Печене на крем карамел

  • 5 245
  • 49
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4
Здравейте кулинарни фурии! Хайде да обменим опит и да се разменим някой друг съвет! Темата е прословутият крем карамел! И най-тънката и важна част-печенето! Как да няма една шупла!?
Много опити имам.. като почнем от шупла до шупла... до горе-долу сполучлив, но не съвсем! Очаквам помощ!

# 1
  • Мнения: X
Пече се на водна баня, на много слаба фурна. Ако водата заври - ще стане на шупли. Също така, първо сложи млякото да заври и после го остави да изстине (да можеш да си топнеш пръста вътре търпимо) преди да прибавиш яйцата. Винаги става перфектно.

# 2
  • Мнения: 4
Пече се на водна баня, на много слаба фурна. Ако водата заври - ще стане на шупли. Също така, първо сложи млякото да заври и после го остави да изстине (да можеш да си топнеш пръста вътре търпимо) преди да прибавиш яйцата. Винаги става перфектно.
Ясно, да. Печенето ме интересува. Някоя тънкост, някой трик?

# 3
  • Мнения: 2 658
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷‍♀️

# 4
  • Мнения: 4
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷♀
А колко време се пече? Не завира ли водата?

# 5
  • Мнения: X
Ако се налага изваждаш малко от горещата вода и добавяш студена, важно е да не позволиш да завира. Също така, като е готов крема,  не го вади от фурната, остави го да изстине както си е там.

# 6
  • Мнения: 2 658
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷♀
А колко време се пече? Не завира ли водата?
Ами аз съм го изчислила на моята фурна, че точно 1 час е достатъчен. Водата не завира.Поне до сега ми се е случвало само веднъж, докато пробвах времето и да разбера как работи фурната(колко време загрява, как, на коя програма, с или без вентилатор) и така..

# 7
  • Мнения: 219
Здравейте кулинарни фурии! Хайде да обменим опит и да се разменим някой друг съвет! Темата е прословутият крем карамел! И най-тънката и важна част-печенето! Как да няма една шупла!?
Много опити имам.. като почнем от шупла до шупла... до горе-долу сполучлив, но не съвсем! Очаквам помощ!

Първото правило е продуктите-по-точно яйцата трябва да са със стайна температура или 15-20 мин. да престоят след изваждането им от хладилника.За прясното мляко се отнася същото,след това се затопля леко,без да завира заедно със захарта.След разбиването на яйцата се прибавя затоплеото мляко към тях,а не обратно.Следва печенето.В предварително затоплена фурна на 160 градуса се поставят шоличките и се пекат на водна баня,в тавичката се налива 1-2 пръста хладка вода  пак на тази температура,ако печката е с вентилатор,още по добре,но се внимава водата в тавата да не завира твърде много,да не кипи.Тавата се поставя на средно ниво на самата фурна.Дано съм била полезна със съветите,които Ви дадох!Успех следващият път!.

# 8
  • Мнения: X
Дали са ти добри съвети. Аз бх добавила само още един. Приготви си кубчета лед и добавяй от тях във водата, когато стане твърде гореща. Така ще предотвратиш завирането и образуването на шупли. При мен този номер помага да се получи копринено гладък крем.

# 9
  • София
  • Мнения: 10 330
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷‍♀️

Още днес ще го пробвам, на средно ниво печете, нали?

# 10
  • Мнения: 2 658
Аз слагам мляко и яйца на стайна температура. След бъркане гледам да няма балончета отгоре.
Слагам го на водна баня със студена вода в незагрята фурна на 140° с вентилатор.
Винаги ми се получава перфектен 🤷‍♀️

Още днес ще го пробвам, на средно ниво печете, нали?
Да на мен са ми 4 реда, слагам на 2рия с плъзгача.

# 11
  • София
  • Мнения: 351
120 градуса, долен реотан, без водна баня, около час и половина. Накрая може да се вдигне до 150 за цвят.
Резултатът е без една шупла.

