги и понякога домати ако са с дебела ципа и се белят лесно.
Беля и ципите на портокала след като махна дебелата кора - тези белите дето формират резенчета.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт