Любимо семейно ястие

  • 25 346
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 629
Като видях "чужбинската" тема за рецептите и хрумна да споделим любимата на семейството рецепта или тази, която готвим най-често.
При нас това са:

Печени кюфтета с топено сирене:

1/2кг.кайма
1 яйце
2 филии бял хляб
1 глава лук
2 щипки черен пипер
1 щипка червен пипер
1 щипка кимион
сол

1 кутийка/от кръглите/ топено сирене
кашкавал за настъргване
олио за намазване на тавата

Каймата се обърква добре с горе изброените съставки. Оформят се средни по големина кюфтета, като в средата на всяко се слага топено сирене. Нареждат се в намазана с олио тава и се поръсват с настърган кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна.

# 1
  • Мнения: 163
Ето любимото ястие на моя мъж. Готвя го много рядко защото е доста трудоемко и може би заради това винаги когато попитам искаш ли да ти напълня пиле започва "да танцува танца на радоста"

ПЪЛНЕНО ПИЛЕ
1 пиле
1 пушен кренвирш/или мек колбас
гъби
кисели краставички
кашкавал
соев сос
черен пипер
сол
краве масло
червен пипер
къри

Внимателно с остър нож, или пък само с ръце се "съблича пилето /отделя се кожата от месото/ Там където са крилцата, трътката и бутчетата се срязва през коста и се събличат заедно с кожата.
Остатъка от пилето /торса, горната част на бутчетата/ се сваряват и обезкостяват. Нарязва се на ситно и се омесва с нарязаният колбас, гъби, краставички, кашкавал и 1/2 от пакетчето масло.
Посолява се с подправките и се слага около 1 каф.ч от пилешкия бульон.
Взема се кожата на пилето и се пълни със сместа, но не много плътно, защото при печенето кожата се свива и може да се скъса и да изтече плънката. зашиват се всички отвори добре. слага се в тава и се оформя като пиле. Залива се с остатъка от маслото, подправки като за печено пиле и се фо печете като нормално пиле.
Става ефектно. Обикновено го сервирам цяло в плато полегнало върху картофи.
Дано да съм го обяснила разбираемо.

# 2
  • София
  • Мнения: 3 914
Пуснах рецептата в друга тема, но мястото и е тук. Това е много любимо ядене у нас и вече и при свекърите. Рецептата произхожда от Бургаския регион. Да ви е сладко.

ПЕЧЕНИНА

1. Свински ребра - с кокал, месо и сланина. Ако има и кожа става още по-вкусно. По две парчета (1, ако са големи) на човек.
2. Кисело зеле - по около две шепи на порция.
3. Картофи - един или два на порция.
4. Ориз - около 1 голяма кафена чаша за 4 порции.

Месото се запържва до получаване на златиста коричка. През това време се нарязва киселото зеле. Двете неща се смесват и се слагат във фурната. Обелват се каротфите и се нарязват на кубчета. Изсипват се в тавата и се объркват за да се покрият с мазнина. Почиства се ориза и се слага в тавата. Вместо вода (за ориза), по-вкусно става да се сипе от залевия сок. По желание може да се задуши, но аз го пека без капак. Бъркам по-често за да не ми изгори зелето или да се втърди ориза. Пече се доста време - около 3 часа. Готово е когато нищо не "хрупа" - нито зелето, нито ориза, нито картофите и яденето е останало на мазнина. Цвета н яденето става еднороден - топло жълт.

Яденето понася доста мазнина (ако го правиш с по-сухо месо - бут или филе). Сервира се с силно червено вино - най-добре гъмза. Не е най-красивото нещо, но вкуса е незабравим.

НЕ СЕ СЛАГАТ ПОДПРАВКИ - НИКАКВИ !!!

Дано ви хареса.

