кулинарната ми драма... - "ледена риба"

  • 13 703
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 70
Всичките ми опити да  опържа на дечицата  рибка са пълен провал  Cry
Като че ли всеки път почти нещо се случва с рибите които  пържа
Кажете моля как  пържите замразеана риба......доколко трябва да се размрази за да я пържите,или въобще не я размразявате(ако е  филе  как,и ако е цяла как).
Вчера пържих една мерлуза купена от Графа...бях я извадила от физера вечерта за другия ден  в хладилника .Беше полу размразена когато я пържих...след като я опържих месото  се мажеше като пастет...това доколкото знам се случва с  НЕпрясната -стара риба,а може би пък да е имала още лед в себе си,макар че беше доста размразена...и я хвърлих,защото не исках да ги храня с нещо което се съмнявам newsm78.
Днес купих от  рибния на  женския пазар (мисля един от добрите в софия)супер  прехвалена бяла "ледена риба" и я опържих в олио оваляна в  брашно и галета...
крайнят  резултат беше  една неприятно горчива риба Sad. Измих я  много добре преди да я направя ,посолих я  и в меко- ледено състояние(не съвсем размразена) я сложих в нагорешеното олио.Самата риба я купих  защото изглежда много беличка,прясна и чиста,а и  продавачката каза че само такава  приготвя на малкото си внуче,плувала в по-чисти води в океана......
Освен това   тя се спихна  наполовина след като се опържи....бива бива ,ама чак пък толкова .....Най -накрая  всички казаха че горчи  и  не се изяде. Някои  може ли да ми каже дали  тази риба по- приинцип е горчива или аз  нещо не съм се справила....защото  толкова ми хареса днеска ,че  купих доста и сега се чудя какво да правя с останалата.
Е това е моята кулинарна драма  Confused
И как  разбирате че замразената риба не е стара...аз знам че ако има  по парчето цвят и вид на чирус там където е отрязана ,е стара  и гедам да не купувам такава.

Последна редакция: пт, 02 фев 2007, 21:08 от e_u

# 1
  • Мнения: 901
ледена риба незнам дали се пържи.. но във фурна става трепач... в тава малко олио... лимон.. черен пипер и рибата.. отгоре фолио и за 30 мин на 200 С .. обожавам тази риба има кост която се маха толквоа лесно само се дърпа и край ... особено за децата е супер

# 2
  • Мнения: 243
Мила ми, e_u!
Вината не е в теб. Аз много обичам да панирам бяла риба -мерлуза, хек....Наскоро купих от Била мерлуза. Панирах я, както обикновено, но на вкус беше горчива. Явно рибата беше стара, но като е филе и то дълбоко замразено, няма как да разбереш това. А, прясната се познава така: бистри очи, розови хриле, да няма слуз и ...разбира се по миризмата. Но, не на всеки /като мен/ му се чисти прясна риба Mr. Green

# 3
  • Мнения: 70
ледена риба незнам дали се пържи.. но във фурна става трепач... в тава малко олио... лимон.. черен пипер и рибата.. отгоре фолио и за 30 мин на 200 С .. обожавам тази риба има кост която се маха толквоа лесно само се дърпа и край ... особено за децата е супер
да наистина с коста е много гот,но значи казваш че не горчи по принцип,така ли ?newsm78
мерси за рецептата,ще пробвам останалата както казваш  Wink

# 4
  • Мнения: 70
Мила ми, e_u!
Вината не е в теб. Аз много обичам да панирам бяла риба -мерлуза, хек....Наскоро купих от Била мерлуза. Панирах я, както обикновено, но на вкус беше горчива. Явно рибата беше стара, но като е филе и то дълбоко замразено, няма как да разбереш това. А, прясната се познава така: бистри очи, розови хриле, да няма слуз и ...разбира се по миризмата. Но, не на всеки /като мен/ му се чисти прясна риба Mr. Green

ооо аз от Била ,Метро  и други подобни магазини съм спряла да купувам риба...поради същите причини...решила съм да купувам  само от препоръчани рибарски магазини,но купувам замразена,не прясна.А обикновенно купувам чистена без глави,така че не мога да й видя  очите  Wink
Но кажете ми ,трябва ли да размразявам пустата риба (като е цяла и като е на филе)като я пържа или не.Всякъкси  ли не съм опитвала ,все нещо куца ...пък не са ми големи  претенциите мисля

# 5
  • Мнения: 243
Филето, както е замразено го нарязвам на порции. Овалвам го в панадата и го изпържвам, но не в силно загрято олио, а на по-слаб котлон/ примерно: не на 9 , както е при мен, а на 7/ , за да може рибата да се изпържи и отвътре. В противен случай тя едва ли не загаря отгоре, а отвътре е сурова. И не размразявам рибата, защото се отпуска и разкашква. Hug

# 6
  • Мнения: 69
Напълно подкрепям Porsha

# 7
  • Мнения: 70
Филето, както е замразено го нарязвам на порции. Овалвам го в панадата и го изпържвам, но не в силно загрято олио, а на по-слаб котлон/ примерно: не на 9 , както е при мен, а на 7/ , за да може рибата да се изпържи и отвътре. В противен случай тя едва ли не загаря отгоре, а отвътре е сурова. И не размразявам рибата, защото се отпуска и разкашква. Hug
Ясно...това за филето...предполагам  не трябва да  размръзявам и рибата която е на парче

# 8
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Не се размразява рибата - нито за пържене, нито за печене!

# 9
  • Мнения: 25 664
Аз винаги размразявам рибата в студена вода на стайна температура, независимо дали е цяла или филе. След това я оставям да се изцеди хубаво, защото обикновено е така напоена с вода, че няма начин да не стане на каша, както и да се приготвя. След като се изцеди, ако е филе за скара или паниране, го мариновам с нещо, ако ще се готви на фурна, направо мятам в тавата с останалите продукти. 

# 10
  • Мнения: 6 155
И на мен нещо не ми върви с тая пържена/панирана риба  #Cussing out
Филето го размразявам във вода и тогава го пържа и горе-долу се получава Rolling Eyes
Последния път, обаче не го размразих и стана мазало - панировката остана залепена за тигана, а рибата се разкашка. Пробвах и на силен котлон и на слаб - едно и също. Затова я измих от панировката и я метнах в йената с малко зехтен, маслини, лимонов сок и копър и стана добре Crazy
Т.е. според мен трябва да се размразява и да се отцеди добре преди да се пържи.  Rolling Eyes

# 11
  • София
  • Мнения: 903
Аз винаги размразявам рибата в студена вода на стайна температура, независимо дали е цяла или филе. След това я оставям да се изцеди хубаво, защото обикновено е така напоена с вода, че няма начин да не стане на каша, както и да се приготвя. След като се изцеди, ако е филе за скара или паниране, го мариновам с нещо, ако ще се готви на фурна, направо мятам в тавата с останалите продукти. 

 newsm10

# 12
  • Мнения: 3 251
Подкрепям Как' Сийка-рибата да е рамразена и изцедена напълно, за да се отдели от нея ненужното количество вода, после при паниране, при пържене става мазало, точно заради това излишно количество вода. И още един съвет-това е риба/нежно и крехко е месото й/, като се размрази- ако ще я пържиш или печеш на скара, сложи и съвсем малко сол и я остави така поне 30 минутки да си почине и да се стегне месото й.

# 13
  • Мнения: 70
ледена риба незнам дали се пържи.. но във фурна става трепач... в тава малко олио... лимон.. черен пипер и рибата.. отгоре фолио и за 30 мин на 200 С .. обожавам тази риба има кост която се маха толквоа лесно само се дърпа и край ... особено за децата е супер

 Sad останалата риба я опекох по твоята  рецепта ,но  продължава да горчи гадно...явно ще я хвърля и тази и никога вече няма да купувам от нея ,защото не мога да се справя с нея Confused

# 14
  • Мнения: 70
а как  правите на скара,трябва ли да се увие във фолио...колкото пъти съм  правила някъкво  месо-пиле,кебапчета ,риба...всичко се залепва и разпердушинва по скарата,макар че съм я намазала предварително с  малко олио.Маже ли се въобще с нещо ...с какво ...
Мдааааааааа и със скарата нещо не съм на ти  Cry
кажете ми тайната на скарите

# 15
  • Мнения: 70
в крайна сметка съм пробвала и по двата начина и с филето и с  парчетата.... много рядко  се получава като  хората,и затова ви питам как.Много ме е яд,защото  дребните обожават риба,а мен май не ме бива много каквото и да правя.
Общо взето различни мнения.... явно е и въпрос на късмет  и майсторлък  chef

