остатъци от хляб

  • 3 149
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 2 292
Привет  Wink
Доста често в къщи остава хляб, който иzсъхва и никой не иска да яде. Купуваме нов , а стария ми е съвестно да иzхвърля. Мога да правя кюфтета, но не може все кюфтета.
Как мога да ополzотворя остатъка от хляба?

# 1
  • Мнения: 375
Аз го режа на кубчета и препичам във фурната за 10-ина минутки, прибирам в плик и имам готовност за крем супи, за попари. 

# 2
  • Мнения: 2 292
къде го съхраняваш? в хладилника ли? колко време може да иzдържи и в плик не се ли zапарва?

# 3
  • Мнения: 7 474
Скоро имаше тук рецепта, но не се сещам кой я пусна.

Баница с хляб

Хлябът се нарязва на не много дебели филилии, като отстраняваш корите и нареждаш плътно в намазнена тава. По желание, ако хляба е много сух, може да се потопят филиите в прясно мляко! Разбиваш в купа 3-4 яйца, 300 гр.сирене, 1 кофичка кисело мляко и заливаш хляба. Добавяш масло на малки късчета отгоре! Печеш като обикновената баница!

# 4
  • Мнения: 2 292
Скоро имаше тук рецепта, но не се сещам кой я пусна.

Баница с хляб

Хлябът се нарязва на не много дебели филилии, като отстраняваш корите и нареждаш плътно в намазнена тава. По желание, ако хляба е много сух, може да се потопят филиите в прясно мляко! Разбиваш в купа 3-4 яйца, 300 гр.сирене, 1 кофичка кисело мляко и заливаш хляба. Добавяш масло на малки късчета отгоре! Печеш като обикновената баница!



 Wink само трябва да zамаскирам някак си от какво е прравена баницата, zащото моят каприzен съпруг ще сбърчи нос и ще каже "това е хляба от вчера , нали ?"  Confused

# 5
  • Мнения: 375
Плика държа в кухненски шкаф - нищо му няма - стоял е и по 6 месеца - нали са сухари...

# 6
  • Мнения: 2 292
някъде май имаше публикувана рецепта zа пастет от чесън? става с хляб , чесън , орехи и ... не мога да намеря рецептата , zа съжаление.
стар хляб става също и zа раzбиване на хайвер, но аz хайвер не ям  Sad

# 7
  • Мнения: 375
А освен това ти предлагам и любимите ни сандвичи пицички - филийки се намазват с масълце. Коричките им отстрани се натъркват с половин домат, за да не са твърди след това. Отгоре се настъргва кашкавал, поръсва се чубрица и се посипва по малко доматен сок. Пекат се до лекото разтопяване на кашкавала.

# 8
  • Мнения: 836
ето една стара тема тук
има интересни идеи

ако си добре с руския и тук има интересни идеи

Последна редакция: пн, 23 апр 2007, 12:29 от esme_bolger

# 9
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 269
Скоро имаше тук рецепта, но не се сещам кой я пусна.

Баница с хляб

Хлябът се нарязва на не много дебели филилии, като отстраняваш корите и нареждаш плътно в намазнена тава. По желание, ако хляба е много сух, може да се потопят филиите в прясно мляко! Разбиваш в купа 3-4 яйца, 300 гр.сирене, 1 кофичка кисело мляко и заливаш хляба. Добавяш масло на малки късчета отгоре! Печеш като обикновената баница!



Това правя със стария хляб аз  Peace

# 10
  • София
  • Мнения: 4 588
Аз веднъ пробвах тази баница с хляб, но  не се получи. Не знам защо.  Rolling Eyes
Може пак да пробвам, макр че вкъщи рядко остава сух хляб, даже почти никога. Много го ядем. Blush

# 11
  • Мнения: 2 491
Скоро имаше тук рецепта, но не се сещам кой я пусна.

Баница с хляб

Хлябът се нарязва на не много дебели филилии, като отстраняваш корите и нареждаш плътно в намазнена тава. По желание, ако хляба е много сух, може да се потопят филиите в прясно мляко! Разбиваш в купа 3-4 яйца, 300 гр.сирене, 1 кофичка кисело мляко и заливаш хляба. Добавяш масло на малки късчета отгоре! Печеш като обикновената баница!



