Птичи гнезда

  • 24 381
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 7 242
Наскоро на едно гости ядох птичи гнезда - кюфтета на фурна, а по средата ячице. Хареса ми доста, но приятелката ми ги беше направила от чиста кайма с подправки, а на мен ми се струва, че ще е по-вкусно, ако към каймата се дабави и хляб, яйце, кис. мляко или нещо от този сорт, за да не са така збити, а и да станат повечко Wink  Някои прави ли нещо подобно и как?

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Аз не съм правила, но мъжа ми от 5 години ми намила на главата да му направя, че му били любими в казармата. Айде дайте точната рецепта, за да се възползвам и аз Wink

# 2
  • Мнения: 3 550
Аз правя като замесвам каймата като за кюфтета, както си я описала. Сварявам яйца, режа ги на половинки по късата ос, за да стърчат повече, отдолу слагам подложка от каймата, редя в тавичка и пека. Наоколо понякога нахвърлям и нарязани картофки, че да има гарнитура.

Друг вариант са таралежите. Продуктите са същите, само че слагам цяло яйце и щипка кис. краставички и овалям в кайма. Отпред оформям муцунка, бодвам две черни пиперчета за очи и едно за носле. Отгоре ги набождам с фиде за бодли и пека. Весело и красиво за гости и за злояди деца.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 10 791
Цитат на: Valeria
Аз не съм правила, но мъжа ми от 5 години ми намила на главата да му направя, че му били любими в казармата. Айде дайте точната рецепта, за да се възползвам и аз Wink


Рецептата я има в днешния брой на "Журнал за жената", мога да я препиша, искаш ли?

# 4
  • София
  • Мнения: 7 242
Да, ДА, Да #Onfire , защото днес съм решила да си ги направя.
Благодаря ти предварително Grinning

# 5
  • София
  • Мнения: 7 242
Цитат на: Steisi
. Сварявам яйца, режа ги на половинки по късата ос, за да стърчат повече, отдолу слагам подложка от каймата, редя в тавичка и пека..

Стейси и това звучи добре, но ми се струва, че приятелката ми слага яйцето по-късно - с лъжица прави вдлъбнато в кюфтетата и ги слага да се пекат и малко преди да са готови, чуква по едно яйце. Кюфтетата са разбира се доста по големи и "сплескани" от нормалните.

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Цитат на: Kissa


Рецептата я има в днешния брой на "Журнал за жената", мога да я препиша, искаш ли?

Искам, искам подробна рецепта ако не те затруднява разбира се Wink

# 7
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Ми аз ги знам така:
 Arrow  Каймата се омесва като за руло "Стефани" и се разделя на питки, които се оформят като гнезда и се пекат във фурната. Малко преди да са готови се чуква по едно яйце в дупката и се пече до готовност на яйцето!

П.П: прави се дълбочка дупка - инак яйцето не се побира и изтича  Wink

# 8
  • Мнения: 3 550
Да, явно има различни варианти - с предварително сварени и със сурови яйца.

# 9
  • Мнения: 1 017
Аз съм ги правила със сварени яйца ама станаха сухички нещо Embarassed (гнездата) и  не ги одобрихме, но сега мисля така да пробвам със сурови Simple Smile

# 10
  • Варна
  • Мнения: 10 791
Цитат на: Valeria
Цитат на: Kissa


Рецептата я има в днешния брой на "Журнал за жената", мога да я препиша, искаш ли?

Искам, искам подробна рецепта ако не те затруднява разбира се Wink

Аз обещах, обаче като погледнах по-внимателно, рецептата е подобна, но е без кайма...Казва се "Гнезда с гъби". Все пак ще я препиша, може и да ви е от полза.
Необходими продукти:
1 кг картофи, 1 чаена чаша нарязани сурови гъби, 2 с.л. накълцан лук, 3 с.л. масло, 4 яйца, половин чаена чаша настърган кашкавал, сол, черен пипер, олио
Картофите се сваряват и се намачкват на пюре. Лукът и гъбите се изпържват леко и се добавят към картофеното пюре. Прибавя се половината от количеството разтопено масло и сместа се посолява. От нея се оформят 4 гнезда и се нареждат в намазана с олио тавичка.
Върху всяко от тях се счупва по 1 яйце, отгоре се напръсква с разтопено масло и се поръсва с настъргания кашкавал и с черен пипер.
Гнездата се запичат за около 20 мин. на умерена фурна

# 11
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Steisi
...........редя в тавичка и пека. Наоколо понякога нахвърлям и нарязани картофки, че да има гарнитура.
Правих нещо подобно, но си напръсках с мазнина цялата фурна  Neutral Face
Има ли някакъв трик да остане фурната по-чиста?

# 12
  • Мнения: 3 550
Цитат на: tedi_b
Цитат на: Steisi
...........редя в тавичка и пека. Наоколо понякога нахвърлям и нарязани картофки, че да има гарнитура.
Правих нещо подобно, но си напръсках с мазнина цялата фурна  Neutral Face
Има ли някакъв трик да остане фурната по-чиста?


Може би трябва да капнеш на дъното на тавата малко водичка с олио. На мен не ми се е случвало.

# 13
  • В офиса
  • Мнения: 4 019
Цитат на: tedi_b
Правих нещо подобно, но си напръсках с мазнина цялата фурна  Neutral Face
Има ли някакъв трик да остане фурната по-чиста?

