Защо се хвърля водата на боба?

  • 5 385
  • 32
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 27 524
Варя боб. За първи път, дано стане. Избрах си рецепта, но ме гложди въпроса - защо се хвърля първата, а много често и втората вода на боба след кипване? Отрови ли някакви пуска или какво? Някой знае ли?  Thinking

# 1
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Май се пръцка от нея  Grinning

# 2
  • Мнения: X
И аз това съм се чудила винаги. Rolling EyesНо едва ли е заради някакви отрови, защото ако беше така досега да сме гушнали букета.Аз никога не я сменям и ей, на още сме живи.
Хайде, после да кажеш дали е станал боба Wink

# 3
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Аз само един път не я смених, защото ме мързеше и ми е много сложно изхвърлянето на водата.Мъжа ми ме попита след това дали съм я сменила, зашото има много газове Crazy

# 4
  • Мнения: 431
Peace    Аз с първата вода го варя 10-на минути  и след това започвам да търкам боба с двете ръце , за да паднат люспите.  Причината е същата  Joy Joy Дано си ме разбрала  Sad

# 5
  • София
  • Мнения: 3 271
Аз я хвърлям, защото ако не го направя след това много ме боли гастрита. Явно в нея се отделят от боба  вещества, които дразнят корема.

# 6
  • Мнения: 11 747
Аз незнам защо,но винаги хвърлям първата вода!

# 7
# 8
  • Мнения: 27 524
Ясно, Стефани, мерси за инфото.
Махнах две кипнали води, току що избелих половин кило дребен боб от люспите  Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy
Сега пак кипвам и ще добавям екстрите, дано стане  Peace

# 9
  • Мнения: 431
Няма начин да не стане smile3521   newsm10

# 10
  • Мнения: 599
Аз така го кипвам, кисна го, но не хвърлям водата, защото така четох в една книга - как се приготвят бобови за деца  Rolling Eyes Според мен и целулозата от люспите си казва думата, пардон ( направо пЪрдон).

# 11
  • Мнения: 1 065
Аз също махам първата вода ,а понякога когато ми се занимава и втората.По нашия край казват за първата вода на боба ,,кисела вода'',и това е наистина така.Имаме стомашни проблеми и когато заври боба сипвам при него в тенджерата 1 ч.л.сода бикарбонат и не можете да си представите какво кипене започва.Извърлям водата,мия много добре и после вече действам по обичайния ми начин

# 12
  • Мнения: 11 607
Това за музикалното ядене с три букви - демек БОБ - идва точно от едни такива въздушни струи от едно трибуквие.... Но не винаги махането на водата, го гарантира. Махала съм и втората вода, но положението е същото....Може би зависи - 1. от вида бобо, 2. от начина на приготвяне - напр. в гърне и 3. все пак наистина с махането на водата се махат някой неща, частично, но не напълно!

Успех и после да споделиш с нас резултата....

# 13
  • Мнения: 27 524
И аз мисля, че проблемът с Гърмящата Трева идва основно от люспите.
Обаче като се обелят, става малко като крем-супа, защото се разпадат, но пък е вкусно, де. Както оранжевата, белена леща, тя става само за крем-супа, не остават зрънцата цели.
Готово е, чакам да седнат и да сервирам. На мен ми се струва безвкусно и немиришещо на боб, пък да видим  Confused

# 14
  • Мнения: 3 268
В боба трябва да сложиш задължително малко червен пипер и джоджън и чубрица,за да стане хубаво.Когато имам слагам и пресен магданоз

# 15
  • София
  • Мнения: 4 294
Варя боб. За първи път, дано стане. Избрах си рецепта, но ме гложди въпроса - защо се хвърля първата, а много често и втората вода на боба след кипване? Отрови ли някакви пуска или какво? Някой знае ли?  Thinking

За да няма човек толкова газове после като си го хапва  eat

Аз изхвърлям две води заъдлжително  Peace

# 16
  • Мнения: 534
Аз изхвърлям и тази,в която съм го киснала и първата,
защото,ако не го направя
после ставаме наистина музикални  Blush Blush Blush

# 17
  • Мнения: 11 607
Аз и на лещата хвърлям водата, сега се сетих...

# 18
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
Някои слагат и една лъжичка захар като ври боба, но с каква цел незнам newsm78

# 19
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Аз и на лещата хвърлям водата, сега се сетих...
И аз  Peace
А на боба хвърлям 2 води Mr. Green докато стане агнето  Mr. Green

# 20
  • Мнения: 420
Някои слагат и една лъжичка захар като ври боба, но с каква цел незнам newsm78
Аз го правя, за да убия киселия вкус, който идва от доматите.

# 21
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Винаги изхвърлям водата ,в която е киснал и първата вода.
За захар незнам защо се слага.Да си кажа право сега чувам newsm78

# 22
  • Мнения: 27 524
И аз не съм чувала за захар  newsm78

# 23
  • Мнения: 1 679
нарежи и една печена червена пиперка - ще стане много вкусен   chef

# 24
  • Мнения: 27 524
нарежи и една печена червена пиперка - ще стане много вкусен   chef

Няма как. Тук продават само дебели и тлъсти камби. Обикновени чушки няма. Знам, че е вскуно с чушка, ама... в Бг ще е  Peace

# 25
  • Мнения: 1 564
Аз изхвърлям и тази,в която съм го киснала и първата,
защото,ако не го направя
после ставаме наистина музикални  Blush Blush Blush
Peace Embarassed

# 26
  • Мнения: 1 802
И аз хвърлям първата вода. Знам, че се хвърля за да не боли корем и а да не се пръцка  Simple Smile
Ама, не че не пръцкаме и след като съм хвърлила първата вода  Grinning
Бооб, боооооооооооооб  Joy

Блонди, как беше бобеца?  Whistling

# 27
  • Мнения: 286
Винаги варя боб с минерална вода.изгвърлям първата вода и го прегасявам със 1 с.л сода за хляб.

Изплаквам го и го доварявам в херметическата.
След това слагам червен пипер, джоджен, сол доматен сок, малко олио и в тавата го пека.
Става страхотна боб- яхния.Simple Smile

# 28
  • Мнения: 6 958
Аз го кисна за 24 часа във студена вода да наедрее и покълне хубаво, после при варенето сменям 1 вода именно заради проблеми с газовете...

А за лъжичка захар и аз не бях чувала  newsm78

# 29
  • Мнения: 27 524
b]Блонди[/b], как беше бобеца?  Whistling

Супер  bowuu

# 30
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
Ти за сефте боб вариш?! Браво на теб  Mr. Green

Аз много рядко сменям водата на боба и лещата  Crossing Arms Мързи ме. А пък да махам люспи... даже и турско да стане, няма да ме видите да го правя. Мразя да си губя времето с дреболии и простотии ( лично виждане, пийс).

# 31
  • Мнения: 4 916
Хвърлям само водата, в която е киснат, и първата вода. За втората вече ме мързи.

# 32
  • Мнения: 936
Хвърлям само водата, в която е киснат, и първата вода. За втората вече ме мързи.
Аз също. А да беля люспи - никога.
Блонди, как така досега не си правила боб? Аз поне като готвя, се старая 1 път седмично да е зърнено ( боб, леща) или рибно ядене.

Общи условия

Активация на акаунт