Тайната на хрупкавата туршия? Включете се в темата и спечелете!

  • 18 669
  • 143
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
  • Мнения: 552

Това е от мен, а сега се връщам назад да събера идеи и рецепти.Smiley

# 106
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 076
Зимна салата

Продукти

2кг зелени домати
2кг червени чушки
Магданоз

Марината

1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
3 с.л. оцет
3 с.л. сол

Зелените домати се нарязват на дребно, осоляват се на око. Престояват една нощ, след това се измиват. Прави се марината от посочените продукти, завира и се слагат доматите на части. Докато изменят цвета (около 10 мин). Към маринованите домати се прибавят предварително изпечени, обелени и нарязани червени чушки. Добавя се нарязан магданоз, разбърква се добре и се насипва в буркани. Стерилизация 5-10мин.
Преди сервиране салатата се подправя на вкус с олио, оцет и чесън.


# 107
  • Мнения: 10
зеле - 1 бр. зелка (бяло)
карфиол - 1 бр.
моркови - 2 кг
камби - 2 кг
оцет - 5 с.л. винен
сол - 1 с.л.равна
целина
захар - 2 с.л.
мед - 1 ч.л.
аспирин - 4 бр.

# 108
  • Мнения: 592
Домашна царска туршия

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
зеле - 1 бр. зелка (бяло)
карфиол - 1 бр.
моркови - 2 кг
камби - 2 кг
оцет - 5 с.л. винен
сол - 1 с.л.равна
целина
захар - 2 с.л.
мед - 1 ч.л.
аспирин - 4 бр.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измивате всичките зeленчуци и нарязвате по ваш избор. Туршията правите в компотени буркани. Количеството за саламурата е за 1 буркан.Започвате да си подреждате буркана - първо слагате оцет, след това зеле, карафиол, камби, моркови и притискатe с помощта на кълцалник.Продължавате да редите по същия начин, докато напълните буркана, и най-отгоре слагате целината, захарта, солта, меда и най накрая - аспирин.Сипете в тенджера да ври вода. След като започне да ври, с помощта на черпак наливате в буркана и веднага затваряте. След като затворите бурканите, трябва да ги обръщате 10 дни.

# 109
  • добрич
  • Мнения: 339
Обожаваме зелени домати
Необходими продукти за 7 буркана от 700 мл:
2 кг зелени домати
500 г моркови
черен пипер на зърна
1 фикс за консервиране Люта на Dr. Oetker
1.750 мл вода
300 мл винен оцет
150 г захар

# 110
  • Мнения: 828
Една от любимите ни рецепти:

Необходими продукти:

  -карфиол – 2 кг.
  -зеле – 4 кг.
  -зелени домати – 2 кг.
  -моркови – 3 кг.
  -чушки – камби 2 кг
  -дафинов лист – 8 бр.
   -черен пипер – 1 пакетче
   -винен оцет – 700 гр.
   -захар – 1 ч. ч.
   -олио – 1 ч. ч.
   -сол – 1 ч. ч.

Начин на приготвяне:

Нарязваме зеленчука и го поръсваме със солта, олиото и захарта. След това добавяме и подправките.
Оставяме сместа да почива за една нощ и я пълним плътно в буркани.
Затваряме и варим 15 минути.

# 111
  • Мнения: 612
Аз ползвам една рецепта, която намерих в интернет, защото така чушките стават по хрупкави, по рецептата от баба ми са меки. Спазвам я почти 1:1, само че махам магданоза, тъй като никой в семейството ми не обича.
***Хрупкави печени чушки с мед***
Необходими продукти
50 бр. червени чушки
½ ч.ч ябълков оцет
½ ч.ч олио
1 с.л. захар
1 с.л. мед
2 с.л. сол
1 глава чесън
1/2 връзка магданоз
15 зърна черен пипер
Начин на приготвяне
Чушките се опичат и се обелват. Изчистват се от семето и се слагат в дълбок съд.
В купа се приготвя маринатата като се смесват олиото, оцетът, захарта, медът, солта и черният пипер. Разбърква се всичко, докато се разтворят съставките. С готовата марината се заливат чушките и се оставят 30 минути.
В буркани се нареждат плътно една до друга чушките като всеки ред се поръсва с нарязаните на ситно магданоз и чесън. Когато всеки буркан се напълни, чушките се заливат с част от маринатата.
Стерилизират се за 8-10 минути, за да се запази хрупкавостта на чушките.

# 112
  • София
  • Мнения: 1 368
Моята рецепта за царска туршия
Продукти:
карфиол
 моркови
 целина
 червени камби
1 с.л. сол, 2 с.л. захар, оцет (до долната черта на буркана)


Начин на приготвяне:

Налейте оцет в буркана, добавете солта и захарта. Подредете нарязаните зеленчуци и долейте с вода.

# 113
  • Мнения: 1 722
Една от любимите ни зимно-есенни салати:
Салата Сто чушки
чушки - 100 бр. червени опечени и обелени
оцет - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сол - 1/2 ч.ч.
захар - 3/4 ч.ч.
чесън
магданоз
Нареждат се в буркани, заливат се с маринатата и се стерилизират. Вкусотия 🤗

# 114
  • София
  • Мнения: 1 195


3 бр.тиквички,  3-4 моркова ,копър, магданоз и чесън.

Марината: 4 с.л. сол, 1 ч.ч. оцет,  1/2 ч.ч. захар и 1/2 ч.ч. олио се кипват да се разтопи солта и захарта. Изсипва се в нарязаните тиквички и се похлупва да престои 2-3 часа. Периодично се разбърква. Пълнят се бурканите и се стерилизират.

# 115
  • Мнения: 27
И тази година домашната ни зимнина се приготви с любезното съдействие на Pikant fix на Dr. Oetker!

# 116
  • иска ми се Варна през лятото
  • Мнения: 223
Аз, не зная, модерна ли съм, мързелива ли съм домакиня, но правя от години туршийка само със сладко-киселата фикс-смес на д-р Йоткер. Слагам вече /последните две години/ в кутия само моркови и карфиол, че все тях търсят децата и заливам. Киселите краставички пак с Пикант фикса. Сега се реших и тичкички да направя. Тази година имам много люти чушки и те станаха страхотни с фикса. Не се решавам да пробвам лютата... Rolling Eyes

П. П. За първи път пък правя сладко от грозде, но взех новия фикс с 350гр захар и сега се гърча с цели зрънца,та да видим.
Дано бъдат вкусни зимнините на всички!  Yum

# 117
  • Мнения: 1 024
За сега сме приготви само кисели краставички.

# 118
  • Мнения: 1
Патладжани и чушки в буркани

Необходими продукти:
патладжани - 3 кг
чушки - 3 кг
олио
сол
оцет

Начин на приготвяне:
Патладжаните и чушките се изпичат, слагат се в тенджера и се похлупват с капак. Така се задушават и по-лесно се белят.След като се почистят от семки и люспи, се режат на парченца.В подходящ съд се загрява олио и зеленчуците се запържват за около пет минути. Прибавят се сол и оцет на вкус, след което се пълнят добре измитите и подсушени бурканчета.Бурканчетата се запечатват с капачки и се нареждат в тенджера с вода.
Нивото на водата трябва да е поне един пръст над капачките. Бурканите се стерилизират около десет минути след завиране на водата.

# 119
  • Мнения: 1 673
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт