Как се готви картофена манджа?

  • 78 976
  • 19
  •   1
Отговори
  • в баира
  • Мнения: 861
Колкото и странно да звучи, никога в моето семейство не сме готвили картофена манджа. Срамота, че живеем в района на картофите  Embarassed. (Иначе, знам няколко вида пататници.  Mr. Green)

Та, как се прави тази манджица?

# 1
  • София
  • Мнения: 903
Какво разбираш под "картофена манджа"?  newsm78Течна ли ( чорба) или  суха ( печена)?

Картофена чорба

Картофи, зеленчуци ( лук, моркови и домати)
месо ( по желание - може и без него)

Слагаш в една тенджера лука и морковите ( може и една чушка ако имаш) да се варят. Като омекнат малко добавяш картофите, нарязани. Като омекнат и те добавяш домати от консерва или доматен сок ( не много , за да не стане кусело). Накрая застройваш със смес от олио, брашно и червен пипер. ( разбъркваш продуктите за застройката и я изсипваш в манджата, разбъркваш). Посоляваш и слагаш подправки по избор - черен пипер, магданоз, и т.н.

П.П: Ако слагаш и месо го режеш на малки парчета и го слагаш да се вари най-напред него. След това добавяш постепенно и останалите продукти.

# 2
  • Мнения: 732
Какво разбираш под картофена манджа? На фурна? С червен или без червен пипер?

Аз правя картофи на фурна с червен пипер.
Обелвам и нарязвам картофите. После запържвам лук, добавям 1 с.л. брашно. Като се запържи брашното добавям 1с.л. червен пипер без връх и малко доматено пюре - около 1ч.ч. Добавям и водичка - зависи колко гъсто искаш да стане. Прибавям всичко това към картофите, добавям сол, черен пипер или магданоз - можеш да сложиш подправки по твой вкус. И всичко го пека на около 200 градуса във фурната. Не съм засичала за колко време става, но мисля, че 1 час е достатъчен.

tania28, писали сме едновременно Simple Smile

# 3
  • Мнения: 3 447
Любимата ми родопска картофена манджа се казва "рядко патЕ"  Simple Smile Сварявам в подсолена вода нарязани картофи - повечко. Намачкавам леко, да не са съвсем на пюре, да има и по-едри парченца. Запържвам в масло повечко лук и червен пипер, и изсипвам при картофите. И това е  Simple Smile
Баба ми слагаше при картофите и един зелен домат на парченца - за да е киселко, но и без него става.

# 4
  • Мнения: 5 500
Моята картофена манджа е това:
Задушавам ситно нарязан лук и морков с вода и зехтин, малко сол също. Прибавям обелени и нарязани на колелца с деб. около 1 см картофи. Разбърквам. Ръся с червен пипер и чубрица. Разбърквам. Заливам с вряла вода малко да се покрият картофите. Клоква, слагам нарязана зелена пиперка и чер пипер. Като се сварят картофите дърпам от огъня и слагам магданоз.

# 5
  • София
  • Мнения: 978
Аз правя нещо като картофена яхния по следни начин:
Нарязвам лук, морковче, зелена чушка /пипер/ и малко целина и задушавам с олио или зехтин и вода. Добавям нарязани губи /печурки най-често/ и слагам картофите нарязани на по-едри кубчета. Доливам вода , като се посварят картофите овкусявам с домати и чубрица или вегета. Непосредтсвено преди сервирането наръсвам с пресни копър и магданоз

# 6
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Аз я правя, като яхния /по-гъстичка/ така, вариант 1:

картофи-на око преценям колко
2-чушки
2-големи глави лук
доматен сок-около 2 бурканчета от по 200гр.
олио
сол-на вкус
черен пипер-на вкус
червен пипер-около 1суп.лъжица /равна/
магданоз

Нарязвам си картофите и ги слагам да се сварят в тенджера с не много вода и сол.
В тиган с олио задушавам лука и чушките, когато омекнат добавям доматения сок и така ври около 5-6мин.
Когато картофите са сварени, изсипвам сместа от тигана в тенджерата и добавям подправките. Така ври още около 10-15мин.
Ако ми се види рядко, размивам 1-2суп.лъжица брашно в малко вода и добавям с бъркане в тенджерата.

