Помогнете ми за картофено пюре

  • 13 046
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 14 486
аз си го правя с пасатора, лепкаво е ама на нас ни харесва. но ще пробвам следващия път с миксер Simple Smile
и още нещо - много често го правя с кисело мляко, също става хубаво. и наистина повечко масълце Peace

# 31
  • Мнения: 1 483
Аз го правя така - всичко на око - сварявам картофите, намачквам ги, посолявам, слагам маргарин малко и прясно мляко. Това е.
Но онзи ден бяхме на гости и момичето го беше направила по друг начин и също беше много хубаво.
Свари картофите и ги намачка. След това посоли и ги бъркаше с миксера като прибавяше от водата, в която бяха вряли. Добави 1 жълтък и разтопено масло и продължи да бърка с миксера. Утре ще правя този вариант, на мен много ми хареса.
ЗАБЕЛЕЖКА!Картофено пюре НИКОГА не се бърка с миксер,става като гумено.Знам го от Иван Звездев и съм яла такова гумено пюре-ужасно е.


Напротив!Мъжът ми е готвач и от него разбрах че с миксер става мноооого яко.Само така правя пюрето.

# 32
  • Мнения: 216
Аз го правя така - всичко на око - сварявам картофите, намачквам ги, посолявам, слагам маргарин малко и прясно мляко. Това е.
Но онзи ден бяхме на гости и момичето го беше направила по друг начин и също беше много хубаво.
Свари картофите и ги намачка. След това посоли и ги бъркаше с миксера като прибавяше от водата, в която бяха вряли. Добави 1 жълтък и разтопено масло и продължи да бърка с миксера. Утре ще правя този вариант, на мен много ми хареса.
ЗАБЕЛЕЖКА!Картофено пюре НИКОГА не се бърка с миксер,става като гумено.Знам го от Иван Звездев и съм яла такова гумено пюре-ужасно е.




Напротив!Мъжът ми е готвач и от него разбрах че с миксер става мноооого яко.Само така правя пюрето.

Аз също много 4есто го правя с миксер и яйце( цяло) и става супер пухкаво  chef

# 33
  • Мнения: 1 669
От майка ми знам, че за да няма бучки в пюрето и картофите и млякото трябва да бъдат горещи - това било гаранция за идеално пухкаво пюре, разбито с миксер...

# 34
  • София
  • Мнения: 35 914
Сварявам картофите обелени, на едро нарязани+сол
Докато са горещи ги намачквам с пресата /един уред с дръжка и с дупки / като добавям горещо прясно мляко и  парченца масло /на 1 кг. картофи поне 60-70 гр.масло/.
Подправките са черен пипер, индийско орехче /французите казват че картофено пюре без индийско орехче не е картофено  пюре/
Слагам и около 50-60 синьо сирене.
Става божествено.
Не трябва да е много гъсто, нито много рядко. Консистенцията е такава че с 2 лъжици да може да се оформят 'топки' при сервиране.

ПП. Никога, ама никога не го бъркам с миксер. Само с дървена лъжица и то бързо докато е горещо.

# 35
  • Мнения: 330
С миксер май не става чак толкова зле, ама с пасатор е ужас! Лигаво е точната дума, изобщо не понасям такова картофено пюре, ама има хора, които така го предпочитат - въпрос на вкус.  Peace

А иначе ето вариант за тези, които искат да опитат различно картофено пюре. Пробвайте картофеното пюре с майонеза и повечко черен пипер. Става вкусно. Вкъщи все това ме карат да правя, въпреки че аз обичам повече само с масло.

# 36
  • Мнения: 14 486

А иначе ето вариант за тези, които искат да опитат различно картофено пюре. Пробвайте картофеното пюре с майонеза и повечко черен пипер. Става вкусно. Вкъщи все това ме карат да правя, въпреки че аз обичам повече само с масло.

а освен майонеза слагаш ли мляко или не ?

# 37
  • Мнения: 330

А иначе ето вариант за тези, които искат да опитат различно картофено пюре. Пробвайте картофеното пюре с майонеза и повечко черен пипер. Става вкусно. Вкъщи все това ме карат да правя, въпреки че аз обичам повече само с масло.

а освен майонеза слагаш ли мляко или не ?

Не, само майонеза, даже масло не слагам. Тя е достатъчно силна като вкус и достатъчно "разрежда" пюрето.

# 38
  • Мнения: 14 486
благодаря за идеята  Peace

# 39
  • Мнения: 330
Моля, моля   bouquet

# 40
  • Мнения: 16
 Преди време на едно гости ядохме страхотно картофено пюре.Оттогава го приготвям само по този начин:Картофите се сваряват обелени и нарязани на едри парчета/ако са много големи/.След като са готови се отцежда водата и в същата тендерка върху картофите се чуква едно яйце,слагат се 1-2с.л. маргарин,2-3с.л.кисело мляко,сол и черен пипер.Цялата тази смес се намачква с пасатор/РЪЧЕН/ и се връща на котлона да се стегне яйцето/докато замирише на пържени картофки/

# 41
  • Мнения: 330
Звучи доста интересно, мисля да го пробвам. Само това едно яйце на колко приблизително кг картофи се слага?

# 42
  • Мнения: 16
Правя го на око,но горе-долу половин килограм.

# 43
Emi eto i moita recepta za kartofeno piure, tezi dami koito go pravqt s mikser opredeleno ne znaqt kak se gotvi shtom te savetvat da go pravish s mikser Produktite koito sa ti neobhodimi sa  1kg kartofi 1 glaca luk 1 4a6a prqsno mlqko ili voda magdanoz i sol. Kartofite se svaqrqvat, lukut se narqzva na polumeseci magdanoza se nadrebnqva. A kartofite sled kato se svarqt gi nama4kva6 ili s vilica ili puk gi minava6 prez rende. Oburkvash vsichko i garnirash otgore s edna maslinka i strukche magdanoz. Pone az taka go praq i go znam ot moita maika- a sum na 17 godini. Damata koqto ti e pisala che stava s mikser sigorno neznae kak se gotvi!

Ot gabi

# 44
  • Мнения: 1 794
Габито, вчера правих с миксер. Стана си идеално.
Аз пък не съм чувала в пюре да се слага лук и магданоз. Не, че е лошо, но сигурно има вкус на картофена салата.

Общи условия

Активация на акаунт