 Wink само трябва да zамаскирам някак си от какво е прравена баницата, zащото моят каприzен съпруг ще сбърчи нос и ще каже "това е хляба от вчера , нали ?"  Confused

Аз също правя такава баница и става много вкусна, то като сложиш яйца, сирене и масло, просто няма начин. Повярвай ми, мъжът ти изобщо няма да сбръчи нос, защото и моят е много капризен по отношение на яденето, а като я направя си облизва пръстите.

И кубчетата съм правила. Обърквам ги с олио и подправка за скара и ги запичам на фурна, много са вкусни и често ги правя, когато имам някаква супа/чорба сготвена, само слагам от тях една шепа в топлата супа и става много вкусно.

# 12
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
Торта, но това беше много отдавна и не помня точната рецепта Rolling Eyes
Уверявам те , че беше много сполучлива и никой не подозираше, че има вътре хляб Wink

# 13
  • Мнения: 22 867
Торта, но това беше много отдавна и не помня точната рецепта Rolling Eyes
Уверявам те , че беше много сполучлива и никой не подозираше, че има вътре хляб Wink

Аз правя тази, вкусна е:

Продукти: 1 маргарин "Калиакра"
средата от половин  хляб
1 и половина пакет бисквити "Закуска"
1 банан
малко прясно мляко или кафе - еспресо или сварено.
1 ч.ч. пудра захар
какао 

Начин на приготвяне: Кремът се приготвя като се смесят с миксер пудрата захар, банана, маргарина, какаото и средата хляб, предварително накисната във вода и добре изстискана.
Бисквитите се потапят в загрятото прясно мляко /или кафето/ и се редят 4 х 3. Всеки пласт се маже с приготвения крем, може да се слгат плодове, сладко, ядки, като накрая се намазва и цялата торта с него. По желание тортата може да се поръси с шоколадови пръчици или да се украси според вкуса.

# 14
  • Мнения: 1 771
Торта, но това беше много отдавна и не помня точната рецепта Rolling Eyes
Уверявам те , че беше много сполучлива и никой не подозираше, че има вътре хляб Wink

Аз правя тази, вкусна е:

Продукти: 1 маргарин "Калиакра"
средата от половин  хляб


А с масло да ли ще стане?
 

# 15
  • Мнения: 1 589
Съхранявай си хляба в хладилник.Преди да седнете да се храните,вадиш нужното количество хляб и го препичаш (в тостер).Така няма да се налага да хвърляш хляб,нито да се чудиш какво да правиш със стария такъв.

# 16
  • Мнения: 22 867
Торта, но това беше много отдавна и не помня точната рецепта Rolling Eyes
Уверявам те , че беше много сполучлива и никой не подозираше, че има вътре хляб Wink
Аз правя тази, вкусна е:
Продукти: 1 маргарин "Калиакра"
средата от половин  хляб
А с масло да ли ще стане?
 

Аз и двата пъти я правих с маргарин, въпреки, че вкъщи не го купуваме и не го ядем, просто защото така е в рецептата. Сигурно ще стане и с масло, не виждам какво ще и пречи. Мисля, че е даден маргарин в рецептата, защото тортата е икономична - с хляб, бисквити и общо взето подръчни материали. Опитай, после ще кажеш как ви е харесала.  chef

# 17
  • Мнения: 2 292
пица хлебчета, по ваш идея , но с малко интерпретация  Wink станаха супер , т-кмо ги ометохме.
В една паница разбърках доматено пюре с прясно мляко и сложих малко чубрица. топнах филийките от едната страна и наредих в тава. отгоре покрих всяка филийка с кашкавал  Laughing запекох и станаха невероятни  Hug

# 18
  • Мнения: 3 478
Съхранявай си хляба в хладилник.Преди да седнете да се храните,вадиш нужното количество хляб и го препичаш (в тостер).Така няма да се налага да хвърляш хляб,нито да се чудиш какво да правиш със стария такъв.

Така процедирам и аз, тъй като рядко ядем хляб.

Друга идея е да правиш галета ако ползваш разбира се.

