Рецепти с бутер тесто

  • 54 499
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 180
Споделете какво правите с бутер тесто, защото аз досега съм го правила само на кифлички със сирене или течен шоколад.

# 1
  • София
  • Мнения: 2 019
Аз правя една пица с многолистно тесто. Както е разточена кората слагам шунка, гъби от консерва, кашкавал, домат, лук /всичко нарязано на дребно/, сметана. Навивам на роло, което режа на кръгчета и ги подреждам в тава върху хартия за печене. Много е вкусно, но ако искаш точните пропорции ще ти ги кажа утре, че отдавна не съм го правила.

# 2
  • Мнения: 496
Правя ябълков щрудел с бутер тесто, разни дребни сладки, както и няколко солени предястия (но стават и за ястия). Рецептите ще напиша по-късно.

# 3
Ами ....Правя пилешки пай.
1 глава червен лук
пресни гъби
пилешко месо (няма значение от коя част, важоното е да е обезкостено)
кр.масло
1-2 с.л брашно
прясно мляко
подправки - сол, черен пипер

Първо заджурквам пилешката джаджа Grinning  като започна със сваряване и обезкостяване на пилешкото месо (ако се налага).
Запържвам лука в малко олио, прибавям гъбите и отделям после тази смес
В друг тиган слагам маслото, запържвам брашното и започвам да наливам малко от пилешкият бульон (там където е вряло пилето) и прясно мляко, докато стане кашичка (сос бешамел). Към този сос добавям предварително запърженият лук и гъби, както и пилешкото месо накъсано на парченца.Сол и черен пипер на вкус.

Разстилам един пласт от тестото като гледам малко да се показва от тавичката (кръгла) , изспвам горепосочената смес, слагам после другият лист от тестото и го "закопчавам" с долният. Отгоре понякога си правя "арт" изкуство с разни цветенца и фигурки Grinning . Пека във фурна загрята на 200 градуса.
Минути.....ми не знам. Проверям. Embarassed  Grinning

Правя си също много прости соленки
Разстила тестото, леко даже го валирам с точилката. Намазвам го с разбито яйце и отгоре го наръсвам с кашкавал и кимион
Режа го на тънки ивички и ги пека. Чудесен снак са.

Кифлички, каквито и ти правиш.

Ябълков щрудел.
Него го правя от настъргани ябълки, 1 ч.л канела, 1ч.ч захар, 1 ч.ч смлени орехи. Всичкото го обърквам и пак разстила един лист от тестото , сместа и пак тесто

Освен с пилешко месо горното може да се прави и с други видове меса, тук съм го яла и с телешко с къри, пилешко с къри, свинско с гъби....

# 4
  • Мнения: 180
Honda благодаря. Адски вкусно звучи. Сега да ви задам един тъп въпрос. Бутер тестото поразточвате ли го или не трябва

# 5
Аз лекичко го поразточвам

# 6
  • Мнения: 496
Вчера бяхме в Билла, имаше страхотни охлювчета с шоколад!
Разстила се бутер тестото, поръсва се с настърган на едро тъмен шоколад, навива се на руло. След това се режат парченца с дебелината на дамски палец и се пекат легнали.

По подобен начин се правят и популярните следки сълзица. Тестото се поръсва със захар, навива се на руло, но от двата края едновременно (рулата се събират в средата). Притиска се леко, за да слепнат, режат се парченца с дебелината около 1см, пекат се легнали (поръсени със захар)

В този ред на мисли - охлювчета с пресен лук и подправки или охлювчета с маслини!

Можеш да си направиш различни джобчета / канапета с кайма и зеленчуци, със сирене и зеленчуци, само със сирене и подправки. Приготовлението на плънката е по описания от Хонда начин със задушаването. Основното за плънкате е да бъде суха, а не водна. След това - дали ще ги завиеш като банички или ще ги покриеш с капачета, даваш воля на фантазията си.


Вариант 1
200 - 250 г кайма
150 г моркови
1 яйце
2 с.л. олио
сол, черен пипер, чубрица

Вариант 2
100 - 150 г сирене (по-сухо)
10-15 маслини
1 яйце
2 с.л. сусамово семе за поръсване
сол, чубрица

Вариант 3
2-3 кренвирша
поправки

Това се сещам за момента. Дано някое от предложенията ми да ти хареса.

# 7
  • Мнения: 180
mimi flax страхотни идеи. Днес ще направя шоколадовите охлювчета Simple Smile
Honda Решила съм да тествам и твоята рецепта само че плънката както си я описала няма ли да стане много "водна"?  Embarassed

# 8
  • Мнения: 1 399
Цитат на: Rus0koska
Сега да ви задам един тъп въпрос. Бутер тестото поразточвате ли го или не трябва
На опаковката на "Белла" пише че не се разточва, за да може като се опече да стане на пластове /само как го обясних Embarassed /.

 
Цитат на: Honda
Аз лекичко го поразточвам
И понеже Honda ъъм я признала за майстор Laughing  ще взема и аз да пробвам - половината разточено, половината неразточено да видя кое ще е по-добре Thinking

Иначе аз правя само бутер банички с различни плънки - сирене, мармалад, локум - нищо особено, но пък е вкусно

А на Никулден правих, по рецепта на Honda, сьомга в бутер тесто. Стана сууупер   Kissing Heart

# 9
  • Мнения: 344
И аз го разточвам, и то доста, и пак се издува и стои на пластове.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: Rus0koska
Споделете какво правите с бутер тесто, защото аз досега съм го правила само на кифлички със сирене или течен шоколад.

Виж и тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=13931&highlight=%E1%F3%F2%E5%F0

# 11
  • Мнения: 5 877
Ииий сега се вдъхнових от вас и импровизирах нещо с много гъби, извара, шунка и лук. Чакам обаче тестото да се размрази, за да давам нататък. Дано не изям плънката дотогава!
А дано стане.
Браво, Хонда, чудесно звучат нещата ти!

# 12
Цитат на: Rus0koska
..плънката както си я описала няма ли да стане много "водна"?  Embarassed
Нормално гъста става и добре се изпича после тестото. Просто гледай "сос бешамела" да ти е по-гъстичък

# 13
  • Мнения: 180
ок разбрах сега оистава и да направя обаче сега да си призная в тоя сняг не ми се ходеше до магазина и това дето щях да го правя на плънка го направих на гювечета. Пускам рецептата като отделна тема Simple Smile

# 14
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Аz често употребявам бутер тесто. Послед направих нещо като рули Стефани (нали това беше с кайма), като сложих раzлични подправки, а между тестото и каймата пласт със спанак.  Много хубаво стана.
Или нещо като кифлички с пълнеж от сьомга и спанак или шунка и аспержи (става добре zа Fingerfood)

# 15
  • Мнения: 180
rosa нали като слагаш спанак е предварително обработен, не е суров?

# 16
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Rus0koska
rosa нали като слагаш спанак е предварително обработен, не е суров?

Сварявам го предварително и също го подправям

# 17
  • Мнения: 221
1 paket gotova shunka na parchenca
zamrazeni zelenchici - grah, morkovi i dr po jelanie
malko domati, 1,2 supeni lujici
2, 3 supeni lujici creme fresh
2,3 iaca
nasturgan kashkaval

Buter testoto se razstila hubavo i se poraztochva. Ako e na parcheta/plochki to te se slepvat i se doraztochva. Postavia se v tava i se povdiga s prusti po stenite. Razbivat se iaicata s malko sol i cheren piper, pribavia se creme fresh. Vurhu testoto se izspiva shunkata i zelenchucite i domatite, razstilat se ravnomerno, porusva se s kashkaval i vsichko se zaliva sus smesta ot iacicata. Peche se na umerena furna...nam-nam

# 18
  • Мнения: 1 116
Торта Наполеон

Рецептата съм я копирала от дир-ския готварски клуб и е изпробвана многократно, мисля че и друг път съм я поствала тук.

За целта:

1 опаковка бутер-тесто
2 яйца
1,5 чаши захар
1/2 л.мляко + още 1 чаша
2-3 лъжици брашно
1 пакетче масло
аромат по желание

Рстилам бутер-тестото и го разрязвам на равни части.От моето се получават точно 8 правоъгълници с големина 25/13 см. приблизително.Разрежете такава големина,каквато ви се получи,но да са еднакви.Пека всеки правоъгълник отделно върху лист за печене.Топлите правоъгълници не слагам един върху друг,а оставям настрани добре да истинат.
Докато се пекат,правя крема.

1/2 л. мляко слагам да заври.През това време разбърквам хубаво яйцата със захарта (става консистенция на гъста каша)
2-3 л. брашно разреждам с 1 ч. студено мляко и добавям към яйчената смес.Хубаво разбивам заедно.
Когато млякото заври,дръпвам от котлона и на лека струйка прибавям яйчената смес с непрекъснато бъркане.Слагам отново на котлона и без да преставам да бъркам докарвам крема до сгъстяване (без да завира) и го дръпвам отново.
Предварително размекнатото масло добавям към крема след леко истиване и непрекъснато разбивам.Добавям също аромат-може 1 ванилия,може настъргана лимонова кора и 1/4 изстискан лимон (придобива приятен леко кисел вкус) или друг ваш аромат по желание.
След изстиване на крема,редим в тавичка изпечените ни кори и мажем с крема.Седем кори по този начин и хубаво намазваме от всички страни с крем.Осмата кора я стриваме на трохи и с тях посипваме тротата навсякъде. Така престоява една нощ на топло и чак на другия ден се слага в хладилника и се консумира.


Аз обаче правя  доза и половина от крема, защото ни харесва с повече крем.

# 19
  • Мнения: 101
Свекърва прави много прости и лесни панделки, а стават много вкусни. Нарязва се тестото първо на големи ленти на дължина, после всяка лента се прави на малки лентички по ширина. Всяка лентичка я вземате и прегъвате в средата и след това пържите в повечко мазнина. Сигурно ви звучи странно да се пържи бутер тесто, но наистина е вкусно. Като се запържат се слагат върху кухненска хартия да се отцедят и накрая се ръсят с пудра захар.
Бяхме си направили с приятели кулинарно състезание за мъже и моя мъж обра точките с тази рецепта. Никой не повярва в началото, че това е бутер тесто. Дано да ви хареса.

# 20
  • Мнения: 312
И аз правя панделки, но не ги пържа: навиваш панделките, слагаш в леко намазнена тавичка и ги поръсваш с чеснова сол и шарена сол, след това запичаш. Правя ги като имам гости, страшно мезе са и приятелите ни много ги харесват.

Общи условия

Активация на акаунт