Масленки
Нужни продукти:
1 кофичка свинска мас
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.лъж. сода за хляб
1 щипка сол
1 щипка захар
2-3 ванилии
брашно-колкото поеме
пудра захар
Приготовление:
От брашното(около 1/2 пакет,първоначално) правите купчинка с кладенче по средата и задължително си оставяте отстрани допълнително брашно.
В кладенчето поставяте кис.мляко,содата,солта,захарта и една ванилия.
Разтопявате маста докато стане течна,но не много гореща и я сипвате по малко към останалите продукти,като едновременно замесвате тестото,като си прибавяте брашно,ако ви става лепкаво и кашкаво.
Когато изсипете цялата мас,замесвате меко тесто,около 15-20мин. или докато не се появят мехурчета когато го разрежете,с нож.
След това шприцовате с къдрав шприц дълги сладки или формички по ваш вкус,но имайте впредвид че розичките,например се пекат по-трудно.
Нареждате в тава,но без мазнина и без брашно-просто тава(маста ще си пусне).
Пекат се на силна(150-200 градуса),предварително загрята фурна,докато станат светло кафяви.
Отпреди това си пригответе съд с пудрата захар+ванилия(може и без ванилия,ако не обичате) и когато извадите сладките от фурната ги пускате и търкаляте в съда със захарта,докато са още горещи(внимавайте да не се изгорите).
Леко ги отупвате от излишната захар и редите в избрания съд,като поръсвате всеки образувал се ред с малко пудра захар.
По тази рецепта стават около 3-4 тави,а колкото повече време стоят,толкова по-вкусни стават.
Може да ги направите и като малки рулца с пълнеж(като разточите тестото с точилка и го нарежете на квадрати) от локум,да речем,но е малко трудно задържането на пудрата захар по тях,а имено тя им придава вкуса.
Успех при приготвянето