Сладкиш с плодове

  • 1 608
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 965
Това е рецептата за един от любимите ми сладкиши и понеже преди малко го направих - реших да го споделя (може и да го знаете). Има 2 варианта (първият лично на мен ми допада повече).
Вариант 1:1 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
4 или 5 яйца
1 ч.ч. кисело мляко с разтворена вътре 1 к.л.сода бикарбонат
3 ч.ч. брашно
1 к.л. канела
2 праха ванилия
Всичко това разбивам с миксера и добавям нарязани на едро плодове - пресни или от компот (най-вкусно става с вишни, сини сливи или зрели джанки). Разбърквам хубаво и слагам в дълбока предварително намаслена тава. Става добре и ако плодовете се наредят върху тестото - с меката част нагоре.
Вариант 2:125 г. прясно масло
2 ч.ч. захар
3-4 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно с 2 к.л. бакпулвер
Пак бъркам с миксера, сипвам в намаслена тавичка и отгоре нареждам плодовете. След това разбърквам 1 с.л. прясно масло, 1 с.л. пудра захар, 1 с.л. брашно и 1/2 с.л. канела. Разтривам сместа на трохички и ги насипвам върху плодовете. Може да се поръси с пудра захар като изстине.

# 1
  • Мнения: 3 926
Звучи вкусно, но ако му сложа настъргана ябълка отгоре, вместо компотените плодове дали ще стане? Че имам повечко ябълки в момента, а компотите ги ползвам за ядене при раннобременен запек. (извинявам се, че думата не е за готварския форум, ама...) Embarassed Ако не си пробвала, аз ще опитам утре и ще пиша Wink

# 2
  • Мнения: 6 472
Ето още една рецепта за лесен "компотен" сладкиш:

5 яйца
5с.л захар
5 с.л брашно
50 гр масло
1 компот (за предпочитане праскови или кайсии)

Отделят се белтъци от жълтици. Жълтъзите се смесват със захарта, а белтъците се разбиват на твърд сняг. На тънка струйка и при непрекъснато бъркане с миксера се смесват белтъци и жълтъци. Добавя се брашното и се разбърква внимателно. Изсипва се в тавичка, където предварително е разтопено маслото и са подредени плодовете от компота. Пече се в предварително загрята фурна.
Когато сладкиша се охлади се обръща в чиния с плодовете нагоре. Сиропира се с предварително загрятия сок от компот.

# 3
  • Мнения: 4 965
С ябълките става първият вариант, но трябва да са настъргани и разбъркани в сместта. Може и на рарченца отгоре, но ако ябълките са по-твърди.

# 4
luluto, мама правеше такъв сладкиш и много си го обичах, но няма рецептата тука.
Благодарско, че я спусна. Въпреки, че тези на azaf също много наподобяват на него (поне по звучене Wink )

# 5
  • София
  • Мнения: 3 328
Ето и моята рецепта за плодов сладкиш, която изпълних за пореден път тази сутрин:
Продукти:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
1/3 ч.ч. топла вода
4 средни по големина ябълки
3 пак. ванилия
1 ч. л. канела /по желание/
1 ч. л. /равна/ сода бикарбонат
1/3 ч. л. лимонтозу
10 препълнени /с връх/ с. л. брашно

Приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта, постепенно, на тънка струйка се прибавя олиото. Над купата, в която са разбити яйцата, захарта и олиото, се настъргват на едро ренде предварително обелените и почистени ябълки, като от време на време се разбъркват с яйчената смес, за да не потъмняват /важно е, ако не се добавя накрая канела, а тя е по желание/.След това се прибавя брашното, размесено със содата и лимонената киселина, а накрая се слагат подправките - ванилия и канела. Ако след прибавянето на брашното към яйчено - ябълковата смес се установи, че тестото е станало по-гъсто /зависи от сочността на ябълките/, се добавя малко топла вода и се разбърква, за да се хомогенизира - тестото трябва да е малко по-гъсто от обикновеното кейково тесто.
Изсипва се в намазана с олио и поръсена с брашно тава и се пече 40-45 мин. на най-долното ниво на фурна, предварително загрята до 200 градуса по Целзий. В момента, в който тавата се сложи във фурната, градусите се намаляват на 180 и остават така до края на печенето. Като се надигне печивото, се включва вентилаторът на фурната.
Наздраве! Simple Smile

# 6
  • Мнения: 180
Ето и от мен
Ябълков пай
Продукти:
2-3 ябълки
1/2 пакет бисквити “Руен”
1/2 пакетче масло
смлени орехи
канела
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1-2 ванилии
Приготвяне:
Разтапяме маслото в тавата. Поръсваме натрошените бисквити поцялото дъно на тавата. Отгоре нареждаме нарязаните на филиики или настъргани ябълки. Поръсваме ги с канела и орехи.
Отделно разбиваме яйцата, захарта, брашното, бакпулвера и ванилията. Изсипваме сместа в тавата. Пече се в предварително загрята фурна.

Общи условия

Активация на акаунт