Великденски яйца и козунаци

  • 64 122
  • 526
  •   1
Отговори
  • Мнения: 93
Здравейте мили дами,хайде тук да си споделим идеите за настъпващия празник ВЕЛИКДЕН !!!
Пуснете някой интересни и сполучливи идеи и рецепти за боядисване на яйца и правене на козунак,Защoто мисля тази година да направя козунак в къщи ! newsm03 Благодария ви предварително   love001

# 1
  • Мнения: 1 320
горещо ти препоръчвам козунаците на ДИдка БГ БанДИТКа
ето и рецептата с поясненията http://www.snimka.bg/album.php?album_id=26405&photo=11
Козунак
1 ч.ч. прясно мляко
4 яйца(единия жълтък се отделя за помазване)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мазнина(олио и масло)
1 ванилия
1 суп.лъжица алкохол(ракия,ром,коняк)
1 кг брашно
1 суп.лъж. мая за хляб

В топлото мляко се кипва маята с една лъж. захар
Захарта и яйцата се разбъркват,прибавя се брашното,маята и всичко останало и най-накрая мазнината по малко.Аз лично след като ги разбъркам ги хвърлям в маш.за хляб за по лесно да се объркват там, но иначе ако е на ръка всичко се обърква добре и се оставя да втаса.
След като втаса тестото (може да се бие или удря в масата) се плете на 2 козунака, намазва се с жълтъка,ръси се захар,бадеми,пак втасва и се пече на 350 по Фаренхайт (180 по Целзий)


1.Използвам суха мая
2.Слагам половин чаша разтопено масло и половин чаша олио
3.Пекох го около 30-40м
4.Аз бях сложила козунака вътре във фурната и бях я влкючила на 70 градуса, за да втасва...Чаках около час  - така и не втаса много, но пък после се надигна
5.Чашата е 200гр, но аз винаги я пълня до горе - т.е. препълнена
6.Слагах на плота малко брашно, но после го махнах и се топях ръцете в олио - става по-готино

а ето и великденски предложения за яйца и салатки http://www.snimka.bg/album.php?album_id=32625

# 2
  • Мнения: 4 668
Аз не мога да правя козунак  Confused Изобщо с тестените хич ме няма , така че няма и да се опитвам ...
За този празник залагам повече на украсата в къщи  Peace
Ето ги скромните ми миналогодишни яйца ... -

# 3
  • Мнения: 3 647
 Twisted Evil тия дни ще се видя с мама
тя  е ситничар и ще я питам за рецепКа за козунак
  bouquet

# 4
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Ще следя за идеи.

# 5
  • Мнения: 186

Ще следя с интерес темата. Мерси zigs    bouquet

# 6
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
За яйца отидете във "Великденски идеи"
Може да е за козунаци и салатки, агнешко
Нещо за обща украса на дома

# 7
  • Мнения: 2 099
ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ ВИ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТАЗИ СТРАНИЦА, ИМА НЕВЕРОЯТНИ ИДЕИ ЗА ВЕЛИКДЕН
http://rozali.com/zadoma/index.php?l=11

# 8
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравейте момичета!  bouquet

Преди да прегледате и други сайтове, мисля, че е добре да погледнете и тук, в старите теми - идеи и рецепти има страхотни, само да имате време:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=86777.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=86477.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1933.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22229.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=94071.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=26132.0

# 9
  • Мнения: 7 091
Аз ползвах рецептата на Скарлет за козунаците( първата тема, за която ти е пуснала линк Наталина), както и на Джемма за Кранч-а.
Това са козунаците и яйцата от миналата година Simple Smile
http://family.webshots.com/album/548912181qxgTel

# 10
  • Мнения: 349
Аз меся козунаци от години и смятам, че и най- хубавия купен козунак не може да замени моята енергия, която влагам при приготвянето ( все пак това е обреден хляб), а и аромата при печенето.
Имам предложение: Козуначеното тесто е капризно, а всеки който приготвя козунак за Великден иска да се получи нещо хубаво. Рецептите са много (аз ще предложа моята за "мързелив" козунак), информацията - също, но има важни правила при приготвянето, втасването и изпичането. Това можем да обменим, да систематизираме и да помолим модераторите да го поставятна първата страница от темата. Така, че независимо от избраната рецепта да използваме тези "хитринки".
Чела съм рецетите на Скарлет, на Джемма, Наталина - вълшебници сте всички- така, че помагайте със съвети!
Ще започна аз:
1.Количеството на маята - за 0,750 - 1 кг. брашно прясна мая не по-малко от едно голямо кубче (42гр.), ако е с повече плънка - може и повече.
2. Топлината на млякото - нито горещо ("убива "квасните гъбички), нито студено, а хладко около 37 градуса.
3. Хартия за печене и покриване - новите са със силиконово покритие и гарантират безпроблемно изваждане и изпичане.
4. При печенето се слага малък съд с вода, която се изпарява и овлажнява козунака.

# 11
  • Мнения: 93
Браво момичета та вие сте били голами майстори,със сигурност ще пробвам доста от вашите рецепти.Ще следя всичко което пускате с ного голям интерест.БЛАГОДАРЯ ВИ!!! newsm10

# 12
  • Мнения: 93
http://www.bonapeti.tv/recipes.php?t=seasons&id=6     

Момичета ето нещо което намерих и в бон апити може да си харесате и вие нещо!!!

# 13
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Много е важно стаята е доста топла и да не се отварят и затварят много, много вратите по време на процеса.
СЪщо така може в средата на козунака да се бучне малка сламка, тънка, като тези от близалка. Това спомага да излезе излишния въздух и козунака се надига по-равномерно.
СЪщо така брашното задължително се пресява 2 пъти, за да се аерира, което пък спомага за по-добро втасване.
Рецепти няма да пиша, има много тук. Лично аз правя по традиционна българска рецепта с 6 яйца за 1 кг брашно.И още една доза- чешкия козунак на Наталина.Който не го е пробвал- да го пробва. Много ефектна плетка и вкусен. Peace

# 14
  • в мечтите си
  • Мнения: 123
ето едно интерсно яйце,което намерих в нета...незнам кой го е правил , но е поръсвно с брокат ..идеално за подарък 
C:\Documents and Settings\mixifixi\Start Menu\Programs\My Pictures\New Folder (2)\000001519143.jpg

Общи условия

Активация на акаунт