рецепти със заек

  • 3 316
  • 2
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 220
Моля ви ако знаете рецепти със заешко ми кажете защото имам няколко и се чудя как да ги направя по-разнообразно

# 1
  • Мнения: 547
Хайде и аз да се включа. Ето една рецепта за заешко, поне аз много я харесвам и всички гости вкъщи, които са я пробвали - също
Заешкото се нарязва на парчета и се оставя да престои 2-3 часа(може и повече) в червено вино. После се осолява(сол и черен пипер) и се шпикова със скилидки чесън(по желание и сланина), на парче - 1 склидка. Нарежда се в тавичка. Аз слагам 1-2 моркова, нарязани на кръгчета, няколко глави лук(ако са по-големи главите - нарязани на 4, ако са по-малки - целите), маслинки. Отгоре се залива(намазва) с каша, направена от една лъжичка червен пипер и една л. брашно с малко вода за гъста каша. Към кашата може да се добави и щипка куркума (но малка, защото е с доста силен аромат). Добавя се около чаена чаша дом.сок или малко лютеница(според зависи какво има в хладилника ). Ако има, може да се добавят и 1-2 чушки, нарязани на дребно, добавя се и един малък дафинов лист, начупен на парченца.
Залива се с вода и една чаша червено вино(да покрие месото). Поръсва се с малко мащерка(чубрица също става, но с мащерка е по-вкусно), тавичката се покрива с фолио и се пече в силна фурна(180-200С) за около 1.5ч.
Ами засега толкова от мен
P.S. Дано съм успяла да я предам разбираемо

# 2
  • Мнения: 1 399
За разнообразието не мога много да помогна, защото аз правя заек само по два начина. Влюбили сме се в тези две рецепти и не експериментираме. Разликата между двете е само в подправките.

ЗАЕК С МАЛКИ ЛУКЧЕТА
1 заек се нарязва на порции. Поставя се в йенска тинджера с 1 пакетче масло, сол, 7-8 скилидки чесън, 1ч.ч. вино и 1/2 ч.ч. вода, дафинов лист и черен пипер. Пече се около 1h - 1.30h. Прибавят се малките лукчета. Похлупва се и се пече до извиране на водата /около 30 мин./

ЗАЕК С ГЪБИ
1 заек /на порции/ се поставя в йенска тенджера, с 1 пак.масло, сол, черен пипер, 1ч.ч. вино и 1/2 ч.ч вода. Пак се пече около 1.30h. Прибавят се гъбите. Допича се още 20-30 мин.

Освен това заека го обичам много цял, пълнен с ориз и дреболийките. Ориза се подварява, слага се черен пипер, нарязаните дреболии, сол, може и малко джоджен. Заека се пълни и се зашива. Пече се с чисто масло и малко вода и вино.

Тъъй, рецептите май станаха три Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт