Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

  • 51 268
  • 809
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1
Здравейте! От скоро имам мултикукър на Saturn и всичко засега е наред, освен, че загаря. На някой друг случвало ли му се е. Бихте ли ми дали съвет какво да направя. 😊😊

# 46
  • Мнения: 2 518
Слагам хартия за печене на дъното. Идеално чисто.

# 47
  • София
  • Мнения: 19
Извинявайте,но преди малко ММ се прибра с един кукър на Тефал advanced 45 функции,ще Ви прочета ,но спешно ми трябва как се правят пържени картофки?
Благодаря
Модела е RK8121
И пилешки хапки ,дали стават ?

# 48
  • Paris, France
  • Мнения: 13 878
Извинявайте,но преди малко ММ се прибра с един кукър на Тефал advanced 45 функции,ще Ви прочета ,но спешно ми трябва как се правят пържени картофки?
Благодаря
Модела е RK8121
И пилешки хапки ,дали стават ?

Уредът не вдига над 160° по Целзий и не е подходящ за приготвяне на пържени картофи извън лекото им сваряване в посолена вода, за което аз не бих цапала цял кукър. Запържването става на програма Fry или Frying, но тя загрява бавно и пърженето е колкото да раздели и омаже в мазнина парчетата месо, лук, зеленчуци. Този уред няма функция фритюрник.

В мрежата е пълно с рецепти за пилешки хапки. Това са средно големи парчета месо, които се мариноват и след това овалват в брашна, галети, счукани Корн флейкс, топят се в разбито яйце и се изпържват в много мазнина - панирано месо. В малко мазнина и на ниска температура панировката се разтича. Нужно е цялото парче да се потопи наведнъж и бързо в мазнината.

Ако нямате газови или индукционни котлони, а ядете предимно пържена храна ви съветвам да върнете мултикукъра, ако още не е отварян и да се ориентирате към:

2) фритюрник - прави това, за което е направен. Пържи в много мазнина. Сипвате мазнината, включвате избирате температура и когато я достигне светва една лампичка (ако има такава), слагате храната в кошницата и вадите когато е готова.

2) индукционен котлон и иноксова тенджера с дръжки. Може и кошница за продуктите, така че да ги вадите лесно. За 3-4 Мин мазнината е загрята и бързо се изпържват

3) прокарвате си газ (като мене) и купувате плот с газови котлони или газова готварска печка. Купувате газов котлон с бутилка.

4) airfryer. Пържат с малко мазнина.

5) Olla GM modelo G Olla GM modelo G deluxe. Вдига до 200° и пържи без проблем картофи в много мазнина, пилешки хапки. Малко бавно загрява. Ако само ще пържите в нея е излишна.

Прочетете поне 2 пъти упътването и разгледайте книжката с рецепти. Да се борави с такъв уред без да сте наясно как се работи с него е опасно. Желателно е първото ястие да е от книжката.

Ако все пак решите да се храните и нормално в мултикукъра се готвят прекрасни супи, яхнии, сърми, макаронени изделия със или без сос или само соса към тях, спанак, киселец, коприва, калалу и други треволяци, каши, картофи, моркови, цвекло, ряпа за салати, ориз и ястия с ориз, ястия с булгур, елда. На програмата на пара се правят страхотни морски дарове, месо, риба, зеленчуци. На програмите за печене стават хубави кексове, блатове за торти, тортиля (испански и марокански дебел омлет с картофи и запържени заленчуци, хляб, меса с картофи, моркови, но за малко хора. На режим дръж топло или специална програма за бавно готвене може да се готви като в уред за бавно готвене и сутринта да ви чака готова шкембе чорба, фул мудаммас (египетска сготвена бакла). Може и да сложите от вечерта твърдо, жилаво месо с бобови и ориза отгоре и за обяд да е готово.

# 49
  • София
  • Мнения: 19
Благодаря за съветите и поясненията.
Много благодаря
Hands Pray

# 50
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 638
Здравейте! От скоро имам мултикукър на Saturn и всичко засега е наред, освен, че загаря. На някой друг случвало ли му се е. Бихте ли ми дали съвет какво да направя. 😊😊
Моят първият за няколко месеца сдаде багажа,занесох го в сервиза, написаха ми протокол и в магазина ми го смениха с нов. Имам и друг на Делимано и него ползвам за основен, а Сатурн- а - за допълнителен. Защото ми стана вече ясно, че Сатурн са боклуци, ама вече съм го платила Simple Smile И купата му замина и целият се разпадна само за 4 месеца работа. Иначе идеята за автоматичните му програми е отлична, ама толкова скапано е направен, че нямам думи просто.
Аз от Делиманото 50 в 1 съм много доволна, няколко класи е над Сатурн.
За под налягане, със сигурност е много удобен, но имам някакъв страх от налягането.

# 51
  • Мнения: 28 135
Защо купувате такива никому неизвестни марки момичета, четете първо...! Wink

# 52
  • Paris, France
  • Мнения: 13 878
Здравейте! От скоро имам мултикукър на Saturn и всичко засега е наред, освен, че загаря. На някой друг случвало ли му се е. Бихте ли ми дали съвет какво да направя. 😊😊

Ако храната ти загаря в даден мултикукър отваряш упътването и търсиш на какво може да се дължи. Ето някои причини и как да ги решиш:

1) някои храни, като ориз, например, загарят ако се оставят в мултикукъра след свършване на програмата, дори и да изключиш опцията Държане на топло. Вадиш цялата тенджера и я поставяш на коркова или друга дървена поставка.

2) сложила си прекалено малко вода за храни като каша, ориз, зърнени и датчикът на микропроцесора не е програмиран правилно. Слагаш повече вода или препрограмирали платката, но това не всеки го може. Лесно е, една гайка се завива или отвива в зависимост от това дали искаш да спира на по-висока или ниска температура. Ако датчиците са електронни трябва да се барне програмата. И в двата случая се отваря корпуса.

3) Не си намазала чашата с мазнина както го изисква упътването на някои модели от печене, примерно. Мажеш добре следващия път. Не пречи да я намажеш и на програми, които не изискват тази стъпка. Омазвам дъно и стени винаги, когато варя сухи, едри макарони + омазвам добре самите макарони и така не слепват. След сваряване са изпили цялата вода, но са си ал денте и разделени и няма нужда да се разделят с масло.

4) Температурата на програмата не е подходяща за дадената храна - прекалено висока е. Ако има копче за промяна на температура в намаляваш. Ако няма намираш програма с по-ниска температура. Ако кукърът няма такава програма е него не може да се пече дадения продукт (макар, че доста хора успяват да пекат кексове и хляб в новия модел на Instant pot и даже в Cookeo, но се изискват врътки). Дебела силиконова поставка на дъното и отстрани, ако трябва ми реши въпроса. Изрязах я от силиконова постелка, купена в Лидъл. Хартия за печене и тънък силикон не вършат същата работа. Трябва да е 1-2мм дебел слоя. Така пека целувки.

5) покритието на чашата е калпаво, тънко, вече издрано. Купува се нова чаша. В Амазон има пасващи за абсолютно всички мултикукъри с вместимост 3-5л. Внимавайте и измерете точно външен диаметър на дъно долу, горе на отвора и външна височина. Чаши без дръжки пасват идеално е кукъри с оригинални чаши с дръжки, но обратното не е възможно, защото отвор за дръжки не е предвиден. Някои дръжки се свалят без проблем, но други оставят дупки. Това съм го пробвала лично.

Повечето тефлонирани и тефлоноподобни купи са си боклуци. Единствените читави, които съм видяла се броят на пръсти - Cookeo, Cook4me, Ourson под налягане и Robusta La Mamma. За съжаление, някои иноксови също не са стока. На Olla GM иноксовата купа лепи при пържене от първия ден, а тази на Instant pot никога не лепи, дори след 2-3 годишно миене в миялна.

6) на програми за запържване се слага малко мазнина и се бърка непрекъснато. Понеже в кукърите мястото е изолирано може да се получи бързо претопляне. 150-160° на котлон и в лукът не е едно и също.

Залагам на калпава купа в случая.

Защо купувате такива никому неизвестни марки момичета, четете първо...! Wink

+1. И след това упътването 2-3 пъти. Не е ядрена физика, ама трябва да се прочете.

# 53
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Здравейте! Обмислям покупката на мултикукър (ще ми е подарък за мен си, имам си повод - вторник ми е последния държавен изпит) и се колебая какво да си взема.

Едното, на което се спрях, е някой от моделите на Редмънд от амазон - заради керамичното покритие на купата и заради това, че могат да се купуват допълнителни купи, има доста функции и т.н.

Обаче като попрегледах предните теми, видях, че много ласкаво се изказвате за Филипс - който е по-добре да се купи от тук, защото цената му в амазон е същата и сходна с тази на редмънд. На снимката купата на филипс изглежда да е с керамично покритие - правилно ли се ориентирам? А случайно има ли някакъв вариант за иноксова купа да се поръча от някъде?

# 54
  • Мнения: 28 135
Hedraq При Филипса най стария модел *3037* е с тефлонова купа, всички останали с керамични, което е някакъв измислен керамичен прах неизвестно колко безвреден. Купата се скапва за около година, а нова излиза колкото половин кукър!
Щом ще пазаруваш от Амазон си помисли за инстант пот, вярно, че е доста скъп, но е със стоманена купа, а след това може да си купиш и керамична за пържене примерно! Аз имам и двете не са мръднали!

# 55
  • Paris, France
  • Мнения: 13 878
Едното, на което се спрях, е някой от моделите на Редмънд от амазон - заради керамичното покритие на купата и заради това, че могат да се купуват допълнителни купи, има доста функции и т.н.

Обаче като попрегледах предните теми, видях, че много ласкаво се изказвате за Филипс - който е по-добре да се купи от тук, защото цената му в амазон е същата и сходна с тази на редмънд. На снимката купата на филипс изглежда да е с керамично покритие - правилно ли се ориентирам? А случайно има ли някакъв вариант за иноксова купа да се поръча от някъде?

Купата на моя кукър е с дебело, керамично покритие, което на външен вид е абсолютно като това на Moulinex Cookeo, Moulinex Cook4me и Tefal Cook4me. Не знам какво е това покритие, но осма година не е мръднало. Когато се пише за керамично покритие се има предвид някакъв тефлон. Реално Тефлонът на Тефал е в пъти по-траен, качествен, безвреден от разни измислени керамични покрития.

Дали кукърът има 198 или 289 програми няма никакво значение, защото след еуфорията на новото ще ползуваш 5-6 максимум. Имай предвид, че тези 359 програми изискват поне 5-10, често 105 натискания на копчетата + и - и потвърждаване на налягане, температури, време. Понякога става досадно.

Реши какво искаш да правиш с него и знай, че няма изведнъж да се разготвиш като телевизионен готвач. Правенето на хляб в кукър е интересно, но с времето омръзва, а и докато печеш няма да има къде да сготвиш.

Ако просто искаш бързи или бавни вкусни манджи и нямаш намерение да печеш или пържиш в такъв уред можеш да погледнеш мултикукъри с налягане, които идват с иноксови купи. Такива в английския Амазон са Instant pot и Aobos

i https://www.amazon.co.uk/Aobosi-Electric-Multi-Cooker-Programmab … ss/dp/B07TZ7G9G6#

Те нямат функция печене

Ако искаш всички опции и функции на Филипса - печене на хляб, кекс, малки порции месо, запържване, кисело мляко, мармалад + манджи под налягане Aigostar имат страхотен, с купа с дръжки:

https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B0788NGDY8/ref=psdcmw_3538345031_t2_B07TZ7G9G6

Ако искаш всички екстри + пържене в много мазнина Olla GM G или G deluxe + допълнително купена иноксова тенджера за нея е върха. Cubeta inox Olla GM търсиш за допълнителната тенджера.

миме, защо пържиш в Инстант пота?

# 56
  • Мнения: 28 135
Невена, у нас не се яде пържено... мноооого рядко става, примерно сварени картофи сотирам на пота, някоя и друга скарида...ей такива минималистични! Керамичната купа ползвам и като смяна, не само за пържене! У нас вече има еърфраер за " пърженето"! Wink

# 57
  • Paris, France
  • Мнения: 13 878
Гледам, че новата мода при мултикукърите е комбинация с налягане и еърфрай. Този еърфрай е нещо като халогенна фурна, така ли? Ядох страхотни пилешки крилца и домакинята каза, че първо ги минала под налягане и после ги пекла във еърфрай.

Доста ползувам тиган за разни корейски и китайски рецепти и за сосове към макаронени изделия.

А какво е предимството на еърфрай?

# 58
  • Мнения: 28 135
НЕВЕНА При еърфраера не се пържи в истинския смисъл, а се обдухва с горещ въздух, по здравословно уж, с една лъжичка мазнина
Нямам време за титани, уокове, а и нали знаеш повече от 10 минути аз край печка не вися! Wink Моите са се научили на манджорляци...понякога ги радвам с "пържено" на еъра!

# 59
  • Paris, France
  • Мнения: 13 878
Аз за еърфрай нямам място. Тук са доста на мода, но за мене готвят бавно, малки количества и не могат да изпечат панирано, примерно, а смисъл прясно потопено в панировка. Рядко пържа и ми е най-лесно на котлона. Става за не повече от 10 минути Laughing

Майката на приятел на едното ми дете ползува такова чудо всеки ден, обаче в него слага готова, частично изпържена храна, която купува замразена от магазина - панирани калмари, пръчки риба, пилешки хапки, замразени пържени картофи и подобни.

Общи условия

Активация на акаунт