Готвени яденета в буркани

  • 4 379
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 21
Здравейте! Тъй като много обичам да пътувам и реших това лято да обикалям за 2 месеца с кола или бус. Малко като хипитата едно време  😀  Крайна точка ми е Норвегия и Финландия,  а там си трябва топла и силна храна.
Искам да си направя малко готвени неща в буркани, за да не карам предимно на суха храна. Какво мога да консервирам? Колко време издържат?
Приемам всякакви идеи. Благодаря

# 1
  • Мнения: 2 640
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.

# 2
  • Мнения: 12 846
А ако си купиш готови консервирани храни, като сарми, боб и от сорта? И ако си вземеш малка тенджерка и газово котлонче, ще можеш да претопляш консервите, изсипани в тенджерката.
Опасявам се консервите в буркани, ако е топло времето, дали ще издържат.

# 3
  • София
  • Мнения: 4 884
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.

Колко време издържа храната по тоя начин? "Без кокал" означава ястия без месо ли?

Не трябва ли бурканите допълнително да се варят?

# 4
  • София
  • Мнения: 12 012
Здравейте! Тъй като много обичам да пътувам и реших това лято да обикалям за 2 месеца с кола или бус. Малко като хипитата едно време  😀  Крайна точка ми е Норвегия и Финландия,  а там си трябва топла и силна храна.
Искам да си направя малко готвени неща в буркани, за да не карам предимно на суха храна. Какво мога да консервирам? Колко време издържат?
Приемам всякакви идеи. Благодаря

В колата/буса ли ще спиш или ще отсядаш в квартири/къмпинги?
Ако си с палатка на покрива примерно, ще имаш достатъчно място в МПС-то за скромно кухненско оборудване.
И ще можеш да си готвиш някои неща.

# 5
  • София
  • Мнения: 35 169
Продават готови консервирани ястия /и в буркани/, които са с дълъг срок на съхранение. Като свинско с грах, кюфтета в бял сос, шкембе и подобни.

Вие може да си сготвите и стерилизирате, но ще ви трябва хладилник за съхранение въпреки всичко.

# 6
  • Мнения: 2 640
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.

Колко време издържа храната по тоя начин? "Без кокал" означава ястия без месо ли?

Не трябва ли бурканите допълнително да се варят?
Не,не се варят.Когато продукта е горещ,като се обърне буркана с капачката надолу,когато изстине капачката се стяга и вакуумира гърлото.Месо може,но без кокал.Примерно не може боб с ребра.Може,ако са обезкостени,и само месото.Не знам с точност колко издържат,но аз гледам да ги употребя в рамките на 6 месеца.

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 1 988
Препоръчват, когато се правят консерви или когато се прибират меса във фризер, да не се слагат кокали. Те правят продукта по-нетраен. Но, както са те посъветвали по-нагоре, ястията затворени топли, имат доста голяма трайност. Аз дори така затварям прясно мляко- горещо и ...в буркан с винт. Надупено докато изстине и после го прибирам в хладилника., защото навън е студено и ще замръзне. Издържа няколко седмици, макар че е прясно мляко. Този вариант го предпочитам , вместо да слагам бутилчици в камерта или фризера,защото после, по незнайни причини, после ми се пресича.

# 8
  • София
  • Мнения: 528
При продължително "возене" на бурканите в кола е възможно от вибрациите при пътуване да се разхерметзират независимо от начина на затваряне: с обръщане или варене на затворените буркани.

# 9
  • София
  • Мнения: 38 613
Тираджийски опит. Приготвяш си храна за около седмица от тук. Вземи си малък газов котлон и касерола. В чужбина е пълно със супермаркети, с колата спокойно паркираш и си пазаруваш. И после си готвиш нещо лесно.

# 10
  • София
  • Мнения: 4 884
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.

Колко време издържа храната по тоя начин? "Без кокал" означава ястия без месо ли?

Не трябва ли бурканите допълнително да се варят?
Не,не се варят.Когато продукта е горещ,като се обърне буркана с капачката надолу,когато изстине капачката се стяга и вакуумира гърлото.Месо може,но без кокал.Примерно не може боб с ребра.Може,ако са обезкостени,и само месото.Не знам с точност колко издържат,но аз гледам да ги употребя в рамките на 6 месеца.

Наистина ли храната в буркан може да издържи толкова дълго? В хладилник ли съхраняваш бурканите през цялото време?

# 11
  • Мнения: 2 640
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.

Колко време издържа храната по тоя начин? "Без кокал" означава ястия без месо ли?

Не трябва ли бурканите допълнително да се варят?
Не,не се варят.Когато продукта е горещ,като се обърне буркана с капачката надолу,когато изстине капачката се стяга и вакуумира гърлото.Месо може,но без кокал.Примерно не може боб с ребра.Може,ако са обезкостени,и само месото.Не знам с точност колко издържат,но аз гледам да ги употребя в рамките на 6 месеца.

Наистина ли храната в буркан може да издържи толкова дълго? В хладилник ли съхраняваш бурканите през цялото време?
Че какво може да и попречи,за да не издържи? То си е стерелизация без варене.Прочетете в Гугъл,и ще разберете.
Както вече споменах, капачките са много важен фактор за качеството на стерилизацията. Най- разпространени са тези от метал, с гумено уплътнение (винтови).Това уплътнение омеква от високата температура, като обхваща ръба на буркана, а после при изстиване, то се втвърдява и запечатва самия буркан.Самото охлаждане на бурканите трябва да става плавно, на стайна температура за около 24 часа. Държа бурканите обърнати с капачките надолу върху кърпи,цяла вечер.После ги съхранявам или в някой шкаф (тъмно и сухо място),или в хладилника.

# 12
  • Мнения: 7 933
Преди време през лятото правех заготовка за миш-маш - запържени чушки и домати се насипват горещи в сухи винтови буркани и се обръщат надолу с капачките за една нощ. Съхранява се като обикновен буркан в маза, а през зимата загрявам на тиган, чуквам яйца и сирене - за 10 минути готова манджа.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
По спомени от преди 7г, в Норвегия храната е доста скъпа. Плодовете и зеленчуците бяха гадни, рибата беше отлична.

Вземи си малко газово котлонче и тенджерка. Зареди се със сухи неща - спагети, овесени ядки за поридж, арабски кус-кус (само се залива с вряла вода).
Аз като пътувам искам да опитам и местните храни и гледам да си купувам нещо. Към тези засищащите винаги можеш да купиш риба или да добавиш доматен или зеленчуков сос, бобови (има в консерви).
Погледни по форумите за Backpacker  има много идеи

# 14
  • Мнения: 462
Една година така се подлъгах и направих за детето домашни супи и гозби в бурканчета,даже ги заварявах.Всички се бяха вакуумирали много добре.Пътувахме около 500км и като пристигнахме на половината буркани капачките се бяха развакумирали.Другата половина на втория ден и те.Всичко изхвърлих

# 15
  • Мнения: 10 073
Често си консервирам готвена храна, но в лютеничените бурканчета с капачки Омния. Най-сполучливи за
този вид бурканчета са капачките на Етро поле.
Моята технология:
Сипвам яденето в бурканите охладено на стайна темп. и заварявам в тенджера под налягане, като водата
е няколко пръста. Досега не съм имала издънки.
Печено месо, кюфтета, сарми, пилешко с ориз съм приготвяла по този начин. Супи не съм пробвала, но предполагам, че няма да има проблем.
Ако преценя, че сготвената храна няма да се изяде скоро, прибягвам до консервиране.


пп/ Имала съм фалове с бурканите на винт. Едно леко чукване по ръба е достатъчно да ги извади извън строя.

# 16
  • Мнения: 3 954
Може да прегледаш и лиофилизирана храна Simple Smile Не тежи, не заема място, трябва ти само топла вода и е готова. Но не е особено евтина.

# 17
  • Мнения: 4 209
Темата с консервирана храна ме вълнува, защото нося храна на възрастен член от семейството в друга къща. Практикувам замразяване на порция в по-малък буркан. Установих обаче, че далеч не всяка храна е непроменена за консумация след замразяването. Установила съм, че насипваното трябва да е със сос, да няма въздушни мехури вътре, които да окисляват и да променят вкуса- т.е течна храна, без сухи манджи. Напр. кюфтета със сос, месо с грах с малко повече сос и т.н. Ако някой има опит и в тази посока, моля да сподели. Рецептите ми са краен брой и на изхранвания почва да му писва. Нося и прясно сготвена храна, но не мога да заредя за повече от 2-3 дни, а ходя по-рядко. Да не говорим, че за хора без зъби, както е в случая, ограниченията са и от тази посока.