# 12
  • Мнения: 241
Моята рецепта е перфектна, но за съжаление бавна. 8 яйца ги разбивам с пасатора, прибавям чаша захар, 1 л.мляко направо от бутилката и 1-2 ванилии.Междувременно правя карамела и сипвам по лъжичка във всяка чашка. Нареждам в тавата всички чашки, доливам с вода /топла или гореща по възможност/ максимално колкото позволява тавата, но все пак да останат 1-2 пръста без вода.
Включвам фурната съвсем мъничко под 100 градуса и оставям за около два часа, през които сместа леко се сгъстява, но още е течна.После увеличавам на 110-120 градуса и след около половин час изключвам. Ако се пипне с пръст  не е напълно твърд крема, но после стяга.
Цаката му е да не заввира водата в тавата.

# 13
  • София
  • Мнения: 10 330
120 градуса, долен реотан, без водна баня, около час и половина. Накрая може да се вдигне до 150 за цвят.
Резултатът е без една шупла.

На кое ниво? Вентилатор? На 150 пак ли само на долен реотан?

# 14
  • Варна
  • Мнения: 1 471
От шеф готвач знам, че слагат лед за да не заври водата.

# 15
  • Варна
  • Мнения: 4 057
И аз ползвам лед, ако видя, че завира водата, не за друго, а е по-удобно от доливане на студена вода.
Винаги прецеждам яйчената смес преди разливане в чашки.

# 16
  • София
  • Мнения: 351
120 градуса, долен реотан, без водна баня, около час и половина. Накрая може да се вдигне до 150 за цвят.
Резултатът е без една шупла.

На кое ниво? Вентилатор? На 150 пак ли само на долен реотан?

Средно ниво, без вентилатор; 150 градуса за 10-15 минути горен и долен.
Ниската температура ми позволява да се занимавам с друго, вместо да следя водната баня.

# 17
  • Мнения: 2 502
На 150  гр водната баня не завира . Пече се 1 час , евентуално , се пробва с лъжичка .

# 18
  • Мнения: 751
Преди година някъде като си правих крем карамел, се пече около 4 часа Joy нямаше шупли и не бях доливала вода. Скоро пак си правих - пекох го около 2 часа, без да доливам вода и пак нямаше шупли, а аз исках да има Rolling Eyes Ето по тази рецепта го правих последния път, като пекох на около 140 градуса без вентилатор:
1 л. прясно мляко
6 яйца
15 с.л. захар
1 ванилия

# 19
  • Велики Преслав
  • Мнения: 4 757
Гледам и се чудя, вие го правите по нова рецепта. В нашия край пецептата е малко обърната.
  8 яйца
  1литър мляко
  5 ванилии
  500 грама захър( 250 се топят за соса, 250 в сместа)
 Яйцята и захарта се разбиват, до фомогенна смес, добавя се млякото.
   В една тава или малки шолички се топи захар, когато гя изтине и се втърди, се излива и сместа. Печем го на водна баня на около 150 градуса.
  Аз пека от начало до втърдянане на 90 градуса и сетне молко за цвят на 150.
 Вашата рецепта ми се видя по-трудна.

Моля, да ме извините, ако имам грешки в правописа. Налага ми се да пиша от телефон и ми е трудно.

# 20
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Преди година някъде като си правих крем карамел, се пече около 4 часа Joy нямаше шупли и не бях доливала вода. Скоро пак си правих - пекох го около 2 часа, без да доливам вода и пак нямаше шупли, а аз исках да има Rolling Eyes Ето по тази рецепта го правих последния път, като пекох на около 140 градуса без вентилатор:
1 л. прясно мляко
6 яйца
15 с.л. захар
1 ванилия
Висока температура 160-180 да заври водата и колкото искаш шупли ще има. Не зная защо искаш шупли става като суроватка при консумация с отделя една вода , на мен ми е гадно.

# 21
  • Мнения: X
Не зная защо искаш шупли става като суроватка при консумация с отделя една вода , на мен ми е гадно.

Като се омъжих за втория ми съпруг, на който никой преди това не му беше правил крем карамел, и който наблюдавайки ме, заключи с ужас колко “сложно” било. Реши да ми покаже неговия начин - бърка всичко едно към гьотере, слага в една огрооомна купа (вътрешността на крема как се изпича нямам идея), пече без водна баня. Накрая излиза едно...с извинение, повърнато. И два пръста вода отгоре. Сърба, сладко му е - и не ще и да чуе (нямало нужда да си осложнявам живота). 😂  Оставих го да прави каквото ще, аз сладко и без това не ям.

