За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 935
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
  • София-Младост
  • Мнения: 23 385
Здравейте, може ли идея за сладкиш с настъргана, замразена тиква, но без яйца. Имам кокосови стърготини, кокосово масло, някакъв микс от семена, прясно и кисело мляко.
Ако не е късно, разбира се:
https://albisrecipebook.blogspot.com/2018/11/blog-post.html

# 661
  • Мнения: 5 061
Миналата седмица правих Маринован чесън. В бурканчета със сол, захар, оцет и залят с вряща вода. Според вас за колко време ще са готови?

# 662
  • Мнения: 1 050
Маринован чесън не се ли прави с млечни глави?
Миналата седмица правих Маринован чесън. В бурканчета със сол, захар, оцет и залят с вряща вода. Според вас за колко време ще са готови?

# 663
  • Мнения: 1 614
Как да разтопя млечен шоколад за залива на торта? Веднъж пробвах, но бързо стана на бучки.
Какви са тънкостите?

# 664
  • София-Младост
  • Мнения: 23 385
Как да разтопя млечен шоколад за залива на торта? Веднъж пробвах, но бързо стана на бучки.
Какви са тънкостите?
РАзтопявам почти винаги на водна баня, като водата не трябва да завира. Бъркаш, докато се разтопи накрая, на бучки не ми е ставало.

# 665
  • Мнения: 3 173
Шоколадова глазура:
Шоколад 100г, начупен на парченца, се разтопява в микровълновата на 500-600 вата мощност за 2 минути. След като се извади, се добавя 1 с.л. олио и се разбърква с вилица, докато се разтопят напълно всички парченца шоколад.

# 666
  • Мнения: 9 607
много внимавайте с разтопяването на шоколад в микровелето, че гори много бързо. аз лично си карам на водна баня.

# 667
  • Мнения: 3 173
Ако го чакаш да се разтопи целият, ще загори. Трябва да останат малко парченца, които се разтапят след кратко разбъркване с вилица. По горепосочената технология винаги ми се е получавало.

# 668
  • Русе
  • Мнения: 5 265
Скрит текст:
Как да разтопя млечен шоколад за залива на торта? Веднъж пробвах, но бързо стана на бучки.
Какви са тънкостите?



# 669
  • Мнения: 591
Аз за шоколадова заливка си правя ганаш - 150гр. шоколад, 100гр. сметана, 1 супена лъжица олио. Загрявам сметаната до точка на кипене, махам от огъня и изсипвам парчетата шоколад вътре. Бъркам до хомогенна смес. На края слагам олиото за лъскавина на ганаша и пак разбърквам добре. Като поизстине малко, но да е още течен, заливам тортата. Аз го предпочитам с тъмен шоколад, но и с млечен се получава добре.

# 670
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
много внимавайте с разтопяването на шоколад в микровелето, че гори много бързо. аз лично си карам на водна баня.
+1  за водната баня.
Може и да може в МФ, не съм пробвала, но няма и да пробвам. Не ми допада начина на топлене за шоколада в случая.

# 671
  • Мнения: 13 542
В микровълновата ако пробваш, недей на пълна мощност че наистина не става добре. По-добре или на много кратки интервали с разбъркване между тях, или пусни на режима за размразяване, да се стопи по-бавно. Тогава няма проблем и си става както трябва, то номерът е да не го изтървеш да го грееш прекалено дълго в нея. Пак се спира преди да е разтопено всичко, както и на котлона когато е.
Другото е да се купи кувертюр, а не нормален шоколад. С него се работи даже по-лесно, той е по-маслен от шоколадите за ядене.

# 672
  • София
  • Мнения: 4 737
В класическа рецепта за кекс може ли да добавя масло Президент разтопено или само формата да намаба с него?

# 673
  • Мнения: 9 607
много внимавайте с разтопяването на шоколад в микровелето, че гори много бързо. аз лично си карам на водна баня.
+1  за водната баня.
Може и да може в МФ, не съм пробвала, но няма и да пробвам. Не ми допада начина на топлене за шоколада в случая.

то въобще МВ не ми допада на мен....
да, трябва на кратки интервали с бъркане. това го установих преди 15 г., когато в една мразовита нощ правих торта с бял шоколад. добре, че има денонощен магазин до нас.

# 674
  • In transit
  • Мнения: 11 998
В класическа рецепта за кекс може ли да добавя масло Президент разтопено или само формата да намаба с него?
Зависи от рецептата. В някои се слага краве масло (без значение дали е Президент и Дойче маркен бутер), в други се слага олио. Тава също може да намаже с масло, може и с олио. След това я поръсваш с брашно и изтръскваш добре неполепналия остатък.

Шоколад и аз разтварям в МВ, но трябва внимателно и на по-ниска мощност, както е казала Натка.

Общи условия

Активация на акаунт