Добре дошли в кухнята на Джемма

  • 471 314
  • 206
  •   1
Отговори
# 180
# 181
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Шоколадов крем:

http://djemmasvetlana.blogspot.com/2013/02/kenwood-major-titanium-kmm-020_23.html

Ето и готовата торта:



Последна редакция: нд, 24 фев 2013, 20:36 от Джемма

# 182
# 183
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Панетоне със закваска



Най-после след 2 неуспешни опита ми се получи козунакът със закваска. Позлвах рецептата на pina за хлебопекарна, но вместо мая сложих 200 гр. закваска.

Рецептата е:


150мл прясно мляко
2 яйца
50мл олио
40гр краве масло (предварително разстопено)
150гр захар
11-12гр жива мая
450 - 500гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия

Ето какво ми се получи. В началото на втасването:



11 часа след началото на втасването:



20 минути от началото на печенето:



Пекох ги с термоиглата, точно на 96 градуса вътрешна температура бяха готови:



Обърнати да изстиват, по метода от този сайт -http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=11991 :

# 184
# 185
# 186
# 187
# 188
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Бабините захарни курабии с Kenwood Major:
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2013/03/kenwood-major-titanium-kmm-020_19.html

# 189
# 190
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Сладка питка





1 кг. брашно; 4 яйца; 1/2 бурканче (понастоящем кофичка ) кисело мляко; 1 пакетче мая ( която се разтваря в чаена чаша с топла вода ); 1 чаена чаша захар; 1/2 чаена чаша олио

Разбиваме яйцата, добавяме захарта, брашното и киселото мляко.... След което слагаме олиото и маята. Омесваме хубаво сместа и и я разделяме на четири части. Разстиламе всяка част и слагаме сиренце, поръсваме по-малко, увиваме парчето, за да не изпада сиренцето и след това режем парченца, за да оформим отделни топчици. Пече се на умерена фурна - 160-18- градуса около 20-30 минути и след като е готова питата мажем повърхността с масло.

Източник: Нашето детство

# 191
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Саварини



450 гр брашно
3 яйца
120 мл пр. мляко
105 гр масло
3 гр сол
7 гр суха мая

Тази рецепта я имам записана в тефтера ми от 1988 година, така и не се наканих да я правя досега, поради липса на формички. Днес обаче реших- правя я. Месих в хлебопекарната и всичко сложих наведнъж. След края на програмата месене разделих тестото на топки и го сложих в намазана такава тава за маффини, поради липса на достатъчно формички за саварини:



Като втасаха ги пекох на 180 гр. След това веднага ги залях със студен захарен сироп, сварен с вода 1:1. След катос е напоиха добре ги наредих в табличка и шприцовах сметанови розички.

М-м това е вкусът от детството, от една малка кокетна сладкарничка в един малък крайморски град.

# 192
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Белтъчна торта с желе





Блат:
6 яйца
1 ч.ч захар
1. 5 ч.ч брашно
1 бакпулвер
ванилия

Сироп:
1 ч.ч захар
1,5 ч.ч вода
ванилия

Белтъчен крем:
4 белтъка
200 мл вода
300 гр. захар
малко лимонена киселина
ванилия

Желе:
1 пак. желатин
300 мл вода
150-200 гр захар
лимонена киселина
сладкарска боя


Приготвяме блата. Разбиваме яйцата със захарта и ванилията.Прибавяме леко бакпулвера,смесен с брашното. Изсипваме във форма и печем на 180 гр само на долен реотан с вентилатор.  Така блатът се надига доста и става идеално равен. След изстиването му се разделя на 2 половини.  Всяка от тях се сиропира с приготвения сироп. 
Приготвяме крема. Сваряваме водата и захарта до 118 гр на термометъра. (сладкарски), накрая прибавяме малко лимонена киселина и ванилията. Разбиваме белтъците на твърд сняг и наливаме на тънка струйка горещия сироп, продължавайки разбиването. С полученият крем се намазва единият блат, слага се другият и отгоре и отстрани се разравнява пак с крем. Кремът стига точно за една торта.  Украсява се по желание. Аз правих и желе, което нарязах на малки парченца за всяка розичка по едно.
Желатинът се залива с част от водата да набъбне, Останалата вода се загрява със захарта,да се разтопи. Прибавя се лимонената киселина и желатинът. Бърка се докато всичко се разтопи, като не се допуска завиране. накрая се прибавя и боята. изсипва се в разлата тавичка на тънък пласт. След желиране се нарязва на  фигурки.

# 193
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Сливов пирог




105 мл вода
110 гр кис.мляко
2 яйца
5 с.л маргарин
1 ванилия
5 с.л захар
0.5 ч.л сол
2,5 ч.л суха мая
540 гр. брашно

Всичко се слага в хлебопекарната  и се меси. Получи се много хубаво, еластично, приятно за работа тесто. 2/3 от него се разстила в тавичка, намаза се с мармалад от сини сливи и от останалото тесто  се прави решетка. Пече се на долен реотан с вентилатор,на 180 гр до златист цвят.


Това е любимият ми пирог от детството, който майка ми правеше за нас. Пропорциите са адаптирани за хлебопекарна, намерих ги в руски сайт, но продуктите са същите като на майка рецептата. Ползвах направо изчислената в грамове рецепта, на майка е на чаши и с 1 кг брашно.

# 194
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Зеленчуци по кубански



1 кг патладжан, 1 кг тиквички, 1 кг пипер, 1 кг моркови, 1,5 кг домати,
200г чесън, 100г оцет, 500г олио, 200г захар, 70г сол, магданоз,люта чушка по желание .


Едро се нарязват пипера,тиквичките и патладжана. Морковите се настъргват на едро. Доматите се смилат.
Кипва се маринатата, прибавят се зеленчуците и се задушава 45 минути, при затворен капак,като се бърка от време на време. Разсипва се в буркани, стерилизира се 15 минути. Излизат около 5 компотени буркана.

Източник: руски сайт

Общи условия

Активация на акаунт