# 22
  • Мнения: 751
Doris, просто много го обичам и никак няма да го върна Grinning Ама едва ли ще го направя нарочно. Благодаря все пак Blush

# 23
  • Paris, France
  • Мнения: 14 171
За да стане яйчно-млечния крем без шупли трябват основно:

1. Висока масленост на сместа.

2. Ниска температура при печене.

Мляко - добре е да е гъсто и пълномаслено. В японската рецепта, която е най-близка до българската се слага едно гъсто и мазно мляко. Във френската рецепта се слага течна сметана с масленост 30% в съотношение 1:3 С млякото, тоест на 750 мл мляко се слагат 250мл сметана.

Яйца - японската рецепта е с 3 големи яйца на 400мл мляко. За 1 литър ще трябват около 7.големи или 8 малки яйца. Слагам 8 малки или средни, каквито имам, но веднъж сложих 8 големи и стана малко твърд.

Захар - ако се сложи повече от 200 грама захар,сместа се сгъстява и става с по-висок вискозитет и прави големи шупли. В японската рецепта се слагат 70 грама на 400 мл и японската ми съквартирантка слагаше малко по-малко от европейска 200мл чаша или около 150-180 гама захар и винаги се получаваше гладък крем, независимо дали го прави на газовия котлон, в газова или електрическа фурна или в микровълновата.

Температура - по-гладък крем получавам когато следвам френската рецепта, в която млякото се затопля в тенджера с цепнатата ванилия и след това се налива топло в яйцата, така че белтъците на практика са сготвени още преди да потеглят към котлона или фурната.

Прецеждане- винаги наливам в купичките през цедка когато не топля млякото и винаги в цедката остава по нещо.

Разбиване - предпочитам с ръчен, електрически пасатор, независимо дали грея млякото с ванилия или го сипвам на стайна температура. Когато разбивам с миксер намирам остатъци от неразбит белтък в цедката всеки път.

Купичките - металът се загрява много повече от стъклото и особено керамиката. По-гладък крем се получава в керамични купички, но нямам място за такива и го правя в дуралексови.

За да не се нагряват прекалено куличките на дъното на съда, пълен с вода се слагат няколко ката кухненски парцали и купичките се слагат така, че никоя да не допира до метала на тавата.

Методите на готвене:

1. Котлон  - лесно и са винаги под око. Трябва водата да не завира. Ако нямаме достатъчно широк съд и/или достатъчно слаб котлон трябва ту да включваме, ту да спираме котлона или да хвърляме лед или студена вода в тавата. Задължително се слагат парцали под купичките и парцал под капака на съда за да не капе вода по крема. Купичките може да се покрият с фолио или силиконов капак, но без да се затварят херметически. Може да се сложат и на решетка над водата, така че да ги докосва само парата. Тогава стават по-бавно. Има едни столчета за печене на Kugel, които повдигат тавата по-далече от огъня, но трудно се намират и заемат място.

2. Фурна - ако има избор на температура се избира ниска, около 110-120°°С и без горен реотан. Моята газова фурна няма ниски температури и съответно там не мога да направя крем карамел без шупли без да оставям открехната врата (на фурната) и да наглеждам.

3. Тенджера под налягане - Трябва да има ниско налягане. Ако се избере високо стават на шупли. Нямам успех с метода. Слагат се на решетката и се долива вода малко под решетката. Ако е метална решетката, под купичките се слага парцал. Ако се редят на 2 реда, над първия се слага чиния, но така, че да не покрива изцяло някоя купичка. Купичките се покриват с алуминиево фолио или силиконови капаци. Може колкото да се захване с ластик, но от моите дуралексови се изхлузва.

4. Мултикукър с налягане - нареждането е като в тенджера под налягане. Избира се програма пара, най-ниското възможно налягане и времето не зависи от количеството и дали ще сложим 2 или 22 купички е винаги едно и също за даден модел. В моята е 10 минути, в Instant pot 8 min. Чака се налягането да падне само, което е около 10 минути. Понякога ми ставаше на шупли.

Уред за готвене на пара или мултикукър без налягане - нареждат се в ситото, парцал не е нужен ако е от пластмаса, покриват се с фолио както в експрес тенджера и се пуска програмата пара. Винаги стават без шупли. Около  25-150 минути се готвят на пара и водата отдолу не бива да ври силно.Така ги правят във Филипините.  Ако в мулттикукъра има програма с температура 80-90°С може да се сложат направо във водата, налята в тенджерата, но задължително на парцал и може да направят шупли.

