Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Кулинария
Тайната на хрупкавата туршия? Включете се в темата и спечелете!
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-143 от 143 отговора


Мнения: 14
Какво е зимната трапеза без хрупкава туршия? Спор няма, домашно приготвената туршия винаги ще е по-вкусна, защото тя е приготвена не просто с подбрани продукти, а с любов, вдъхновение и желание. За съжаление, макар желанието да е налице, понякога липсата на вдъхновение или опит ни спира, а си трябва и време.
 
Dr.Oetker вярва, че всяко семейство заслужава апетитна храна, дори и членовете му да не са най-запалените кулинари. Заради това свое убеждение Dr.Oetker създаде добавки, които превръщат приготвянето на домашна туршия и мариновани зеленчуци в удоволствие, с гаранция за хрупкави туршии и винаги един и същи резултат!



Пикант фикс на Dr.Oetker от години предлага улеснение и вдъхновение за приготвяне на туршии. Пикант фикс е добавка за приготвяне на сладко-кисела марината за хрупкави туршии. Приготвянето на марината за 6-7 буркана (от 0,700 мл) отнема само 5 минути! Към гореща смес от точна пропорция вода, оцет, захар се прибавя пакетче Пикант фикс и се разбърква добре. С нея се заливат подредените в буркани зеленчуци. Без допълнително стерилизиране.



Пикант фикс се предлага в три вида смес от ароматни подправки и вкусове на класически сладко-кисели туршии като царска туршия, хрупкави краставички, зелени доматчета и други. Така, според предпочитания вкус на семейството, може да избирате:

Pushpin Pikant fix сладко-киселасъдържа любими традиционни подправки - копър, черен пипер, синапено семе и семе от кориандър, както и дафинов лист. Опитайте рецептите за царска туршия, белгийска салата или мариновани тиквички с Pikant fix сладко-кисела. Гарантираме Ви, че ще си оближете пръстите!
Pushpin Pikant fix букет подправкисъдържа доказано успешна комбинация от традиционни подправки - копър, хрян, синапено семе, чесън, дафинов лист и естрагон, придаващ неповторим аромат. Изключително подходяща добавка за рецепти със зелени зеленчуци като кисели краставички и зелени доматчета.
Pushpin Pikant fix лютас традиционни подправки като кориандър, синапено семе, копър, черен пипер, дафинов лист и за пикантност - чили на прах. Идеалната добавка към рецептите за хрупкава туршия от червено цвекло, пикантни зеленчуци, хрупкав пикантен карфиол и какво ли още не.



Приготвянето на домашна зимнина никога не е било толкова лесно и вкусно, колкото с добавки за туршии Pikant fix – модерното решение за консервиране!
Не пазете Pikant fix на Dr. Oetker само за себе си! Споделете тайната на вкусната и хрупкава туршия с вашите близки и приятели и заедно се насладете на неповторимо кулинарно преживяване!

Включете се в темата и спечелете награди!

Споделете снимка и/или рецепта на домашно приготвена от вас туршия.

14 души от участниците в темата имат шанс да спечелят страхотни награди – мерителни везни и Pikant fix букет подправки.

На 17 септември ще обявим победителите.



Моля, запознайте се с Общите условия на играта ТУК.
« Последна редакция: пн, 09 сеп 2019, 18:13 от Редактор*** »
Цитирай

у нас

Мнения: 4 155
Моята Дунавска туршия



Нарязват се на ивици зеле, моркови, червени чушки и кервиз. Заливат се с Др. Йоткер. Става много вкусно.
Цитирай


Мнения: 4 134
Нашата любима туршия е тази:

Снимката е от миналата година. Тази още не съм правила,но скоро ще свърша и тази работа.
Цитирай

I want it all and I want it now.

Мнения: 3 767
Цитирай

Враца

Мнения: 975


Любимите ни кисели краставички, в буркана има сол, захар, лук, черен пипер на зърна, оцет и краставички разбира се.
Обичам да правя и Царска туршия, но тази година още не съм я приготвила, а ето и рецептата за нея.
Цитирай


Мнения: 128
зелени домати

моркови
карфиол
краставички
чесън - обелени скилидки
люти чушки - "рибки" /по желание/
ЗА САЛАМУРАТА
вода - 4 литра
сол - 250 г
оцет - 250 мл
захар - 1 с.л. /по желание/

В три литрови буркани нареждаме зеленчуците. Посочените мерки са за 1 буркан 3 литра.

Възвираме саламурата и след като изстине, заливаме туршията. Започваме да претакаме туршията 10 дни.

Ако искаме туршията да има сладникав вкус, слагаме захар. 

Цитирай

София

Мнения: 2 333
Туршия в пластмасови бутилки

5 кг чушки камби
3 кг карфиол
2 кг моркови
2 л оцет
1 ч.ч. олио
1 буркан мед (580 мл)
400 г сол
400 г захар
3-4 глави чесън
целина (корен и листа)
дафинов лист
бахар на зърна
черен пипер на зърна

Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват. Чесънът се оставя на скилидки. В тенджера се слагат оцетът, олиото, захарта, медът, солта и подправките. Слага се на котлона да кипне и се държи, докато всичко се разтвори, като се бърка.
В пластмасови бутилки с широки гърла се пускат зеленчуците. За това количество продукти са необходими бутилки с обща вместимост 20 л. Заливат се с топлата марината, след което се долива вода до 2/3 от вместимостта на бутилките. Затварят се с капачки и се разклащат по няколко пъти на ден, в продължение на 1 седмица. Много е вероятно да остане част от зеленчуците, която да не се е побрала в бутилките. При разклащането туршията започва да се сляга и примерно на следващия ден се добавя и останалата част. При необходимост се долива още малко вода, за да покрие всичко.
Когато туршията започне да се консумира, горната част на бутилката се изрязва (не до край), за да се получи по-широк отвор и да се вади спокойно. След това се захлупва отново.
Цитирай


Мнения: 112
Царска туршия

6 кг. камби
6 кг. карфиол
3 кг. зеле
3 кг. моркови
2 1/2 бутилка оцет
800 мл. олио
1 кг. захар
10-12 супени лъжици сол
целина

Продуктите се нарязват и се объркват заедно със солта, захарта, олиото и оцета. Престояват 1-2 часа, може и по-вече. Пълнят се в буркани и се стерилизират за около 2-3 минути след като водата заври. 
Цитирай

София

Мнения: 659

Вчера са приготвени любимите кисели краставички Smile
Цитирай


Мнения: 14 601
ЛЮБИМИТЕ ТИКВИЧКИ



В буркани се слагат нарязаните на кръгчета или полукръгчета тиквички.  Между тях се пускат зрънца черен пипер и скилидки чесън, нарязани на две-три, ако са по едри. Заливат се с марината от: 7 чаши (от 250 мл) вода, 2 с.л. сол, 3 с.л. захар, 150 мл 9% оцет (аз слагам 6%-ов с 20-ина мл повече) - всичко това се кипва в тенджера и  внимателно се заливат тиквичките. Запечатват се бурканите и се стерилизират около 5 мин . Даденото количество марината  стига за 4 компотени буркана и 1 от 400 мл с тиквички. Понеже понякога остава марината, ако нямам повече тиквички, нарязвам краставички в два буркана 700 мл и заливам и тях. Тиквичките може да се обелят, може и да не се белят - както предпочитате. Много вкусни стават, свежи и хрупкави.
Цитирай


Мнения: 116
Туршия сто чушки
Продукти: 100 червени чушки, 1 чаена чаша олио, 1 чаена чаша оцет, 1 чаена чаша захар
чаена чаша сол, зърна черен пипер, 2-3 глави чесън, магданоз.
Приготвяне: Чушките се изтърбушват, изпичат и обелват. Нареждат се в по-голяма тава. Слагат се в тенджера да заврят оцетът, олиото, солта и захарта. След като изстине саламурата, чушките се заливат с нея и се оставят да престоят 2-3 часа. След това се слагат в буркани, като помежду им се редят скилидки чесън, магданоз и зърна черен пипер. Бурканите се затварят и се варят пет минути.
Цитирай


Мнения: 688
Царска туршия
1 ч. л. сол; 3 с. л. захар; 2 счукани аспирина; 1 кафена чашка ябълков оцет; карфиол, камби или червени чушки, домати, моркови, целина, краставички, може и зеле.
Цитирай


Мнения: 161
Цитирай


Мнения: 6 548
Кисели краставички
за един буркан
малки краставички / корнишони /
1/4 стар лук
1 с. л. захар
1 с. л. сол
50 мл. оцет
сух копър
5-6 зърна черен пипер
 вода

Стерилизират се за 3-4 минути.
Цитирай


Мнения: 384
Мариновани краставички без варене
Малки краставички / корнишони /
1/4 лук
1 с. л. захар
1 с. л. сол
5  с.л.  оцет
клонче копър
5-6 зърна черен пипер
1 щипка синап
1-2 таблетки аспирин
На дъното на бурканите слагаме от необходимите съставки за един буркан.
Подреждаме плътно краставичките, които сме почистили от дръжките и сме измили предварително. Най-отгоре на буркана слагаме няколко полумесеца от лук и едно клонче копър.
Накрая слагаме аспирините, заливаме с вряла вода, запечатваме и обръщаме с капачката надолу.
Първите един два дни няколко пъти обръщаме бурканите периодично. Посочените продукти са за 1 буркан.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 798
Цитирай


Мнения: 450
9 ч.ч. вода
4 ч.ч. оцет
4 ч.ч. захар (6 чаши за сладка туршия)
1 ч.ч. морска сол
1 с.л. натриев бензоат

Продуктите се слагат в тенджера на котлона и се вари, докато се стопят захарта и солта. Като поизстине, се добавя натриевият бензоат. Заливат се зеленчуците /по избор -карфиол,моркови,чушки,зеле,краставички и други/ се притискат с някаква тежест. След 7-10 дена е готова за ядене.
Цитирай


Мнения: 1 191
Моята рецепта е от баба,няма по-голяма вкусотия.
Дозата е за голям трилитров буркан 🍽
Камби,моркови и карфиол в предпочитания според вкуса,аз залагам на повече моркови и малко карфиол,така я обичам.
Оцет от 6 процентовия,около два пръста на дъното,после добавям супена лъжица морска сол,3 супени захар и два счукани аспирина.Редя нарязаните зеленчуците максимално плътно,добавям черен пипер,целина и чесън,баба слагаше и копър за аромат,но аз не обичам и заливам със студена вода.Затварям с капчките и около седмица ги обръщам и разклащам хубаво по два пъти на ден.
Цитирай


Мнения: 107
Царска туршия:

Необходими продукти за 1 буркан:
--1 ч. л. сол
--3 с. л. захар
--2 счукани аспирина
--1 кафена чашка ябълков оцет
--карфиол, камби или червени чушки
--моркови, целина, магданоз, зеле

Приготвяне:

Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода.

Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.
Цитирай


Мнения: 540
За съжаление нямам снимка, защото не съм се сетила да снимам миналата година, а вече нямаме.
Споделям лесната ни рецепта за туршия.

Зелки - сини и бели
Чушки - смесени зелени и червени
Зелени домати
Карфиол
Керевиз
Моркови

Зеленчуците ги слагам "на око" - така че да се получи цветна салата. Всичко се измива и се нарязва. След това се размесва хубаво. Приготвям 3л буркани. Слагам оцет до резката на дъното. Две лъжици сол и една лъжица захар. Два аспирина на дъното. Пълня от зеленчуците и натъпквам хубаво буркана. От горе слагам още аспирина и пълня с вода. Запечатвам, не стерилизирам. Бурканите се обръщат около 3 седмици всеки ден - на дъно / на капак / на дъно / на капак... И така след това се отваря и консумира, полята с малко зехтин Smile
Няма по-лесна и вкусна туршия.
Цитирай

БГ

Мнения: 754
Мариновани краставички, любимите ни!

Цитирай


Мнения: 357
Цитирай


Мнения: 521
Люти кисели чушлета.
люти чушки - 500 г рибки
люти чушки - 500 г стандартни
люти чушки - 200 бели, кръгли
копър - по стандартни
целина - пи преценка
оцет - 1 с.л. на буркан
сол - 1 ч.л.
захар - 1 с.л.
бахар - 4 бр. на буркан
черен пипер - 6 зърна на буркан
чесън - 3 скилидки на буркан
вода - 2 литра топла
Цитирай


Мнения: 3 618


Любимите люти чушлета на мама Heart Eyes

Опукани много люти чушлета, сол, захар, оцет, олио, целина, може и морковче.

А подправките на Йоткер са много почитани в нашето семейство. Само на синапеното семе не съм фен.
« Последна редакция: пн, 09 сеп 2019, 22:52 от agnesana »
Цитирай

Елхово

Мнения: 380
Туршия сто чушки
Продукти: 50 червени чушки и 50 зелени чушки, 1 чаена чаша олио, 1 чаена чаша оцет, 1 чаена чаша захар
чаена чаша сол, зърна черен пипер, 2-3 глави чесън, магданоз.
Приготвяне: Чушките се изтърбушват, изпичат и обелват. Нареждат се в по-голяма тава. Слагат се в тенджера да заврят оцетът, олиото, солта и захарта. След като изстине саламурата, чушките се заливат с нея и се оставят да престоят 2-3 часа. След това се слагат в буркани, като помежду им се редят скилидки чесън, магданоз и зърна черен пипер. Бурканите се затварят и се варят пет минути.
Цитирай

Elhovo

Мнения: 254
Кисели краставички и пукани чорбаджийски чушлета
Цитирай


Мнения: 174
Най-лесната туршия без аспирин

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
карфиол
чушки - червени
чушки - зелени
моркови
магданоз
ябълков оцет - 1 с.л. на буркан домашен
хималайска сол - 1 ч.л. на буркан
кафява захар - 1/2 ч.л. на буркан
вода - гореща

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме и начупваме на средно едри бонзайчета - карфиола. Почистваме червените и зелените чушки от кочаните и семките, измиваме ги и ги нарязваме на средно големи парченца. Обелваме морковите, измиваме ги и ги нарязваме на леко дебелички кръгчета.
Измиваме и накъсваме с ръце или нарязваме на едро магданоза. Подготвяме си бурканите, като ги измиваме и сипваме във всеки един - по 1 с.л. домашен ябълков оцет, 1 ч.л. хималайска фина сол и половин чаена лъжичка кафява захар.
Разбъркваме ги, за да се разтворят и след това разпределяме по бурканите смесените зеленчуци, с преобладаващ карфиол. Заливаме до гърлото с гореща вода и затваряме бурканите, като затягаме добре капачките.
Обръщаме ги на обратно и ги оставяме така за 24 часа. След това ги изправяме и ги разклащаме по един път всеки ден и след 3 седмици се получава уникално хубава туршия- сладко-солено-кисела, хрупкава и свежа! Много лесна и и изключително бърза за приготвяне!
Цитирай


Мнения: 735
Туршия от камби - любима на моето семейство
Цитирай


Мнения: 735
Туршия от камби - любима на моето семейство 
Рецепта : Моркови - 1 кг , Камби - 1 кг , Карфиол - 1 кг , Сол 6-7 с.л., Кафява Захар 7-8 с.л. , Оцет - 1 кафява чаша , Целина - 1 връзка



Цитирай


Мнения: 588
Трушия
6кг.зеленчуци(зеле,моркови,чушки,зелени домати),аз слагам и земна ябълка(гулия)
1 глава целина
Марината:
1л. вода
1 малка бутилка оцет
1ч.ч захар
1ч.ч сол
1ч.ч олио
1ч.ч мед
Всичко това се слага да заври и след това зеленчуците се заливат с маринатата.
Слагат се в подходящ съд, аз използвам малко бидонче с капак.
Последната съставка е  една равна супена лъжица натриев бензоат, с който се пресича трушията. Затваря се бидончето и след най-малко 48 часа е готова за консумация.
Цитирай


Мнения: 293
Обичам да правя царска туршия по тази рецепта, защото става по-бързо и по-лесно, без варене.

Царска туршия
Необходими продукти:

--1 ч. л. сол на буркан

--3 с. л. захар на буркан

--2 счукани аспирина на буркан

--1 кафена чашка ябълков оцет буркан

--карфиол, камби или червени чушки

--моркови, целина, магданоз, зеле

Приготвяне:

Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода.

Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.
Цитирай


Мнения: 769
Това са любимите на цялото ни семейство -Хрупкави бейби краставички.Приготвям ги с Пикант-фикс на Dr. Oetker за сладко- кисела туршия.Другия месец започвам с камбите и карфиола🍅🌶💮
Цитирай


Мнения: 310

Двете неща,без които не можем
Цитирай

София

Мнения: 759
Бърза туршия - каквото имаме:
Чушки, моркови, карфиол, зелени домати, може и малко зеле
за подправки черен пипер, копър, магданоз
заливам с вода и сол
затварям в голям буркан и слагам пластмасова капачка
Цитирай

при късмета

Мнения: 13 518
Използвам фиксовете от няколко години. За паратаментски условия са перфектни. Без кисели краставички не оставаме, че в къщи много се харесват и ми трябват 2-3 пъти седмично за различни ястия.
Скрит текст :
Вместо туршия правя готова салата, като пак използвам сладко киселия фикс.
Скрит текст :
Голям помощник ми е за зимнината. Нямам своя рецепта, спазвам инструкциите на фикса
Цитирай


Мнения: 810
Правя естествено ферментирала трушия. В 3л вряща вода слагам 45г морска сол и я кипвам. След това оставям да изстине. В голям буркан слагам зеле, карфиол, моркови и чушки заедно с зърна черен пипер и кимион. След като водата със солта е изстинала залива зеленчуците и покрива с марля. Оставям на стайна температура няколко дни, като всеки ден разклащам буркана. След седмия ден проверявам дали зеленчуците са достатъчно хрупкави и когато ми харесат прибирам буркана в хладилника. Може да издържи до 10 дни в хладилника. Правя по няколко буркана и когато свърши някой слагам нов и така имам непрекъснато през зимата.
Цитирай


Мнения: 15
Маринован патладжан
патладжани - 3 кг
олио - 500 мл
оцет - 500 мл
захар - 250 г
сол - 3 с.л.
магданоз - около 1 - 2 връзки, есън - 2 глави
черен пипер - зърна
Изберете големи патладжани, измийте ги и ги нарежете на кръгчета без да ги белите.

Посолете ги и ги оставете под лек наклон за 1 час да се отцедят от горчивината.

След това се изплакват и подсушават.

Пригответе вряща саламура от олиото, оцета, захарта и солта и бланширайте патладжаните в нея.

В предварително приготвени буркани се редят ред патладжани, скилидки чесън, накълцан магданоз, зърна черен пипер и т.н.

Напълнете бурканите с маринатата, затворете и стерилизирайте за около 5 минути

;
Цитирай

София

Мнения: 197
Кисели краставички, домати и чушлета

Цитирай


Мнения: 18 088
Преди няколко дни направих първата доза кисели краставички. Рецепта за един компотен буркан
Ябълков оцет- до отделението на буркана
Сол- чаена лъжичка
Захар- кафена лъжичка
Зърна черен пипер
Кромид лук- няколко парченца
Стрък копър.
Краставичките се редят в буркана, заливат се с вода. Затварят се. Варят се 5 минути от завирането им. Да ви е сладко!
Цитирай

Бургас

Мнения: 6 188
Царска туршия

Необходими продукти:
1 ч.л. сол
2 счукани аспирина
3 с.л. захар
1 кафена чаша оцет /ябълков/
карфиол, камби и/или червени чушки, моркови, зеле
целина
магданоз

Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркана и се смесват. Бурканът се пълни плътно и се долива с вода. Затваря се, разклаща се, не се стерилизира.
Цитирай


Мнения: 201
ПАРЕНА ТУРШИЯ

За 3кг зеленчуци:

750мл вода
500мл оцет
75гр сол
200гр захар
130мл олио
дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна
4 аспирина (по желание, не са задължителни)

Приготвяте си в съд с капак (аз си я правя в голяма тенджера) измитите, почистени и нарязани зеленчуци (карфиол, морков, камби, зеле, цели скилидки чесън, целина). Слагате на котлона всички останали съставки и кипвате маринатата. Няма нужда да варите, щом заври, махате от котлона. Оставяте 5мин (за да останат по-хрупкави после) и заливате зеленчуците. Затискате с чиния да не плуват отгоре, слагате капака и оставяте някъде на хладно (не е задължително, аз си я държа в кухнята). След 2-3 дни разбърквате, зеленчуците се слягат и се местят в буркани. След една седмица е готова .
Цитирай


Мнения: 314
Ето и моята туршия :
Цитирай


Мнения: 346
Рецепта за пукан чорбаджийски пипер- Неопределено количество пипер/било чорбаджийски, брички или лютиви / се пукат на тенекия.Поставят се топли в съд и се овкусяват със сол и и оцет-ред чушки, ред насипване, за да се задушат.В голям съд се поставят оцет и пакетче салицил и около 12-13 аспирина.С шепа се вземат част от чушките и се прекарват през оцета.Нареждат се в буркани и се заливат с повече олио и оцет.
Цитирай


Мнения: 1 097
Царска туршия

Приготвя се от цветно зеле, моркови, камби, връзка кервиз и едно коренче хрян. Според предпочитанията различно може да бъде количеството на зеленчука, но общото му тегло да е 8 кг. Измийте камбите и ги нарежете, морковите нарежете на колелца. Накъсайте розичките на цветното зеле. Нарежете на ситничко кервиза. Всичко това сложете в голям съд и поръсете с ½ кг захар и 1 чаена чаша сол – около 150 гр. Разбъркайте хубаво няколко пъти . На другия ден наредете зеленчука в буркани. Това количество се събира в 3 двулитрови  или в два трилитрови буркани. На  дъното им сложете дюлеви или вишневи листа, които не само дават допълнителен аромат, но и задържат трайно туршията. Нареждате зеленчука плътно в буркана, като на две-три места слагате по едно кръгче хрян. Най-отгоре завършвате с вишневи или дюлеви листа. С отцедения от зеленчука сок и 1 ¼ оцет приготвяте саламурата. Вари се 5-6 минути след завирането й. След като изстине напълно я излейте върху зеленчука. Саламурата трябва да бъде 7-8 см над зеленчука.
Цитирай


Мнения: 202
Туршия със смокинови листа
На дъното на буркан  от . се слага 1 смокинов лист и се пълни със желаните зеленчуци. Слага се 1 с.л. сол,  зърна синап и се налива студена вода. Отгоре се слагат 2 смокинови листа. Затваря се буркана и 10 дни се обръща.
Цитирай


Мнения: 629
Кисели краставички

10кг. корнишони
 оцет 2ч.чаши /на всеки буркан до ръбчето/
20г черен пипер на зърна
копър - 1 китка прецъфтял
лук - 3 глави
захар-1ч.чаша
Редят се краставичките и се пълнят бурканите с вода, затварят се и се стерилизират!
Цитирай


Мнения: 806
Кисели краставички
За 1 буркан
краставички - 0.5 кг.
лук - 3 - 4 колелца
дафинов лист - 1/2 - 1 бр.
копър - 1 - 2 клонки
бахар - 3 зърна
черен пипер - 6 зърна
синап - 1 щипка
сол - 2 ч л.
захар - 1 ч.л.
оцет - 50мл
Стерилизират се за не повече от 3 минути.
Цитирай


Мнения: 59
Пукани чушленца, сол, оцет, вода, целина, чесън, ммм любими.
Цитирай


Мнения: 320

Вкусни Кисели краставички
Необходимите продукти за един буркан
са:
Вода , копър, 3-4 зърна черен пипер,
1/4 стар лук , 1 с. л. захар , 1 с. л. сол и около 40 мл. оцет
Цитирай

Пловдив

Мнения: 725
Туршия от карфиол:
карфиол, кервиз и моркови
Доза за буркан от 800 мл:
сол - 1 с.л.
захар – 2 сл
оцет – около 125 мл
аспирин – 2 бр.
Начин на приготвяне:
В бурканите изсипвам оцета, след това ги пълня с розички карфиол. Допълвам с кервиз, а по желание и морков.
Накрая добавям солта, захарта и аспирините, след което доливам с вода.
Туршията се затваря с капачки. Първите 7 дена бурканите се обръщат ежедневно, а след 10 дена е напълно готова за консумация.
Цитирай

София

Мнения: 591
Здравейте!
Ето моята рецепта за Сурова туршия от карфиол и моркови -
Необходими съставки - карфиол - 5 кг, моркови - 5 кг, целина - 10 - 12 стръка, оцет - 400 мл, вода - 5. 5 л, бахар - 10 - 15 зърна, черен пипер - 20 - 25 зърна, сол - 400 г.
Остържете леко морковите, нарежете по-големите на парчета с дължина 5-6 см, а малките оставете цели и измийте и накъсайте карфиола на розички.
Подредете зеленчуците плътно в 3-литрови буркани, като между тях сложете клончета целина.
Сварете марината от водата, оцета, солта и зърната черен пипер и бахар, охладете я и залейте зеленчуците.
Преди да ги затворите, ги оставете да престоят 12 часа, за да поемат от марината.
Долейте бурканите до ръба и ги затворете, без да ги стерилизирате.
Цитирай


Мнения: 147
Цитирай


Мнения: 462
Нещо лесно и много вкусно от мен.
Пукани чушлета.
Люти чушленца, пукани в тиган, сол, оцет, вода, магданоз , чесън, морковчета на кръгчета. млюбими
Цитирай


Мнения: 1 014
Парена царска туршия

Продукти: Зеленчуци по избор /камби, цветно зеле/карфиол/, моркови, зеле, целина, чесън/
Марината за 1 трилитров буркан: 250 мл. оцет, 2 с. л. захар, 2 с. л. мед, 3 с. л. сол, бахар, черен пипер на зърна
Приготвяне: Зеленчуците измиваме и почистваме. Камбите нарязваме на четири, морковите на кръгчета. Карфиолът накъсваме на цветчета, зелето нарязваме на едро. Подреждаме в буркани на редове от всички зеленчуци. На дъното слагаме резени от целината, зеленчуци и накрая слагаме зърна бахар, черен пипер и клонка целина. В голяма тендежера кипваме марината като слагаме продуктите за марината и вода колкото ще е достатъчно да се допълни буркана. След като кипне марината още гореща заливаме зеленчуците. Веднага затваряме с капачка и обръщаме надолу.
Така държим една вечер след което прибираме на хладно.
Цитирай


Мнения: 444
Цитирай


Мнения: 223


Приготвена е със сладко-киселият фикс на Dr. Oetker.
Цитирай


Мнения: 1 531
Моята туршия все-още не е направена, а от миналогодишната
останала няма Smile ,
так че снимка не мога да дам, но я правя с тези продукти, плюс щипка любов :
червени чушки
моркови
зеле
целина
карфиол
 захар
сол
оцет
олио
Цитирай


Мнения: 260
Цитирай


Мнения: 1 040

Кисели краставички
Цитирай


Мнения: 1 409
Пукани люти чушлета

Цитирай


Мнения: 217
Туршия от нарязани  камби
5 кг камби
1 кг моркови
200 г чесън
целина

Саламура:
9 ч. ч. вода
1 ч. ч. морска сол
4 ч. ч. оцет
4 ч. ч. захар

Приготвяне:
Всички камби и моркови се нарязват. Чесънът се обелва и се отделят скилидките. Целината се отделя на клончета. В компотени буркани се слагат на дъното по 2 аспирина – още преди да сме сложили другите продукти . После се нареждат ред камби, ред моркови, като помежду се слагат 2-3 скилидки чесън.
Приготвя се саламурата като се загрява на котлона, докато се разтопят солта и захарта. Заливат се вече напълнените буркани с нея, запечатват се и се обръщат с капачките надолу. След 2 дни се обръщат обратно. Престояват така в продължение на 7 дни, като обръщането се редува всеки ден нагоре-надолу.
Цитирай


Мнения: 234


Кисели краставички
За един буркан:
Краставички
Оцет - слагам на око( до където свършват резките на дъното на буркана)
1  с.л. сол
1 с.л. захар
Черен пипер
Копър
Стар лук - четвърт средно голяма глава
Щипка бахар
Цитирай


Мнения: 74
За съжаление нямам снимка в момента, но любими на цялото ни семейство са киселите краставички и една бърза туршия, на която ще споделя рецептата:
Бърза туршия (за 6 буркана)
5ч.ч. вода, 2ч.ч. захар, 1 1/2ч.ч. оцет, 1/2 к.ч. морска сол
2 карфиол а, 8 Маркова, 8 чушки, кервиз и зеле

Нарязва се зеленчукът и се пълни в буркани с винт, притискат се да се побере повече, залива се със сиропа и се слагат по 2 аспирин а за еднолитров буркан и 6 за трилитров. Няколко дни се преобръщат бураните да се обърка сиропа.
Тази година вместо тази марината мисля да пробвам Picant fix
Цитирай

Русе

Мнения: 318

Бамя, по рецептата за кисели краставички
Цитирай


Мнения: 250
МАРИНОВАНИ КАМБИ ПО НАШЕНСКИ
Продукти:
камби - около 6 кг
моркови - 1 кг
карфиол - около 2 кг

ЗА МАРИНАТАТА
вода - 9 ч.ч
оцет - 4 ч.ч
сол - 1 ч.ч
захар - 5 ч.ч
бахар
черен пипер
дафинов лист

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците се почистват, нарязват се на парчета и се слагат в подходящ съд.

Маринатата се оставя да заври на котлона.

След като изстине, зеленчуците се заливат и престояват едно денонощие.

Пълнят се в буркани и се заваряват около 5 мин.

Цитирай

плевен

Мнения: 191
Туршия
 зеле - бяло и цветно
моркови
червени чушки
домати - зелени
карфиол
чесън - почистени скилидки
целина - листа и корен
оцет - 150 мл за 3 - литров буркан
захар - 3 с.л. за 3 - литров буркан
сол - 3 с.л. за 3 - литров буркан
аспирин - 3 хапчета за трилитров буркан
Цитирай


Мнения: 1 571
Саламурени краставички: В голяма бутилка от минерална вода /11 л/ слагам корнишони,  заливам с охладена  саламура - на 1 л вода слагам  35 гр морска сол. В тубата слагам около десетина листа от смокиня. Държа на терасата на сянка.
Цитирай


Мнения: 1 211
Предпочитам туршии от зеленчуци, получени чрез дива ферментация. Кипва се вода, като на всеки литър се прибавят по 2 супени лъжици морска сол. Когато се разтвори солта се оставя да изстине. През това време плътно се нареждат в буркан измитите зеленчуци и се заливат с изстиналата саламура докато се покрият. Притискат се отгоре, за да не изплуват над нея. При топло време може да станат за няколко часа, а при студено - до седмица.
Цитирай


Мнения: 22
Току що направената ми туршийка


Цитирай


Мнения: 21
2 кг патладжан, 2 кг червена капия, 2 кг зелена капия (изпечени, обелени и нарязани), 3 с.л.сол, 1 ч.ч.захар, 1/2 ч.ч.оцет, 1 връзка магданоз, чесън. Обърква се всичко и се залива с 2 ч.ч.врящо препържено олио, след което се стерилизира 10-15 минути.
Цитирай

Плевен

Мнения: 534
Цитирай


Мнения: 333
Здравейте! Прилагам снимка на рецепта от стария тефтер на любимата ни туршия
Снимка на туршия имаме само от миналогодишните кисели краставички:
Цитирай


Мнения: 579
Изключително доволна съм от вашият фикс за сладко - кисел, пикантен вкус. През последните 5 години използвам само него, като слагам в кофа с капак всякакви зеленчуци и само заливам с марината, приготвена с фикса.
Цитирай


Мнения: 50
Вкъщи много обичаме през зимата да си хапваме туршия с вечерята. Много обичаме и кисели краставички и царска туршия, но ще споделя рецептата ни за:
Парена туршия
Продукти:
1 зелка; 1 глава карфиол; 10 червени камби; 3 големи моркова; 1 връзка целина
За маринатата:
1/2 бутилка оцет; 150 мл олио; 3 с. л. сол; 3  с. л. захар; 6 зърна бахар; 3 дафинови листа; 4 скилидки чесън
Зелето, чушките, целината и морковите се нарязват, а карфиолът се накъсва на розички. Маринатата се кипва, с нея се заливат зеленчуците в голям съд и затварят се с капак. Когато поизстине, се слага на тъмно и студено място и няколко дни се разбърква по 2-3 пъти на ден. След това е готова за консумация. А най-вкусна е след седмица!
Цитирай


Мнения: 2 795
Цитирай

София

Мнения: 1 386
Аз приготвям с рецепта на туршия цвекло и моркови, като предварително ги режа с уред. Добавям захар, хималайска сол, оцет, лимон и вода.
Цитирай


Мнения: 22
Това е туршия, която правя от години, и никога не съм се излъгала в нейния избор
     ЦАРСКИ СПЕЦИАЛИТЕТ /ТУРШИЯ/
Продукти за буркан от 800 мл:
1 суп.лъж. сол/ 2 суп.лъж. захар / 70 мл.винен оцет / 1 ч.лъж.олио / 5 зърна перен пипер / 1-2 даф.лист / 3 скилидки чесън / целина стръкче / магданоз /
Камби, карфиол, моркови / количеството определяте вие според вашия вкус/
   Приготовление; Нарязаните зеленчуци и подправките се насипват плътно в бурканите, притискат се с ръка, а после се доливат съд студена вода. Запечатвате с капачките, стерилизирате само 5 минути след завиране на водата.
    Туршията е чудесна, хрупкава, и дори да остане за следваща година, не променя вкуса си, изпитано от мен.
Цитирай

Хасково

Мнения: 473
Слънчева туршия
Продукти за трилитров буркан
Бяло зеле-1 малка зелка,нарязана на по-едро
Моркови-3 броя
Целина 1 брой
Карфиол 1 брой
Зелени и червени чушки 4/5 броя
За маринатата
100 мл оцет 3 сл.захар,2 с.л сол
Черен пипер на зърна,бахар
3 аспирина
Туршията се оставя на слънце,и се обръща 2/3 пъти на ден
Бон Апети!!



Цитирай

София

Мнения: 355
Любимите кисели краставици:
1. Корнишони - възможно по-малки
2. Оцет - 3 с.л.
3. Черен пипер на зърна
4. Копър
5. Лук на кръгове
Цитирай


Мнения: 5
Винаги слагам консервант на Доктор Йоткер при направата на всяка трушия,дори и на киселото зеле.Запазва се твърда ,хрупкава,не хваща плесен.
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 008
Това е нашата вкусна туршийка.
Цитирай


Мнения: 303
Маринован чесън със зелени джанки

За един буркан са необходими 1 с. л. сол, 1 с.л захар, 2 с.л. оцет, зърна черен пипер и клонки копър. Допълва се с вода. На всеки буркан се слагат и по 2 таблетки аспирин.
Цитирай


Мнения: 95



Печени камби- Камбите се почистват от семената- слага се щипка сол, захар, 1с.л олио и 1с.л оцет.Пекат се до омекване.Пълнят се в буркани и се обръщат докато са горещи
Цитирай


Мнения: 69
Снимка на туршия нямам, тъй като я правя по-късно към Октомври. Но рецептата ми е супер лесна Smile В малко бидонче си нарязвам всичко на око, което се яде в къщи - карфиол, чушка, морков и корнишон. Добавям според упътването на фикса на д-р Йоткер "Pikant fix сладко-кисела". Пробвала съм и с пикантната преди две години, но сладко- киселата по ми допада. Тази с подправките не съм.
Цитирай

Русе

Мнения: 2 461
Царска туршия



Цитирай


Мнения: 1 211
Кисели краставички

корнишони
лук
няколко скилидки чесън
дафинов лист - 1/2 - 1 бр.
копър - 1 - 2 клонки
бахар - 3 зърна
черен пипер - 6 зърна
 щипка синапово семе
сол - 2 ч. л.
захар - 1 ч. л.
оцет - 50мл
Цитирай

"Винаги прави това, което сърцето ти казва."

Мнения: 467
Люти чушлета Flowers Chili
Цитирай


Мнения: 481

Царска туршия

10 кг зеленчук (чушки, камби, карфиол, зелени домати, моркови, целина)
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. оцет
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. сол
10 г салицил (20 аспирина)

Съотношението на зеленчуците е по желание . Маринатата не се вари - съставките се разбъркват, докато се стопят солта и захарта. Зеленчуците се нарязват, заливат се със студена марината, слага се салицила (аспирина). Обърква се хубаво, престоява една нощ, нарежда се в буркани, запечатват се. Не се стерилизира.
Цитирай


Мнения: 448
Царска туршия - В буркани се нареждат нарязани камби (чушки), моркови, целина, чесън, зеле и карфиол. Марината: 4 чаши вода, 1 чаша захар, 1/2 чаша сол, 1 чаша оцет, 1/2 чаша олио, черен пипер, дафинов лист. Маринатата се кипва.  Залива се с гореща мираната зеленчуците, затварят се херметически бурканите и се обръщат обратно докато изстинат и хлътнат капачките. Съхраняват се на хладно и тъмно.
Цитирай


Мнения: 1 079
Кисели краставички без варене

Оцет на дъното
1 с.л. сол
1 с.л. захар
зърна шарен пипер
синапено семе
сух копър
пресен копър
семена от копър

Бурканите се пълнят с краставички и се заливат с вряла вода. Веднага се запечатват и се обръщат с капачките надолу.Разклащат се малко,  да се разтворят захарта и солта. След като изстинат се обръщат. Няколко дни се обръщат бурканите. Прибират се  на тъмно и хладно място.
Цитирай


Мнения: 1 017
Печени чушлета
Цитирай


Мнения: 13


Мариновани патладжан и камби
Цитирай

Монтана

Мнения: 320
Бърза туршия -зеле,моркови и карфиол...малко  черен пипер, копър, магданоз и пакетче Dr. Oetker.
Цитирай


Мнения: 15
Необходими родукти: карфиол, корнишони, моркови, скилидки чесън, пакетче за сладко-кисела туршия на д-р Йодкер. Нарязват се и се смесват с патетчето на д-р Йодкер и се излива върху зеленчуците.
Цитирай


Мнения: 65
Любимите ми краставички:
корнишони - 7 - 10 бр.
захар - 1 с. л.
сол - 1 с. л.
ябълков оцет - 1 с. л.
синапено семе - 1 ч. л.
лук - 3 шайби
копър - 3 стръка цвят
бахар - 2 зърна
черен пипер - 2,3  зърна
С  корнишони се пълни бурканът, добавям захар, сол, оцет до резката на буркана,синапено семе, бахар,черен пипер, копър и лук. Заливам с вода и затварям.
Бурканът се слага в тенджера със студена вода, която да го покрива поне 2-3 пръста над капачката и веднага след като водата заври  се засичат 3 минути и буркана веднага се изважда със щипка и обръща с капачката надолу.
Цитирай


Мнения: 483
Ето моята рецепта за царска туршия, която обожавам:

камби - 3 кг
целина - 2 глави
моркови - 1.5 кг
карфиол - 3 кг
оцет - 1.5 л
захар - 200 г
сол - 200 г
олио - 1.5 ч.ч.
вода - 1.5 л
черен пипер - 1 с.л.
дафинов лист - 3 бр.
Цитирай


Мнения: 357
Любимата ми рецепта за туршия е тази:
Необходими продукти: 1 зелка, 1 глава карфиол,10-12 червени  камби,3-4  моркова, 1 вр. целина.За маринатата:
1/2 бутилка оцет,150-200 мл олио,4-5 с. л. сол, 4-5 с. л. захар
5-6 зърна бахар,2 дафинови листа,5 скилидки чесън.
Зелето, чушките, целината и морковите и карфиолът се нарязват, маринатата се кипва, с нея се заливат зеленчуците и затварят се с капак. Когато изстине, се слага на тъмно и студено място.
Цитирай


Мнения: 124
Цитирай


Мнения: 3 406
Туршиени домати

Избират се не големи здрави домати и хубаво се измиват.Отдолу на бурканите се слагат парчета хрян,цъфнал копър,дафинови листа,чер пипер зърна и обелени скилидки чесън.Подреждат се доматите .Заливат се с с гореща марината-на 1 л.вода-по 1с.л.ожет,сол и захар.Затварят се с капачки и се обръщат надолу докато изстинат.Държат се на хладно и тъмно.Може да се сложи между доматите чушка или морков.
« Последна редакция: чт, 12 сеп 2019, 12:11 от lady_gothic »
Цитирай


Мнения: 73
15-20кг.червени чушки
2кг.моркови
Чесън и магданоз
Марината:250гр.оцет;250гр.захар,250гр.олио,сол на вкус.
Чушките се пекат ,морковите и чесъна се нарязват,прибавя се магданоза.Залива се с маринатата и престоява около 1час.Вари се 8мин.
Цитирай


Мнения: 903
Домашна царска туршия
Цитирай


Мнения: 9
Царска туршия

камби
карфиол                                                               зеле
моркови
бутилка оцет
 олио                                                                  .захар
10-12 супени лъжици сол
целина
Дафинов лис                                                          чер пирер зърна
Продуктите се нарязват и се объркват заедно със солта, захарта, олиото и оцета. Престояват 1-2 часа, може и по-вече. Пълнят се в буркани.Dr.Oetker
Цитирай


Мнения: 2 274
Любима ми е медената туршия.
Рецепта:
Камби
Моркови
Карфиол
Целина
Захар - 2 с.л
Мед - 2 с.л
Сол - 1 с.л
Оцет - до резката (100 мл)
2 аспирина
студена вода
Цитирай


Мнения: 4
Бяла лютеница приготвя се така  печен патладжан, печени чушки смилам си слагам ги в тава и ги пържа със олио и сол След това ги слагам в бурканчета и ги завирам 20минути, и зимата отварям бурканчета слагам чесън и орехи и става чудесна кьополо
Цитирай


Мнения: 5 073
Любимата на семейството ми туршия, рецептата е от интернет!

ЦАРСКА ТУРШИЯ за 1 компотен буркан 800 мл.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
карфиол
моркови
камби
целина
склидки чесън
черен пипер зърна
винен оцет - 80 мл.
сол - 1 с.л. равна
захар - 2 с.л.
мед - 1 ч.л.
аспирин - 2 бр.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ЦАРСКА ТУРШИЯ ЗА 1 КОМПОТЕН БУРКАН 800 МЛ.
В буркан се слагат нарязани зеленчуците - карфиолът, морковите, камбите, целината, склидки чесън, винен оцет, сол, захар, мед, аспирин. Запечатва се бурканът и се обръща в продължение на 7 дни.
Цитирай

Варна

Мнения: 146

Това е от мен, а сега се връщам назад да събера идеи и рецепти.Smiley
Цитирай

Варна, Пловдив

Мнения: 773
Зимна салата

Продукти

2кг зелени домати
2кг червени чушки
Магданоз

Марината

1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
3 с.л. оцет
3 с.л. сол

Зелените домати се нарязват на дребно, осоляват се на око. Престояват една нощ, след това се измиват. Прави се марината от посочените продукти, завира и се слагат доматите на части. Докато изменят цвета (около 10 мин). Към маринованите домати се прибавят предварително изпечени, обелени и нарязани червени чушки. Добавя се нарязан магданоз, разбърква се добре и се насипва в буркани. Стерилизация 5-10мин.
Преди сервиране салатата се подправя на вкус с олио, оцет и чесън.


Цитирай


Мнения: 3
зеле - 1 бр. зелка (бяло)
карфиол - 1 бр.
моркови - 2 кг
камби - 2 кг
оцет - 5 с.л. винен
сол - 1 с.л.равна
целина
захар - 2 с.л.
мед - 1 ч.л.
аспирин - 4 бр.
Цитирай


Мнения: 296
Домашна царска туршия

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
зеле - 1 бр. зелка (бяло)
карфиол - 1 бр.
моркови - 2 кг
камби - 2 кг
оцет - 5 с.л. винен
сол - 1 с.л.равна
целина
захар - 2 с.л.
мед - 1 ч.л.
аспирин - 4 бр.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измивате всичките зeленчуци и нарязвате по ваш избор. Туршията правите в компотени буркани. Количеството за саламурата е за 1 буркан.Започвате да си подреждате буркана - първо слагате оцет, след това зеле, карафиол, камби, моркови и притискатe с помощта на кълцалник.Продължавате да редите по същия начин, докато напълните буркана, и най-отгоре слагате целината, захарта, солта, меда и най накрая - аспирин.Сипете в тенджера да ври вода. След като започне да ври, с помощта на черпак наливате в буркана и веднага затваряте. След като затворите бурканите, трябва да ги обръщате 10 дни.
Цитирай

добрич

Мнения: 273
Обожаваме зелени домати
Необходими продукти за 7 буркана от 700 мл:
2 кг зелени домати
500 г моркови
черен пипер на зърна
1 фикс за консервиране Люта на Dr. Oetker
1.750 мл вода
300 мл винен оцет
150 г захар
Цитирай

София

Мнения: 717
Една от любимите ни рецепти:

Необходими продукти:

  -карфиол – 2 кг.
  -зеле – 4 кг.
  -зелени домати – 2 кг.
  -моркови – 3 кг.
  -чушки – камби 2 кг
  -дафинов лист – 8 бр.
   -черен пипер – 1 пакетче
   -винен оцет – 700 гр.
   -захар – 1 ч. ч.
   -олио – 1 ч. ч.
   -сол – 1 ч. ч.

Начин на приготвяне:

Нарязваме зеленчука и го поръсваме със солта, олиото и захарта. След това добавяме и подправките.
Оставяме сместа да почива за една нощ и я пълним плътно в буркани.
Затваряме и варим 15 минути.

Цитирай


Мнения: 259
Аз ползвам една рецепта, която намерих в интернет, защото така чушките стават по хрупкави, по рецептата от баба ми са меки. Спазвам я почти 1:1, само че махам магданоза, тъй като никой в семейството ми не обича.
***Хрупкави печени чушки с мед***
Необходими продукти
50 бр. червени чушки
½ ч.ч ябълков оцет
½ ч.ч олио
1 с.л. захар
1 с.л. мед
2 с.л. сол
1 глава чесън
1/2 връзка магданоз
15 зърна черен пипер
Начин на приготвяне
Чушките се опичат и се обелват. Изчистват се от семето и се слагат в дълбок съд.
В купа се приготвя маринатата като се смесват олиото, оцетът, захарта, медът, солта и черният пипер. Разбърква се всичко, докато се разтворят съставките. С готовата марината се заливат чушките и се оставят 30 минути.
В буркани се нареждат плътно една до друга чушките като всеки ред се поръсва с нарязаните на ситно магданоз и чесън. Когато всеки буркан се напълни, чушките се заливат с част от маринатата.
Стерилизират се за 8-10 минути, за да се запази хрупкавостта на чушките.
Цитирай

София

Мнения: 782
Моята рецепта за царска туршия
Продукти:
карфиол
 моркови
 целина
 червени камби
1 с.л. сол, 2 с.л. захар, оцет (до долната черта на буркана)


Начин на приготвяне:

Налейте оцет в буркана, добавете солта и захарта. Подредете нарязаните зеленчуци и долейте с вода.
Цитирай


Мнения: 1 315
Една от любимите ни зимно-есенни салати:
Салата Сто чушки
чушки - 100 бр. червени опечени и обелени
оцет - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сол - 1/2 ч.ч.
захар - 3/4 ч.ч.
чесън
магданоз
Нареждат се в буркани, заливат се с маринатата и се стерилизират. Вкусотия 🤗
Цитирай

София

Мнения: 403


3 бр.тиквички,  3-4 моркова ,копър, магданоз и чесън.

Марината: 4 с.л. сол, 1 ч.ч. оцет,  1/2 ч.ч. захар и 1/2 ч.ч. олио се кипват да се разтопи солта и захарта. Изсипва се в нарязаните тиквички и се похлупва да престои 2-3 часа. Периодично се разбърква. Пълнят се бурканите и се стерилизират.
Цитирай


Мнения: 17
И тази година домашната ни зимнина се приготви с любезното съдействие на Pikant fix на Dr. Oetker!
Цитирай

иска ми се Варна през лятото

Мнения: 201
Аз, не зная, модерна ли съм, мързелива ли съм домакиня, но правя от години туршийка само със сладко-киселата фикс-смес на д-р Йоткер. Слагам вече /последните две години/ в кутия само моркови и карфиол, че все тях търсят децата и заливам. Киселите краставички пак с Пикант фикса. Сега се реших и тичкички да направя. Тази година имам много люти чушки и те станаха страхотни с фикса. Не се решавам да пробвам лютата... Rolling Eyes

П. П. За първи път пък правя сладко от грозде, но взех новия фикс с 350гр захар и сега се гърча с цели зрънца,та да видим.
Дано бъдат вкусни зимнините на всички!  Yum
Цитирай


Мнения: 677
За сега сме приготви само кисели краставички.
Цитирай


Мнения: 1
Патладжани и чушки в буркани

Необходими продукти:
патладжани - 3 кг
чушки - 3 кг
олио
сол
оцет

Начин на приготвяне:
Патладжаните и чушките се изпичат, слагат се в тенджера и се похлупват с капак. Така се задушават и по-лесно се белят.След като се почистят от семки и люспи, се режат на парченца.В подходящ съд се загрява олио и зеленчуците се запържват за около пет минути. Прибавят се сол и оцет на вкус, след което се пълнят добре измитите и подсушени бурканчета.Бурканчетата се запечатват с капачки и се нареждат в тенджера с вода.
Нивото на водата трябва да е поне един пръст над капачките. Бурканите се стерилизират около десет минути след завиране на водата.
Цитирай


Мнения: 356
Скрит текст :
Цитирай


Мнения: 151

за буркан 5 кисели краставички
оцет 3/4 от буркана
вода 1/4 от буркана
1 супера лъжица сол
1 чаена лъжица захар
черен пипер на зърна
Цитирай


Мнения: 25
Рязани камби туршия
5 кг камби
1 кг моркови
5-6 глави чесън
3 глави карфиол
2 връзки магданоз

Измиваме камбите и ги нарязваме на 4 или 6 парчета,като изчистваме семето.
Отделно изчистваме и нарязваме морковите на кръгчета,чесъна-на скилидки,
карфиола -на розички,магданоза-нарязан на едро.
Нареждаме в буркан пласт камби,пласт моркови,чесън,карфиол и магданоз.
Пак камби,моркови,чесън,карфиол,магданоз -докато се напълни буркана.
Заливаме туршията с преварена и изстудена саламура от 2 литра вода,
2 литра оцет,1 чаша мед и 3 кафени чашки сол.
След 3-4 дена претакаме туршията.
Цитирай


Мнения: 1
Цитирай


Мнения: 1 528
Тази година още не съм направила туршиите, само тези салатени/трушиини тиквички, които са по много лесна и вкусна рецепта. Всяка година ги правим.
Цитирай


Мнения: 271
Царска туршия
Цитирай


Мнения: 877
. Моркови, кервиз, гулия, зелени домати и сол.
Цитирай


Мнения: 1 081
Кисели краставички

винен оцет - до чертата на буркана;
сол- 1 равна чаена лъжичка;
захар - 1 чаена лъжичка;
5-6 зърна черен пипер;
1-2 зърна бахар;
кромид лук- няколко парченца;
стрък копър.
Слагат се подправките в буркана и се редят краставичките. Заливат се с вода и се затварят. Стерилизират се 5 минути от завирането им, за да останат хрупкави.
Цитирай

София

Мнения: 7 318
Ще следя темата с интерес!

