Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 19

  • 40 510
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 31 572
Ех, момичета, сакън човек да няма собствено мнение и ще се фръцнете като ощипани тинейджърки, само защото не можете да си наложите мнението. Да си неспособен да приемеш чуждо мнение  говори много лошо.
Ми чао. Всичко хубаво и на двете ви желая.

***

TaniaDimi, може да пробвам първо със салата и яйца, а следващата седмица само с яйца.
Никога не съм карала само на вода. Другата седмица ще видя кога.
Иначе млечните са си протеини, но заради пустата лактоза не бива с тях да се прекалява. Обаче в кашкавала, сиренето вече мисля почти няма. Може и да бъркам.
Но аз нямам проблем. Но не ям нон стоп млечни.
Впрочем съм забелязала следното. Ако ям само кисело мляко, дори и с висок процент, огладнявам по-бързо. Но ако сложа чия, не е така.

MaryPop, къде пък ти тръгна да пиеш сега зехтин.
Да, чувала съм за този метод, но знам, че и други неща се правят с него. Разбирам, че си притеснена, тепърва си разбрала, ама седни, прочети. Виж къде бъркаш, с каква храна прекаляваш и коригирай храненето си.


Недоволна, явно плодовете заради фруктозата имат този ефект при теб, а картофите макар да не са с нисък ГИ, не ти покачват толкова нивата.

# 496
  • Мнения: 237

Бледолилава,  при мен това скорострелно огладняване след вечеря беше червената светлинка да се пообразовам за ИР, и съответно на пусна изследвания. Хеле пък след риба със зеленчуци - и аз след час, два бях зверски гладна.  Иначе при мен се случва все по-често и след всякакъв вид вечеря  - месо със салата; месо с малко картоф; ВВ вечеря... Мен най-добре ме засища половин филийка или коричка пълнозърнест хляб с вечерята, което е странно като гледам ефекта на В върху останалите с ИР тук. Но явно при мен все още е лека ИР и нямам никакви странични ефекти от сладки плодове, хляб, малко мед в чая и др.

# 497
  • Мнения: 31 572
Или пък просто е била гладна.
Сигурна съм, че е това.

# 498
  • Мнения: 7 723
Таня, млечните във Франция не са като млечните при нас, нищичко общо нямат, ама станах сигурна след седмица в Италия
Зехтина за жлъчка и черен дроб не се пие, жабурка се и се плюе

# 499
  • Мнения: 31 572
За жабуркане не може ли и с олио? Не е ли едно и също.
Чела съм, че извеждало токсините този метод.
Обаче като жабуркам ми е последно гадно на устата. Дори да мия.

# 500
  • Мнения: 528
Таня, млечните във Франция не са като млечните при нас, нищичко общо нямат, ама станах сигурна след седмица в Италия
Зехтина за жлъчка и черен дроб не се пие, жабурка се и се плюе
Жабуркането е за пречистване от токсини, правила съм го доста. Пиенето на зехтин и сок от лимон са за пречистване конкретно на жлъчка от камъни и пясък. Вече дали е противопоказно не зная.

# 501
  • Мнения: 4 042
За какво ви е девойки чак пък толкова фактология и научни данни? То това е хубаво, но умерено и до време. За обща информация. След това идва време човек да нагоди прочетеното според особеностите и нуждите си. Да експериментира, или да спести време сам да си блъска главата като почерпи от чуждия опит. За това е форума. Всички други дискусии, които неизбежно завършват в тона на "коя си ти да ми кажеш, да не си лекар" просто са сбъркали мястото. Друго си е да знаеш, че някой е успял, че е обратимо, че си заслужава да се бориш и има начини. Мен това ме мотивира страшно много когато за пръв път се появих тук. И аз съм правила своите грешки както почти всяка една от нас и често именно тук са ме връщали в правия път. И аз съм се дразнела понякога от критиките, но не съм отричала сляпо всяко нещо, което не съвпада с разбиранията ми. Вслушваша съм се, макар и с недоволство, и понякога това наистина е било правилното решение. Така че моля ви осъзнайте се къде се намираме, каква е целта на групата, какви са ползите, които наистина можете да извлечете, вместо да си мерим линковете и квалификациите. Тук говорим за опит, като следва да се вземе под внимание, че някои неща са наистина императивни, но други зависят от индивидуалните ни особености и е напълно допустимо да има разминаване в ползите или вредата от едно или друго нещо върху отделния човек. Примери много, ето аз например отслабвам само когато закусвам и се храня редовно, защото така съм си прецакала метаболизма с години гладуване и диети. Друг пък отслабва като махне закуската. Един качва холестерол на НВВМХ, друг не. На един му пречат плодовете или млечните, на друг не. Тези неща варират и следва всеки да открие сам истината за себе си. Има и неща, валидни за всички - захар, картофи, ориз, брашна и т.н. - тук две мнения по въпроса няма. Само за Нутелата не сме се разбрали още, че е с нисък ГИ Joy