# 19
  • Мнения: 6 958
Крутони
Пържени филии
Филий с яица и сирене
Принцеси

# 20
  • Карлово
  • Мнения: 4 034
Тортата, която прави Лабрекс аз я правя с масло, дори повече ми харесва от колкото с маргарин. Евтина, бърза, вкусна

Вивита, за този пастет ли става въпрос. Имам си го копиран на компа, от темата за стария хляб е.
"  Другото, което правих ..  сух хляб, кисело мляко, чесън и орехи...  Т. нареченият  хайдушки хайвер. Хлябът се накисва с к. мляко и малко вода и сол.  Пасира се, ръчно  , като постепенно се добавя олио/Зехтин / предполагам , че става и с пасатор, с прекъснато бъркане и доливане на мазнината. Орехите - накрая. Чесън- задължително. При недолюбване на чесъна - зелен луск пасиран. Много е вкусно и става и за дресинг на салати..сосове за пържени8 панирани зеленчуци."

# 21
  • Мнения: 2 292
принцеси обожавам, но не мога да ги правя. Каймата ми се събира поредата на хляба , кориЧките иzгарят ужасно  Sad
мики да, тоzи пастет и аz страшно го харесвам, но рецептата бешмалко раzлиЧна . ще я потърся и моята  Wink
Най-хубаво става с пасатор. Ето рецептата:
2 гл. чесън
1 ч.ч. смлени орехи
1 каф.ч. олио /зехтин или майонеза вместо олиото/
1-2 филийки хляб/само средата/
1-2 с.л. цедено кисело мляко
сол на вкус
лимонтозу или лимонов сок на вкус
Чесънът се счуква със сол и се слага в купа. Хлябът се накисва в топла вода, изстисква се добре и се слага при чесъна. Добавят се всички останали съставки и сместа се пасира до получаването на гъсто пюре.
Този хайвер е страхотна гарнитура за риба, пиле, печени картофи - върви почти на всичко

Последна редакция: вт, 24 апр 2007, 10:14 от vivita

# 22
  • Мнения: 2 292
и това ми се струва интересно

Суфле с кашкавал

300 г сух хляб, 0,75 л прясно мляко, 250 г кашкавал, 100 г масло, 5 яйца, 2 с.л. брашно, смлян черен пипер, сол на вкус

Хлябът нарязан на дребни парчета, се залива с млякото. След като се напои добре, към него се прибавят жълтъците, разбити със солта, черният пипер и 75 г разтопено масло. Разбърква се добре, докато сместта стане еднородна. Прибавя се малко повече от половината настърган кашкавал и белтъците, разбити на сняг.
Получената смес се разбърква леко и се изсипва в дълбоко съдче (йена или форма за суфле), намазано с останалото масло и поръсено с брашното. Отгоре се поръсва останалия кашкавал. Пече се 20 мин. първоначално при висока температура, която се намалява после до умерена. Не се изважда веднага, защото при рязката смяна на температурата обикновено суфлето спихва.

# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 392
Вивита, интересна е идеята за суфлето с кашкавал - определено ще го пробвам тези дни за ве4еря. Благодарско  bouquet

# 24
  • Мнения: 14 488
аз правя хлебен пудинг - редя филите намазани с масло или маргарин, ръся стафиди и канела между тях и заливам с 3-4 яйца разбити с 1 ч.ч. захар и половин литър мляко. пропорциите са ми малко на око, зависи колко хляб слагаш и в каква тавичка го правиш, трябва добре да са напоени филиите. печеш 20-тина минути на не много силна фурна

# 25
  • Мнения: 1 364
Пържени филии

# 26
  • Мнения: 422
принцеси обожавам, но не мога да ги правя. Каймата ми се събира поредата на хляба , кориЧките иzгарят ужасно  Sad
Aз малко извън темата, но за принцесите -тайната е в каймата да слагаш яйце и тя не се свива и стават много по- вкусни.

# 27
  • Мнения: 3 647
може да си наптавиш крутони
или мързелива баница
в намаслена  тавичка нареждаш сухия хляб, и поливаш с кисело мляко развъркано с яйце и сол - запичаш и получаваш баница
  bouquet

# 28
  • Мнения: 1 426
Аз събирам останалите крайчета в найлонови пликчета и прибирам в камерата - и като се съберат достатъчно, един ден не купувам пресен хляб, а ги ядем тях. Като го оставиш извън хладилника, за 2-3 часа се размразява, ако бързам - за малко време в микровълновата, зависи колко е голямо парчето.

# 29
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
Рядко го оползотворявам по предназначение.Изхвърлям го.

# 30
  • Мнения: 2 292
Рядко го оползотворявам по предназначение.Изхвърлям го.

гледам да сведа иzхвърлянето на храна до минимум. струва ми се гроzно.

