Как точно се пече питката?

  • 51 813
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 17 301
По принцип печенето ми е голям проблем, затова нищо не правя без точни инструкции - еди колко си минути на еди колко си градуса.
Та за питката с мая са ми многото лаишки въпроси:
1. Намаслява ли се тавата, в която се пече?
2. Затопля ли се фурната предварително и колко?
3. Покрива ли се с нещо тавичката с питката(мислех нещо като фолио, ама нали втасва и става по-висока от стените на тавата)?

С две думи се притеснявам, че ако я сложа директно в тавата, ще изгори отгоре, а ще остане сурова отвътре.
Ще правя питката утре, така че дотогава ще надниквам насам отвреме-навреме  Simple Smile

Благодаря!

# 1
  • Мнения: 388
Печенето зависи от фурната-аз правя така
1.да тавичката е намаслена
2.да,затопля се до 180-200градуса(понякога я слагам без да е загрята,така втасва докато фурната загрее)
3.не,не покривам с нищо.след като се надигне пускам фурната на вентилатор за 15мин,после пак нормално-от време на време пръскам фурната с вода.
Пак казвам,това е според фурната.

# 2
  • София
  • Мнения: 3 816
1.Аз тавата само я набрашнявам.
2.Слагам втасалата питка в предварително загрята фурна на 180-200 градуса
3.С нищо не я покривам и се изпича идеално(преди да извадиш от фурната,може да пробваш с дървено шишче дали не е сурова отвътре)
  bouquet

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
1. Тавата намаслявам и набрашнявам
2. Слагам втасалата питка в загрята на 180 градуса фурна /отгоре и отдолу/
3. Пека само на долен реотан около 20 мин. и включвам отново отгоре и отдолу, докато се изпече добре и отгоре / понякога пробвам с клечка за зъби или шишче/.

# 4
  • Мнения: 550
Незнам ти как я правиш, но хубавата питка втасва два пъти. След второто втасване се нарежда  в желаната форма в намазнена тава, може и поръсена с брашно, но може и не, и задължително се слага в затоплена фурна, иначе има вероятност да я пресечеш. За да се изпече до готовност една питка, са й необходими около 40-45 мин., на немного силна фурна, около 200-220С. Ако ти се вижда, че отгоре ще се зачерви повече, можеш просто да сложиш в/у нея една чиста, бяла хартия, докато се пече.

# 5
  • София
  • Мнения: 17 301
Супер сте, благодаря на всички!
Започвам да меся  Heart Eyes

# 6
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Аз купих готово тесто, обаче как се процедира. Тестото е на буца и ледено. Трябва да чакам да се отпусне ли ? Като грамаж е 1кг. Достатъчно ли е защото аз купих 2бр. да ги омеша ли двете теста или едното си е достатъчно ?

Моля за бърз отговор  Praynig

# 7
  • Мнения: 6 461
На тавата слагам само брашно .
Слагам  тестото  във фурна нагрята на около 200 градуса .
Винаги тестото го мажа от горе с маргарин

# 8
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Тъкмо се чудех дали да не пусна нова тема, ама ще пробвам да се вмъкна в тази, макар и с малко по-различен въпрос. Извинявам се на авторката на темата   bouquet
Въпроса ми е за втасването. Защо ми се получава коричка на тестото? Първия път като правих нямаше проблем, ама втория яко се изложих с тая кора. После трябваше да я махам, че при следващото омесване и втасване да няма степани буци. Кажете на какво се дължи това?  newsm78 Уж всичко правя по еднакъв начин пък тая кора ми оклепа работата. Благодаря ви предварително за отговорите

# 9
Кажете на какво се дължи това?  newsm78 Уж всичко правя по еднакъв начин пък тая кора ми оклепа работата. Благодаря ви предварително за отговорите
Предполагам, че не си завила тестото с по-плътна кърпа, а в стаята ти е било топло и докато е втасвало е изсъхнало.

# 10
  • Мнения: 176
Аз го мажа с малко олио отгоре и така никога не хва6та кора. Знам го от баба  Hug

# 11
Rali_80, съвета ти е чудесен, как не съм се сетила до сега! Благодаря!  bouquet

# 12
  • Мнения: 7 106
Кажете на какво се дължи това?  newsm78 Уж всичко правя по еднакъв начин пък тая кора ми оклепа работата. Благодаря ви предварително за отговорите
Предполагам, че не си завила тестото с по-плътна кърпа, а в стаята ти е било топло и докато е втасвало е изсъхнало.

точно така!
когато втасва вече напедената питка се покрива със чиста, суха кърпа, за да не изсъхне отгоре. Не се завива стегнато, просто се покрива тавата отгоре. Няма никакъв проблем, че ще се надигне, кърпата не пречи, затова трябва да у суха, защото ако е влажна, ще пресече втасването.
От скромният ми опит с питки съм научила няколко правила, които спазвам. Горното е едно от тях.
Друго правило е, че питки с мая се пекат в предварително загрята до 200-220 гр. фурна през първите 15-20 минути и после се намаляма фурната до 180 гр. до готовност.
За да не е много твърда кората на готовата питка, след ваденето от фурната се напръсква обилно или с морки ръце се обмазва питката със студена вода и веднага се закрива с 2-3 кърпи да се задуши за 10-15 минути. След това се вади от тавата и се оставя да изстине върху решетка.

doniboni, малко късно се включвам по въпроса ти, но ще си знаеш за напред. Замразеното тесто или такова държано в хладилника се оставя на стайна температура да се отпусне за час и след това леко се поомесва за кратко. След това си оформяш питката както искаш да бъде, покриваш я и я оставяш на топло да втаса. След това - печеш  Grinning.

# 13
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Аз го мажа с малко олио отгоре и така никога не хва6та кора. Знам го от баба  Hug
И аз се чудех дали да не пробвам така, ама не бях сигурна. Благодаря ти  newsm51
Иначе, Зори и Валка   love001, завивам си питка с една покривка и мен така са ми казвали, ама пак ми стана кора  newsm78. Аз затуй се чудя къде ми е грешката другаде. Ще пробвам друя път да намажа с олио. Благодаря ви много   bouquet

Последна редакция: чт, 28 дек 2006, 15:41 от korneliia_h

# 14
  • Мнения: 7 091
Аз го мажа с малко олио отгоре и така никога не хва6та кора. Знам го от баба  Hug
И аз се чудех дали да не пробвам така, ама не бях сигурна. Благодаря ти  newsm51
Иначе, Зори и Валка   love001, завивам си питка с една покривка и мен така са ми казвали, ама пак ми стана кора  newsm78. Аз затуй се чудя къде ми е грешката другаде. Ще пробвам друя път да намажа с олио. Благодаря ви много   bouquet

И аз мажа с олио( цялото тесто, не само отгоре), а след това слагам найлоново фолио на самата тава и чак тогава отгоре завивам с кърпа. ВИнаги става разкошно ни никога не съм имала кора.  Peace

# 15
  • Мнения: 50
Аз правя така: когато омеся тестото го слагам в найлонова торбичка. Втасва 2-3 часа. Премесвам го пак и го слагам в тава, намазана с олио. Оставям го така да втаса 1 час, намазвам го отгоре с олио, втасва още 1 час и пека на 180 градуса. За по-мека коричка се намазва с олио след изпичането.

# 16
  • Мнения: 3 550
Аз се изложих с моята содена питка за Бъдни вечер. Малко стана "след дъжд качулка", но можете ли да дадете инструкции и за питка със сода?

Зори, благодаря за чудесните съвети за питките с мая!

# 17
  • Вече на село
  • Мнения: 569
След изпичането питката напръсквам обилно с вода, завивам за малко, десетина минути, след което я изваждам от тавата и я увивам в памучни кърпи поне 2-3 и я напъхвам в по-голяма найлонова торба, като добре я затварям отвсякъде. Оставям я така до следващия ден, т. е. питите си ги пека ден преди празника.
Колкото до предварителното загряване на фурната, винаги слагам тавата в студена фурна. Ефектът е довтасване, нямам провали. А печенето всеки трябва да си нагоди според фурната.

# 18
  • Мнения: 373
korneliia_h аз не мажа тестото с олио но го посипвам с доста брашно и го за вивам с кърпа, така праве6е баба и нокога не ми е хващало коричка.
За печенето: предварително загрявам фурната на 200 градуса и когато сложа вече втасалата питка изключвам горните реотани и пека само отдолу, за да може да се "подеме" - хадигне, иначе става тиклава, и като се надигне влючвам и горните реотани! Когато я изкарам от фурната я напръсквам с вода и завивам с кърпа.
по въпроса за замразеното тесто: задължително трябва да го иставиш да се размрази, премесваш го и го оставяш да втаса! Успех!

# 19
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Е, много страхотни съвети. Благодаря ви още веднъж   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт