Днес в Бон Апети ще готвят Салата с червено цвекло. Тъй като червеното цвекло е изключително полезно, ще публикувам тук рецептата:
Първо, малко информация за червеното цвекло:
Червено цвекло – бомба с витамини
Пренесено е от Средиземноморието. За храна се използват кореноплодите и листата. Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.
Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите.
Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.
Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.
А ето и рецептата:
Салата с червено цвекло и други
Гост: проф. д-р Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика
28/11/2006
Списък на необходимите продукти:
200 г карфиол
200 г броколи
1 малка глава цвекло (200 г)
1 кисела ябълка
за дресинга:
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 ч. л. сух естрагон
1/2 ч. л. сух копър
1/4 кубче зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
1. Цвеклото се сварява на пара, след което се нарязва на кубчета. Ябълката се обелва, почиства се от семето и също се нарязва на кубчета.
2. Карфиолът и броколите се сваряват на пара за около 5-10 минути. Слагат се в купа и се смесват с цвеклото и ябълката.
3. Киселото мляко, скилидката чесън и нарязаната наедро чушка се пюрират заедно с подправките и кубчето бульон.
4. Салатата се полива с дресинга и се сервира.