Ами защо не пробваш в началото да покриеш с фолио? Аз правя нещо подобно на таралежчетата (само че с нарязани яйца, краставички, гъби, кашкавал...абе каквото има в хладилника). Никога не са ми омазвали фурната. Всъщност с каква фурна си и как ги печеш. Моята е съвсем обикновена, без вентилатори и т.н. Да не е нещо от това?

# 14
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Цитат на: tedi_b
Цитат на: Steisi
...........редя в тавичка и пека. Наоколо понякога нахвърлям и нарязани картофки, че да има гарнитура.
Правих нещо подобно, но си напръсках с мазнина цялата фурна  Neutral Face
Има ли някакъв трик да остане фурната по-чиста?

 Теди, на мен ми се случи скоро такова нещо, но проблемът беше в каймата - не знам какво са и слагали, но във фурната стана нещо страшно - пушеше, пръскаше мазнина - ужас! А нищо не променях в технологията Confused

# 15
  • Мнения: 4 358
Фурната ми е с вентилатор, но не го ползвам. Пека на позиция "отгоре и отдолу".
Бях сложила вода в тавичката  Neutral Face
Може би е било от каймата... направих го само веднъж и като видях фурната, не повторих. Имам фолио, може би ще пробвам направо с него.
Благодаря, момичета!

# 16
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Да взема да се отчета Wink
Направих гнездата и станаха много вкусни, но правих някакви волни съчинения Rolling Eyes
Разбърках си каймата като за кюфтаци, кромид, яйце, кисело мляко малко, содичка, хляб, магданоз, кимион и черен пипер. Нарязах на кубчета кашкавал и разбърках всичко това.
Оформих някакви подобия на гнезда, които в последствие във фурната дооформях и ги сложих в една тавичка без мазнина и вода, като се запекоха чукнах по едно яйце в дупката и станаха чудни.
Благодарности за идеята и рецептите Wink

# 17
  • Мнения: 3 550
Цитат на: tedi_b
Може би е било от каймата... направих го само веднъж и като видях фурната, не повторих.

Леле, що за кайма е тази? Може да я изкритикуваш в Черния списък на продукти.

# 18
  • София
  • Мнения: 7 242
Направих ги и не бяха лоши, но следващия път мисля да чукна по едно падпъдъче яице - кокошето за да се побере е необходимо кюфтето да е бая големичко.

# 19
  • Мнения: 17 407
Цитат на: Valeria
Да взема да се отчета Wink
Направих гнездата и станаха много вкусни, но правих някакви волни съчинения Rolling Eyes
Разбърках си каймата като за кюфтаци, кромид, яйце, кисело мляко малко, содичка, хляб, магданоз, кимион и черен пипер. Нарязах на кубчета кашкавал и разбърках всичко това.
Оформих някакви подобия на гнезда, които в последствие във фурната дооформях и ги сложих в една тавичка без мазнина и вода, като се запекоха чукнах по едно яйце в дупката и станаха чудни.
Благодарности за идеята и рецептите Wink


И аз мисля да ги правя тез гнезда. Защо се слага кис. мляко и сода?

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Цитат на: beep


И аз мисля да ги правя тез гнезда. Защо се слага кис. мляко и сода?

Не е задължително. Аз така си правя каймата за кюфтаците и затова сложих. Ти ако нямаш такава практика просто не слагай Wink

# 21
  • Мнения: 17 407
Ясно, мерси ! Wink

# 22
  • Мнения: 1 437
В каймата освен подправки слагам и кисели краставички и гъби. Слагам каймата в гювечета и посредата  по половин сварено яйце. Като се запече поръсвам с настърган кашкавал и отново запичам.

# 23
  • Мнения: 17 407
Последно - с варено, или със сурово яйце стават по-вкусни?

# 24
  • Мнения: 1 541
Момичета, понеже виждам, че страдате от подобни на мойте проблеми с невъзможните за чистене печки, се сетих да ви предложа нещо, в случай че вече не го знаете де  Grinning  Ами сложете фолио на "пода" на печката- отрежете парченце мааалко по- голямо от нужното и така поне от долу ще си остане чистичка- то там и на врата си е най- кофти, та така поне едното отпада   Wink

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Цитат на: beep
Последно - с варено, или със сурово яйце стават по-вкусни?

На мен със сурово яйце повече ми харесва, но въпрос на вкус все пак. Направи си и от двата вида и ще прецениш сама Wink

# 26
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Цитат на: dessi71
В каймата освен подправки слагам и кисели краставички и гъби. Слагам каймата в гювечета и посредата  по половин сварено яйце. Като се запече поръсвам с настърган кашкавал и отново запичам.

Деси мерси много за идеята Bulb  Аз сложих всичките гнезда в една голяма тавичка като през определено време им оправях стените за да си стои дупката и да не се разтече яйцето като го чукна накрая. Но в гювечетата мисля, че няма да имам този проблем, да се бях сетила обаче по-рано Embarassed

# 27
  • София
  • Мнения: 328
Цитат на: mam4e
Цитат на: tedi_b
Цитат на: Steisi
...........редя в тавичка и пека. Наоколо понякога нахвърлям и нарязани картофки, че да има гарнитура.
Правих нещо подобно, но си напръсках с мазнина цялата фурна  Neutral Face
Има ли някакъв трик да остане фурната по-чиста?

 Теди, на мен ми се случи скоро такова нещо, но проблемът беше в каймата - не знам какво са и слагали, но във фурната стана нещо страшно - пушеше, пръскаше мазнина - ужас! А нищо не променях в технологията Confused

 В иенска тенджера с капак, когато сложиш яйцето отхлупваш

Общи условия

Активация на акаунт