Пилешки филенца

  • 15 776
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 3 777
Мили мами,

знам че има много рецепти за пиле и пилешки части Simple Smile във форума, но ми се иска да събера още рецепти, защото у нас това се яде поне два пъти седмично и не обичам да се повтарям.

Днес мисля да ги направя със сусамово олио, моркови и картофи във фолио, но събирам и още идеи Simple Smile  че ето я и другата седмица се задава Simple Smile

# 1
  • Мнения: 1 655
Ние много ги обичаме нарязани на хапки и оваляни в яйце и сусам и след това запържени в съвсем малко олио.

# 2
Миналата седмица бях пуснала тази рецепта

Пилешки гърдички - толкова бройки, за колкото хора ще се сервира
сол
черен пипер
яйце - разбито
шарена сол (моя прибавка)
галета
брашно
кр.масло
прясно мляко
кашкавал - настърган

Пилешките гърдички се начукват на тънък слой (около 2-3мм), посоляват се със сол и черен пипер. Потапят се в брашно, след това в яйцето и накрая в галетата.
Изпържват се.
Предварително си направяте сос бешамел като гледате да остане малко по-гъстичък. Аз го правя като разтопя малко масло, запържа 1с.л брашно и полека прибавям топло пр.мляко. Подправям със сол.
Върху вече изпържените пилешки пържолки слагате един пласт горе долу долкова дебел колкото пържолката от сос Бешамела, поръсвате с настърганият кашкавал, и отгоре малко шарена сол. Пекат се под грила.
Стават разкошни
Сервират се с парче лимон и стрък магданоз отгоре, а за гарнитура пържени картофи и салата или картофено пюре.

ПП: Забравих да кажа, че може предварително да си ги подготвите и да ги бутнете във фризера за "изненадващи" гости, но тогава пилешките пържолки не се посоляват предварително. Като се извадят от фризера не се чакат да се размразяват, а направо се посоляват и в тигана

# 3
  • Мнения: 3 777
Слагането във фризера преди или след пържене?

# 4
  • Мнения: 3 251
Пиле на рулца
Като се има в предвид ,че от едно филенце излизат 2 пържолки,сама можеш да си прецениш според гостите колко бройки да приготвиш.
Разделяш филето от бонфилето и от всяко приготвяш по една тънка пържолка.Аз ги начуквам в найлонов плик,че става по-чисто и по-лесно.
Осоляваш,малко чер.пипер.
За плънката:
Ситно наситнен колбас,мариновани гъбки и краставички-също наситнени,настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.
Във всяка пържолка се слага по малко от плънката и  се завива на руло,овалва се в брашно ,после в разбито яйце/или само в белтък,разбит с малко сол,а жълтъка се слага сварен в плънката/и накрая в галета .Пържи се в маслена баня до зачервяване.Стават много вкусни!Дано ти харесат!

# 5
  • София
  • Мнения: 717
Има на пикантина една подпровка за пиле. Рецептата е много проста. Овалваш пилешките филенца в пикантината и ги оставяш да престояват около 30 мин. След това ги овалваш, непостредствено преди пържене в галета, яйце и пак галета и пържиш. Стават страхотни, хрупкави и много ароматни. Всичко пилешко можеш да при готвяш по този начин, а крилцата стават върха. Успех! Simple Smile

# 6
Цитат на: Slunce
Слагането във фризера преди или след пържене?

Преди Grinning

# 7
  • Мнения: 224
И аз имам една страхотна рецепта-снощи я правих:
Пилешки филенца-колкото броики ти трябват се нарязват на по-тънко и се осоляват.
В йенски съд се слага малко мазнина .Филетата се овалват в брашънце и се нареждат.Отгоре се слага по едно парченце пушено или топено сиренце(ако сложите по повечко няма да съжалявате).Поръсва се с чер пипер и чубрица,стерилизирани гъби и отгоре се залива с 7,8 лъжици кисело мляко.Ако филенцата ви са повечко нареждате първи ред с всичко отгоре, и след това втори ред филенца и пак всичко отгоре. Ако са на 1 ред се пекат на умерена фурна 1 час ,а ако са на 2 реда към 1.20-1.30 h.
ще си оближете пръстите-гарантирам!

# 8
Още една идейка за пилешки филенца и гърдички

Филенца
Нарязаваш предварително пилешките филенца на тънки ивички, осоляваш ги с малко сол, черен пипер и соев сос. Поливаш ги с малко олио и ги оставяш някъде около половин час да си покиснат.
После ги овъргаляш в сусамово семе си ги пържиш (може и в обикновенно олио, може и в сусамово)

Пилешки гърдички
На човек по бройка
1 тиквичка
1 червен домат
сирене "Моцарела"
сол
черен пипер
Паста, спагети или подобията им за сервиране

Във фолио нареждаш предварително нарязани на гръгчета тиквички и домати (редуваш), да стои като основа на пилешката гърдичка. Нея самата я разрязваш през средата и поставяш и 1-2 парченца от сиренето. Посоляваш със сол и черен пипер, може и малко босилек (така ли му се викаше на basil Embarassed ) и завиваш фолиото. Да стане като пакетче. Пече се предварително загрята фурна, направо на реотаните за около 20-25 минути (фурната на 200градуса)

Пастата си я приготвяш, както си знаеш. Аз обикновенно я варя в пилешки бульон и накрая я омесвам с топено сирене.

# 9
  • Мнения: 3 777
Върха сте!!! Не много повече от това сте.

Много ви благодаря, ще ги пробвам всичките...

Мисля че трябва да издадем книга със събрани рецети на мамите от форума.

Ути и Иван Звездев, ще ни дишаш праха.

# 10
  • Мнения: 433
Пилешко филе със сметана и топено сирене в йенско стъкло на фурна. Супер е.

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Една много лесна и бърза рецепта с пиле в микровълновафурна.
Понеже съм зле с мерките, грамажите са на око Wink

Обескостява се 1 предварително сварено пиле /може и грил/
В йенска тенджера се слага накъсаното пиле,
залива се със заквасена сметана - 250гр.,
топено сирене пиле - 100гр.,
сладка царевица- около 100гр.,
бяло вино - 100гр.,
сол, черен пипер и куркума.

Слага се в микровълновата за 10мин., разбърква се и още 10мин.
Много е вкусно и калорично Laughing

# 12
  • Мнения: 995
Моите любими гърдички могат да се приготвят по два начина:

Пилешките гърдички се поставят в тава като под всяка слагаш бучица масло.наливаш бяло вино и вода, слагаш сол и черен пипер и тук е момента в който можеш да избираш: пресни или стерилизирани гъби или нарязани стерилизирани краставички.Покриваш с фолио и печеш.

Правила съм и пилешки късчета с билки

Нарязваш месото и го задушаваш в масло, прибавяш лук, чесън (стар или пресен), морковче, поръсваш сол и черен пипер, повече мащерка и по-малко босилек и продължаваш да задушаваш.Такъв аромат се разнася, че всички квартални псета ще вият под терасата ти  Grinning

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Сега се сетих. Майка ми е правила няколко пъти свински или пилешки пържоли на фуна, с прясно мляко. Тава в която се пекът се покрива с ал.фолио. Стават мого крехки.
Ако някой се интересува мога да я питам как точно.
Мисля, че пържолите се начукват, слагат се подправките/сол, чер.пипер/, и се заливат с прясно мляко, което да ги покрие, но не съм много сигурна.

# 14
  • Мнения: 1 771
Аз правя една страхотна рецепта, която става за крилца, филе и бонфиле. Това всъщносте любимата рецепта на съпруга ми. Винаги когата я правя не пропуска да ми каже, че това е любимото му меню с пиле. Много е лесна и бърза.

бон филе, филе, крилца
майонеза за намазване на пилето
майонеза за соса
кисело мляко
черен пипер    

Вземаш по избор месо крилца (сомо им махаш най прдната част, която няма почти месо и оставяш така свъзани другите две кости на крилцето в този вид), бон филе или филе( ако си взела филе го разрязваш на три по дължина). Така приготвените меса ги намазваш хубаво с майонеза обикновена такава каквато ползваш. Ако вземеш 2 фелета например и ги разрежеш на три парчета ще ти стигне 1/3 от майонезата, а дрегите 2/3 оставяш за соса. Може да се комбинира месото да не е един тип, а от трите вида. Правиш по избор и вкус.  Намазаното с майонеза месо овалваш в галета и слагаш в тавичка. Моята е тефлонова. Не мажеш тавата с нищо, а направо подреждаш месата. И печеш на 200 градуса. Става много бързо.  
За соса: останалата майонеза ако е 2/3 останала прибавяш на това количество майонеза 1/3 кисело млако. Значи две части майонеза с една част кисело мляко. Ако са 4 лъжици майонеза слагаш 2 к.мляко. Накрая прибавяш и черен пипер на вкус.

п.с. Пилето не се осолява майонезата му придава соления вкус.  Гарнитура по избор.Да ви е сладко.    food002

# 15
Цитат на: Milenika
... и се заливат с прясно мляко, което да ги покрие, но не съм много сигурна.

Milenika, аз почти винаги заливам предварително обаче месата с прясно мляко - стават по-крехки.(това от един китаец го научих) . Но ти говориш май за готвене с прясно мляко....Яяяя изсмучи рецептата от мама Wink

# 16
  • Мнения: 781
Цитат на: Prisila
Пилешко филе със сметана и топено сирене в йенско стъкло на фурна. Супер е.


  newsm10 Точно това щях да предложа - Върхът е!!! Изобщо в ийенското всичко става да сложиш и е много по-за предпочитане от пърженето....Аз често готвя пилешко и го редувам: с топено сирене и гъби; с картофи; с царевица и соев сос; с много подправки и бира/може и картофи/; с кисели краставички, моркови и гъби....и всичко това се задушава в йенската тенджера, накрая отхлупвам да се запече и  eat ..много вкусно! Simple Smile

# 17
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Цитат на: Honda
Цитат на: Milenika
... и се заливат с прясно мляко, което да ги покрие, но не съм много сигурна.

Milenika, аз почти винаги заливам предварително обаче месата с прясно мляко - стават по-крехки.(това от един китаец го научих) . Но ти говориш май за готвене с прясно мляко....Яяяя изсмучи рецептата от мама Wink
Ок, но ще те пиша в понеделник. Wink

# 18
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: Honda
аз почти винаги заливам предварително обаче месата с прясно мляко - стават по-крехки.(това от един китаец го научих) .

 newsm10
А ако преди това си ги оваляла филенцата в смес от зехтин и подправки, като отлежат и в прясно мляко, смятай, че цена няма това ястие Laughing

# 19
  • Мнения: 1 017
Я и аз да кажа моята измишлъотина:)
Нарязвам пилешките филенца на жулиен и ги кисна около час в кисело мляко(може и повече).
Отцеждам ги и ги подправям със сол, кимион, черен пипер или каквато подправка искам.
После нарязвам лук колкото искам на дебели кръгове и домати пак така и слагам в сгорещено олио да се задушават:)
Това е:)

# 20
  • Мнения: 3 926
Ето нещо и от мен Grinning
ПИЛЕНЦЕТО НА МАМА

1 тарелка филенца
Марината:

2 с.л. зехтин
2 с.л. изцеден лимон
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. розмарин
5-6 счукани скилидки чесън

Филетата се нарязват на жулиени, приготвя се маринатата и се овалват в нея. Поставят се в хладилника, като на няколко часа се разбъркват. Колкото повече стоят - толкова по-добре Simple Smile След това се пържат в повече мазнина до леко зачервяване. Може, ако ползвате хубави тефлонови тигани направо да ги опечете почти без мазнина. А за разкош може да им спретнете сос от кисело мляко и лека майонеза.

Да ви е сладко Wink

# 21
  • Мнения: 2 839
Цитат на: Milenika
Сега се сетих. Майка ми е правила няколко пъти свински или пилешки пържоли на фуна, с прясно мляко.

Аз винаги когато пека месо, независимо какво е, го пека с маринатата в която го кисна преди това, а тя е с прясно мляко.
Първо осолявам и слагам подправките, слагам месцата в дълбок съд и заливам на око с вино, прясно мляко, соев сос и малко зехтин. Стават много крехки така месата. После при печенето изсипвам и маринатата в тавата и само доливам малко вода. Слагам фолио и ги оставям да си се топят вътре 20тина минути. После махам фолиото да се позапекат.
Същата марината правя и за месо на скара или барбекю. Пека пържолите без нея естествено  Grinning , но я запазвам. Изпечените пържоли слагам в една йена с маринатата и завъртам за минута в микровълновата да поемат още малко.
Това го научих от готвачката на хотела на свекърва ми. Много крадлива беше, ама как готвеше ...  Twisted Evil

# 22
Вълшебно пиле Laughing
Продукти:
400-500гр бяло пилешко месо
една -две шепи гъби печурки
една чаена чаша прясно мляко
една малка кофичка сметана
топено сирене от най-ефтиното
Сол и всякакви подправки по собствен вкус
Приготвяне:
Пилешките пържолки се нарязват на порцийки осоляват се и се заливат с млякото.
Гъбите нарязвате на филийки
Топеното сирене  и сметанката ги смесвате в една купичка.
Всичко това се реди в иенска тавичка или обикновенна намазана с олио . Първо се сляга пиленцето и се залива с млякото в което се е киснало после се слагат гъбките , а накрая се размазва отгоре соса от топено сирене и сметанка Embarassed  Embarassed
Пече се за около 20-30 минути и става невероятно вкусно за разкош може да сложите и около 50гр бяло вино в тавичката
Сервира се със салата по избор
Много е вкусно гарантирам  Laughing  Laughing  Laughing

# 23
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Хонда, питах маман, но става дума за свински пържоли /може пък да става и с пилешки/.
Пържолите се начукват, овалват се със сол, черен пипер и чубрика, постояват така.
После се слагат в тавичка, заливат се с прясно мляко и малко вода. Не се слага мазнина, те си пускат. Покриват се с фолио и се пекът. Същите стават, ако се изпекът в електрическа тенджера, ако имате такава.

# 24
Цитат на: Milenika
Хонда, питах маман, но става дума за свински пържоли /може пък да става и с пилешки/.
Пържолите се начукват, овалват се със сол, черен пипер и чубрика, постояват така.
После се слагат в тавичка, заливат се с прясно мляко и малко вода. Не се слага мазнина, те си пускат. Покриват се с фолио и се пекът. Същите стават, ако се изпекът в електрическа тенджера, ако имате такава.

Благодарско скъпа. Ще го пробвам и този вариянт eat

Общи условия

Активация на акаунт