за около 30 броя
250 г брашно, 350 г пудра захар, 1 яйце, 1 чаена лъжичка канела, 150 г масло, 2 супени лъжици сок от лимон, различни оцветители за готварски цели, пъстри и златни захарни топчета
Начин на приготовление
Брашното се пресява на работната плоскост издълбава се кладенче. Отгоре се пресяват 150 г пудра захар, яйцето и канелата се сипват във вдлъбнатината. Студеното масло се накъсва на парченца и се нарежда по краищата.
Всичко се накълцва с голям нож, след което се омесва бързо на гладко тесто. Увива се във фолио и престоява 30 минути в хладилника.
Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява предварително но 180 градуса. Тестото се омесва още веднъж кратко, разточва се върлху леко набрашнена плоскост на кора с дебелина около 4 мм. Изрязват се фигурки с формички и се нареждат в тавата. Пекат се около 10 минути, изваждат се и се оставят да изстинат върху скара за сладкиши.
Лимоновият сок се разбърква с останалата пудра захар, разделя се на порции и се оцветява различните оцветители. С помощта на шприц сладките се укракяват фигурално. Накрая сe декорират със захарните топчета.
Време за приготовление: около 50 минути
Току-що изкарах поредната тава с коледните ми курабии. Е, рецептата търпи малко корекции при изпълнението й, но ТЕСТОТО Е ПЕРФЕКТНО - нито меко, нито твърдо, разточва се идеално, но по-добре ако се раздели на 2-3 части....Печенето е обаче около 20 мин.....
Цялата зоологическа градина, която направих от мечета, зайчета,рибки, патета ще бъде глазирана следобед....
За фигурките от сорта на сърца, ромбове, детелини и прочие ще приложа следният ефект: преди печенето на всяка фигурка се прави малка дупка с клечка за зъби. Възможно е след опичане да се наложи дооформяне все пак. След изстиване в дупката се прокарва малко панделка (от тази за букетите), вързва се и краищата се накъдрят. Разбира се панделките са в различни цветове.....
Съжалявам, че не мога да ви пусна снимки, но знам че имате голяма фантазия и ако още някой се съмнява, че няма да ги направи както трябва, да запрята ръкави....Горната рецепта е супер!
Благодаря Бижу