Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 31 474
  • 517
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 996
Бутер тесто
1/2 кг тиква
200 г орехи
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
4 с.л. кафява захар
1 яйце

Тиквата се почиства и се нарязва на едри парчета. Поставят се в тендежра, заливат се с вода и се варят до пълно омекване на тиквата. След това половината от течността се излива и тиквата се намачква. Добавя се захарта и канелата. Бърка се на котлона, докато се получи гъста смес и течността напълно изври. Добавят и орехите. Сместа се оставя да се охлади.
Бутер тестото се разделя на две еднакви парчета. Поставя се едното парче бутер тесто в тава и върху него се разпределя равномерно охледената смес от тиква и орехи. Покрива се с второто парче бутер тесто и десертът се разрязва с остър нож на парчета. Намазва се с разбито яйце и се поръсва с кафява захар. Пече се в предварително загрята фурна докато десертът стане златист и карамелизиран. Сервира се охладен.

# 511
  • Мнения: 996
Кекс с халва

За тестото:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
10 г бакпулвер
300 г халва
За заливката:
50 г халва
50 г масло
100 г млечен шоколад

Продуктите за тестото се смесват, накрая се добавя начупената или рендосана халвата, всичко се разбърква, изсипва се в намаслена тавичка и се изпича в предварително загрята фурна. След това се приготвя заливката, като продуктите се смесват и разтопяват на котлона. Изстиналия сладкиш се залива с леко охладената смес.

# 512
  • Мнения: 996
Кекс с портокалов сок и кафе
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. портокалов сок
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. нескафе
10 г бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ванилия

Разбиват се яйцата със захарта. В друг съд се смесват меда, портокаловия сок и олиото. Прибавят се към яйцата и се разбъркват добре. Смесват се всички сухи съставки и се добавят към яйчната смес. В намаслена и поръсена с брашно кексова форма се сипва тестото и кексът се пече в предварително загрята фурна. Ако започне бързо да покафенява отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

# 513
  • Мнения: 13
Впечатления от баклава Амбелино или орехова баклава на Любимка?

# 514
  • Мнения: 1 775
Сладкиш с пасирана тиква

Продукти:
1 кг тиква
7-8 бр. яйца
3-4 с.л. захар
3-4 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
100 гр. стафиди
2 ванилии
3-4 с.л. захар за карамелизиране

Приготвяне:

Тиквата се обелва, нарязва се на парченца и се сварява във вода. След като се свари, се отцежда и се пасира. Яйцата, захарта, брашното, прясното мляко и ванилиите се смесват и се разбиват. Към тях се прибавя сварената и пасирана тиква. В тавичка се карамелизира захар и отгоре се изсипва сместа. Наръсва се със стафиди и се пече на водна баня.

# 515
  • Мнения: 1 125
Парфе
необходими продукти:
250 г заквасена сметана
100 мл подсладена течна сметана
1/4 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
1 пакет желатин
боровинки, ягоди или други плодове по избор, бисквити, бял шоколад за декорация, бита сметана за украса.

Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер течната сметана с ванилията и пудра захарта на пухкав и гъст крем, добавете заквасената сметана и продължете да разбърквате. Накиснете желатина във вода, разтопете го на водна баня без да позволявате да завира и го добавете към крема. Разбъркайте отново. Излейте крема в подходящ съд или в отделни купички за крем. Сложете парфето в хладилника за няколко часа. Декорирайте го отгоре с плодове, натрошете бисквити и полейте с разтопен бял шоколад по желание. Украсете с бита сметана.

# 516
  • Мнения: 663
Сладкиш със сладко
яйца - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
вода - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
брашно - 2 ч.ч.
сладко - 1 ч.ч.
пудра захар - за поръсване

Разбийте с миксер яйцата със захарта до еднородна смес, добавете олиото и водата, разбъркайте. Смесете пресятото брашно със содата и го прибавяйте на части, бъркайте с шпатула. Добавете любимото Ви сладко или конфитюр и разбъркайте до гладка кексова смес. Намажете леко с олио формата или тавата и поръсете с брашно, сипете сместа в нея и я поставете в предварително нагрята фурна на 180 градуса, печете до готовност за около 25 минути. Преди сервиране (по желание) поръсете с пудра захар.

# 517
  • Мнения: 840


Приключи и последния етап от написването на нашата кулинарна книга. Благодарим на всички за споделените рецепти!

Изтеглени бяха петимата късметлии, които ще получат награда бутилка вино. Това са:

Лонита
rudi
dundi73
1905vv
Vanja77


Честито!


Date Очакваме печелившите да се свържат с нас до 05.01.2020 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com, като упоменат, че са победители в четвърти етап на "Коледната кулинарна книга на BG-Mamma" и напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата (три имена, адрес и телефон за връзка).

Общи условия

Активация на акаунт