Заек

  • 16 431
  • 10
  •   1
Отговори
  • Мнения: 120
Мъжа ми донесе 2 заека и сега се чудя как да ги готвя. Няколко пъти съм правила и не стават много добре. Моля ако знаете добра рецепта да споделите, че не ми се дава пак на кучето почти недокосната манджа  Praynig

# 1
  • Мнения: 78
заек по ловджийски

половин заек,6 глави лук, 2 глави чесън, 1 бурканче дом пюре, 4 дафинови листа, чер пипер, чубрица, олио и малко масло

лукът се запържва, прибавя се дом пюре да поври малко, следва чесънът, даф лист, чубрицата и чер пипер. половината от заека се нарязва на порции и се сварява. след това се обезкостява и се добавя  в горната смес. запича се във фурна като от време на време се обръща

# 2
  • Мнения: 920
Отсрелял ли ги е или са питомни? Дивите трябва яко да се накиснат в марината в зависимост от възрастта. Домашните също се накисват за 1 нощ в оцет, вода и лук.

# 3
  • Мнения: 120
Див е. Кисна ги от снощи. Благодаря за бързите отговори   bouquet

# 4
  • Мнения: 920
Препоръчва се да се кисне 1-2 дни. Най-подходящо е задушен. Запържваш лукче, морковче, чесън, заливаш с вино, добавяш даф.лист, черен пипер и вариш.
Свекърва ми го прави - нарежда в тенджера под налягане - лук, картоф, морков, подправки, домат - всичките цели, залято с вино и вода и отгоре заекът. Полу - на пара.   

# 5
  • Мнения: 1 353
 И на мен ми носят често зайци, но домашни. Аз винаги ги провя задушени и напълнени с ориз и гъби. Никога не съм ги киснела в марина, но другият път ще пробвам. Ето как правя моят: 1-2 лук се задушават за 5-6 минути в олио, добавят се гъбите /обикновено слагам~1кг./ и се готви до извиране на водата, но да не се пържат/не е нужно/. Добавяш сол, червен и черен пипер на вкус и слагаш ориза/който в моят случай е 2ч.чаши/ да се запържи леко. Добавяш малко мащерка и това е.
 Добре осоленият заек се пълни и останалата плънка е за отстрани в тавата. Намазва се с олио и червен пипер, завива се във фолио и се пече~2часа.
 На мъжът ми му харесва и рецептата е проста.

# 6
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Често готвя заешко,но от питомен заек...мисля,че и с див ще стане./задължително изкисвам заека една нощ във вода с оцет,зърна чер пипер и дафинов лист/
 - Пълнен - плънка от дреболиите на заек,ориз,морков,лук,гъби.Отстрани в тавата редя картофи за гарнитура.Покривам с фолио и пека.Отстранявам фолиото и допичам докато се зачерви.
 - В плик за печене - заека на порции,картофи,морков,лук,подправки,малко вода и пека.
 - В гърне - запържени порции заешко,лук,чесън,един буркан стерилизирани гъби,шепа нарязани на ивички кисели краставички,бекон на ивици,доматено пюре,дафинов лист,чаша червено вино,чер пипер.Затваря се гърнето и се пече два часа - божествено е!/нарича се заешко по ловджийски/
 - Паниран - предварително сварените порции панирам в брашно,разбити яйца и галета и пържа в маслена баня.

# 7
  • Мнения: 120
ММММММММ стана разкошен   Hug
Направих го почти по ловджийски Laughing
Първо запържих леко заешкото нарязано на парчета, извадих го и в същата мазнина запържих към 2 големи глави лук. Лука изцеден от мазнината го изсипах върху заека, сложих към 5-6 картофа, 5-6 нарязани на колелца моркови, 1 скилидка чесън, имах и малко гъбки към половин тарелка и айде и тях. Подправки каквото ми дойде: дафинов лист, чубрица, черен и червен пипер. За първи път кучето не намаза от заека. Благодария за рецептите, а тази с пълнения заек я търся сигурно от около 5 години.
На всички мами много благодарности и много  Hug

# 8
  • Мнения: 1 448
Става също така и със топено сирене и гъби, както си е рецептата за пиле  Hug Другият път ако искате пробвайте  Peace

# 9
  • Мнения: 78
станала е нова рецепта: заек почти по ловджийски Hug

# 10
  • София
  • Мнения: 3 271
За   6 човека:
1 заек
100 g сланина от гърди
2 глави лук
1 с.л. олио
200 g зелени маслини
сол,чер пипер,
2 дафинови листа
2 чаши бяло вино
гъби печурки
 
Приготовление :
1.Нарежете заека на парчета
2. Нарежете сланината на кубчета
3. Запържете заека с лука в продължение на 15 мин.
4. Добавете сланината, дафиновия лист, сол, черния пипер, гъбите и залейте с виното.
5. Сложете да ври с капак за 1 час. След това прибавете маслините и продължете варенето още 15 мин.
 
N.B. Ако сосът е малко се добавя вода, да се внимава да не се разври, соса може да се сгъсти с брашно ако е необходимо.
 
Bonne apetit !

Общи условия

Активация на акаунт