Микровълнова с или без грил - предпочитания от мене метод. Бързо, лесно и без пара из къщата. Някои японски микровълнови имат специална програма за крем карамел. Нарича се Purin и го прави без кора и. Избирате грамаж и след 2.5-10 минути имате готов крем карамел без шупли. Моята стара микровълнова имаше и програма  European purin, която беше микровълнова с грил и го правеше с горна кора, но къщичките се слагаха на ниската решетка, а не на металната чиния (или стъклена В някои модели микровълнови) И двата вида ми харесват. В микровълнова се получава добре когато се готви голямо количество на ниска мощност и дълго време, но ме мързи да чакам. Всяка микровълнова е различна и излъчва различно количество вълни и затова е добре да се тества с четвърт доза и като се налучка време да се готви така. Добре е мощността да не надвишава 350 вата, но съквартирантката ми готвеше на 500 вата и си ставаше гладко.

В сегашната ми микровълнова готвя по 4 купички заедно, мощност 500W,  8-9 минути. От смес 1 литър (750 мл мляко и 250мл сметана) и 8 средни яйца с около 150 грама захар пълня 10-12 малки дуралексови купички. Ако излязат 10 ги пека по 3 за 6-7 минути и накрая 4 за 8-9 минути на 500 вата. Една купичка я готвя за  150 секунди сама или 2 минути и половина. Времената са за крем, забъркан от продукти на стайна температура, не с горещо мляко.

Ако ги искам с кора отгоре ги слагам на долната, стъклена чиния, избирам програма С2, която е микровълнова и слаб грил и за 10-12 минути 3 или 4 купички. Пробвах на решетката, но прегарят отгоре. Понеже е пипкаво и дълго предпочитам да ги сготвя на микровълни и после да ги сложа, по няколко наведнъж, за 3-4 минути под газовия грил.

А крем карамелът и с шупли ми е вкусен, но децата не го обичат и затова не го правя често.

# 24
  • Велики Преслав
  • Мнения: 4 757
Много се извинявам, ама за това лесно ястие, наистина ли се изписва толкова много.

# 25
# 26
  • Мнения: 1 590
Искрени поздравления за сполучливия крем-карамел!
Аз да се оплача и с уговорката, че съм пишман сладкарка, пробвах с рецептата на Невена за добавяне на сметана, и на нисък градус пекох, и лед добавях, но не става хубав и това си е. Много разочароващо преживяване е всеки път, а много го обичам.
Приятелка ми даде рецепта за кекс с крем-карамел - кодрит Кадир. Уверява ме колко е лесно изпълнима, та ако е така, скоро ще споделя.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 15:51 от Threemafan

# 27
  • Мнения: 2 658
Искрени поздравления за сполучливи крем-карамел!
Аз да се оплача и с уговорката, че съм пишман сладкарка, пробвах с рецептата на Невена за добавяне на сметана, и на нисък градус пекох, и лед добавях, но не става хубав и това си е. Много разочароващо преживяване е всеки път, а много го обичам.
Приятелка ми даде рецепта за кекс с крем-карамел - кодрит Кадир. Уверява ме колко е лесно изпълним, та ако е така, скоро ще споделя.
Наистина е много лесен, аз редовно правя, но крема остава леко по-воднист от обичайно.
По вкус даже го предпочитам пред крем-карамела.

# 28
  • Русе
  • Мнения: 5 235
Скрит текст:
Искрени поздравления за сполучливия крем-карамел!
Аз да се оплача и с уговорката, че съм пишман сладкарка, пробвах с рецептата на Невена за добавяне на сметана, и на нисък градус пекох, и лед добавях, но не става хубав и това си е. Много разочароващо преживяване е всеки път, а много го обичам.
Приятелка ми даде рецепта за кекс с крем-карамел - кодрит Кадир. Уверява ме колко е лесно изпълнима, та ако е така, скоро ще споделя.

Благодаря!