# 3
  • Мнения: 6 243
Любимото ядене намоя син и на мъжа ми е мусака. Доста е тривиално, но това ядат винаги и по всяко време. На второ място са канелони (което пак си е от семейството на мусаките)

# 4
  • Мнения: 7 803
на моят мъж му е любима една манджиджка която яде при мама и се окаzа че му действа като виагра  Embarassed
гъби се zадуШават в масло иzсипват се в тавичка покриват се с настърган каШкавал и риган и се zапича

# 5
  • София
  • Мнения: 3 328
Гювеч с пилешко месо и картофи

Продукти: пилешко месо /транжирано пиле, може и не цяло, или пилешки хапки/ - около 0.500 кг; средноголяма глава лук; 2 пакета гювеч /замразен/; 0.250 гр гъби /по желание са/; 3-4 с. л. олио; 1.5 кг картофи; сол и подправки на вкус /аз слагам босилек, мащерка и риган, като гледам да не прекалявам с количествата и подправките да бъдат в равни пропорции/; 1/2 ч. ч. бяло вино.

Приготвяне: лукът се нарязва на кубчета /не много ситно, да се усеща/ и се слага на дъното на глинен гювеч заедно с олиото. Отгоре се слагат половината от картофите, обелени и нарязани на кубчета. После - единият гювеч, гъбите и месото. След това - пак гювеч, останалите картофи, солта и подправките. Залива се с виното и около половин литър вода /хладка - нито студена, нито гореща/ и гювечът се слага в студена фурна, която се включва след това /ако се сложи в предварително нагрята фурна, става по-бързо, но пък се напуква гювечът/. Ястието се пече на около 200 градуса по Целзий в продължение на около 2 часа.
Същото ястие може да бъде приготвено и в тенждера под налягане - само времето ще бъде по-кратко - около 15 минути след завирането /след като започне да "съска" тенджерата/.

# 6
  • Мнения: 922
И малък Вальо и Татишон "умиргат" за едно-единствето ядене, а именно спагети "ала Мамишон". А именно:
спагетите се сваряват (както обикновено).
прави се доматен сос, като се запържва лук, добавя се чесън, след около минута се добавят домати (предварително смлени) или пък доматено пюре и водичка. След като поври (а ако доматите са сурови - след като оврат) се добавят сол на вкус, черен пипер, ригън, мащерка и щипка захар)
И започват да се редят в подходящо голяма купа:
1. Спагети; 2. царевица консерва; 3. наситнени кисели краставички; 4. пилешко/пуешко/свинско пушено/; 5. Доматения сос; 6. настъргано сирене; 7. настъргано варено яйце; 8. настърган кашкавал и накрая по желание наситнен магданоз.
количеството е по вкус. Правя ги поне веднъж в месеца, макар че ми отнема доста време
Да ви е сладко
Поздрави

# 7
  • София
  • Мнения: 220
Моите хора умират за капама и пиле с картофи.Почитатели сме на печените меса от всякакъв вид.

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 519
Цитат на: daisy_g
И малък Вальо и Татишон "умиргат" за едно-единствето ядене, а именно спагети "ала Мамишон". А именно:
спагетите се сваряват (както обикновено).
прави се доматен сос, като се запържва лук, добавя се чесън, след около минута се добавят домати (предварително смлени) или пък доматено пюре и водичка. След като поври (а ако доматите са сурови - след като оврат) се добавят сол на вкус, черен пипер, ригън, мащерка и щипка захар)
И започват да се редят в подходящо голяма купа:
1. Спагети; 2. царевица консерва; 3. наситнени кисели краставички; 4. пилешко/пуешко/свинско пушено/; 5. Доматения сос; 6. настъргано сирене; 7. настъргано варено яйце; 8. настърган кашкавал и накрая по желание наситнен магданоз.
количеството е по вкус. Правя ги поне веднъж в месеца, макар че ми отнема доста време
Да ви е сладко
Поздрави



Почти същата рецепта е на голяма почит у нас. Само че аз не слагам яйце, а всичко останало бухам в тенджерата при доматения сос за 2-3 мин.
И другото любимо е мусаката.  Grinning

# 9
  • Мнения: 2 534
Ние сме фенове на пълнените чушки във всички разновидности - с кайма , с гъбки , със сирене и яйце . Това ме наведе сега на мисълта , с какво друго биха могли да се напълнят .... да с бобец също съм ги правила ....