# 31
  • Мнения: 1 883
Аз правя крутони.Дори да няма крем супа така си ги хрупкаме и се изяждат за отрицателно време.
Крутоните ги пека във фурна.Слагам малко  олио, сол и шарена сол. После разбърквам и пека до златисто. Абе един вид кубети.

# 32
  • София
  • Мнения: 581
Със стар хляб прави следното.Правя го на едри трошици ,слагам в една тенджера масло и хубаво ги запържвам,накрая прибавям и натрошено сирене.Става невероятно вкусно.

# 33
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Супа от стар хляб
Хляба,нарязан на парчета, се запържва в горещо олио.Когато се позачерви,се залива с врящ бульон,прибавят се настъргани моркови,1-2 картофа,целина.Като се сварят зеленчуците,се сипва чаша прясно мляко и се посолява.
Тиганици
Половин стар хляб се накисва във вода за около час и се изстисква добре.Размесва се с 2-3 разбити яйца,сирене и малко чер пипер.От получената маса се загребва с лъжица и се пуща във вряща мазнина.Могат да се поднесат наръсени със захар или намазани със сладко.
Бърза трахана
2-3 л.брашно се размиват в половин кофичка кисело мляко.Прибавят се по лъжици доматено и пиперково пюре(аз като нямам налични такива пюрета,слагам кетчуп).Всичко се размесва с малко топла вода.Отделно се възварява литър вода и в нея с непрекъснато бъркане се излива приготвената смес.Продължава да се бърка около 10-ина минути - да придобие гъстотата на боза.Може да се подправи с копър.В тава или купа се слагат две-три шепи нарязан на хапки стар хляб и натрошено сирене и се заливат със сварената смес.Обърква се хубаво и се захлупва за десетина минути.През това време се запържва малко олио или масло,пуска се за миг малко червен пипер и се облива отгоре готовото ястие.

# 34
  • Мнения: 1 906
...  сух хляб, кисело мляко, чесън и орехи...  Т. нареченият  хайдушки хайвер. Хлябът се накисва с к. мляко и малко вода и сол.  Пасира се, ръчно  , като постепенно се добавя олио/Зехтин / предполагам , че става и с пасатор, с прекъснато бъркане и доливане на мазнината. Орехите - накрая. Чесън- задължително. При недолюбване на чесъна - зелен луск пасиран. Много е вкусно и става и за дресинг на салати..сосове за пържени8 панирани зеленчуци."

Аз вместо кисело мляко слагам извара. Невероятно вкусен е!

# 35
  • Мнения: 422
За крема за тортата с бисквити каква кутия маргарин слагате-малка 250гр. или 500гр.?

# 36
  • Мнения: 108
За крема за тортата с бисквити каква кутия маргарин слагате-малка 250гр. или 500гр.?

маргарина е 250 гр
и аз правя подобна торта:
3 пакета бисквити по 180 гр. или бишкоти
крем: 5 филии хляб, 1 кутийка малка маргарин "калиакра" -250гр., 10 с. л. захар, 3-4 с. л. какао,малко прясно мляко или вода, есенция по избор, сметана за украса
Хляба се накисва в прясното мляко или водата. След което се изцежда и се разбърква с маргарина, захарта, какаото - до получаване на крем. Прибавя се есенцията.
В тава се нареждат ред бисквити,които може да се потопят в компот, прясно мляко ред крем. Завършваме с крем. Най-отгоре намазваме със сметана. Поръсваме с какао през цедка. Оставяме тортата в хладилника за  да се стегне.

# 37
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Аз приготвям  сладкиш със сладко и стар хляб става многооооооооо вкусен. Ето и рецептата.

  1/2 хляб
  4-5 яйца
  2-3ч.ч. прясно мляко
  5-6 с.л. мазнина
  2 ванилии
  1бурканче от пюре сладко по избор.
  2-3с.л. захар

Хляба нарязвам на филиики 1/3 от тях потапям в мляко и нареждам в намазнена тава поръсвам със захар и нареждам плодовете от сладкото. Поръсвам с 1-2 с.л. мазнина и поставям втория пласт филиики.Процедирам по същия начин. Най-отгоре филиики и заливам с разбитите яица,ванилия и останалото прясно мляко. Печа до зачервяване. Отгоре поръсвам с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт