Как да направя боба да е като каша?

  • 15 629
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 640
Мъжът ми не иска бистър боб ,а кашкав.Момичета кажете тази тайна -да не правя боб-чорба ,а яхния гъст боб!!!Please!

# 1
  • София
  • Мнения: 10 825
Сложи повече боб Wink след като го накиснеш и набъбне или пък когато изхвърляш първата вода при варенето махни люспите - тогава при варенето става на каша. И най-накрая можеш да го сгъстиш с малко брашно

# 2
  • Мнения: 640
kak да махна лзспите? Confused

# 3
  • София
  • Мнения: 10 825
Не разбирам въпроса. Как така как? Зърно по зърно, аз друг начин не знам

# 4
  • Мнения: 640
 rotfImbo шегуваш се  rotfImao

# 5
  • Мнения: 855
Аз го правя с минерална вода  Mr. Green казаха ми, че увира по-бързо , може да е пълна глупост, но наистина взе да ми увира бързо(или може боба ми да е бил хубав) Слагам малко вода, един-два пръста над боба и така си ври, като гледам да не загори, като започне да намаля водата доливам със студена задължително(пак има ше някаква причина) И накрая си правя запръжка и каша за сгъстяване.
Каша- Вадя бульон в купичка и чакам да изстине или направо си наливам студена вода в една купичка и добавям 2-3 суп.л. брашно. Разбиваш добре да няма бучки, ако има го прецеждаш през цедак. Изсипваш го във врящият боб като бъркаш постоянно  Peace Може да сложиш повече или по-малко брашно, в зависимост от количеството което готвиш.  Peace
Успех и пиши дали се е получило  Wink

Не мисля, че се шегува,  като ври боба наистина отгоре се отделят понякога люспите и като хвърляш първата вода, ако ти се занимава може да махнеш останалите  newsm78 Ама май ще е играчка, не съм правила така досега  Rolling Eyes

# 6
  • Мнения: 27 524
И аз го беля. Ако е едър става бързо и лесно. С по-дребния виждам зор, но и него беля. По-вкусно е и не е тежко после на стомаха и корема. Вземи смилянски и се бели лесно.

# 7
  • Мнения: 2 142
Ето ти един съвет и от мен. Когато варя боб, слагам повече боб, както са ти казали по напред.  Ясно, че изхвърлям първата вода, аз обаче изхвърлям три за предотвратяване на стомашния дискомфорт, ех, колко по-цветна дума има за състянието Laughing както и да е  Embarassed Пра баба ми така правеше, не зная дали има ефект, но си ми е останало, като навик. При сменянето на водите махам люспите доколкото мога. При слагането на последната вода слагам зеленчуците и олиото да се варят с боба. Когато боба се свари изваждам зеленчуците с решетка, попадат и зърна боб и ги пасирам, след това връщам зеленчуковото пюре при боба, дабавям подправките и е готово. Не запържвам и не сгъстявам с брашно.  Peace

# 8
  • Мнения: 855
Ето ти един съвет и от мен. Когато варя боб, слагам повече боб, както са ти казали по напред.  Ясно, че изхвърлям първата вода, аз обаче изхвърлям три за предотвратяване на стомашния дискомфорт, ех, колко по-цветна дума има за състянието Laughing както и да е  Embarassed Пра баба ми така правеше, не зная дали има ефект, но си ми е останало, като навик. При сменянето на водите махам люспите доколкото мога. При слагането на последната вода слагам зеленчуците и олиото да се варят с боба. Когато боба се свари изваждам зеленчуците с решетка, попадат и зърна боб и ги пасирам, след това връщам зеленчуковото пюре при боба, дабавям подправките и е готово. Не запържвам и не сгъстявам с брашно.  Peace

Това ми харесва, ще пробвам, по-добре е отколкото да ям брашно  Mr. Green И аз хвърлям три пъти водата, все ми се струва , че е по-малка вероятността да отделяме газове след това  Mr. Green Embarassed Mr. Green

# 9
  • София
  • Мнения: 10 825

Не, не се шегувам. Все пак не вариш боб за една рота, така че не отнема повече от 10-15 минути

# 10
  • до морето
  • Мнения: 494
Моята рецепта за боб яхния
около 300 - 400 гр. боб, почти половин пакет
500 мл. вода
Боба завира в тенджерата и след като заври хубаво му слагам 1 ч.л. хлебна сода. Тя шупва в тенжерата, оставям го да поври със содата около 5 минути. След това изхвърлям водата и измивам боба. /по този начин зрънцата омекват и се изхвърлят неприятните съставки предизвикващи газове/
Връщам го в тендерата отново и го заливам със студено вода приблизително 1,5 л. Прибавям един ситно нарязан морков, ситно нарязана средно голяма глава лук - олио на вкус.  Похлупвам тенджерата и оставям да ври на котлона първо на 4 - 20 тина минути и после на три до пълно сваряване и размекване. След като се е кашнал му прибавям на вкус сол, червен пипер, домати от буркан или пресни около 200 мл., подправки гюзъм или чубрица или магданоз-пресен.
Успех!  chef

# 11
  • Мнения: 1 120
да си призная никога не съм готвила боб.аз също предпочитам воднистата част да е сипкава,а не чорбеста.знам,че това се постига със запръжка от брашно.вярно,че е тежко,но и вкусно.
много ми се иска да сготвя боб,но няма кой да го яде.ще хапна веднъж и ще се наложи пак да храня кучетата в квартала  Tired

