Моля помогнете!

  • 1 113
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 1 845
Здравейте!
Сутринта изцедих една доза кърма и я прибрах в хладилника.
Въпросът ми е как да я подготвя преди употреба.

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Ами нищо специално - затопляш я и даваш Wink

# 2
  • Мнения: 4 406
просто гледай да е затоплена до температурата на тялото. в хладилник  кърмата се държи 24 часа

# 3
ЗАТОПЛЯШ НА ВОДНА БАНЯ - Т.Е. В ГОРЕЩА/НО НЕ ВРЯЩА ВОДА/!

# 4
  • Мнения: 3 042
Само не я топли в микровълновата.

# 5
  • Мнения: 470
Цитат на: Павлина
Само не я топли в микровълновата.

Аз винаги топля млякото в микровълновата.Развивам биберона когато го топля.След тпва го завивам и разтръсквам млякото енергично.Невиждам какъв е проблемът?

# 6
  • София
  • Мнения: 10 311
Цитат на: Павлина
Само не я топли в микровълновата.


Два пъти съм давала на бебка изцедена кърма и двата пъти съм я топлила в микровълновата! Трябва просто да внимаващ да не опариш бебчо. Това че не трябва да се загрява в микровълнова печка е поредната градска легенда  ooooh!  А и пюренцата ги затоплям в микровълнова.

# 7
  • Мнения: 470
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Павлина
Само не я топли в микровълновата.


Два пъти съм давала на бебка изцедена кърма и двата пъти съм я топлила в микровълновата! Трябва просто да внимаващ да не опариш бебчо. Това че не трябва да се загрява в микровълнова печка е поредната градска легенда  ooooh!  А и пюренцата ги затоплям в микровълнова.

ами да,много по удобно е,не затопля равномерно,но като го разбъркаш и става.

# 8
  • Мнения: 3 042
Arrow
Цитат на: Abadjieva
Цитирам любимата ми Трейси Хог:

"Размразете кърмата, като поставите затворения контейнер в купа с топла вода за около 30 мин. Никога не използвайте микровълнова; ще промени структурата на кърмата, като разруши протеина. Разклатете контейнера, за да постигнете равномерно разпределение на мазнините, които може да са се вдигнали на повърхността по време на топенето. Веднага дайте размразената кърма на бебето или я съхранявайте в хладилник не повече от 24 часа. Можете да комбинирате прясна и размразена кърма, но никога не замразявайте повторно."

# 9
  • София
  • Мнения: 10 311
Цитат на: Павлина
Arrow
Цитат на: Abadjieva
Цитирам любимата ми Трейси Хог:

"Размразете кърмата, като поставите затворения контейнер в купа с топла вода за около 30 мин. Никога не използвайте микровълнова; ще промени структурата на кърмата, като разруши протеина. Разклатете контейнера, за да постигнете равномерно разпределение на мазнините, които може да са се вдигнали на повърхността по време на топенето. Веднага дайте размразената кърма на бебето или я съхранявайте в хладилник не повече от 24 часа. Можете да комбинирате прясна и размразена кърма, но никога не замразявайте повторно."


Това се отнася за размразяване на кърмата, а не за нейното затопляне!

# 10
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: nad_tab

Това се отнася за размразяване на кърмата, а не за нейното затопляне!


Напротив, отнася се. Размразяването е точно повишаване на температурата;). И ако при размразяването това важи, колко повече при затопляне. Принципът на действие е един и същ. Още нещо, можеш ли да си сигурна до каква температура ще се затопли? А над определена темепература (не много висока) имунните фактори (повечето от които са белтъци) се разрушават.

# 11
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: ina
Аз винаги топля млякото в микровълновата.Развивам биберона когато го топля.След тпва го завивам и разтръсквам млякото енергично.Невиждам какъв е проблемът?


При формулата няма проблем, при кърмата -да, заради имунните тела и др. такива.

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Цитат на: Iva_D
Цитат на: nad_tab

Това се отнася за размразяване на кърмата, а не за нейното затопляне!


Напротив, отнася се. Размразяването е точно повишаване на температурата;). И ако при размразяването това важи, колко повече при затопляне. Принципът на действие е един и същ. Още нещо, можеш ли да си сигурна до каква температура ще се затопли? А над определена темепература (не много висока) имунните фактори (повечето от които са белтъци) се разрушават.


E сигурно никой не затопля кърма до завиране. Все пак като си познаваш микровълновата можеш да прецениш, че примерно за 20 секунди ще затопли точно толкова, колкото е необходимо.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 249
Не е само до температурата, макар, че заради неравномерното затопляне, има такива "точки", чиято температура е доста над средната. Заради самия механизъм на работа не се препоръчва.

# 14
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Цитат на: Iva_D
Не е само до температурата, макар, че заради неравномерното затопляне, има такива "точки", чиято температура е доста над средната. Заради самия механизъм на работа не се препоръчва.


Ако е заради идеите, че се променял химичния състав и храната ставала канцергенна и други подобни страхотии - аз определено ги слагам в графата градски легенди. Ама темата за микровълновите е бистрена вече многократно:wink: .

# 15
  • София
  • Мнения: 2 249
O, не, нямам нищо против микровълновите по принцип;). И аз ползвам.
Ето това имам предвид:
Effects of microwave radiation on anti-infective factors in human milk.
Effects of microwaving human milk: changes in IgA content and bacterial count

# 16
  • Мнения: 1 014
Няма нищо лошо и опасно да се размръзяват и затоплят неща в микровълновата. Всичко идва от там, че не се затопля равномерно на всякъде, но нали после разбъркваме или разклащаме.

# 17
  • Мнения: 830
Абе хора , не е само до неравномерното затопляне и разклащане , а че топлината се произвежда чрез трептене на молекулите , т.е. на молекулно ниво , а това уврежда именно най-ценните качества и фактори на кърмата , нищо че не завира или че не се претопля  ! И какъв е проблема да се затопли на водна баня ? Не отнема бог знае колко време .
Ами просто прочетете линковете на Ива , тя както винаги е изчерпателна !

# 18
  • Мнения: 1 014
Еее, да за това съм съгласна, но аз спрях да кърмя и като приготвям водата за адаптираното мляко, топля само нея в микровълновата и после салагам сухата субстанция. Не ми се е налагало да затоплям кърма.

# 19
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Цитат на: nadia
Абе хора , не е само до неравномерното затопляне и разклащане , а че топлината се произвежда чрез трептене на молекулите , т.е. на молекулно ниво , а това уврежда именно най-ценните качества и фактори на кърмата , нищо че не завира или че не се претопля  ! И какъв е проблема да се затопли на водна баня ? Не отнема бог знае колко време .
Ами просто прочетете линковете на Ива , тя както винаги е изчерпателна !


В линковете нищо не пише за молекулярната структура, а се набляга основно на температурата и как тя влияе. И нищо не и се поврежда на въпросната структура от триенето на молекулите. Освен това при каквото и да е затопляне, кърмата ще има различен състав от оригиналния - и на водна баня също.

# 20
  • София, Младост 3
  • Мнения: 410
Цитат на: mam4e
Цитат на: Iva_D
Не е само до температурата, макар, че заради неравномерното затопляне, има такива "точки", чиято температура е доста над средната. Заради самия механизъм на работа не се препоръчва.


Ако е заради идеите, че се променял химичния състав и храната ставала канцергенна и други подобни страхотии - аз определено ги слагам в графата градски легенди. Ама темата за микровълновите е бистрена вече многократно:wink: .


Аз също не споделям тези легенди (за канцерогенното въздействие) що се отнася до нормална храна, но никога не топля кърма в микровълновата поради причините, обяснени от Iva_D. Имам уред за затопляне, а преди да ми го подарят, слагах предварително размразената в хладилник кърма в съд с топла (но не гореща) вода.

А че храните променят химичния си състав при каквато и да е топлинна обработка, това не подлежи на съмнение.  Close-mas:

# 21
  • София
  • Мнения: 1 845
Много ви благодаря за отговорите!
/Особено ви е признателна Али/

Общи условия

Активация на акаунт