# 16
  • Мнения: 3 251
а как  правите на скара,трябва ли да се увие във фолио...
Aко я искаш задушена -увий я във фолио, същото става  пак във фолио и във фурната, даже по-вкусна, защото става по-бавно. А ако я печеш на скарата:остави я да се изцеди , малко я осоли или мариновай/въпрос на вкус/, през това време включи скарата да загрява, намажи скарата с мазнина/ най-добре с парче сланина/ и остави да обгори мазнината.След като е много добре загрята скарата намятай парчетата риба, но първо с кожата към реотаните и след като е готова я обръщаш-така няма да залепне. Желателно е рибата, която ще се пече на скара да е цяла, да е с кожа и да не се разполовява.

# 17
  • Мнения: 1 983
два пъти съм готвила риба, първия пъ панирах хек, купихме го замразен от Метро, размразих и панирах стана, но втория път #Cussing out, пак хек, за Никул ден реших да се направя на домакиня и....., една позната ми каза рецепта за хек във фолио, пак размразих, сложих във фолио с подправки, пекох във фурната, ужас ви казвам, след тоя опит къщата ми миреше няколко дни на мърша, повече не съм рискувала Naughty

# 18
  • Мнения: 11 747
Много ме учудвате момичета- никога не съм имала проблеми с рибата!
Днес пържих калкан- дадоха ми го свекитата-беше почистен и замразен-размразих си го напълно,овалях го в брашно и в сгорещената мазнина!Стана чудесен!
Почти винаги(да не кажа винаги),купувам прясна риба,сама я почиствам или ми я почистват на пазара-пред мен!На скара я правя,като намазвам загрятата скара със сланина или парче замразена мас,после слагам рибата,само с малко подправки и става чудно HugНикога не съм имала проблем със залепване,не е ставало нищо на каша,не се е разпадало!От дете пържа риба и никога не е имало проблеми,много се учудих че толкова домакини имат проблем с това!Пържената или на скара риба,вероятно е нещото което никога не съм грешила-толкова е просто! Thinking

# 19
  • Мнения: 25 664
Пина, ако всички ние живеехме край морето и имахме възможност да си купуваме прясна риба, сигурно и ние нямаше да се оплакваме.  Mr. Green
Пробвай някой път да си купиш замразена, която се е търкаляла няколко месеца в складове и магазини, била е размразявана и отново замразявана няколко пъти, доволно инжектирана с вода, два пъти повече от теглото й, за да тежи повече и пробвай после да я готвиш по твоите начини. Гарантирам ти голяма изненада!  Joy

ПП И на нашия пазар има прясна риба - само шаран обаче!  Peace

# 20
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Пина, ако всички ние живеехме край морето и имахме възможност да си купуваме прясна риба, сигурно и ние нямаше да се оплакваме.  Mr. Green
Пробвай някой път да си купиш замразена, която се е търкаляла няколко месеца в складове и магазини, била е размразявана и отново замразявана няколко пъти, доволно инжектирана с вода, два пъти повече от теглото й, за да тежи повече и пробвай после да я готвиш по твоите начини. Гарантирам ти голяма изненада!  Joy

ПП И на нашия пазар има прясна риба - само шаран обаче!  Peace
Peace

# 21
  • Мнения: 11 747
Да,много вероятно е това да е причината! ThinkingПросто никога не съм имала такива проблеми и дори не съм се досещала,че могат да съществуват!И тук има макар и рядко някои замразени риби,но аз не купувам от тях,просто съм фен на прясната!
Много е нечесно да продават такава риба,според мен,то след такива търговски процедури едва ли после е същото! Sick

# 22
  • Мнения: 3 647
Не се размразява рибата - нито за пържене, нито за печене!
моите уважения ама ако не я размразиш може само вода да ядеш
Подкрепям Как' Сийка-рибата да е рамразена и изцедена напълно, за да се отдели от нея ненужното количество вода, после при паниране, при пържене става мазало, точно заради това излишно количество вода. И още един съвет-това е риба/нежно и крехко е месото й/, като се размрази- ако ще я пържиш или печеш на скара, сложи и съвсем малко сол и я остави така поне 30 минутки да си почине и да се стегне месото й.
Peace

Общи условия

Активация на акаунт