# 12
  • София, Младост
  • Мнения: 2 414

Всичко зависи от боба Mr. Green. Баба ми отглеждаше домашен, много вкусен боб, не беше едър, но наистина вкусен. Той си ставаше гъстичък без да полагам някакви специални усилия.Никога не съм сгъстявала боб с брашно. Купешкия буквално е "голА водА". За съжалени баба ми вече не сади от онзи боб и мъжа ми все вика "абе ти по-рано какъв вкусен боб готвеше, сега защо не го докарваш като преди?"  Sad

# 13
  • София
  • Мнения: 18 679
Иии, к'во сте се запристисквали такива, тежко било, ала-бала, да не ядете всеки ден боб Rolling Eyes Аз това го готвя веднъж-два пъти месечно, така че смятам мога да си позволя запръжката Wink
Значи - сваряваш си боба, както си му е реда, ама гледаш накрая да няма много-много вода, може би 1-2 пръста над боба. Загряваш си на котлона 6-7 лъжици олио/зависи за колко боб де, може и повече/, запържваш в него 1 с.л. брашно и 2 с.л. червен пипер. И тази смес я изсипваш при боба Peace Връщаш на котлона да поври още 5 минутки, като бъркаш честичко да не загори.Става супер! Някой запържват и лук накрая, но аз го слагам да ври с боба, защото мразя миримата на пържен лук.
Само да добавя за подправките. За мене най-добрата комбинация е девесил, джоджен, целинка и магданоз. Бобът носи повечко зеленийка Mr. Green

# 14
  • Мнения: 1 679
Зависи много от самия боб. Аз купувам Либра на една ловешка фирма - увира за 2 часа и става като каша без да слагам брашно.

# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ами просто вари повече боба, той сам се разкашква!  Peace

# 16
  • Мнения: 119
Или го джуркай  Wink
Като се свари добре, просто отдели част от него и го смачкай с вилица - става кашкав и без запръжка, макар че съм съгласна с tilieva, че колкото повече го вариш, толкова по-кашкав става

# 17
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Ами просто вари повече боба, той сам се разкашква!  Peace

най-накрая нещо вярно по темата  Peace

# 18
  • Мнения: 1 464
Ако не искаш да сгъстяваш с брашно можеш да го направиш с картофено пюре на прах от кутия,просто изсипваш една-две лъжици когато е готов,разбъркваш и готово WinkАз с него си сгъстявам абсолютно всичко,супи,яхний и тн и вкуса се променя Simple Smile

# 19
  • Мнения: 811
Докато го готвиш сложи някой картоф вътре  Wink.Накрая го пасирай и прибави отново в боба  Peace.Изпитано е  Wink.

# 20
  • Мнения: 420
Този ефект се постига като го вариш в съвсем малко вода - колкото да го покрие.
Трябва да го наглеждаш често и да доливаш по малко вода, докато уври.
Така боба хем си остава цял, хем пуска нещо като кашичка, която го сгъстява, става по-вкусен и не се налага да му слагаш допълнително брашно или да го белиш.
А ако мъжа ти държи съвсем да е разкашкан, като го сготвиш, смели го с пасатора - става чудесна бобена каша, но в този случай е по-вкусно, ако не слагаш или слагаш съвсем малко червен пипер и домати.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 2 378
Според мен всичко си е то сорта на боба. Варила съм и 1-2 часа, варила съм и 4 и понякога пак е чорба. Напоследък не улучвам свестен.  Crossing Arms

# 22
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
За да стане кашаф трябва да го развариш /дет се вика/  Simple Smile
В тенджера под налягане аз го варя около 35-40мин.
После го прехвърлям в обикновенна тенджера /като винаги е разварен /скашкан/, ние така го обичаме/ и добавям дом.сок, червен пипер, запържения лук с чушка и така ври още, докато уврат доматите. Накрая слагам джожен /гьозум/.
Става...да си оближеш пръстите  Laughing

# 23
  • Мнения: 1 095
Аз го правя с минерална вода  Mr. Green казаха ми, че увира по-бързо , може да е пълна глупост, но наистина взе да ми увира бързо(или може боба ми да е бил хубав) Слагам малко вода, един-два пръста над боба и така си ври, като гледам да не загори, като започне да намаля водата доливам със студена задължително(пак има ше някаква причина) И накрая си правя запръжка и каша за сгъстяване.
Каша- Вадя бульон в купичка и чакам да изстине или направо си наливам студена вода в една купичка и добавям 2-3 суп.л. брашно. Разбиваш добре да няма бучки, ако има го прецеждаш през цедак. Изсипваш го във врящият боб като бъркаш постоянно  Peace Може да сложиш повече или по-малко брашно, в зависимост от количеството което готвиш.  Peace
Успех и пиши дали се е получило  Wink

Не мисля, че се шегува,  като ври боба наистина отгоре се отделят понякога люспите и като хвърляш първата вода, ако ти се занимава може да махнеш останалите  newsm78 Ама май ще е играчка, не съм правила така досега  Rolling Eyes
точно минералната вода е причина продуктите да увират по-бавно Simple Smile
ти си явно късметлийка и си попаднала на хубав боб,на който даже и мин. вода не е успяла да попречи да се свари бързо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт