Палачинково руло или печена палачинка

  • 22 744
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 474


Печена палачинка!


0,500 мл. прясно мляко
4 яйца
1 ванилия
2 суп.лъж. захар
приблизително 10 суп.лъж. брашно (като боза да стане)
масло (за тавичката)
течен шоколад, сладко или мед за пълнежа




Разбърквате всички продукти и изсипвате в намаслена тава. Печете до зачервяване на 200 градуса. Като се опече я покривате с кърпа за 5-10 мин. за да спадне палачинката (надува се докато я печете) и после мажете дъното с шоколад (или друго) и навивате. Поръсвате с пудра захар.  Сместта можете да я разделите и на две, ако искате по-тънки палачинки. Бон апети!

Тавата ми е 30/25 см. и е тефлонова Wink

П.П. Може да я направите и солена ! Това оставям на вашата фантазия!

Последна редакция: чт, 13 сеп 2007, 17:44 от L е о

# 1
  • Мнения: 899
Их, Лео, голям съм ти фен на рецептите  bouquet
Чудна изглежда, ще го тествам още тази вечер!

# 2
  • Мнения: 293
 smile3501 smile3501 smile3501Благодаря за рецептата !!!Измислих това ще ни  бъде вечерята само че ще пробвам солен вариант със сиренце.

# 3
  • Мнения: 1 313
А в колко голяма тавичка правиш тази вкусотия? Притеснявам се да не стане прекалено дебела палачинката? Тази на картинката от каква тава е?
  И още нещо искам да питам. Може ли да се пече върху хартия за печене? Да не ми залепне на тавичката newsm78

# 4
  • София
  • Мнения: 10 858
Това ми е любимият сладкиш от детството Mr. Green Майка ми го правеше, сега аз си го правя от време навреме - наистина много вкусно става!

# 5
  • Мнения: 7 474
А в колко голяма тавичка правиш тази вкусотия? Притеснявам се да не стане прекалено дебела палачинката? Тази на картинката от каква тава е?
  И още нещо искам да питам. Може ли да се пече върху хартия за печене? Да не ми залепне на тавичката newsm78

Тавичката ми е 30см. на 25 см.(тефлонова) , но може и малко по-голяма, ако твоята е по-малка раздели количеството на две.  А за хартия за печене нямам представа newsm78 никога не съм ползвала. Някой друг ако знае(все пак предполагам,че няма да има проблем-важното е да се опече) Peace

# 6
  • Мнения: 1 313
 Много благодаря за отговора, още утре се надявам да ми остане време да пробвам рецептата Simple Smile

  А хартията за печене аз лично я ползвам като правя кекс, някакви сладки или банички от бутер тесто, за да не търкам тавата после. Но някой път кекса леко залепва и на хартията и затова се чудя да не разкъса палачинката, която е по тънка newsm78 Ако преценя да я ползвам утре ще пиша за резултата. Нали от скоро се опитвам да готвя имам право да експериментирам и бъркам съответно Mr. Green

# 7
  • Мнения: 7 474
ArlinaThePooh , имай предвид, че много се надува докато печеш да не се шашнеш и после като го извадиш от фурната спада (можеш леко да го натиснеш) . Peace

# 8
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Leo-пак извади бърза и вкусна рецептичка,благодаря,ще я пробвам. Hug

# 9
  • Мнения: 465
Браво Leo пак хубава рецепта даваш... Peace

# 10
Някакъв набухвател не се ли слага - сода, бакпулвер?  newsm78

# 11
  • Мнения: 7 474
Някакъв набухвател не се ли слага - сода, бакпулвер?  newsm78

Не  Naughty

# 12
  • Мнения: 1 313
Пробвах рецептата днес. Много вкусно се получи - сложих мед и орехи. Аз съм голям фен на палачинките, а тази има малко по-особен вкус и внася разнообразие Simple Smile Доста похапнах, но има още мъничко Blush Laughing

Направих половин доза, защото се притеснявах да не объркам нещо и използвах тавичка 20 на 30. Според мен се получи добре на дебелина. Не използвах хартия за печене и не мисля, че има нужда, много лесно се отлепи  палачинката.