вариант 2:

картофи-на око
2-големи глави лук
1-буркан паприкаш, нашия съдържа: /чушка, магданоз, дом. сок, зелен фасул и още нещо имаше ама не се сещам сега.../
олио
сол-на вкус
черен пипер-на вкус
червен пипер-около 1суп.лъжица /равна/
1-малко бурканче дом.сок


Нарязвам си картофите и ги слагам да се сварят в тенджера с не много вода и сол.
Когато уврат прибавям паприкаша, лука +дом. сока, които съм задушила в тиган и подправките. Ври около 15-20мин.

Последна редакция: сб, 24 мар 2007, 13:37 от doniboni

# 7
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Понеже моите деца не обичат чушки, домати и т.н. в манджата, я правя така: (и моя син който досега казваше: не обичам картофи; яде цели 3 пъти от нея. Майка ми я готвеше когато бяхме малки и не ни омръзваше)

1 глава лук се задушава в олио, колкото предпочитате (картофите носят на олио)
Слагат се нарязаните на парчета картофи да се позадушат и те, поръсва се с 1 ч.л. червен пипер, разбърква се и веднага се наливат пасирани консервирани домати (малко - моите бяха 2-3 пръста на дъното на буркана), за да не прегори пипера. Може и без тях. Като заври, се долива с вода и се готви, докато се сварят картофите. После се сгъстява с 2-3 с.л. брашно, разтворени в малко вода, вари се още 10-ина минути, да няма вкус на сурово брашно. Количеството на брашното зависи от количеството на манджата, т.е. на картофите.
Подправките са сол и чубрица, трябва да е гъстичко яденето. Аз обичам и да са разварени картофите.

Всъщност това е рецепта за пресни картофи (майка ми я правеше винаги като излязат прсните картофи), но става и със стари.

# 8
  • Мнения: 4 546
слагам месото в тенджерата, отпенвам го. прибавям 3-4-5 глави нарязан лук, 2 нарязани моркова, доматено пюре/домати, чубрица, сол, червен пипер, чушка нарязана, ако имам. ако месото е пилешко не слагам олио, ако е свинско - на око. месото като е почти сварено добавям нарязани на едро картофи /количество-на око/. като се сварят картофите е готово. ако съм сложила много вода - сгъстявам с една лъжица брашно, разтворена в студена вода. може да се сложи и магданоз.

# 9
  • Мнения: 68
Аз я правя с пил.бутчета,които почистени слагам в тенджерата под налягане заедно с една глава нарязан лук,няколко морковчета нар.на кубчета,чушка около кг.картофи.Затварям тенджерата и варя около15 мин.После добавям 2с.л.брашно на кашичка с вода,1л.червен пипер,сол,чубрица,черен пипер и джоджен.Оставям да побри 5-10мин.и е готова.Това ми е една от любимите манджички.

# 10
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
 Laughing с пилешките бутчета е вече друга манджа  Wink

# 11
  • Мнения: 4 546
за без месо ли става въпрос?
тогава по същия начин, но слагам повече лук и слагам олио.

# 12
  • Мнения: 899
Аз карам мързеливата Simple Smile

В глинения гювеч слагам: картофки, нарязани на едро, лук, тиквичка от буркан (ако имам), грах, домати, олио, сол, червен пипер, много чубрица и шарена сол, бульонче и водичка. Слагам на котлона, среден огън, за 2 часа и е готово. Само разбърквам от време на време  Grinning

# 13
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Моята картофена манджа е това:
Задушавам ситно нарязан лук и морков с вода и зехтин, малко сол също. Прибавям обелени и нарязани на колелца с деб. около 1 см картофи. Разбърквам. Ръся с червен пипер и чубрица. Разбърквам. Заливам с вряла вода малко да се покрият картофите. Клоква, слагам нарязана зелена пиперка и чер пипер. Като се сварят картофите дърпам от огъня и слагам магданоз.

И моята рецепта е същата, като в началото във водата добавям няколко капки оцет и подправката ми е джоджен вм. чубрица Peace

# 14
  • Мнения: 11 816
За мен картофена манджа без естрагон (тарос) не става!  Peace
Опитай! Аз добавям и малко ориз.

Общи условия

Активация на акаунт