Карамел - как?

  • 1 238
  • 10
  •   1
Отговори
  • Пловдив Белащица
  • Мнения: 1 447
Искам да попитам как правите карамел?

Аз когато правя за сладкиш или крем карамел изсипвам захар директно в тавичката, слагам във фурната докато порозовее. После тавичката слагам някъде да изстине малко и след това слагам, каквото ще слагам върху него. Но не знам, ако процедирам така в тефлонова тавичка, дали няма да се повреди тефлонът.

# 1
  • София
  • Мнения: 4 294
Не  Naughty нищо няма да стане на тефлона.
Аз правя крем карамела в тефлонава тавичка Peace
Захарта я изсипвам в тавичката и я слагам само че на котлона, не на фурната както правиш ти.

# 2
  • Мнения: 2 018
 newsm78 И как бъркате в тефлона за да се карамелизира равномерно, а не на някои места да прегори захарта  Thinking

Май съм се прекарвала до сега с бъркането на карамела!!!

# 3
  • София
  • Мнения: 4 294
Еми как с прибори за тефлоново покритиe  Peace
Не с метална лъжица  Wink

# 4
  • Хасково
  • Мнения: 726
аз също правя на котлона

# 5
  • София
  • Мнения: 565
Аз пък имах друга драма, свързана с карамела. Blush Реших един ден да правя един от форумските сладкиши, където карамелът се смесва с масло... Сложих захарта в тигана, метнах вътре и маслото и започнах да чакам захарта да се разтопи и да стане карамел. Да, ама не! Стана си захар с масло. Повторих процедурата отначало Mr. Green, като този път първо направих карамела и след това добавих маслото и разбърках. Този път стана!  chef

Последна редакция: сб, 07 юли 2007, 17:33 от Nadka Sladka

# 6
  • Пловдив Белащица
  • Мнения: 1 447
Ами аз не бъркам, като почне да порозовява - махам.

# 7
  • Мнения: 2 018
 Първо слагам захарта + 2л. вода. Бъркам захарта на котлона. Започват да се получават бучици. После те започват да се разтапят и когато цялата смес стане еднородна и светло кафява махам от котлона. Внимавам да не прегори карамела, че не ми е вкусен тогава.

Ама аз май съм от по-старата генерация!  Rolling Eyes

# 8
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Не бъркам карамела, (само в началото преди да заври) защото захарта започва отново да кристализира и се отлага по стените на съда. Това ми го е казвал сладкар.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 271
Слагам равни количества супени лъжици захар и вода, и после във фурната да се карамелизира.

# 10
  • София
  • Мнения: 35 812
На бавен огън и бъркам - става супер и никога не загаря.
Ако не бъркам и ако огъня е силен - разтапя се от една страна и започва да загаря.
Ако е на силен огън и ако загори дори малка част - мизмата на карамела е отвратителна и може да развали крема/сладкиша/

Общи условия

Активация на акаунт