Цитат
Супи

ДОМАТЕНА СУПА
1 кг нарязани домати (може и консервирани) се кипват и се сгъстяват с 2-3 с. л. царевично брашно. Прибавят се счукан чесън, китка магданоз, чубрица, сол.


ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН
Добре изчистени сезонни зеленчуци (до 1 кг) се варят около 15 минути. Подправят се с чубрица. Останалите сварени зеленчуци могат да се пасират за супа.


СУПА ОТ ТИКВИЧКИ
Продукти (за 4 порции):
1 глава лук
1/2 кг тиквички
1 връзка копър
1 яйце
1 ч. л. сол
2 с. л. олио

В 1,5 л. вряща вода се слагат олиото, солта, тиквичките, предварително обелени и нарязани на кубчета, и лукът, разрязан на 6 парчета. Когато тиквичките и лукът се сварят, тенджерата се маха от котлона. В отделен съд се разбива яйцето и с бъркане бавно се прибавя към него по малко от течността на супата (около 1/3 от нея). Получената смес се сипва обратно при зеленчуците с бъркане. Добавя се ситно нарязаният копър. Супата се оставя да престои 10 минути, след което е готова за консумация.

ЗЪРНЕНИ СУПИ
Това са вкусни и богати на витамини супи, стига да е спазена технологията на приготвянето. Вариантите им са много.

І вариант
От вечерта се накисват по 1 ч. ч. булгур, негрухано жито, сушен грах. На сутринта се вари 10 мин., прибавя се щипка сол, мерудия. Сгъстява се с 1-2 с. л. царевичен грис. Прибавя се малко зехтин и сок от лимон.

II вариант
Кипват се за 10 мин. малко сезонни зеленчуци (лук, картоф, карфиол, чушки, моркови и т. н.). Пасират се и зеленчуковият бульон се сгъстява с 1-2 с. л. царевичен грис. Подправяте с чубрица, лимон, зехтин. Може да се добави счукан сухар

iskrica_nadejda