Идея за заместител на киселото мляко?

  • 7 546
  • 97
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 340
Здравейте,

Заради проблем с белтъка на кравето мляко не може да се консумира кисело такова. Дали се сещате за заместител, който може да се използва за таратор и в кулинарията?

Соевото кисело мляко също прави проблем, макар да е добър заместител.
Конопеното има мириса на развалени яйца и само при готвене може да се използва.

Нещо, някой да се сеща какво мога да ползвам за таратор?  

# 1
  • Мнения: 2 268
Бадемово?

# 2
# 3
  • Мнения: 11 840
Моя син е на безмлечна диета и ползваме само кокосово кисело мляко, соеви продукти не купувам. Но си има лек вкус на кокос, крем...мисълта ми е, че за таратор нямам идея колко ще стане. Въпреки, че като се овкуси може и да се получи. Иначе с него стават печива.

# 4
  • Мнения: 11 340
Ох, не уточних, че бадеми и кокос не стават - има алергия към ядки.

Чета за оризово кисело мляко. Някой с идея как да го направя? Дали ако подквася с веган закваска оризово мляко или конопено или овесено такова ще стане нещо?

# 5
  • Мнения: 1 306
И явно държиш на млякото, щом жътварският таратор не ти допада. Казват, че е много вкусен.
Допълвам се- оризовото мляко е доста рядко, няма масленост и има леко сладникав вкус. От него трудно става дори яйчен крем за домашна торта.

# 6
  • Мнения: 11 340
И явно държиш на млякото, щом жътварският таратор не ти допада. Казват, че е много вкусен.
Допълвам се- оризовото мляко е доста рядко, няма масленост и има леко сладникав вкус. От него трудно става дори яйчен крем за домашна торта.

Благодаря Деси за идеята, но съм яла такъв ... салатка с краставички е, няма го усещането за таратор.

# 7
  • Мнения: 1 306
Ами май няма много опции. Овесено мляко можеш и сама да си направиш, за да е по гъсто, но силно се съмнявам, че ще стане добро заквасено. Ако стане въобще, без разните му сгъстители и химии.

# 8
  • Мнения: 11 340
Ами май няма много опции. Овесено мляко можеш и сама да си направиш, за да е по гъсто, но силно се съмнявам, че ще стане добро заквасено. Ако стане въобще, без разните му сгъстители и химии.

Много си права!  Peace А аз сама как да го приготвя имаш ли идея?

# 9
  • Мнения: 1 306
Овесеното мляко ли? Извинявай, че ме мързи да пиша и затова направо копирам. Същото важи и за ядковите млека, де.
1 ч. ч. овесени ядки
4 ч. ч. вода (ако искате млякото по-кремообразно, използвайте по-малко вода)
1 щипка сол
Начин на приготвяне:

Накиснете овесените ядки във вода за 10-15 минути.
Отцедете овеса и го смесете с другата вода, солта и други добавки, като плодове, какао или кленов сироп (мед), ако искате по-сладко, шоколадово или плодово мляко.
Сместа сложете във високоскоростен блендер (може и пасатор, важното е да има фина цедка). Покрийте с капак, за да сте сигурни, че няма да се разпръска.
Блендирайте в продължение на минута или докато сместа придобие желаната консистенция. Внимавайте, защото сместа може да се „премиксира”, което ще направи овесеното мляко слузесто.
След това минете млякото отново през много фина цедка, в която може да сложите и тензух, ако го искате още по фино прецедено.
Изсипете млякото в буркан и го съхранявайте в хладилник в продължение на не повече от 7 дни.

# 10
  • Мнения: 2 755
Овче и козе мляко.

# 11
  • Мнения: 7 776
Към всички ядки ли има алергия? Защото с ядково мляко от орехи ще стане хубав таратор,ето тук примерна рецепта
Иначе съм виждала и ей това, но не съм го тествала

# 12
  • Мнения: 11 340
Биволско, овче и козе мляко не стават. Всъщност давам по малко козе сирене, като е голям компромис.

Но ще пробвам с кашу и покълнал слънчоглед.  Hug
Относно закваската - купила съм такава, но на основата на морков!  Shocked Ще пробвам да докарам някакво кисело мляко от кашу, овес и оризово мляко.

Орехите при нас са силен алерген от миналата година.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 19:30 от the Дорис

# 13
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Алергията включва ли такава и към слънчоглед?

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Скоро опитах кисело мляко от лупина:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B0

и ми хареса. Консистенцията беше като на гладко разбито кисело мляко. Незнам как се прави, готово го купих.

# 15
  • Мнения: 11 340
Алергията включва ли такава и към слънчоглед?

Не, алергия към слънчоглед няма /поне за сега/. Някаква идея ли имаш?

asyalein, а от къде го купи? Дали мога да купя и пробвам?

Поръчах това и ще пробвам да го заквася и него:
https://www.balevbiomarket.com/bio-raztvorima-napitka-ot-lupina.html

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 23:25 от the Дорис

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз не съм в Бг, като идея го давам...

# 17
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Алергията включва ли такава и към слънчоглед?
Не, алергия към слънчоглед няма /поне за сега/. Някаква идея ли имаш?

Имам предвид това, дано да ви послужи. Simple Smile

# 18
  • Мнения: 11 340
Благодаря! Ще го пробвам и него.  Peace

Ще ви държа в течение какво е станало.

# 19
  • Мнения: 3 865
За бебе ли става въпрос? И защо е толкова наложително да яде точно таратор? Домашно подквасено кисело мляко поседяло 2-3 дни за да се денатурира протеина поне частично и разреден с повечко вода не би трябвало да има проблем. Иначе тоя от горната рецепта със смлени ядки и лимон е идейно. Въпросът е по-скоро дали ще го яде.

# 20
  • Мнения: 11 340
За бебе ли става въпрос? И защо е толкова наложително да яде точно таратор? Домашно подквасено кисело мляко поседяло 2-3 дни за да се денатурира протеина поне частично и разреден с повечко вода не би трябвало да има проблем. Иначе тоя от горната рецепта със смлени ядки и лимон е идейно. Въпросът е по-скоро дали ще го яде.

Не, не е бебе. Детето е на 14 и и се яде таратор.
Заквасеното мляко дори и да преседи ако приемем, че бактерията изяде лактозата няма да изяде кравия белтък. И белтъка и лактозата са проблем.

# 21
  • Мнения: 3 865
Добре де, ти пробвала ли си с такова кисело мляко да видиш как ще и повлияе. Бактерията разфасова и лактозата и казеина. Може би не на 100% но има ефект.

# 22
  • Мнения: 11 340
Добре де, ти пробвала ли си с такова кисело мляко да видиш как ще и повлияе. Бактерията разфасова и лактозата и казеина. Може би не на 100% но има ефект.

За първи път чувам такова нещо. Нито един лекар не е споменавал. Чувала съм, че в узрелите сирена лактозата е изядена, но белтъка си седи. Те са подходящи само при лактозна непоносимост, но реално от всички с които поддържам връзка с тези проблеми, на практика си остава алерген млечния продукт дори добре узрял. Също така ферментиралите продукти увеличават хистамина, който е съществена част от алергичната реакция.

Пробвала съм с кисели млека вкл. домашни кози и подобни - реакцията и силна. Вече не съм склонна на експерименти с доказани алергени - възпаляват червата и ми трябват месеци да овладея положението.

Но благодаря за идеята, ще го имам предвид ако в бъдеще реакцията намалее.

# 23
  • Мнения: 3 865
То най-добре да не яде мляко под никаква форма щото е вредно. Може и да съм се объркала за казеина, трябва да проуча въпроса. Въртеше ми се нещо в главата, че ензимите от бактериите разграждат и казеина до някаква степен, но може и да съм чела грешен източник. За орехи не разбрах дали има алергия ама според мен това семковото ще стане още по-добре ако се направи с орехи. Но може да се наложи да ги обелиш преди това, което става с поливане с гореща вода и после в студена. Надявам се де, да не те излъжа пак, аз така беля бадеми, ама с орехи не съм пробвала. Но определено орехите ми се струват по-подходящи за таратор, че са и по-полезни от слънчогледа. И с много лимон. Аз дори тук слагам лимон в таратора, щото кис мляко, което купувам не е особено кисело

Последна редакция: нд, 20 окт 2019, 23:02 от Skrekkelig

# 24
  • Мнения: 11 340
Aми и аз смятах, че орехите са полезни и ги бях включила активно в менюто и и тя от една година е алергична и към тях Sad

Към лимони е алергична отдавна. Оцет /ябълков/ ползваме поняколко капки, но пак заради хистамина сме много пестиливи. Лимонтузуто пък е абсурд. Sad

# 25
  • Мнения: 11 840
Всичко това алергии ли са или непоносимости? Горкото дете  Confused

# 26
  • Мнения: 11 340
Да ти кажа честно по-скоро горките му родители  Cry То ако го оставиш това дете ще яде само хляб, картофи и месо и няма и да се замисли - само дето ние се побъркваме да яде пълноценно и разнообразно, колкото е възможно. Сутрин ставам и изпадам в нервна криза какво да сготвя. Не стига, че почти нищо не може да яде задари алергиите си,а не иска да яде още толкова неща. Например не яде защото не я кефят чушки, тиквички, диня, пъпеш и др.

За съжаление никой не ни казва какво точно му има. Аз разбира се и не позволявам съществени интервенции и биопсии. Литри кръв източиха, що техника използваха, за пари няма и да говоря и имаме десетки диагнози и проведени лечения - резултат нулев.

Сега пие 17 добавки!!! Пази ограничена диета. Мажа с поредния чудовеен крем и пак е изрината. А още не е пуснато парното, което ужасно влошава нещата. Зимата пак ще стане на рани и се почва въртележката Sad Понякога стоя по цели нощи до леглото и и я чеша аз, защото в съня си се разранява с нокти, явно толкова я сърби.

Последно работим по казуса, че червата и са напукани и през тях преминават цели хранителни молекули. Организма реагира с алергия към тях. Като имунния отговор се запазва и в последствие тази храна бива разпозната като алерген.

# 27
  • Мнения: 11 840
Да ти кажа честно по-скоро горките му родители  Cry


Разбирам те  Hug

Моят син е с множество хр.непоносимости и повече от година е на диета без глутен, млечни, ядки, какао, цитруси, мед и червени чушки. И много трудно променихме цялото му меню и трудно приема нови храни, та ясно ми е през какво минавате. Аз все съм с идеята, че непоносимостите често отминават с оздравяване на червата и че това е временно положение.

Но при вас явно е алергия щом има толкова силни реакции.

....

Последно работим по казуса, че червата и са напукани и през тях преминават цели хранителни молекули. Организма реагира с алергия към тях. Като имунния отговор се запазва и в последствие тази храна бива разпозната като алерген.


Това се нарича пропускливи черва, на моя син това е проблема. Но това са непоносимости, не алергии аз затова попитах. Ако имате такъв проблем наистина трябва да проверите за дефицити на витамини, защото ще са гарантирани - желязо, В12, вит.Д. Често ако не се оздравят червата при такъв проблем се отклюва автоимунно заболяване, при сина ми стана така - с Хашимото е.

# 28
  • Мнения: 3 865
Дорис, това ми изглежда много страшно. Защо не се консултираш с Людмила Емилова по темата. Доколкото знам всички коремни и чревни болести се оправят с лечебно гладуване. Това дете па и вие ще се измъчите и не се знае колко време ще продължи този ад. Традиционната медицина е безсилна, пробвай с алтернативна. Въпреки че гладът лека полека официално се признава за лечебно средство и то най-вече на коремни и инфекциозни заболявания.