Любима туршия:
Чушки, карфиол, зеле, моркови, чесън, копър и магданоз редя в буркани, заливам с  марината със сладко кисел фикс, става чудно хрупкава туршия.
Цитирай


Мнения: 2
Люти чушлета!
Цитирай


Мнения: 3 452
Любима "парена" туршия
7 кг.зеленчук(камби, карфиол, моркови, целина)-изчистен и нарязан +чесън, кервиз, 20 счукани аспирина.Обърква се всичко в голям съд и се залива със следната вряща марина:1 и 1/2 л.оцет, 400 гр. захар, 300 гр. сол, 200 гр.олио, дафинов лист, бахар, черен пипер на зърна.Престоява една нощ похлупено, изстива и се пълнят бурканите, без да се стерилизират.
Цитирай


Мнения: 159
За сега сме приготви само кисели краставички.
Цитирай


Мнения: 3
Туршия от люти чушки и моркови
400 грама люти чушки
100 грама моркови
200 мл оцет
2 с.л. мед
1 с.л. сол
1 с.л. черен пипер на зърна
1 аспирин
Съставките за маринатата се смесват в буркан и се редят чушките и моркови. Долива се вода, за да се покрият зеленчуците и се слага аспирина. Бурканите се оставят на тъмно и хладно.
Цитирай


Мнения: 458


Трушия от зелен боб
Цитирай


Мнения: 3 207
Тази туршия е единствената, която знам, но и всички в къщи много я харесват:

Продукти:
зеле
цветно зеле
моркови
червени чушки
зелени домати
керевиз
оцет
захар
сол
аспирин

За компотен буркан:
50 мл оцет
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 аспирин

Всички зеленчуци нарязани на дребно се смесват, натъпкват се хубаво в буркана и се заливат с вряла вода. Запечатват се и бурканът се обръща. Без варене.



Цитирай


Мнения: 34


Тайната на хрупкавата трушия е Pikant fix и пресни зеленчуци, най-вече домашно пройзводство.
Цитирай


Мнения: 13 783
Любимите ми люти чушленца с чесън и магданоз.

Цитирай


Мнения: 1 422
Съставки:
червени камби - 2 кг, моркови - 2 кг, карфиол - 2 кг, зеле - 3 кг и кервиз
Марината:
олио – 0,05 л, вода - 2 л, оцет - 1 л, сол – 0,3 кг, захар -0,5 кг, черен пипер, дафинов лист
В бурканите се поставят нарязаните зеленчуците, аспирин и се заливат с охладената марината. Туршията не се вари.
Цитирай

sofia

Мнения: 1 400
Ето и моята рецепта за трушията на баба.
Необходимите съставки за нея са:  вода - 7 литра, сол - 1кг, камби - 6 кг, моркови и карфиол по 2 килограма. За маринатата са необходими : черен пипер, дафинов лист, захар 1,5 килограма и оцет 2 литра. Начин на проготвяне: Слагаме водата в съд и в нея солта, почистените камби поставяме в съда и оставяме да пресдят 24 часа в маринатата. След като на следващия ден премахнем камбите, поставяме в саламурата нарязани и почистени морковите и карфиола.Оставяме да преседят 3 часа. След това приготвяме на котлона захарта с оцет и всички други подправки, оставяме да поври, докато захарта се разтопи изцяло. Пълним трушията в буркани и заливаме с вече студената марината.
Цитирай

София

Мнения: 965
Искам да споделя с вас рецепта на краставички.
Краставиците се измиват,изрязват им се "дупета" и се накисват за 3 часа във вода.
На дъното на 3 литров буркан се  слгат 3 листа вишна,семена на копър,хрян,10 зрънца пипер и 80гр.сол.Подреждат се краставиците,заливат се със студена вода и се добавя 50 мл.водка/ракия.затваряме буркана с пластмасова капачка и поставява на хладно.Веднаж седмично буркана се обръща (общо 3-4 пъти).Забравяме до декември месец,ако времето топло стават готови по-рано.
Цитирай


Мнения: 85
Най-простата ми е най-вкусна. Зеле, моркови, карфиол, корнишони, делен домат, кервиз, и каквото още си решите. Количество - на око, колкото ви харесва. Продуктите нарязани, накъсани ли цели. Течност - на 1 л. вода - 35-40 млг морска сол. Продуктите в стъклен голям буркан и се залива с течността. Буркана се клати всекиден докато стане. Някои и викат водна, други сурова. Снимка нямам, щото презишната я изядогме отдавна, а новата още не сме слагали.
Цитирай


Мнения: 14
Днес ще споделим с вас още една идея за вкусна и хрупкава туршия - неустоима комбинация от тиквички и чесън.

Цитирай


Мнения: 216

Шарена селска туршия
Необходими Съставки
зеле - 1 бр.
моркови - 4 бр.
чушки - 3 бр. червени
целина
магданоз
черен пипер - зърна
МАРИНАТА
вода - 1. 5 л
сол - 3 с. л.
оцет - 1/2 ч. ч.
аспирин - 2 бр.
Измиваме зеленчуците. Чушките се почистват от семената и нарязват на лентички, морковите се обелват и настъргват на едро ренде в тава.

Почистваме зелката от горните листа и от кочана. Нарязва се на тънки лентички и смесваме с останалите зеленчуци. Последно се добавят нарязани листа и стебла от целина и магданоз.

Разбърква се с ръце, поръсени с малко сол, за да омекне зелето. Кипваме водата със солта, добавя се оцетът и снемаме от котлона. На дъното всеки буркан се поставя по 1 аспирин и 4-5 зърна черен пипер.

Пълним с размесените зеленчуци и заливаме с леко охладената марината. Може между зеленчука да се постави клонче целина.

Затваряме с капачка и за два-три дни се обръщат. Когато се сервира, поръсете с малко олио и е готово за масата.
Цитирай

Sliven, Bulgaria

Мнения: 145
Цитирай


Мнения: 739


Изтеглени са късметлиите, които печелят награда от Dr.Oetker - мерителнa везнa и Pikant fix букет подправки. Това са:

jadi24 
boat
denyil
gerirad
mariat 
...Alexandra...
milena_dyakova86
nad_tab 
Illy_
bugi6
agnesana
ilik123
Kari.Semkova
stephchica



Честито!


Date Очакваме печелившите да се свържат с нас до 23 септември 2019 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com като упоменат, че са победители в играта на "Dr.Oetker" и напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата (име, адрес и телефон за връзка).

Благодарим на всички участници, които публикуваха своите снимки и рецепти в темата!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-143 от 143 отговора