# 502
  • Мнения: 1 267
stray cat, от Александровска - предиабет:
- нарушена гликемия на гладно (6.1-6.9 ммол/л)
- и/или нарушен въглехидратен толеранс (стойност на втория час от обременяването с глюкоза = 7,8-11,0 ммол/л)
- или гликиран хемоглобин = 5.7 - 6.4%.
Разбира се, трябва да се направят още изследвания и да се проследи състоянието.

# 503
  • Мнения: 27 442
Понеже чета и стари теми за ИР/хиперинсулинемия/Сиофор- та не помня в коя точно от темите, но някой наричаше обременяването "обогатяване" с глюкоза Stuck Out Tongue Winking Eye Може би по времето когато Елора е разбрала, че има ИР. Тогава нвх е било такова табу, че едва ли не който се е хранел така е бил "глас в пустиня"- е, нещата доста са се променили оттогава. Тогава "общият тон" е бил "вгх са задължителни, да се яде често (за да не падне КЗ), нвх хранене е адски вредно, на всяко хранене вгх, мозъкът страда без поне 12 ХЕ, възможно най-малко мазнини "- а сега правим фастове, ВМНВХ хранене, а понякога се появява някой който пита може ли да яде кроасани и Нутела Joy Явно, за вгх няма спор- на всеки му понасят до една или друга степен. Но не помня скоро някой с ИР да си е подобрил коренно показателите с ВВ хранене. Обаче с изварата/млечните нещата не са толкова категорични и варират от човек до човек....Хубаво е да се знае за инсулиновия индекс, а вече кой доколко ще се придържа е личен избор. Аз така и не намерих уеднаквени таблици за този индекс, но си имам едно наум когато ям млечни- какви, кога, по колко, колко често...

# 504
  • Мнения: X
Таня, млечните във Франция не са като млечните при нас, нищичко общо нямат, ама станах сигурна след седмица в Италия
Зехтина за жлъчка и черен дроб не се пие, жабурка се и се плюе
Има и тук така наречените "млечни продукти" със съмнителен състав. Няма как хранителната индустрия да пропусне някъде будалите. Но базовите сирена и кашкавали са си супер.
 И на мен изварата ми изигра лоша шега, а тя си е протеин навсякъде. Също така навсякъде е любима вечеря за много жени. Лесно, практично , икономично и вдига инсулина до небесата. А е достатъчн само да се добави зеленчук и мазнина за да се оправят нещата за толериращите млечни.
И като казах зеленчук да добавя, че и аз оставам гладна от пържола със салата И не ям салати от сурови зеленчуци.
Задушени зеленчуци с масло/сметана/сиренце и гъби с пържолата са ми идеални. Също така и леко задушени зеленчуци на салата.
Аз си жабуркам устата с кокосово олио. Приятно и ефективно.

# 505
  • Мнения: 12 624
Не знам, има резон наистина човек и да погледне тия индекси, ама явно аз по друг начин ги ползвам. Като видя нещо че е с висок индекс в таблицата и не е от очевидните високовъглехидратни храни, просто си имам едно на ум и следя какво става ако го ям. Примерно преди да почета тук-там, млякото ми беше много изненадващо че и то там попада. То като пробва човек няколко пъти, вече може да си прецени дали да си го яде спокойно, дали да го спре напълно, дали да е по малко и/или рядко...

А за тая пуста извара дето ни разкудкудяка така всичките - не съм си мислела че някой на ВМ хранене има предвид да седне и да се наяде само с извара там примерно 200 грама на куп и нищо друго. Вкусна ми е достатъчно че да го направя, но не е там въпросът. Обикновено е добавка към нещо друго и хич не преобладава за едно хранене. Някоя и друга лъжица като част от цяло режимно печиво или пък зеленчукова запеканка или салата или каквото там правя в момента. Или пък пасирана заедно със зехтин и малко чесън и използвана за основа на салата Снежанка или нещо от сорта... но това пак не е в големи количества, няма да изям цяла чиния само Снежанка я. Че аз и само вратни пържоли да ям, ако изям прекалено много наведнъж и нищо друго, сигурно пак ще ми се вдигне инсулинът и след тях.

# 506
  • Мнения: X
Не си чувала/чела съвети за отслабване като кисело мляко или извара за вечеря?
И не познаваш никой, който го прави?
Аз също имах нещастието веднъж в живота си (миналата година ) за една седмица си увеличих обема около талията. При това само вечер,без нищо друго и през деня си бях ВМНВХ. След това се сетих за познати , стрикто спазващи Дюкан, които споменаваха такъв ефект. Подвеждащото е, че спортистите много си падат по изварата, което е нормално: протеин-мускули.
Същият ефект ще има и много месо ако се яде. Разликата е, че месо без нищо не може много да се изяде, но с лъжицата опуквам кофичката без проблем, че и друга търся (едни малки такива, само 200 грама).

# 507
  • Мнения: 31 572
Редовно ям салата от краставици, домати и извара, сирене + зехтин.
Даже и маслини към това си слагам. И много малко хляб, черен. Нещо като зона.
Преди години лятото, когато се запознах със зоната, направих зона на око с тази салата. Но без сирене. Само зеленчуците, зехтина, извара, сол, маслини и много малко хляб.
След месец и половина бая се бях стопила. 7-8 кила. А от мързел да готвя ядях редовно това.
При мен помага. Обаче не върши работа ако сложа сирене. Тоест да омеша сирене и извара. Не знам защо. Не че пълнея, не, просто не отслабвам.
Преди няколко месеца нямаше с какво да закуся. И хапнах извара. Само извара, без нищо друго, без мазнина.
Не ме засити, напротив, огладнях като вълк. И се чудих защо, ама се сетих по някое време  Laughing

# 508
  • Мнения: 12 624
Не си чувала/чела съвети за отслабване като кисело мляко или извара за вечеря?
И не познаваш никой, който го прави?
Аз също имах нещастието веднъж в живота си (миналата година ) за една седмица си увеличих обема около талията. При това само вечер,без нищо друго и през деня си бях ВМНВХ. След това се сетих за познати , стрикто спазващи Дюкан, които споменаваха такъв ефект. Подвеждащото е, че спортистите много си падат по изварата, което е нормално: протеин-мускули.
Същият ефект ще има и много месо ако се яде. Разликата е, че месо без нищо не може много да се изяде, но с лъжицата опуквам кофичката без проблем, че и друга търся (едни малки такива, само 200 грама).
Аз съвети съм виждала да се яде само примерно кофичка кисело мляко или подобна дивотия... просто не смятах че някой в тая тема би ги последвал, а че си говорим за тези продукти по принцип, като част от храната, не като самостоятелно хранене. Само кисело мляко за вечеря никога не ми е звучало добре, дори и преди да почна да мисля от гледна точка на инсулин и прочие.
Кофичка от 200 грама извара и аз мога да я изям ей така с лъжица, само че не го правя защото ми е ясно че не е добра идея. Ако ям само или основно изварата, няма да ме засити за дълго. Но ако ям нещо друго и извара, тогава не ми пречи. Докато примерно 1-2 филийки хляб ако ги включа към обичайното си хранене, ще огладнея по-бързо отколкото без тях. Пък нека да са с по-нисък индекс от изварата.
А за месото без гарнитура, само си мислиш че не може много Grinning Може то, като е вкусно приготвено хич няма да ми пресяда, мога доста да изям на едно хранене. От чиста лакомия, не че не съм се нахранила с нормално количество. Съответно не го и правя, ама мога.
Скрит текст:
Спортистите гонят високи протеини повечето, тях не мога да ги мисля. Те вярно ядат доста извара (често обезмаслена) и по-постни меса. Някои от тях правят и извращения от рода на махане на жълтъците и ядене само на белтъците на яйцата... та викам да не ги гледам те как ядат, да се оправят. Моето хранене тях би ги стресирало, аз пък се стресирам от тяхното, всеки си гледа в паничката и всички са ОК Grinning

# 509
  • София
  • Мнения: 19 221
Срещала съм омлет от белтъци като закуска не само за спортисти. В някоя книга го четох наскоро, може би хората избягват холестерола

Общи условия

Активация на акаунт