# 29
  • Мнения: 11 340
Да, обсъждала съм с лекар гладуване. Първо е малка за такова и второ никой не знае как ще реагира после организма и. Възможно е вместо да се излекува да стане към всичко алергична.

# 30
  • Мнения: 2 755
Д-р Екатерина Тодорова от Иван Рилски, инунологична лаборатория  е много компетентна по хр. непоносимости. Може да я потърсите за консултация, много е добра и отзивчива.

# 31
  • Мнения: 11 340
Благодаря! Ще я имам предвид при следващо идване в София.

# 32
  • Мнения: 3 865
Да, обсъждала съм с лекар гладуване. Първо е малка за такова и второ никой не знае как ще реагира после организма и. Възможно е вместо да се излекува да стане към всичко алергична.

Затова ти казах с Людмила Емилова да се консултираш - тя с това се занимава. Обикновените лекари не ги разбират много тия неща, да не говорим, че лекар никога не би предписал гладуване на дете. Знам че при Емилова гладуват и деца. Пиши и майл, ще ти отговорят. Аз лично 2 пъти съм им писала и отговарят. Детето ти не е малко за гладуване. Моят син още на 7 като беше го подложих на 3 дневен глад защото тръгвахме на дълъг път който щеше 3  дни да продължи, а него точно като се качи в колата и го заболя корема. По описанието помислих, че може да е апандицит и се сещаш няма как да го заведа на лекар защото потегляхме - трябваше да отложим пътувнето. 3 дни в колата яде по малко плодове и се оправи. Не знам от това ли е било, но съм убедена, че глад е най-правилната реакция при коремни проблеми и така си лекувам и децата. Те за щастие леко го понасят. Освен това гладуването е периодично и не би трябвало да се отрази на растежа и развитието на подрастващ. По-скоро невъзможността да се храни нормално години наред и да усвоява хранителните вещества ще навреди.

# 33
  • Мнения: 11 340
Skrekkelig, разбирам гледната ти точка. Благодаря  Hug


# 34
  • Мнения: 7 776
Аз ще се радвам на отзив от лупината, защото от тази тема разбрах,че се ползва и като хранителен продукт.
Дано някой от алтернативните варианти е удачен и се хареса на детето.

# 35
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз сега погледнах моят йогурт от купина и е направен от изолат.
Незнам дали в дом. условия може.
Използвани са два щама култури, единия е булгарикус, другия е термофилус



Само този овкусения имам в момента....

Намерих рецепта за йогурт от ориз и кокос, слагат се културите и агар-агар. Ако й понасят тези неща ще ти го преведа.

П.п ако има алергия към фъстъци, лупината не се препоръчва.

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 15:31 от asyalein

# 36
  • Мнения: 11 340
Голяма простотия направих!

Пристигна разтворимата лупина, която какво съм чела, какво не се оказва повече царевица, отколкото лупина! Че и 2 кутии си взех!

Прах е и се разрежда с вода и става нещо за пиене. Според вас дали става за подквасено мляко.

# 37
  • Мнения: 11 340
Аз сега погледнах моят йогурт от купина и е направен от изолат.
Незнам дали в дом. условия може.
Използвани са два щама култури, единия е булгарикус, другия е термофилус



Само този овкусения имам в момента....

Намерих рецепта за йогурт от ориз и кокос, слагат се културите и агар-агар. Ако й понасят тези неща ще ти го преведа.

П.п ако има алергия към фъстъци, лупината не се препоръчва.

Това агар - агар не съм давала. Кокос не може. Но да ако пробвам с оризова напитка? Дали нещо стане ако я подквася - малко е блудкаво като вкус.  

Знам, че лупината е от семейство бобови - мисля, че няма проблем с тях.

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Йогуртът с кокос и ориз е от сварен ориз, не от напитката.
Агар-агар е видорасло...
Само от ориз незнам дали ще стане.

Аз смятам да го пробвам. Вместо да го подквасването, ще сложа кефирена гъба вътре ...
Само трябва да ида да напазарувам...

Иначе лупина има и на зърна. От нея можеш да правиш мляко, кисне се и се вари, после се пасира и прецежда.

# 39
  • Мнения: X
Соя- кисело или прясно мляко. Не знам дали би било ок?

# 40
  • Мнения: 11 340
Соя- кисело или прясно мляко. Не знам дали би било ок?

Ползвах соево кисело мляко - хубаво е. Но стана алерген.

# 41
  • Мнения: 7 776
Обикновено който реагира на прясно мляко, реагира и на соя. Структурата на протеина е подобна. Скоро четох по темата.

# 42
  • Мнения: X
Доста хора използват соя-та, като алтернатива, нямам наблюдения да развиват интолерантност, но може да е така.
И аз не съм ок с млякото- подувам се и не се чувствам ок, соя не мога да приемам заради хашимотото. На кокосово и бадемово карам.

# 43
  • Мнения: 3 865
Доста хора използват соя-та, като алтернатива, нямам наблюдения да развиват интолерантност, но може да е така.
И аз не съм ок с млякото- подувам се и не се чувствам ок, соя не мога да приемам заради хашимотото. На кокосово и бадемово карам.

подуваш се заради лактозата - имаш непоносимост. Едва ли е алергия към белтъка. И аз нямам мутацията която произвежда лактаза и е ад след всяко консумиране на мляко. Сипвам си лактаза в млякото за кафе и след един ден си имам lactosefree мляко. Същите вкусови качества, може би една идея по-сладичко

# 44
  • Мнения: X
Skrekkelig, да, точно. Получава ми се и от други храни, към които имам непоносимост. Също, усещам един странен остатъчен неприятен вкус в устата си, всеки път, в който употребявам прясно мляко.

# 45
  • Мнения: 23
За таратора не съм сигурна дали мога да ти помогна, но прочетох по-долу написаното от теб и реших да се включа малко оф топик. Обриването по кожата, когато парното работи може ли да се влошава от изсушаването на въздуха? Аз имам алергия към никел, а и към едни други съставки в козметиката, и преди няколко години имах много лоша реакция по ръцете, най-вече по пръстите. Когато работеше парно или климатик ставаше още по-зле, защото на практика реакцията се проявяваше като екстремна загуба на хидратация на кожата - от това пръстите ми се подуваха, изсъхваха и започваха да сърбят и болят. Липобаза крем страшно много ми помогна да се справя поне с това (имах и хрипове в този период заради прах и фини частици съдържащи алергените). Крема е без парфюми и ми облекчаване сърбежите та поне успявах да спя нощем.
Да ти кажа честно по-скоро горките му родители  Cry То ако го оставиш това дете ще яде само хляб, картофи и месо и няма и да се замисли - само дето ние се побъркваме да яде пълноценно и разнообразно, колкото е възможно. Сутрин ставам и изпадам в нервна криза какво да сготвя. Не стига, че почти нищо не може да яде задари алергиите си,а не иска да яде още толкова неща. Например не яде защото не я кефят чушки, тиквички, диня, пъпеш и др.

За съжаление никой не ни казва какво точно му има. Аз разбира се и не позволявам съществени интервенции и биопсии. Литри кръв източиха, що техника използваха, за пари няма и да говоря и имаме десетки диагнози и проведени лечения - резултат нулев.

Сега пие 17 добавки!!! Пази ограничена диета. Мажа с поредния чудовеен крем и пак е изрината. А още не е пуснато парното, което ужасно влошава нещата. Зимата пак ще стане на рани и се почва въртележката Sad Понякога стоя по цели нощи до леглото и и я чеша аз, защото в съня си се разранява с нокти, явно толкова я сърби.

Последно работим по казуса, че червата и са напукани и през тях преминават цели хранителни молекули. Организма реагира с алергия към тях. Като имунния отговор се запазва и в последствие тази храна бива разпозната като алерген.


Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 00:28 от Bobzo

# 46
  • Мнения: 23
Това дали важи и за тофуто примерно, за silken  tofu в частност тъй като ферментацията там е по-различна? Пробвала съм това silken tofu да разбивам в кремове или пасирам и правя на сосове. Възможно е и таратор, ако различния метод на приготвяне елиминира алергените?
Обикновено който реагира на прясно мляко, реагира и на соя. Структурата на протеина е подобна. Скоро четох по темата.

# 47
  • Мнения: 19 296
Дорис, не мога да помогна за таратора, но ми стана много мъчно за детето ти. Дано намерите решение.

Наскоро бях на един уебинар за хранене и според нови проучвания най-добра е елиминационната стратегия и после въвеждането много бавно едно по едно и следене за реакции, а не кръвни изследвания за алергени. Лекарката, която го водеше, е с Хашимото и според нея и с пропускливи черва. Известно време е била само на месо, костен бульон, зеленчуци и плодове. После е въвеждала други храни.
Ти сигурно си изчела много повече, но все пак реших да го спомена.

# 48
  • Мнения: 47 982
Аз също съм за доктор Тодорова и диетолог Дончева. Запозната е с много заболявания и дава режим с храни, според заболяванията или изследванията Simple Smile , а не глад или забрани. Препоръчва следене на пх в урината и други неща, но все пак е лекар диетолог, а не самозванец.
Може да даде идеи.
За таратор конкретно не ви трябва нещо наподобяващо кисело мляко, ами по течно и овкусено леко. Ако е на оснва на авокадо примерно,разбито добре с повече вода? Колкото да даде плътност на водата, и да носи на овкусяване.

# 49
  • Мнения: 11 340
Благодаря за съпричастността момичета!   Hug

Дъждец, При дъщеря ми проблема е, че става алергична към нещата които са минали през елиминационната диета. Лошото е че става изведнъж много силна реакцията от раз. Като сложим и това, че вече не иска да съдейства с диети .... Ще ходела в рани....

HAPPY, а лични контакти с тези лекари имала ли си? Координати дали имаш?  Hug
Иначе авокадо не харесвала, но и не го бутам, че е хистаминообразуваща храна.

# 50
  • Мнения: 47 982
Имам! Тодорова не, ние ходим при Кюркчиев, щото друго борим, но алергиите и хистамина са и мой бич и ми става много мъчно за вас всеки път
Ще ти пиша

# 51
  • София
  • Мнения: 71
Здравей, Дорис, съчувствам ви много, опит не мога да предложа, нито пък заместител на кисело мляко... Cry

Само като идея/насока, пробвали ли сте GAPS диетата www.gapsdiet.com както и теорията/диетата на Др Акс за чревната пропускливост/leaky gut issues като основа на много заболявания (вкл тироидни, автоимунни заболявания) и алергии www.draxe.com книгата е ‘Яжте мръсно’ издадена на български 2016)

# 52
  • Мнения: 10 210
Дорис, аз съм с пропускливи черва. Бях като детето ти. Чух какви ли не диагнози, включително и че съм алергична към слънцето. Постоянно бях на кортикостероиди заради обривите. Коремът вечно подут, храносмилането кошмарно. Дадох хиляди левове за изследвания, включително и в Германия. Докато не направих прочистващо лечебно хранене, нищо не ми помогна. Не при Емилова, там е много церберски режимът, много хора правят припадъци. При Гайдурков. "Гладуването" му е с доста хранене, подходящо е за деца. Сега вече червата ми са много по-добре, обриви не съм имала след лечебното хранене, непоносимостите ми намаляха, включих доста от забранените храни, но все още лигавицата има нужда от грижи и внимание. За казеин А1 не искам да чувам дори. Но състоянието ми няма нищо общо с преди, преди беше ада.

# 53
  • София
  • Мнения: 8 348
За заместител на киселото мляко и аз не мога да помогна, но явно детето не е алергично към всякакъв протеин, та за напитки и сладко на фитнес пазара има телешки протеин
 От месо, а не от млечни е. Можеш да провериш.

# 54
  • Мнения: 7 776
Телешкото месо е крави протеин. Който не яде млечни, не яде и телешко.

Бобзо,не ми е попадало инфо конкретно за silken tofu. Но който има проблем със соята, не може да консумира тофу по принцип. Трябва да се провери дали има нещо по въпроса, съжалявам, че не успях да отговоря.

# 55
  • Мнения: 3 883
Дорис, аз съм с пропускливи черва. Бях като детето ти. Чух какви ли не диагнози, включително и че съм алергична към слънцето. Постоянно бях на кортикостероиди заради обривите. Коремът вечно подут, храносмилането кошмарно. Дадох хиляди левове за изследвания, включително и в Германия. Докато не направих прочистващо лечебно хранене, нищо не ми помогна. Не при Емилова, там е много церберски режимът, много хора правят припадъци. При Гайдурков. "Гладуването" му е с доста хранене, подходящо е за деца. Сега вече червата ми са много по-добре, обриви не съм имала след лечебното хранене, непоносимостите ми намаляха, включих доста от забранените храни, но все още лигавицата има нужда от грижи и внимание. За казеин А1 не искам да чувам дори. Но състоянието ми няма нищо общо с преди, преди беше ада.

Точно за Гайдурков и аз помислих. Но за него няма часове две години напред. Записани сме, чакаме, но до тогава все тая.
Иначе аз автоимунен палео протокол също според мен може да се опита. У нас по други причини, но за автоимунно заболяване с основа на пропускливи черва.
Взимам идеи за млеката иначе.

# 56
  • Мнения: 19 296
Гайдурков стана доста комерсиален, но не мога да си кривя душата, че няколко пъти сме ходили при него преди години и имаше ефект и за мен, и за детето. Дъщеря ми три пъти съм я подлагала на диетата.
Някъде 5-6 годишна или по-малка първия път. Не се гладува, така че не е драма. Тя имаше хронични болки в корема и обриви АД. 
Обаче си мисля, че палео протоколът е по-добър в случая.
Лошото е, че на тази възраст на децата им писва от ограничения и с право.

# 57
  • Мнения: 10 210
И на възрастните им писва от ограничения, затова си намирам заместители, които да ми харесват. Не може да е мъка и насилие храненето, поне за мен.

А с какво се проявява вече като комерсиален Гайдурков, моите впечатления са точно противоположни?

# 58
  • Добрич
  • Мнения: 5 452
Специално за таратор ползвам авокадо пасирано в блендера с вода. За чеснов сос ползвам нахут. Стават чудесни заместители на киселото мляко. Четох, че авокадото се въздържаш да го ползваш. Нахутът според мен е подобен на соята, но дали ще има алергия към него?...

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 14:39 от Вела

# 59
  • Мнения: 47 982
Аз не съм много запозната с режима на Гайдурков, но той не е универсален, и детето на Дорис не знам доколко може да е на него, като не яде много зеленчуци, ядки,варива, а някои храни просто не обича.

# 60
  • Мнения: 3 883
Гайдурков определя режим след обстойна среща. За която се чака 2 години.

# 61
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Аз прявя таратор от накиснати и смлени слънчогледови семки.

# 62
  • Мнения: 9 991
Имам колега алергучен към ядки, кокоса не е сред тях. В темата за коледните пости се коментираше за нещо като хляб с вода, чесън и копър, краставица разбира се. За по-точно може да посетите темата.

# 63
  • Мнения: 10 210
Аз не съм много запозната с режима на Гайдурков, но той не е универсален, и детето на Дорис не знам доколко може да е на него, като не яде много зеленчуци, ядки,варива, а някои храни просто не обича.
Всъщност режимът е по същество универсален, докторът и сътрудникът му имат написани книги по въпроса, може би точно защото за лична среща се чака доста. Да, има адаптации за всеки конкретен случай, но базата е обща за всички.   

Чака се за прием, но не 2 години. Аз чаках почти година, мои познати в последно време получиха повикване след 6-7 месеца. Спешно приема само безнадеждните случаи, в които никой не иска да попада, аз също му изпратих такъв пациент, който вече е покойник, предвид твърде прогресиралото състояние и нежеланието му дори да опита да следва режима повече от 5-6 дни. Така че всеки може да си реши какво харесва или не харесва да прави. Аз бях толкова зле, че и магданоз проядох, и целина, и суров жълтък. Само мисълта за всяко от тези неща ми предизвикваше позиви на гадене с десетилетия.

Но да не прозвучи като реклама и агитация. Пределно ясно е, че няма нужда от такива, предвид списъка на чакащите за прием.

# 64
  • Мнения: 11 340
Благодаря за съветите.  Hug

Ние имаме познати с подобен на нашия проблем, но по-голямо момиче. След диета определена от специалист стана някакъв ужас със захранването. Вече тялото не приемаше дори храните, които преди е яло. Заминаха за Русия /те имат руски корен/ и последно като си писахме имаха подобрение.

Дъщеря ми е алергична предимно към плодове, ядки и зеленчуци. Реално тя яде няколко плода, които са летни и от зеленчуците краставици и цвекло /с нежелание/. За това не мисля, че след като тялото алармира, че ги отхвърля да пробвам да минава на подобен режим. Разбирам защо е лечебен и пречистващ, но това не е нашия път. Наистина благодаря за съвета  Hug

Кокоса за моя изненада е алерген дори само да я намажа с него.

10 години сме на някакви диети, определени от този и онзи специалист и светило. Някой бяха наистина драстични. Тя отказва да пази диета, каквато и да е. Четейки за микробиома в червата разбирам, че пазенето на диета е и грешка.