 Утре ще направя за закуска пак, за да опита и любимия, днес докато се прибере ще е останала само чинията Mr. Green
   Leo, много благодаря за вкусната рецепта и за съветите!  bouquet

# 13
  • Мнения: 7 474
Радвам се ,че се е получила.  Crazy
Някой ако направи солена със сирене или друго да каже как е станало  Praynig

# 14
  • Майничка
  • Мнения: 12 595
Правих я снощи със сирене за мазане (бяха останали няколко полупразни кофички натурално от различни марки от типа на Рама). Отгоре поръсих връхчета от копър от пликче, накълцана пражка шунка и настърган кашкавал. Наложи се да си дояждаме със сандвичи, защото нямах яйца за втора порция Joy
 Лео, bouquet за рецептата!

# 15
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Направих рулото с течен шоколад,стана много вкусно,но малко ми се сцепи отгоре като го навивах,но нищо.

# 16
  • Мнения: 75
Моята майка ни правеше "Голяма палачинка":
1 и половина ч. прясно мляко
1 ч. брашно
3-4 яйца
1 щипка сол и сода
половин пак. масло
Маслото се разтапя в голямата тавичка на печката.Изсипва се тестото и се пече 15 мин. на 200 градуса.Става накъдрена, като лунна повъхност LaughingКато се извади и спада.Реже се на 4ри и се навиват на руло със съдържание по желание
Сега я правя само със сирене и мъжа ми си изяжда пръстите.А и не си играя да правя палачинки в тиган,които той прави по принцип Laughing
Да ви е вкусно!

# 17
  • Мнения: 1 455
И аз го направих рулото с течен шоколад, стана много вкусно, но и моето като при Радост, се сцепи.
Лео, твоето на вид е много красиво, как да го докарам такова? Консистенцията като боза ли трябва да е, т.е. по-течно и по-гъсто? Утре пак ще направя едно, дано стане по-сполучливо.

# 18
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
И аз го направих рулото с течен шоколад, стана много вкусно, но и моето като при Радост, се сцепи.
Лео, твоето на вид е много красиво, как да го докарам такова? Консистенцията като боза ли трябва да е, т.е. по-течно и по-гъсто? Утре пак ще направя едно, дано стане по-сполучливо.
Моето стоеше и малко по-сплескано сякаш,може би е било по-тънко.Лео,разясни малко повече за технологията на навиването,топло ли трябва да се навие или трябва да поизстине.

# 19
  • Мнения: 7 474
И аз го направих рулото с течен шоколад, стана много вкусно, но и моето като при Радост, се сцепи.
Лео, твоето на вид е много красиво, как да го докарам такова? Консистенцията като боза ли трябва да е, т.е. по-течно и по-гъсто? Утре пак ще направя едно, дано стане по-сполучливо.

Гъсто като боза (май беше малко по-рядко от това за тиган newsm78)  и като го извадя от фурната го завивам с кърпа за 5-6 мин. да омекне и спадне.  И моето има една малка цепка.  newsm78  Навих го още топло(след 5 мин. под кърпа).

Последна редакция: пн, 14 авг 2006, 15:14 от Leo

# 20
  • Мнения: 7 474
И аз го направих рулото с течен шоколад, стана много вкусно, но и моето като при Радост, се сцепи.
Лео, твоето на вид е много красиво, как да го докарам такова? Консистенцията като боза ли трябва да е, т.е. по-течно и по-гъсто? Утре пак ще направя едно, дано стане по-сполучливо.
Моето стоеше и малко по-сплескано сякаш,може би е било по-тънко.Лео,разясни малко повече за технологията на навиването,топло ли трябва да се навие или трябва да поизстине.

Тавата ми е 25/30см. , продуктите точно по рецептата и навиването (след 5 мин. под кърпа) още е топла.

# 21
  • Мнения: 1 455
Благодаря ти, Лео   bouquet. По-късно ще кажа как е станало  Simple Smile

# 22
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
И аз благодаря,утре пак ще го направя.

# 23
  • Мнения: 465
И аз я пробвах стана много вкусна сложих и бял и кафяв шоколад получи се супер Peace

# 24
  • Мнения: 899
Снощи я правих, но нещо не ми се получи Sad Сместта ми стана доста рядка, спазих пропорциите  Thinking Залепна ми за тавата (не е тефлонова, намазних я, но пак.. Sad ) И май не я изпекох достатъчно, Лео, ти колко време я печеш? Та беше леко сурово, разпдаше се и лепнеше...но се изяде де, намазах отгоре със сладко и на квадрати, колкото можах да измъкна...
Идеи къде бъркам?

# 25
  • Мнения: 7 474
Umbra , другия път добави брашно да стане като боза . Загрей фурната и сложи маслото в тавичката и като се загрее маслото, тогава изсипи сместа (може да не залепне) . Пекох я около 30мин. newsm78 - да се запече отдолу и отгоре, можеш да я покриеш със фолио като се запече и да оставиш на 180 градуса още 10 мин.
Тези печените палачинки и на мен не винаги ми се получават , но веднъж като уцелиш е по-лесно. Все пак зависи и от брашното и от самата фурна как пече  ooooh!

# 26
  • Мнения: 899
Umbra , другия път добави брашно да стане като боза . Загрей фурната и сложи маслото в тавичката и като се загрее маслото, тогава изсипи сместа (може да не залепне) . Пекох я около 30мин. newsm78 - да се запече отдолу и отгоре, можеш да я покриеш със фолио като се запече и да оставиш на 180 градуса още 10 мин.
Тези печените палачинки и на мен не винаги ми се получават , но веднъж като уцелиш е по-лесно. Все пак зависи и от брашното и от самата фурна как пече  ooooh!

Мерси Лео, тези дни пак ще пробвам!   bouquet
Усетих аз, че ми беше малко брашното, иначе е от тези тип 500. Фурната я пуснах накрая да пече и на вентилатор(загрях е предварително), но все пак само около 20 мин., Отгоре се беше зачервило..А се чудя дали да не сложа следващия път и алуминиево фолио отдолу, може и да не залепне  Thinking Ще изпробвам съвети ти, иначе беше много вкусно, напомняше ми крем карамел Simple Smile

# 27
  • Мнения: 4 406
като спазих посочените пропорции, стана рядка смес, наложи се да добавя още 5 лъжици брашно до желаната гъстота. освен това сложих само щипка захар  и добавих сол. Плънката беше от сварени яйца, сирене и майонеза.
мисля че стана вкусно

# 28
  • Мнения: 7 474
Не е изключено моите лъжици да са по-голями и да съм ги препълвала , че на всички им става рядко. Може при мен да е грешката.  newsm78

# 29
  • Майничка
  • Мнения: 12 595
Вчера сутринта пробвах и сладък вариант в тефлонова тавичка 20х30, препълвах лъжиците с брашно и изкарах 3 палачинки от една доза (идеално за нас петимата Laughing). Станаха малко по-тънки, почти като пържени, но поне осигуриха закуска без добавка. 

# 30
  • Мнения: 1 455
Направих рулото отново и този път стана доста по-сполучливо. Определено ми отива повече брашно, но явно зависи и от лъжиците. Направих го от половината смес, а другата половина използвах за палачинки. Та, блатът беше по-тънък и този път не се нацепи при сгъването. Само дето отвътре не е пухкав, както трябва да бъде, а пак си е леко глетав, но карай - вкусно е и така. Тези дни ще направя и едно солено руло.

# 31
  • Мнения: 5 140
Лео спри се с тези страхотни рецепти.
100 кила ще станем. Mr. Green
Но тази задължително ще се пробва сега в неделя.
Нали знаеш фенка съм ти, на теб и кулинарните ти възможности. Heart Eyes Hug  bouquet

# 32
  • Мнения: 6 390
Лео о аз забелязах че само вкусотии предлагаш  Wink Grinning

А иначе тази палачинка, я знам от свекито, нормални палачинки вече не правя  Wink много трудоемки в сравнение с тази  Wink
Едно време всяка неделя сутрин я правих на скъпия за закуска  Wink Mr. Green

Иначе е чудесна и със натрошено Фета сиренце, или с руска салата - като предястие за гости Wink

# 33
  • Мнения: 5 622
Дали може да се направи с вода/кисело мляко?  Embarassed

Аз не ям прясно мляко (мразя го) и в къщи правим палачинките с вода (или кисело мляко), та да ви питам, понеже ми се прияде и на мен такова рулце, дали ще стане ако не се слага прясно мляко?

# 34
  • Мнения: 6 390
Буба
щом нормалните ги правиш с вода, и тази би трябвало да стане  newsm78
Една позната на морето правеше палачинките с лимонада - или каквото и да е газирано - стават супер мекички Wink но в домашни условия никога не съм пробвала с газирана вода например   Whistling Grinning

# 35
  • Мнения: 5 622
Буба
щом нормалните ги правиш с вода, и тази би трябвало да стане  newsm78
Една позната на морето правеше палачинките с лимонада - или каквото и да е газирано - стават супер мекички Wink но в домашни условия никога не съм пробвала с газирана вода например   Whistling Grinning

Благодаря, ще пробвам и аз тогава   bouquet

# 36
  • Мнения: 4 300
Умбра, все едно чета за моя кулинарен провал в неделя:(

По принцип рядко ми се случва да хвърля някой кулинарен запъртък, ама на......
Моя опит за руло свърши в кофата за боклук ( това което можах да остържа от тавата) и в мивката ( това, което беше залепнало).
Реших че проблема освен в гъстотата ( сложих точно 7 с.л. брашно и сместа беше като мляко горе долу) е и във вентилатора на фурната , та го спрях посредата на печенето и пуснах само на нагревател.
В крайна сметка и без това ми беше криво, та даже ревах заради тва пусто руло.
Бях направила и крем от този на Д-р Йоткер за пълнежа, който после изядох с лъжичка, поръсен с настърган шоколад ( пак приготвен за рулото).
В събота обаче ще пробвам пак! Няма да се дам така лесно Twisted Evil

# 37
  • Мнения: 7 474
Помолих МОф да промени лека рецептата на 10 с.л. брашно (като боза) - така ще се ориентирате по-лесно за гъстотата.  Peace

# 38
  • Мнения: 899
r0ksi, айде в събота ще се борим заедно!
И аз ще пробвам отново, този път с повечето брашно, без вентиалтор и ще пека много Simple Smile
А мисля да сложа отдолу и фолио. Пък ще докладваме после!

А, забравих да кажа - БУБА, аз палачинките по-принцип ги правя с кисело мляко или газирана вода, та не мисля, че ще е проблем да се замени прясното мляко.

# 39
  • Мнения: 1 413
Аз се пробвах също и много ни хареса рулото, единствено ми се поразтече течния шоколад, май сложих много newsm78
А ако е солен вариант пак ли да сложа 2 с.л. захар се чудя или щипка захар-щипка сол - помагайте

# 40
  • Мнения: 7 474
Ако ще е солена щипка сол и щипка захар  newsm78

# 41
  • Мнения: 1 413
Лео, забравих да питам- как да остават краищата мекички - моите все са хрупкави и децата не ги ядат, независимо дали пека в тигана малки палачинки или във фурната твоята печена палачинка?

# 42
  • Мнения: 7 474
Лео, забравих да питам- как да остават краищата мекички - моите все са хрупкави и децата не ги ядат, независимо дали пека в тигана малки палачинки или във фурната твоята печена палачинка?

 newsm78 Не ми се е случвало newsm78 Пробвай като извадиш от фурната да намажеш с масло краищата  newsm78
Някой друг да има идеи?

# 43
  • Майничка
  • Мнения: 12 595
Краищата са хрупкави, ако там тестото е най-тънко. Ако децата ти не обичат хрупкаво, като разливаш тестото в тавата/тигана, разнеси го така, че по края да е повече. Или убеди децата, че хрупкавото е най-вкусно.  Laughing

# 44
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Моята майка ни правеше "Голяма палачинка":
1 и половина ч. прясно мляко
1 ч. брашно
3-4 яйца
1 щипка сол и сода
половин пак. масло
Маслото се разтапя в голямата тавичка на печката.Изсипва се тестото и се пече 15 мин. на 200 градуса.Става накъдрена, като лунна повъхност LaughingКато се извади и спада.Реже се на 4ри и се навиват на руло със съдържание по желание
Сега я правя само със сирене и мъжа ми си изяжда пръстите.А и не си играя да правя палачинки в тиган,които той прави по принцип Laughing
Да ви е вкусно!

В нашата къща на това му казваме Френска палачинка. Любима закуска от времето, когато още закусвах.  Rolling Eyes

# 45
  • Мнения: 793
и аз да си кажа, че ме нямаше една седмица

Разпечатах си рецептата и я направих при мама, всичко си и беше супер и се нави като хората и се опече. Сега съм решила и за довечера да я направя  Hug Мерси за рецептата супер е  Party

Общи условия

Активация на акаунт