# 10
  • Мнения: 180
и при нас мусака и печено пиленце с картофки могат да се ядат всеки божи ден

# 11
Embarassed Циганска баница  Embarassed
Филия със зехтин или олио, наръсена с вегета или сол и червен пипер.

# 12
  • Мнения: 6 390
пълнени чушки

и пилешки пълнени шницели
пилешки пържолки, сол, и подправки на вкус, слагам  по едно парче, кашкавал или синьо сирене, прегъвам пържолката да се затвори капкавала, и овалвам в брашно, разбити яйца и галета, това ни е мммммм  Mr. Green

# 13
  • там нейде .............
  • Мнения: 647
мъжо ако го питате-всеки ден боб ще иска,
а малката обожава ориз-било с гъби,с пиле, с зеленчуци. Другото и любимо ястие са пържените катрофки и кебапчета.
А аз обожавам-мусака

# 14
  • Мнения: 301
Вкъщи на почит е всичко на ФУРНА Peace
Мусака,печено пиле с гъбки и пушено сирене,свинско със зеле,пиле с картофки,пилешки бутчета с ориз,гювечета,дори и БОБ на фурна CrazyА лично на мен любимото ми ястие са ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ(с ориз,с гъбки,с боб и изобщо с всичко-на фурна)ОБОЖАВАМ ЧУШКИ!!! HugА мъжа ми пък е върл ФЕН на БОБ-а(най-вече когато има и мръвка вътре Flutter)Ние по принцип сме МЕСОЯДНИ и без месо не можем да седнем на маса Mr. Green

# 15
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Мъжо - ПИЦА!!! По всяко време, всякакви варианти.
 Аз обичам сърмички от кисело зеле! Не мога да им откажа никога!

# 16
  • Мнения: 2 784
Спагети фантазе
(водят началото си от студентските ми години, когато се приготвяха с каквото има в хладилника Mr. Green)
1 пак. чужбински спагети
1/2 пак замразени зеленчуци-микс
200 гр. колбас(от кренвирш до наденичка за скара по избор)
шепа гъби
малко маслини
бурканче консервирани домати или голяма чаша дом. пюре
кашкавал за настъргване
олио
 сол
подправки
Като заври водата с малко сол и малко олио се слагат замразените зеленчуци, а след това, когато пак заври спагетите. Междувременно се запържват гъбките и колбаса, прибавят се нарязаните на ситно домати или дом. пюре разредено с вода и се оставя на тих огън да покъкри малко. Отцеждат се спагетите, прибавят се маслинките, подправките и колбасено-гъбения сос, разбърква се и се изсипва в иенска тавичка или тенжерка, наръсва се с кашкавал и се слага във фурната само на горен реотан, докато кашкавалчето се зачерви. Аз съм се специализирала и приготвям всичко за няма и час.

# 17
  • Мнения: 226
БОБ , БОБ , БОБ. Мъжа ми всеки ден да му го готвя няма да му се втръсне, даже започвам да се притеснявам , че не е нормално толкова много фасул да яде.А ние със сина обичаме пълнени чушки с ориз.

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 23 708
Не е любимо, но е най-готвеното ядене у нас, поради липса на време:
Ориз на микровълнова
замразени зеленчуци - разни видове, около три чаши
ориз-една чаша
вода-три чаши
краве масло-четвърт малко пакетче
замразен магданоз
Зеленчуците (без броколите, защото се разваряват много бързо и ги слагам накрая) - моркови, малки бобени чушки, грах, царевица, чушка, карфиол, каквото имате Simple Smile се смесват с ориза и трите чаши вода и се пъхат в микровълновата в затворена йенска тенджера. На 1000 вата ги врътвам за 15 минути (ако са по-малко ватовете минутите са повече). Разбърквам леко да се смеси ориза с зеленчуците и слагам броколи. Въртя 5 мин. Слагам краве масло, замразен магданоз и сол на вкус и врътвам още 5мин. Вадя, разбърквам преди сервиране и опитвам, защото не винаги ориза е добре сварен, някои видове се сваряват по бързо.
Това е ядене за 25 минути без да му отделям много внимание. Готвим го веднъж или два пъти в седмицата.

# 19
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Фаворит сред всичко, което се яде без оплаквания, е приготвеното на скара - кебапчета, кюфтета, пържоли. И гарнитура - картофена салата с лук.
Поне ме улесняват.

# 20
  • Мнения: 3 360
Кавърма/пилешка/ и въобще всичко от ...пиле! Laughing

# 21
  • София
  • Мнения: 378
Пиле с картофи и всичко на скара  Simple Smile

# 22
  • София
  • Мнения: 2 958
Спагети, китайска храна, пълнени чушки с кайма и Пиле с моркови по марокански /има рецептата в Библиотеката/  Grinning
Това са любимите ни семейни ястия.Няма как да кажа кое е по-по-най.... Wink

# 23
  • София
  • Мнения: 587
Всичко което е с месо,без значение какво. Grinning
Постното не ни е много много по вкуса  Wink Wink Wink
А пица и спагети могат да се хапват сутрин,обед и вечер newsm78

# 24
  • Мнения: 5 391
За себе си мога да кажа, че всичко постно ми е любимо.
А  на любимият-свински крачета Mr. Green

# 25
  • Мнения: 4 546
кайма със зеле и ориз в гювеч, също и винен кебап.
картофената салата също я слагам тук, защото мъжо умира за нея  Wink

# 26
  • Мнения: 1 290
Моят всеяден мечок обича почти всичко.
И почти всичко е с етикет "любимо"
Пада си традиционалист като цяло.

Мусака, Пиле фрикасе, сърмички, и всичко с кисело зеле са част от нещата които хапва с удоволствие

Сега обаче се присещам за нещо конкретно

Пълнено пиле (пуйка или друга птица) с ориз върху кисело зелце

Пилето се пълни със задушен ориз с лук и мащерка.
Маже се с подправки - сол, червен пипер, черен пипер и масълце
Зашива се задължително с бял конец  Mr. Green
Слага се да полегне върху нарзано кисело зелце.
Подправки - бахар и дафиново листче.
Може и малко мазнина
Пилето се завива с цял (1 или 2) зелеви листа.

Пече се в умерена, по-скоро слаба фурна

# 27
  • Мнения: 458
на мъжа ми - свинско с кисело зеле
на мен - пиле - във всякакви разновидности

# 28
  • Варна
  • Мнения: 4 295
В къщи най-често се готви и яде : Зелеви сърми,Лозови сърми и Боб  chef

# 29
  • Мнения: 2 922
Постен грах  Heart Eyes

# 30
  • Мнения: 256
Нашето любимо ядене е Френско пиле, мусака и въобще всичко с пиле!

# 31
  • Мнения: 1 410
Цър-пър най-много тачи мъжо и както казва понякога:
"Жена с марули не се поддържат 130 кг."
Аз пък много обичам спагети.
Нещото което обаче обичаме и двамата и едно "Пиле по китайски", което правя рядко.

# 32
  • Пловдив
  • Мнения: 23 708
Цър-пър най-много тачи мъжо и както казва понякога:
"Жена с марули не се поддържат 130 кг."
.....................
Ние май сме женени за един и същи мъж Laughing Laughing Laughing

# 33
Ами любимото ни ядене е пица-формаджи. 1dating

# 34
  • Мнения: 1 983
ние много тачим милинки и пържено свинско със сурова туршия ( това са рецепти от бабата на мъжо ), а иначе мусака, аз много обичам лозови сърмички, а пък той умира за леща, но понеже аз не ям леща, а той лозови сърми обикновено аз съм на далавера - сготвя си и си ги ям, а иначе той леща яде у наш'те Wink

# 35
  • Мнения: 248
Кюфтетата с топено сирене станаха страхотни - снощи ги пробвах!!!!

А иначе нашето семейство харесва пълнени чушки, мусака, спагети, картофено пюре с нещо на скаричка, заешко със сметана, мусака от зеле и т.н.

# 36
  • Мнения: 6 390
Кюфтетата с топено сирене станаха страхотни - снощи ги пробвах!!!!
звучи страхотно  Party може ли да споделиш рецептата

# 37
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Свински ребра с картофи в електрическа тенджера. Стават чудни.

Десерта - зелник по странджански (няма нищо общо с зелена баница, по скоро прилича на млечна баница с вкус на крем карамел). Но незнам точното рецепта, специалитет на майка ми е.
Ако някой прояви интерес, може и да я запиша Wink

# 38
  • Мнения: 2 784
Миленика, аз се интересувам от рецептата. Съквартирантката ми беше от вашия край и е носила нещо подобно, много ми харесваше.  chef

# 39
  • Дива Индия
  • Мнения: 622
Той - меса на скара, поляти с гъбена каша; шкембе-чорба Sick, зелеви сърми, супа топчета със зелева чорба, миш-маш, постен гювеч, тестени неща като милинки и пр., ябълков сладкиш;
Аз - ориз със зеленчуци, китайски манджи, макаронени фантазии, мусака, грах;
Детето - пица, и пица, и пица. Последното нещо, което поиска за ядене, и се смяхме дни наред, бе рядък шницел. Свекърва ми накрая му приготвила, а той й се развикал "Това не е рядък шницееел. Ти си го яж товаааа smile3514". На другия ден жената се хванала да прави пилешка яхния и той, съблюдавайки процеса, отсякъл "Е smile3521, сега вече правиш истински рядък шницел!!! Shocked  smile3555Joy"
А, да не забравя и кебапчета!

# 40
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Миленика, аз се интересувам от рецептата. Съквартирантката ми беше от вашия край и е носила нещо подобно, много ми харесваше.  chef
Т

Тази вечер ще питам майка ми, и утре ще ти я пратя. Peace

# 41
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371
Аз си падам по постните манджи, а мъжът ми по месните. За да няма караници редувам - постно-месно, постно-месно. Иначе обичам ориз във всякакъв вид. А мъжът ми картофи /и това редувам, картофи-ориз, картофи-ориз/

# 42
  • Мнения: 992
Нашето любимо ястие е мусаката, също и китайската кухня.
Аз много обичам и пиле с грах.

# 43
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 058
Ние обичаме много печено пиленце,но от това ,набучено на бирена бутилка и отдолу в тавичката подредени картофки на кръгчета.
Друго любимо ястие е телешко,но по специална рецепта на свекър ми-с много подправки и ..ако  има фенове на телешко месо-ще напиша рецептата.

# 44
  • Мнения: 6 390
Цитат
ако  има фенове на телешко месо-ще напиша рецептата.
ама разбира се че има  Wink давай  Grinning

# 45
  • Мнения: 4 546
Ние обичаме много печено пиленце,но от това ,набучено на бирена бутилка и отдолу в тавичката подредени картофки на кръгчета.Друго любимо ястие е телешко,но по специална рецепта на свекър ми-с много подправки и ..ако  има фенове на телешко месо-ще напиша рецептата.
какво е това?

# 46
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
печено пиленце,набучено на бирена бутилка и отдолу в тавичката подредени картофки на кръгчета.

какво е това?

Пияно пиле

Едно средно голямо пиле се измива добре. Пилето се осолява цялото отвън и отвътре, намазваш го добре с масло и червен пипер. В  бутилка с вместимост 0.500 л. се пълни 1/2 с бира и 1/2 с вода и се слага в  пилето така, че като се изправи пилето, тя да му служи като допълнителна упора. В тавичка се сипва 1-2 чаши вода, така че да се покрие с един пръст дъното на съда и се слага пилето право, пече се при 180*-200*С. В тавичката може по желание се слагат картофи, както е писала dani66. По време на печенето, може един/два пъти със сока от тавичката да полееш пилето.

# 47
  • Мнения: 4 546
печено пиленце,набучено на бирена бутилка и отдолу в тавичката подредени картофки на кръгчета.

какво е това?

Пияно пиле

Едно средно голямо пиле се измива добре. Пилето се осолява цялото отвън и отвътре, намазваш го добре с масло и червен пипер. В  бутилка с вместимост 0.500 л. се пълни 1/2 с бира и 1/2 с вода и се слага в  пилето така, че като се изправи пилето, тя да му служи като допълнителна упора. В тавичка се сипва 1-2 чаши вода, така че да се покрие с един пръст дъното на съда и се слага пилето право, пече се при 180*-200*С. В тавичката може по желание се слагат картофи, както е писала dani66. По време на печенето, може един/два пъти със сока от тавичката да полееш пилето.
мерси! интересна рецепта и лесна. но така пилето не изгаря ли отгоре?

Общи условия

Активация на акаунт