В момента вървим по поредното лечение и все още тая надежда да помогне. Нещата не са само какво ядем и как са червата, а как се катаболизират процесите в организма и как се чисти, определено от гените и мутациите им. Именно заради мутации не може да приема зеле, карфиол, броколи, айсбег, ряпа /въобще кръстоцветни/. Разбирате ли? Алергия към тях няма, но те са причината в организма и процесите да не работят правилно.

# 65
  • Мнения: 10 210
Така е, всеки трябва да си намери това, което работи при него. Но за да не стане грешка - изобщо не става въпрос за насилване човек да се храни с неща, които му действат зле. Аз реагирах зле на морков и ябълка, примерно. Съответно бяха изключени. Имах предвид, че имах нелюбими като възприятия храни, но се оказа, че ги усвоявам добре и имам повече енергия, когато се храня с тях. В същото време алергия не може да се докаже абсолютно към нищо и точно това прави нещата особено трудни. Правеха се и грешни изводи от специалисти. Примерно, о, много ти е висок хистаминът, без лимони тогава. Е, да, обаче без тях аз се влошавах до 2-3 дни. Та голяма битка е. 🙂

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 01:26 от soul81

# 66
  • Мнения: 3 865
Тук почва да ми мирише на хипохондрия вече. Повечето хора се подуват от боб и зелеви, включително и аз, но си ги ям. Има храносмилателни ензими - пробвалали си да и даваш. Не са много препоръчителни, но сигурно има и качествени. Специално за боб и зеле търси съставката ензим Alpha-galactosidase. Понякога вземам едно хапче с този ензим (и не само този) докато ям боб или зелеви - по време на хранене го вземам, а не преди или след и има някакъв ефект. От мляко също се подувам, но съм намерила начин - слагам му лактаза.
Говориш за генетично предразположение с пропускливи черва - значи някой от фамилита е имал такива. Как е оцелял, може да се консултираш с него.
Не казваш какво е поредното лечение - дай подробности, че нещо ми намирисва, че пак някой си експериментира с дъщеря ти.
При всички положения трябва да мине на някаква диета - ако отказва диети не виждам кой и как може да и помогне. За мен е много по-добре да мине на строга диета за известен период от време докато се излекува, вместо цял живот да се мъчи. Продължавам да смятам че контролирана гладна диета ще помогне за проблем с червата - поне това аз бих направила за мен и семейството ми. А че има случаи на прекалили с глад и съсипали се - има - но това е резултат от невежество, екстремизъм и не вслушване в тялото си.

# 67
  • Мнения: 11 340
Skrekkelig, ДНК теста и показва, че не бива да приема кръстоцветни заради мутация в COMT гена и влиянието на кръстоцветните върху процесите на метаболизиране. Пиенето на храносмилателни ензими не са решение за натрупването на канцерогени в следствие на мутацията на няколко гена.
С две думи кръстоцветните засилват процеси, които при нея трябва да бъдат забавени. Броколите и карфиола се водят полезни зеленчуци не защото червата едикакво си, а защото задействат метаболитни процеси, един от който е изчистването на естрогена от организма. DIM е препарат /хапче/ от броколи, доста нашумяло последните години. В момента има оттегляне от неговото широко приемане и препоръчване.

Вижте не мисля, че някой във форум ще ми реши проблем със здравето, с който се  борят доказали се лекари. Питах за таратора ...

Дистатъчно строги и не толкова строги диети минахме и ограничения - нека ги оставим настрана за сега.

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 23:31 от the Дорис

# 68
  • Мнения: 47 982
Интересно е това за гените. Но като всичко е сложно и не единствено.
Диетолог може да ви помогне с някакви идеи за менюто с разрешени храни, за самото лечение едва ли. Чудя се дали да не сложиш пълен  списък със забранените храни, и омразните, да мислим за храни без тях, включително за алтернативен таратор.

# 69
  • Мнения: 11 340
Интересно е това за гените. Но като всичко е сложно и не единствено.
Диетолог може да ви помогне с някакви идеи за менюто с разрешени храни, за самото лечение едва ли. Чудя се дали да не сложиш пълен  списък със забранените храни, и омразните, да мислим за храни без тях, включително за алтернативен таратор.

Лекарят, който тълкува ДНК изследванията и другите изследвания, които пуснахме дава насоки и за хранене, с които се съобразявам. Той води за сега и не търся друг лекар/диетолог защотото не искам да се разкъсвам чии съвети да следвам.

Справям се с храненето като цяло.

Само съм в чуденка как се бори Klebsiella pneumoniaе, която се открива в червата и. Тя е доста агресивна и упорита, свързва се с автоимунни заболявания, повишен хистамин и пропускливи черва. Лекаря се опитва с прообиотици и заздравяване на червата да намали присъствието и, а според мен това не е достатъчно. Например нейният свръхрастеж е пряко свързан с пазенето на диети и спиране на групи храни.

# 70
  • Мнения: 47 982
Имах предвид тук да дадеш списъка с продукти и да  мислим интересни храни и комбинации с тях, за разнообразие на менюто. С повече не се наемам, поне аз, явно за съжаление е нужно да си спазвате лечението и други съвети не бих си позволила.

# 71
  • Мнения: 11 340
Да, ще съм благодарна за идеи с рецепти

Яде:
Месо:
Пиле
Свинско
Заек
Риба /не обича и я пробутвам както намеря за добре/ Обича риба тон в консерва, но я избягвам, тъй като съдържа алуминии и според изследванията има натрпване в организма.

Яйца

Пшеница
Лимец
Овес /не яде овесени ядки - пробутвам ги в сладкиши/
Ръж - много умерено
Царевица - умерено
Фъстъци
Слънчоглед
Кашу
Тиквено семе

Гъби - веднъж седмично
Картофи
Ориз /не харесва кафяв/

Морков - веднъж седмично
Домат - веднъж седмично
Цвекло
Пъщарнак
Целина - рядко
Тиквички /не ги обича и ги пробутвам тайно/
Коноп - като мляко
Тиква
Краставици
Праскови
Кайсии
Сливи
Нар

Всичко се готви на ротационен принцип - мин. на 5 дни. Едното хранене е с месо, едното е постно. Закуската е каквото измисля.


Ще допълвам като се сетя.

# 72
  • Мнения: 9 991
Изследвали ли сте я за глутенова непоносимост.? Сега е много популярно и доколкото съм чела, може да доведе до проблеми като вашите. Също може да не е алергия към храните, а разните му консервснти с които ги тъпчат. Аз нямам алергия към моркови, но съм правила ортикария от нитрати в тях. Ако има по чувствителен организъм. Често на сложните въпроси, отговорите са прости. При обриви 3 дена глад, нацистина би помогнало. Аз нямам никакви хранителни алергии, за които да знам, но пък обриви към химии и козметика правя. Определено не съм специалист, и вероятно ви е писнало да слушате съвети от сулю и пулю, но пък все пак реших да пиша. Щом няма алергия към нещо, яде го и след време реагира организма остро явно се натрупва нещо. Имаше и някаква болест типична за италианци, които можеха да ядат определена мазнина само, другото и беше като отрова. Проблема може и да е другаде, а тези хранителни разстройства да са само следствие.

# 73
  • Мнения: 47 982
Очевидния заместител от списъка изглежда кашуто, ама пък аз не мога да харесам ядковите млека и туй то. И от тиквени семки правят "мляко". Но за таратор едва ли. Ще се поинтересувам за кефир, дали може с ядково мляко. С кефирна гъба. Пробвали ли сте.

# 74
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Моето ядково мляко с кефир се раздели на прозрачна и твърда част.

Но може някой да е успял. Сок може да се ферментира с нея, ама дали ще го пие...🤔

Също от динени семки правят мляко, но не я видях в списъка.

# 75
  • Мнения: 11 840

.....

Само съм в чуденка как се бори Klebsiella pneumoniaе, която се открива в червата и. Тя е доста агресивна и упорита, свързва се с автоимунни заболявания, повишен хистамин и пропускливи черва. Лекаря се опитва с прообиотици и заздравяване на червата да намали присъствието и, а според мен това не е достатъчно. Например нейният свръхрастеж е пряко свързан с пазенето на диети и спиране на групи храни.


Антибиотик? Понякога без него е неизбежно.

Аз в момента съм със същата бактерия само, че в урината. И на мен лекаря ми каза, да се приготвя за дълго лечение, че е много упорита бактерия и много трудно се лекува независимо къде в тялото се се намира. Аз имах антибиограма и тъкмо свършвам антибиотика, ще чакам да видя при контролното изследване какво ще стане.

Относно храненето, моят съвет е да спреш глутена при пропускливи черва, той е най-големия бич и понякога основен причинител  Peace

# 76
  • Мнения: 11 340
mibobo, не са изписвали антибиотик. Дори някакъв препарат не са изписвали. Има обаче една разлика - клебсиела е нормален обитател на червата, но не и на пикочните пътища. Например Цитросепт успешно я избива, но при нас е неприложим, тъй като е цитрусов. Може ти да пробваш с него - пиене и бани.

Спирали сме глутена за 6 месеца - никакво подобрение. То и сега глутен яде рядко. Ползвам разнообразни брашна и безглутенови вкл. Основното ми брашно е оризово. 

# 77
  • Мнения: 11 840
Да, и клебсиелата и ешерихия коли са нормален обитател на червата, но в нормални граници. Ако при вас са в повече би трябвало нещо да може да се направи  Thinking

Ще пробвам и Цитросепт мерси  Hug


# 78
  • Мнения: 9 991
При алтернативните лечения се иска търпение и постоянство. Моя приятелка за година и половина на безлутенова резултатите се проявиха. Също пости/ веганство може да пробвате. След всяко гладуване идва ред за захранване. Ако е неправилно ще увреди и здрав човек.

# 79
  • Добрич
  • Мнения: 5 452
Щом може да консумира кашу, тарторът може да се прави с него. От ядковите млека на мен най-много ми допада от кашу. Мисля, че на вкус най-се приближава до кравето. От кашу със закваска става и кисело мляко.

# 80
  • Мнения: 19 296
От кашу има и сирене , което било много вкусно. Мисля, че марката беше Делишу.
Струва ми се, че ще стане да се подкваси и кисело мляко.

# 81
  • Мнения: 11 340
Купих ето това, но чавето не го харесва.

Но ми давате идея аз самата да пробвам да направя и мляко и подкваска.
Благодаря  Hug

# 82
  • Мнения: 11 340
Таратора със слънчогледови семки не се хареса Sad

Сега си го ям и не е лош.

# 83
  • Мнения: 47 982
Може би не трябва да се ядосваш. Аз също не харесвам много от заместващите храни и предпочитам просто да не ям нещо, а не да ям гаден еднообразен заместител. Например всички тези десерти и млека от ядки...ами не. Не искам. Еднообразни са ми и не са ми вкусни
Не искам всичко да бие на кокос, бадеми и кашу. По добре да си ги хапвам така
Така че не се ядосвай много, особено ако девойката си хапва достатъчно и с желание разрешените храни
То майчиното сърце изживява повече от детето, често.

# 84
  • Мнения: 3 865
И на мен ми се струва, че ти страдаш повече от дъщеря си.От друга страна, дъщеря ти е в такова положение, при което вече не може да си позволи да яде само каквото харесва и да е капризна. Диабетиците например и да обичат шоколад не си го позволяват, а ядат заместител с подсладител, който едва ли има особено добър вкус. Така че ... вече е голяма - да почва да мисли повече и да чувства по-малко. Ако не и е проблем да се лиши от таратор понеже слънчогледовия не и харесва ти защо се косиш?