# 18
  • Мнения: 12 846
ra2, а тези възрастни хора без зъби могат ли сами да си направят нещо на котлона? Ако е така, тогава може да си кипнат едни талиатели например, да добавят замразен спанак и една консерва готвени домати и с малко сирене... хеле пък ако има и замразен сос от домати с кайма...  Но може и това да е прекалено сложно.

Аз съм замразявала доста храни, в това число готвен боб, готвено зеле, спанак с ориз и нищо не се разваля. Изключение са единствено картофите, за тях студът е фатален. Щом нямат зъби, тогава - наситняване или пасиране?

# 19
  • Мнения: 4 209
Вече сме на етап само размразяване/претопляне на готова храна. Живее временно при племенницата си, която не готви изобщо и не си е вкъщи, за да си е сама господарка. Тегава ситуация, обусловена от другата тегава ситуация.
Докато баща ми беше жив и бяха двамата в провинцията, пак така- ходех на 2 седмици, наготвях 2-3-4 манжди, намачквах, правех на порции, мятах в бурканите и в камерата. Те си вадеха и си размразяваха, няколко вида, сменяват, да не е всеки ден едно и също и беше ОК. Сега пак така процедирам, готвя вкъщи и нося веднъж седмично.
Не че се разваля, просто вкусът се променя и няма нищо общо с първоначалния. Просто нещото трябва да е без въздушни мехури вътре, т.е по-течно.
Именно, каймени манжди или месо, разварено на конци, предварително нарязано напречно на мускулните влакна, за да са по-къси и предъвкваеми. Опитвах да пасирам, обиди се, че не била бебе и не било вкусно. Така че започнах да насипвам в бурканите предварително намачкано с пресата за картофено пюре- хем се хомогенизира добре, хем все пак не е гладка каша.
Още правя пълнени чушки- обелвам ципата на чушките, добавям от соса и намачквам и насипвам. Супи всякакви са ок, но с удоволствие бих си разширила рецептурника с меки, със сос и замразяеми манджи.

# 20
  • Бургас
  • Мнения: 1 988
Аз затварям горещо ядене в буркани за мамин-златен. Целта е да е сготвено яденето, защото на работата на обед обикновено ядат скара. Затова , освен супите, добре се държат яхния с месо, кюфтета с доматен сос,  боб със зеле. Правя сарми с кисело зеле, в които свивам порция пилешко месо или част от бутче. Подправката ми е червен пипер и кимьон, защото Аз това обичам . Това са просто едни малко по-различни сарми с кисело зеле. Като цяло, киселото зеле и доматите са вид консервант , затова такива яденета издържат доста време. А в по-старите книги за готвене, съм чела, че лютеницата гореща се насипва в буркани, които се затварят и обръщат с дъното нагоре до охлаждане . Никога не съм го пробвала, защото при всичкия труд покрай лютеницата, не мога да си позволя да им треперя цяла зима и да играя на тото , когато ги отварям.
Като се замислих за замразяването, като че ли картофите и ориза си променят структурата .

# 21
  • Мнения: 12 061
Затваряла съм в буркан от почни всичко, което готвя. Е, пържени яйца не съм. От супи, яхнии, до гювеч, лазаня, ориз, мусака, капама, миш маш, пиле с картофи с кокал и без кокал. Всичко. Никога не ми се е разхерметизирал буркан. ММ ги мъкне на хиляди километри. Имам не добре затворени, обаче. Държа в хладилник, а не замразявам. Това за мен, променя вкуса.
Ра2, по - ситно нарязано месото или бавно готвене в кукър така, че да стане меко и на конци. Зеленчукът така или иначе омеква.

# 22
  • Мнения: 4 209
Точно, някои неща си променят вкуса. На други не им пречи. Варя месото до разваряване.

# 23
  • Мнения: 10 073
И аз установих, че оризът и картофите си променят вкус и консистенция във фризер/камера.
Обаче сармите остават почти непроменени - и с киселото зеле и с лозовите листа. Това е мое усещане.