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/02/blog-post_15.html

# 29
  • София
  • Мнения: 10 330
Хайде и от мен, печене в актифрай Simple Smile
Карамелизирам на котлон в касеролка с незалепващо покритие 60гр. захар, разливам в 5 купички, толкова ми се побират в Tefal ActiFry Genius.
Буквално за минута с тел разбърквам 2 яйца, 30гр. захар и 300гр. мляко. Всичко ми е в грамове с кантар ми е най-лесно и бързо.
Нареждам купичките, наливам вода така, че да е сантиметър под горния край на купичките. Сложих фолио на тавичката, само колкото да покрие там от където духа, покрива не повече от две купички.
150С, 60мин. 10мин преди края махнах фолиото и намалих на 140С. Като свърши, извадих двата най-запечени, останалите завъртях под духалката и запекох още 15мин. на 130С.



Обърнат е топъл, нямах търпение да видя дали е станал Mr. Green

# 30
  • Мнения: 751
Някой може ли да прати насам, че ми се преяде????? Grinning

# 31
  • Пловдив
  • Мнения: 5 028
А някой пробвал ли е с бадемово или соево мляко, вместо с краве?
Дали ще стане?

# 32
  • Мнения: 219
А някой пробвал ли е с бадемово или соево мляко, вместо с краве?
Дали ще стане?

Има доста варианти за такъв крем-карамел в интернет.Води се диетичен.Напишете в Гугъл и излизат доста рецепти .

# 33
  • Пловдив
  • Мнения: 5 028
Намерих и даже направих вече. Стана. Simple Smile

# 34
  • София
  • Мнения: 714
Здравейте дами,
Мога да готвя едва ли не всичко, но не и крем-карамел! 😒
А мъжа ми толко го обича.
Аз не обичам кремчета от градината още, но пък правя невероятни еклери.
Както и да е, имам няколко въпроса.
1. Как трябва да изглежда готовия крем карамел още в тавата, във фурната преди изключването и? Мисля, че тук бъркам и за това го пека по 4-5 часа на 120-130 градуса. Ако е на по висока Т ми завира водата.
2. Може ли да прибавя брашно към крема, за да се сгъсти и сготви по бързо?

# 35
  • Велики Преслав
  • Мнения: 4 757




Значи нещо такова но това колко го печеш зависи от това колко ти е гъста сместа и какво количество е.

# 36
  • София
  • Мнения: 714
Благодаря Васил,
Но всъщност въпроса ми е - гледайки крем карамела в купичките в тавата, във фурнатс, как да разбера, че е готов и и да не го презсготвя?
Дали трябва да е изцяло стегнат отгоре преди изключване или да е малко по мек в средата, като при чийзкейковете?
Или пък си има друг начин?

# 37
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Благодаря Васил,
Но всъщност въпроса ми е - гледайки крем карамела в купичките в тавата, във фурнатс, как да разбера, че е готов и и да не го презсготвя?
Дали трябва да е изцяло стегнат отгоре преди изключване или да е малко по мек в средата, като при чийзкейковете?
Или пък си има друг начин?

Много е ниска температурата, аз пека на 150-160 градуса до леко зачервяване, от време на време добавям бучки лед във водата за да не заври.

# 38
  • Велики Преслав
  • Мнения: 4 757
Аз го проверявам с ножче. Вкарвам върха и накланям ножа. Ако зепнатината се раздели значи е готов. Друго с пръст. Със показалец натискате в средата и не трябва да играе.

# 39
  • София
  • Мнения: 10 330
Здравейте дами,
Мога да готвя едва ли не всичко, но не и крем-карамел! 😒
А мъжа ми толко го обича.
Аз не обичам кремчета от градината още, но пък правя невероятни еклери.
Както и да е, имам няколко въпроса.
1. Как трябва да изглежда готовия крем карамел още в тавата, във фурната преди изключването и? Мисля, че тук бъркам и за това го пека по 4-5 часа на 120-130 градуса. Ако е на по висока Т ми завира водата.
2. Може ли да прибавя брашно към крема, за да се сгъсти и сготви по бързо?

За какви 4-5 часа говорите, 5мин. подготовка и 1ч. печене, прекрасен гладък крем карамел се получава.
Аз мога са поделя обаче как става в Тефал Актифрай.

Иначе, рецептата ми е супер лесна, 80гр. захар за карамел. 3яйца, 40гр. захар и 450мл. мляко(с козе става най-добре). Разбърквам  1мин с тел до еднородна маса и сипвам в купички в които вече съм разляла карамела.

Вчера, реших да пробвам с по-малко яйца, за по-кремообразен резултат и стана супер! 2 големи яйца, 420мл. мляко, 40гр. захар.

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 13:30 от nad_tab

# 40
  • Велики Преслав
  • Мнения: 4 757
Над таб. Не съм съгласен с вас. Това колко време се пече зависи от количеството. При вас е много малко. Зависи и от температурата. Провил съм крем карамен със 3 литра мляко и 30 яйца. Пеках го 4 часа на 90 градуса и след това 1,30 часа на 130.

# 41
  • София
  • Мнения: 10 330
Над таб. Не съм съгласен с вас. Това колко време се пече зависи от количеството. При вас е много малко. Зависи и от температурата. Провил съм крем карамен със 3 литра мляко и 30 яйца. Пеках го 4 часа на 90 градуса и след това 1,30 часа на 130.

Ако е разлят в купички, не в тава, няма никакво значение, не случайно написах, моята рецепта е адаптирана за печене в Тефал Актифрай в друг уред ще стане по-бързо или по-бавно.

# 42
  • Велики Преслав
  • Мнения: 4 757
Ако е разлят в купички да.

# 43
  • Мнения: 2 658
В какви фурни печете по 5 часа бе хора..?
Аз го слагам 1 час с вентилатор - 1 л мляко 8 яйца и 8 лъжици захар.
На 140 градуса и става перфектен.

# 44
  • Велики Преслав
  • Мнения: 4 757
Пак казвам. Аз го пека на 90 градуса. Ако е 1 литър някъде за 2 часа е готов

# 45
  • Русе
  • Мнения: 5 235
Скрит текст:
Благодаря Васил,
Но всъщност въпроса ми е - гледайки крем карамела в купичките в тавата, във фурнатс, как да разбера, че е готов и и да не го презсготвя?
Дали трябва да е изцяло стегнат отгоре преди изключване или да е малко по мек в средата, като при чийзкейковете?
Или пък си има друг начин?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/8.html

# 46
  • Велики Преслав
  • Мнения: 4 757
Скрит текст:
Благодаря Васил,
Но всъщност въпроса ми е - гледайки крем карамела в купичките в тавата, във фурнатс, как да разбера, че е готов и и да не го презсготвя?
Дали трябва да е изцяло стегнат отгоре преди изключване или да е малко по мек в средата, като при чийзкейковете?
Или пък си има друг начин?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/8.html


Супер

# 47
  • София
  • Мнения: 714
Благодаря на всички ви!
Явно фурната ми е много силна. Вярно е, че си купих най-мощната, за да  е се изнервям. Като пека 130-140 градуса завира водата, за това пека на 120-125 градуса и така стана, че се пече 4-5 часа. Без да завира и без да добавям лед.
Наистина стана перфектен без нито една шупла
Но явно при мен е така. Не мога да го дебна постоянно.

# 48
  • Мнения: 6
Здравейте кулинарни фурии! Хайде да обменим опит и да се разменим някой друг съвет! Темата е прословутият крем карамел! И най-тънката и важна част-печенето! Как да няма една шупла!?
Много опити имам.. като почнем от шупла до шупла... до горе-долу сполучлив, но не съвсем! Очаквам помощ!

Аз преди имах същия проблем!
Печеш го на 150 градуса за час и 40 минути и на всеки 25 минути слагаш в тавичката по 3 кубчета лед,за да не заври водата. Така шупли няма Simple Smile

# 49
  • Мнения: 2 502
160 градуса за 1 час, 1-2 пръста вода в тавата, никакви други упражнения. Дори, мисля че става за по-малко. Пробва се , като леко забодете лъжичка в крема. Става без шупли, без зачервяване отгоре. Ако искам да има коричка, малко захар отгоре и на лъчисто за 10 минути.Тук се проверява да не прегори.
В карамела, освен захар, слагам и малко вода и следя за изразителен карамелен цвят, но без да почернее и загорчи. Зависи и как обичате да е карамела.
Тайната е единствено от по слаба от 180 градуса температура, за да се предотврати завиране на сместа. Предполагам, че е възможно, всяка печка да пече различно.

Общи условия

Активация на акаунт