# 85
  • Мнения: 11 340
Кося се, защото и се яде.
Яде и се портокал.
Яде и се сладолед - лятото е мъчение като идем някъде с компания и всички деца заближат ония ми ти сладоледи ... България май е единствента страна, в която веганския сладолет е реално замразени смлени плодови пурета и то с лимонена киселина /категорично забранена/
Яде и се таратор
Яде и се шоколадов десерт
Яде и се баклава.
Кося се, защото искам да има нормален живот.
И между другото диабетиците имат по-малко ограничения и по-пълноценно хранене от дъщеря ми.

# 86
  • Мнения: 19 296
С тийнейджър на диета е много  по-трудно, отколкото с малко дете. Малкото дете почти не разбира какви изкушения има около него, а тийновете искат да са като другите, излизат сами, виждат какво е около тях и т.н.

# 87
  • Мнения: 10 210
Точно заради това си мисля, че детето, което с всяка следваща година става все по-малко "дете", само ще си намери верния за него път. След като е било подложено на всевъзможни експерименти и напудрени становища от науката, които анализират и разчленяват тялото й на молекулно ниво. Някой вече писа, че често пъти отговорите са доста по-прости, отколкото изглеждат.

От посочените храни, които иска. Сладолед правим домашен от години, без лимонена киселина и не защото не можем да се храним с готовия, а защото ни харесва повече и не ни прималява от захарност от него. Същата работа и с шоколадовите сладкиши. Може би момичето вече ще е хубаво и само да се зачита в разни рецепти и да прави опити да си приготвя разни неща. Така ще ги и оцени повече, защото ще знае, че си е нейният избор и труд. Иначе ми заприличва малко на игра на контрол - майката си смуче от пръстите какви ли не варианти, а детето казва, че няма да я яде тази гадост. Изпитание си е, няма да е лесно, видно е. Искрено желая успех.

# 88
  • Мнения: 11 340
Готвя за 3-4 яденета на ден. Правя сладки 2 пъти в седмицата. Тя помага и в готвенето и в домакинството винаги щом е у дома - то това е и нашето време заедно.



# 89
  • Мнения: 19 296
Дорис, а търсила ли си някакви групи във фейсбук с подобни на вашите проблеми?
В международни групи може да има повече инфо за лечение.
Тук ако няма много такива случаи, самите лекари може да не са запознати.

# 90
  • Мнения: 11 340
Чета много в руски сайтове, чета и на френски, но руснаците повече споделят какво са пробвали и им помага.
В много български съм също.
Ние и в чужбина сме ходили на изследвания и консулти като бе по-малка.  Все тая ...

# 91
  • Мнения: 11
Здравейте, бихте ли споделили как приготвяте киселото мляко от кокос /абсолютно начинаеща съм в кухнята, така че ще съм много благодарна ако подробно и използвани марки на продукти напишете рецептата/.
Предварително благодаря ☺️

Моя син е на безмлечна диета и ползваме само кокосово кисело мляко, соеви продукти не купувам. Но си има лек вкус на кокос, крем...мисълта ми е, че за таратор нямам идея колко ще стане. Въпреки, че като се овкуси може и да се получи. Иначе с него стават печива.

# 92
  • Мнения: 11 840
Здравейте, бихте ли споделили как приготвяте киселото мляко от кокос /абсолютно начинаеща съм в кухнята, така че ще съм много благодарна ако подробно и използвани марки на продукти напишете рецептата/.
Предварително благодаря ☺️

Моя син е на безмлечна диета и ползваме само кокосово кисело мляко, соеви продукти не купувам. Но си има лек вкус на кокос, крем...мисълта ми е, че за таратор нямам идея колко ще стане. Въпреки, че като се овкуси може и да се получи. Иначе с него стават печива.

Купувам готово.
Но в интернет мисля имаше рецепта как се приготвя, трябва и веган закваска да имате.

# 93
  • Мнения: 11
А може ли да споделите в такъв случай на коя марка купувате Кокосовото кисело мляко?



Здравейте, бихте ли споделили как приготвяте киселото мляко от кокос /абсолютно начинаеща съм в кухнята, така че ще съм много благодарна ако подробно и използвани марки на продукти напишете рецептата/.
Предварително благодаря ☺️

Моя син е на безмлечна диета и ползваме само кокосово кисело мляко, соеви продукти не купувам. Но си има лек вкус на кокос, крем...мисълта ми е, че за таратор нямам идея колко ще стане. Въпреки, че като се овкуси може и да се получи. Иначе с него стават печива.

Купувам готово.
Но в интернет мисля имаше рецепта как се приготвя, трябва и веган закваска да имате.

# 94
  • Мнения: 11 840
Ето това ползвам основно , тази фирма има и прясно мляко https://biobazar.bg/produkt/%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE … 500-%D0%B3%D1%80/

От това също съм вземала, даже по се доближава по вкус на истинско мляко, само че е по-скъпо и има ядки (кашу) https://boutiqfoods.bg/2704-dfree-duo-300gr

# 95
  • Мнения: 7 898
Здравейте,

Заради проблем с белтъка на кравето мляко не може да се консумира кисело такова. Дали се сещате за заместител, който може да се използва за таратор и в кулинарията?

Соевото кисело мляко също прави проблем, макар да е добър заместител.
Конопеното има мириса на развалени яйца и само при готвене може да се използва.

Нещо, някой да се сеща какво мога да ползвам за таратор?  
Опитвала ли си козе мляко? То е с по- малка молекула от кравето и не обикновено не създава проблеми.

# 96
  • Мнения: 3 865
Дъщеря ми яде това на базата на соя - има доста автентичен и приятен  вкус

# 97
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Активия на базата на соя.
Имам и тези бадемово-плодови йогурти в момента.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 18:19 от SaRaNia

Общи условия

Активация на акаунт