Тайната на хрупкавата туршия? Включете се в темата и спечелете!

  • 18 602
  • 143
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
  • Мнения: 3 641

# 16
  • Мнения: 741
9 ч.ч. вода
4 ч.ч. оцет
4 ч.ч. захар (6 чаши за сладка туршия)
1 ч.ч. морска сол
1 с.л. натриев бензоат

Продуктите се слагат в тенджера на котлона и се вари, докато се стопят захарта и солта. Като поизстине, се добавя натриевият бензоат. Заливат се зеленчуците /по избор -карфиол,моркови,чушки,зеле,краставички и други/ се притискат с някаква тежест. След 7-10 дена е готова за ядене.

# 17
  • Мнения: 6 165
Моята рецепта е от баба,няма по-голяма вкусотия.
Дозата е за голям трилитров буркан 🍽
Камби,моркови и карфиол в предпочитания според вкуса,аз залагам на повече моркови и малко карфиол,така я обичам.
Оцет от 6 процентовия,около два пръста на дъното,после добавям супена лъжица морска сол,3 супени захар и два счукани аспирина.Редя нарязаните зеленчуците максимално плътно,добавям черен пипер,целина и чесън,баба слагаше и копър за аромат,но аз не обичам и заливам със студена вода.Затварям с капчките и около седмица ги обръщам и разклащам хубаво по два пъти на ден.

# 18
  • Мнения: 604
Царска туршия:

Необходими продукти за 1 буркан:
--1 ч. л. сол
--3 с. л. захар
--2 счукани аспирина
--1 кафена чашка ябълков оцет
--карфиол, камби или червени чушки
--моркови, целина, магданоз, зеле

Приготвяне:

Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода.

Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.

# 19
  • Мнения: 847
За съжаление нямам снимка, защото не съм се сетила да снимам миналата година, а вече нямаме.
Споделям лесната ни рецепта за туршия.

Зелки - сини и бели
Чушки - смесени зелени и червени
Зелени домати
Карфиол
Керевиз
Моркови

Зеленчуците ги слагам "на око" - така че да се получи цветна салата. Всичко се измива и се нарязва. След това се размесва хубаво. Приготвям 3л буркани. Слагам оцет до резката на дъното. Две лъжици сол и една лъжица захар. Два аспирина на дъното. Пълня от зеленчуците и натъпквам хубаво буркана. От горе слагам още аспирина и пълня с вода. Запечатвам, не стерилизирам. Бурканите се обръщат около 3 седмици всеки ден - на дъно / на капак / на дъно / на капак... И така след това се отваря и консумира, полята с малко зехтин Simple Smile
Няма по-лесна и вкусна туршия.

# 20
  • БГ
  • Мнения: 1 158
Мариновани краставички, любимите ни!

# 21
# 22
  • Мнения: X
Люти кисели чушлета.
люти чушки - 500 г рибки
люти чушки - 500 г стандартни
люти чушки - 200 бели, кръгли
копър - по стандартни
целина - пи преценка
оцет - 1 с.л. на буркан
сол - 1 ч.л.
захар - 1 с.л.
бахар - 4 бр. на буркан
черен пипер - 6 зърна на буркан
чесън - 3 скилидки на буркан
вода - 2 литра топла

# 23
  • Мнения: 4 841


Любимите люти чушлета на мама Heart Eyes

Опукани много люти чушлета, сол, захар, оцет, олио, целина, може и морковче.

А подправките на Йоткер са много почитани в нашето семейство. Само на синапеното семе не съм фен.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2019, 22:52 от agnesana

# 24
  • Елхово
  • Мнения: 1 385
Туршия сто чушки
Продукти: 50 червени чушки и 50 зелени чушки, 1 чаена чаша олио, 1 чаена чаша оцет, 1 чаена чаша захар
чаена чаша сол, зърна черен пипер, 2-3 глави чесън, магданоз.
Приготвяне: Чушките се изтърбушват, изпичат и обелват. Нареждат се в по-голяма тава. Слагат се в тенджера да заврят оцетът, олиото, солта и захарта. След като изстине саламурата, чушките се заливат с нея и се оставят да престоят 2-3 часа. След това се слагат в буркани, като помежду им се редят скилидки чесън, магданоз и зърна черен пипер. Бурканите се затварят и се варят пет минути.

# 25
  • Elhovo
  • Мнения: 356
Кисели краставички и пукани чорбаджийски чушлета

# 26
  • Мнения: 475
Най-лесната туршия без аспирин

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
карфиол
чушки - червени
чушки - зелени
моркови
магданоз
ябълков оцет - 1 с.л. на буркан домашен
хималайска сол - 1 ч.л. на буркан
кафява захар - 1/2 ч.л. на буркан
вода - гореща

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме и начупваме на средно едри бонзайчета - карфиола. Почистваме червените и зелените чушки от кочаните и семките, измиваме ги и ги нарязваме на средно големи парченца. Обелваме морковите, измиваме ги и ги нарязваме на леко дебелички кръгчета.
Измиваме и накъсваме с ръце или нарязваме на едро магданоза. Подготвяме си бурканите, като ги измиваме и сипваме във всеки един - по 1 с.л. домашен ябълков оцет, 1 ч.л. хималайска фина сол и половин чаена лъжичка кафява захар.
Разбъркваме ги, за да се разтворят и след това разпределяме по бурканите смесените зеленчуци, с преобладаващ карфиол. Заливаме до гърлото с гореща вода и затваряме бурканите, като затягаме добре капачките.
Обръщаме ги на обратно и ги оставяме така за 24 часа. След това ги изправяме и ги разклащаме по един път всеки ден и след 3 седмици се получава уникално хубава туршия- сладко-солено-кисела, хрупкава и свежа! Много лесна и и изключително бърза за приготвяне!

# 27
  • Мнения: 2 649
Туршия от камби - любима на моето семейство

# 28
  • Мнения: 2 649
Туршия от камби - любима на моето семейство 
Рецепта : Моркови - 1 кг , Камби - 1 кг , Карфиол - 1 кг , Сол 6-7 с.л., Кафява Захар 7-8 с.л. , Оцет - 1 кафява чаша , Целина - 1 връзка



# 29
  • Мнения: 978
Трушия
6кг.зеленчуци(зеле,моркови,чушки,зелени домати),аз слагам и земна ябълка(гулия)
1 глава целина
Марината:
1л. вода
1 малка бутилка оцет
1ч.ч захар
1ч.ч сол
1ч.ч олио
1ч.ч мед
Всичко това се слага да заври и след това зеленчуците се заливат с маринатата.
Слагат се в подходящ съд, аз използвам малко бидонче с капак.
Последната съставка е  една равна супена лъжица натриев бензоат, с който се пресича трушията. Затваря се бидончето и след най-малко 48 часа е готова за консумация.

Общи условия

Активация на акаунт