Поглед в моя рецептурник

  • 7 376
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 534
Засега започвам само с тази рецепта,после ще допълвам.    chef

                                                              Масленки

       Нужни продукти:
1 кофичка свинска мас
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.лъж. сода за хляб
1 щипка сол
1 щипка захар
2-3 ванилии
брашно-колкото поеме
пудра захар

         Приготовление:

От брашното(около 1/2 пакет,първоначално) правите купчинка с кладенче по средата и задължително си оставяте отстрани допълнително брашно.
В кладенчето поставяте кис.мляко,содата,солта,захарта и една ванилия.
Разтопявате маста докато стане течна,но не много гореща и я сипвате по малко към останалите продукти,като едновременно замесвате тестото,като си прибавяте брашно,ако ви става лепкаво и кашкаво.
Когато изсипете цялата мас,замесвате меко тесто,около 15-20мин. или докато не се появят мехурчета когато го разрежете,с нож.
След това шприцовате с къдрав шприц дълги сладки или формички по ваш вкус,но имайте впредвид че розичките,например  се пекат по-трудно.
Нареждате в тава,но без мазнина и без брашно-просто тава(маста ще си пусне).
Пекат се на силна(150-200 градуса),предварително загрята фурна,докато станат светло кафяви.
Отпреди това си пригответе съд с пудрата захар+ванилия(може и без ванилия,ако не обичате) и когато извадите сладките от фурната ги пускате и търкаляте в съда със захарта,докато са още горещи(внимавайте да не се изгорите).
Леко ги отупвате от излишната захар и редите в избрания съд,като поръсвате всеки образувал се ред с малко пудра захар.
По тази рецепта стават около 3-4 тави,а колкото повече време стоят,толкова по-вкусни стават.
Може да ги направите и като малки рулца с пълнеж(като разточите тестото с точилка и го нарежете на квадрати) от локум,да речем,но е малко трудно задържането на пудрата захар по тях,а имено тя им придава вкуса.


                 Успех при приготвянето     bouquet


 

# 1
  • Мнения: 534
                                                                   Салата с яйца и печени чушки


                                          Необходими продукти:

1/2 кг. зелени чушки
2-3 яйца
100-200 гр.сирене

                                           Начин на приготвяне:

Чушките се изпичат и обелват.
Яйцата се сваряват.
Обелените чушки се накъсват и се счукват леко в хаванче,добавят се и дребно нарязаните твърдо сварени яйца,пак леко се счуква и накрая се добавя сиренето(ако обичате и повече да сложите не е проблем) и се овкусява с малко олио и сол! ако сиренето е солено без разбира се.Вие си преценявате.
 

        Това е ,бон апети!  bouquet

# 2
  • Мнения: 534
                                                              Желирано кисело мляко



Много подходящо за лятото,защото е освежаващо.

                       Необходими продукти:

2-3 кофички високомаслено кис.мляко
3 пак. желатин
кората и сока от половин лимон
захар на вкус


                           Приготовление:
Ако е по-рядко киселото мляко се изцежда в тензух,докато се оттече,но не да прилича на паста,а да е с нормална консистенция.
Кората на лимона се измива с гореща вода и се настъргва на много ситно,а сока му се изцежда.
Кис,мляко се смесва със захарта и лимона и се добавя желатина! приготвен по следния начин:

   Желатина:
Изсипва се в подходяща съдинка(метална) и се залива с малко вода,оставя се докато набъбне.
След това се слага на котлона и се втечнява на водна баня,но го пазете да не кипне.

Смесват се всички съставки и сместа се насипва в купички или във форма за кекс и се оставя в хладилника,
докато се стегне.

Може да си добавяте и други неща-ядки,ванилия или каквото ви хрумне,аз съм пробвала с кокосови стърготини,но каквото и да слагате,
преценете дали се връзва с лимона.


                  Свежа пролет и прохладно лято!  bouquet

# 3
  • Мнения: 534
                                                                                               Парфе

Необходими продукти:

2 големи кофички заквасена сметана
1 пакет чаени бисквити
2 компота от плодове(по вкус)
5 пакетчета желатин
1 ванилия
захар-на вкус

                                                                                              Приготовление

Плодовете се изцеждат от сока,половината се нарязват на дребно,а една част се оставя за украса.
Сметаната се смесва с натрошените бисквити и ако обичате по-сладко се добавя захар,на вкус,слага се ванилията.
Част от желатина(3 пак.) се накисва в студена вода,докато набъбне и след това се разтопява на вода баня(да не кипва) и се добавя към сока от компота.
На дъното на формата за кекс(примерно) се сипва малко от сока,разклаща се за да облее хубаво дъното и стените,и се редят плодовете за украса.
След това внимателно! се добавят другите парченца плод и отгоре се сипва останалия сок.
С останалите 2пак.желатин процедираме по същия начин,добавяме ги към сметаната.
Получената смес изсипваме внимателно! при плодовете,заглаждаме и пъхаме в хладилника за една нощ.
На другия ден,потапяме формата за секунди в гореща вода и обръщаме в подходящ поднос или чиния.


                   Бон апети!

Общи условия

Активация на акаунт