Бобена салата.....

  • 5 049
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 11 607
Моля, как да направя боба на салата.... Имам и черен, и бял боб, имам и лютеница... Та се чудя... Правила съм боб с лютеница, ама ако вие имате нещо по интересно да го споделите мен...

А и може да споделите как правите боба на салата - с и без лютеница. Благодаря!

# 1
  • Мнения: 3 447
Аз го правя без лютеница - само с лук, джоджен, сол, оцет и олио.

# 2
  • Мнения: 187
Това е една от любимите салати у дома. Сварявам боба /независимо дали е бял или друг, дребен или едър/,  като поизстине му добавям нарязан лук, какъвто има, и накълцан магданоз.  Заливам с марината от оцет, олио и сол.   Simple Smile
Понякога разбърквам и с лютеница. Но по-рядко, защото моите не я уважават много на салата. Simple Smile

# 3
  • Мнения: 11 747
Ами аз чак нямам какво да споделя- сварявам боба,отцеждам от водата и слаган нарязан лук,сол, олио.Толкова,нищо друго,ама много си го харесвам!

# 4
  • София
  • Мнения: 10 825
Сварявам боба, нарязвам кисели краставички, и разбърквам с лютеница. Ако имаш пушена риба можеш да добавиш и от нея. Става много хубаво

# 5
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Това е една от любимите салати у дома. Сварявам боба /независимо дали е бял или друг, дребен или едър/,  като поизстине му добавям нарязан лук, какъвто има, и накълцан магданоз.  Заливам с марината от оцет, олио и сол.   Simple Smile
Понякога разбърквам и с лютеница. Но по-рядко, защото моите не я уважават много на салата. Simple Smile


Към това добавям и печени чушки. Много му върви   chef

# 6
  • Мнения: 11 607
Замислих се... Бях забравила за магданоз... (ще се обадя на мъж да купи) и за печените чушки..... дано имам... Това е идея - на ситно печени чушки... Благодаря! И все пак ако има някой какво да каже - да казва....

# 7
  • Мнения: X
Аз го правя без лютеница - само с лук, джоджен, сол, оцет и олио.
А ако е за гости -правя купичка от многолистно тесто.
Нарязвам тестото на квадрати и ги обръщам върху чашки за крем карамел.Изпичам по обичайния начин  и непосредствено преди сервирането слагам от салатата в тях. Много е ефектно.

Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 11:44 от Анонимен

# 8
  • Мнения: 2 491
Аз го правя със ситно нарязани кисели краставички, със червени кисели чушки от туршия(пак ситно нарязани), нарязвам и малко шпеков салам, олио и задължително червен лук. Понякога слагам и лютеница. Става много вкусна Peace

# 9
  • Мнения: 226
Аз слагам и сварени моркови , нарязани на колелца.

# 10
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Бобена салата правя по следния начин:
Боб (сварен хубаво, от по едрия)
печени чушки
моркови
кромид лук
няколко скилидки чесън
винегрет от зехтин, оцет, джоджен, чубрица, 1-2 супени лъжици дом. пюре
Пропорциите са според гладниците Mr. Green
Всичко се накълцва добре, смесва се с боба и се залива с винегрета. Оставя се да престои 15-20мин.
Понякога добавям бекон или пушенан сланинка и тогава консумираме направо като основно Mr. Green Може да се добавят и кисели краставички, но аз не обичам особено и не слагам.
Бон апети  chef

# 11
  • Мнения: 4 546
Камамбер морковите сваряваш ли ги?

# 12
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Камамбер морковите сваряваш ли ги?
Не, обичам да ми хрупкат Party но ако искаш можеш да ги свариш Peace

# 13
  • Мнения: 2 491
Да бе, забравих за морковите ooooh! Аз също слагам моркови, нарязвам ги на колелца и малко(10 мин.) преди да махна боба ги слагам да омекнат.

# 14
  • Мнения: 11 607
Значи какво разбрах....

Боба се вари в момента.... После моркови, лук, кисели краставички, имам печени чушки, и заливам с марина + подправки.... Вместо олио ще сложа зехтин....

# 15
  • Мнения: 2 491
Значи какво разбрах....

Боба се вари в момента.... После моркови, лук, кисели краставички, имам печени чушки, и заливам с марина + подправки.... Вместо олио ще сложа зехтин....

Правилно си разбрала Grinning

Да, със зехтин става по-хубаво Peace
Пък и други неща можеш да сложиш-импровизирай, зависи какви продукти ти се намират под ръка.
Аз съм слагала и маслини(обезкостени), също става хубаво.

# 16
  • София
  • Мнения: 974
Ако не е късно ето и моят вариант на бобена салата Hug

Боба сварен го запичам леко с малко олио  и сол ......след това в купата прибавям ситно нарязани кисели краставички, печени чушки, чесън и олио ....подправките само сол+джоджен.
Можеш да добавиш и малко царевица също става вкусно, а и поднасянето с многолистно тесто също е много идейно, аз правих кошнички от кори за баница за Коледа с бобена салата....беше много ефектно Peace

# 17
  • Мнения: 3 268
И аз слагам царевица,по-красиво става.

# 18
  • Мнения: 2 491
Ако не е късно ето и моят вариант на бобена салата Hug

Боба сварен го запичам леко с малко олио  и сол ......след това в купата прибавям ситно нарязани кисели краставички, печени чушки, чесън и олио ....подправките само сол+джоджен.
Можеш да добавиш и малко царевица също става вкусно, а и поднасянето с многолистно тесто също е много идейно, аз правих кошнички от кори за баница за Коледа с бобена салата....беше много ефектно Peace

И твоята рецепта не е лоша, но имай предвид, че боб и царевица е доста натоварващо за стомаха Peace

# 19
  • Мнения: 5 228
Аз заливам сварения боб с марината от оцет, олио, джоджен и магданоз, а като изстине добавям червен лук, нарязан на много фини колелца, претрити леко със сол.

# 20
  • Мнения: 11 607
То с царевица+нахут+маслини - не става ли нещо като мексиканска салата.....

# 21
  • София
  • Мнения: 974
То с царевица+нахут+маслини - не става ли нещо като мексиканска салата.....

Мда  Mr. Green само дето в мексиканската салата аз не слагам боб, преобладава царевицата....въпрос на вкус и вариации

В бобената слагам понякога царевица и то малко за цвят, така да се каже, но избирам по-шарен и по-едър боб ....а наистина комбинацията на боб с царевица е по-тежка, затова се яде по малко, в кошничките се побират около 3-4 суп.л салата Hug

# 22
  • Мнения: 3 268
Моля те,кажи как ги правиш тези кошнички,защото утре имам рожден ден и гости.Една от салатите ми ще е тази.Искам да я поднеса ефектно.Предварително благодаря.

# 23
  • София
  • Мнения: 974
Идеята не е моя, Иван Звездев я направи в едно от предаванията си, а на мен много ми хареса Grinning

Взимаш си обикновени точени кори, един лист го разрязваш на квадрати /да са горе долу еднакви при мен бяха около 5/5 см / и ги редиш в формички за мъфини със застъпване или тимбалчета за крем карамел, ако нямаш форми.  За да стане по-ясно реденето е все едно правиш роза....слагаш едно парче във формата така, че да стърчи един триъгълник от него извън формата, следващият лист застъпваш малко от първия и така докато "облепиш" формата, това са около 4-5 квадрата. Гледай само хубаво да ти е покрито дъното да няма дупки, за да не изтече сока от салатата после и работи бързо, за да не изсъхнат корите .
След като ги наредиш пъхаш във фурната да се запекат за кратко, леко да се зачервят.
След това вадиш от формата, те са станали хрупкави и имат формата, която си им направила....внимавай, че са чупливи.
Това е ...много е лесно,можеш да ги направиш предварително, за да не губиш време на празника, салата се слага в тях непосредствено преди поднасянето, за да не омекнат и да се разкъсат.

Весело изкарване  bouquet


П.С от един пакет остават много кори, остатъка можеш да го направиш на баница или нещо друго

# 24
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аз заливам сварения боб с марината от оцет, олио, джоджен и магданоз, а като изстине добавям червен лук, нарязан на много фини колелца, претрити леко със сол.
И аз така я правя, ама не се старая чак толкова с лука  Embarassed

# 25
  • София
  • Мнения: 461
боб, стар лук, джоджен, магданоз, печени чушки, слагам пресни домати нарязани, а става и с такива от консерва, подправям със сол, оцет и олио.   chef  bouquet

# 26
  • Мнения: 46
 Обожавам бобена салата и си я правя с каквото имам, но най-любима ми е - сварен едър боб, от този лилавия, царевица от консерва, бекон препечен на тиган или скара, винегрета е от зехтин, сол, оцет, счукан или пресован чесън и яко чили  Crazy няма такава вкусотия

Общи условия

Активация на акаунт