# 24
  • Мнения: 10 532
Манджи на сина и дъщерята редовно готвих и заварявах Буркани, когато бяха бебета (даже до към 3 години мъкнех и с нас по почивки). Пюрета не съм ползвала.
Консервираме месо в буркани - телешко и свинско, имахме домашни, фризерът пълен.. Нарязва е месото, печем с подправки до готовност във фурната. Залива е с бульон от печенето. Затварям и варим 2 часа.
Запазва се без хладилник поне 6м, за повече не знам, изяжда се 😁
На та такова пътешествие бих си взела консервирано месо, боб консерва, сирене в тенекийки малки (гледай да са с пластмасов капак отгоре), а хляб, пресни плодове и зеленчуци от магазините по пътя.. И каквото местно си харесате - все пак ще обикаляте за кеф и емоции, а храната е част от забавлението 😉

# 25
  • Бургас
  • Мнения: 1 988
И аз установих, че оризът и картофите си променят вкус и консистенция във фризер/камера.
Обаче сармите остават почти непроменени - и с киселото зеле и с лозовите листа. Това е мое усещане.
Абсолютно вярно.

# 26
  • Мнения: 889
Аз също затварям много често така буркани. Вряла храна, само обръщам, не варя. Почти всичко съм слагала, само супите без застройка. Нея я правя като ги отворя. И месо с кокъл слагам, но гледам в рамките на няколко седмици да се изконсумира. Хубавото е че като се отвори, е като току що сготвено.
Но на мястото на авторката не бих рискувала, толкова дълъг път, и то лятото. Може би само добе опържено месо, кюфтета, но бих варила бурканите. Провизии, котлонче. Навсякъде по пътя ще има опции да си приготвиш. То и не можеш ей така да спреш и да спиш, има си места . С изключение на Норвегия, където е скъпо и в магазина се чудуш какво да си вземеш,  може да си купиш храна на прилична цена, на по- високо качество от тук. Има много готвено. Има много промоции. Обедните менюта също са добра опция. Най-обичам в малките селца по пътя  обяд в местната кръчма. Въобще не е нужно да сядаш в ресторанти. В Швеция, която другата по- скъпа страна по маршрута, в магазините има салатени барове, където си плащаш кутийка и слагаш каквото си харесаш и колкото събереш. Но ако наистина тръгнеш, преди Норвегия си купи всичко което ще ти е необходимо, освен ако не си склонна да платиш тройна, четворна или повече... цена.

# 27
  • Мнения: 14 659
Хубава е идеята за газово котлонче,но само за притопляне.Не си представям чак готвене,после миене на съдовете в полеви условия.За кафе и чай,инстантни спагети,готови,разтворими супи си е удобство.

# 28
  • Бургас
  • Мнения: 1 988
Задължително съдове за еднократна употреба.

# 29
  • Мнения: 4 742
До лятото има достатъчно време и мога ти споделя какво правеше моя приятелка за нейния тираджия. Докато го нямаше тя умишлено готвеше храна в по- големи количества и запечатваше в конфитюрени бурканчета , които заваряваше за капачка. За супи и ястия с яйца не си спомням, но разни яхнии , ориз, картифи и т.н. със зеленчуци и месо- да.

# 30
  • София
  • Мнения: 19 262
Ако някой има опит и в тази посока, моля да сподели. Рецептите ми са краен брой и на изхранвания почва да му писва. Нося и прясно сготвена храна, но не мога да заредя за повече от 2-3 дни, а ходя по-рядко. Да не говорим, че за хора без зъби, както е в случая, ограниченията са и от тази посока.
Каша - с гъби, с пилешко месо,
Разтурени/голи сарми - всичкото е нарязано и смесено, вкл. зелето.
Според мен, промяната на вкуса на ориза няма да личи толкова, ако има още някакъв зеленчук, напр. спанак.
Има едни машинки за вакуумиране, дали с тях вкусът няма да се запази по-добре?

# 31
  • Sofia
  • Мнения: 26 467
Аз постоянно разнасям и пращам буркани с храна...пълня ги докато е още горещо яденето,хващат вакуум и са ок 1-2седмици.
Ето от мин.ден.Има и пасирани и нормални.
Скрит текст:
Не ми харесва почти нищо замразено,има някакъв гаден вкус след размразяване.
Последно бях слагала сарми,пълнени чушки и руло Стефани...бяха ужасни,а яйцето в рулото беше като гумено..всичко изхвърлих.

Общи условия

Активация на акаунт