Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 19

  • 40 457
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
  • София
  • Мнения: 19 221
Според мен зависи какъв е водещият проблем - КЗ или ИР.
Напр. при мен КЗ беше 5,7, което все пак не е чак такъв ужас, струва ми се че високият инсулин е по-сериозният проблем.

Аз за момента съм свалила има-няма 3 кг, пия глюкофаж от м. юни, но хич не ми понася добре на стомаха. Може би защото с тази диета се наяждам с по-малко, а си имам и колит, освен това направих 10 дни пауза с лЮкарството и сега докато свикна пак...
Изварата е просто коагулирано прясно мляко, сиренето все пак е третирано с храносмилателен ензим (маята).
Тези дни ме подмамиха в Берьозка да си купя извара, пише 9% мазнини, обаче е като трици. Явно няма много вода в нея.

# 451
  • Мнения: 12 612
КЗ никога не ми е била висока. Инсулинът обаче си ми беше двуцифрен на гладно когато започнах режим, не съм се изследвала скоро да видя сега как е. Ще поискам да ми го включат и него като се наканя да ида на профилактични прегледи, така и така ще ме бодат и ще е рано сутринта. Много са ми трудни за хващане вените и са приключения и синини всеки път... гледам да мина с веднъж когато мога.

Изварата единият начин да се направи е просто да се пресече прясно мляко, но по принцип е страничен продукт от правенето на сирене. Буквално се изварява суроватката след като се отцеди прясното сирене от нея. Като поври известно време, се отделя и изплува изварата на малки бучки и се отцежда, течността дето остава може да се използва за саламурата за сиренето да си зрее в нея. Така че пак е минала през ензими и каквото там още се случва при подсирването, не ми е точно специалност но съм виждала много пъти как се прави и съм и правила сирене и извара на село. Тя и затова е сравнително евтина, тя си е вторичен продукт, след като от млякото вече е направено сирене или кашкавал. Със сигурност пак има някаква лактоза останала и в нея - сирената преминават през зреене, а тя не. Ама пак ще е доста по-малко отколкото в млякото. От там нататък вече кой колко толерира си е индивидуално.
Другият ми довод да я ям често е че сиренето като че ли все по-фалшиво уцелвам, с добавено какво ли не към него, трудно си харесвам някое сирене, колкото и да го обичам. Отделно колко марки има дето вземам 1-2 пъти и ми харесва и на следващия вече не е същото... аман вече, то по-добре пържоли да си купя че то сиренето вече не е по-евтино от тях. А пък на такъв евтин продукт като изварата какво да му фалшифицират, то не си струва просто. В един фирмен магазин за млечни продукти дори веднъж ми казаха че не винаги имат извара, понеже хем е вторичен продукт, хем не е трайна като сиренето, хем е евтина и не си струвало да я правят. Насипните нали са по 2-3 лева килото, а пък от суроватката не става някакво голямо количество.

# 452
  • Мнения: 5 051
Аз нямам намерение нито хляб, нито извара да ям Simple Smile Който иска, да ходи да се боцка. Мен не ме пращайте. Вярвам достатъчно на научните сайтове, които чета. Хлябът винаги се дава като референция и затова неговата стойност е такава. Ако се зачетете, ще видите, че и на киселото мляко му е по-висок индекса от този на хляба - 115 срещу 100.

Иначе аз и на 90-дневна съм отслабвала, където има и торти, така че отслабването бих казала, че е второстепенно в случая. Имам колежка цяло лято на таратор и кисело мляко и не отслабва Simple Smile Аз пък не се чувствам по-различно след сироп със стевия. Но фактите са си факти.

# 453
  • Мнения: 31 556
Ми на пастата ИИ е 40 като гледам тук една табличка.
Познай с такива храна как се отслабва.
Ми който иска да си кара по ИИ - на паста,леща и т.н.
Аз гледам други работи.
Ти може да вярваш на каквито сайтове искаш.
Ама пък аз не вярвам на всички сайтове. Вярвам на реакцията си на организма.
Затова и искам сериозни доказателства, че изварата би причинала скок в инсулина. А не да ми се казва "в един сайт пише..."
Изварата е супер полезен протеин, който съм консумирала и лошо не съм видяла.
Ако на някой не му понася е друг въпрос.
Ама да се казва, че не е за ИР, не върви.

# 454
  • София
  • Мнения: 144
Ми на пастата ИИ е 40 като гледам тук една табличка.
Познай с такива храна как се отслабва.
Ми който иска да си кара по ИИ - на паста,леща и т.н.
Аз гледам други работи.
Ти може да вярваш на каквито сайтове искаш.
Ама пък аз не вярвам на всички сайтове. Вярвам на реакцията си на организма.
Затова и искам сериозни доказателства, че изварата би причинала скок в инсулина. А не да ми се казва "в един сайт пише..."
Изварата е супер полезен протеин, който съм консумирала и лошо не съм видяла.
Ако на някой не му понася е друг въпрос.
Ама да се казва, че не е за ИР, не върви.

Ето ти едно изследване на https://www.hindawi.com/journals/jdr/2015/206959/
От което мога да спестя четенето и да извадя само заключението:

Apparently, high dairy intake is a significant predictor of insulin resistance in middle-aged, nondiabetic women.

Въпрос на дози е, и да - на организъм, на мен примерно млечните са ми 100% стопър при отслабване дори и при калории под препоръчания пример за отслабване. Всички в тази тема са наясно че инсулина е висок за да не се отслабва от калориен дефицит.

Така че хайде стига с тея генерализирания кое може и кое не може, и понеже на някой конкретно не му влияе точно така, изследванията и сайтовете които решаваме не четем не са верни.

Малко критично мислене също може да намали инсулина.

# 455
  • Мнения: 528
Здравейте, ще се радвам, ако ми погледнете резултатите. Имам ли инсулинова резистентност? Благодаря предварително.

# 456
  • Мнения: 5 051
Извинявам се, но за какво да не ми изнася, че изварата е полезен източник на протеин? Това мисля, че още в първия коментар по темата го споменах. И откъде накъде да гледаме твоето тяло как реагира на извара, пасти, леща и прочее, за да знаем каква е истината за продуктите? Ами аз не се чувствам сита, ако изям една вратна пържола и салата. Това означава ли, че ми вдига инсулина? Същото е и с варените яйца. Мислех си, че в тази тема боравим с научно обосновани твърдения, а не със субективните усещания на нечии тела и когато ни изнася да зачитаме ГИ, когато не ни - ИИ?

Ето линкове, не че ще те убедят в нещо, щом сама не искаш да потърсиш, но може на някого да са от полза, ако все пак се чуди. Безотговорно е да се насърчават хора с проблем с инсулина да ядат едни или други продукти, само защото на някого понасят добре.
https://academic.oup.com/ajcn/article/93/5/984/4597984
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325471/
https://mpkrk.ru/de/lechebnye-stoly-po-pevzneru/glycemic-index-o … ttage-cheese.html
http://cdrf.org/2017/01/17/dairy-proteins-may-answer-controlling … d-glucose-levels/

Иначе адски пълно изследване има проф. Джени Бранд-Милър от 2008 г., книгата ѝ е достъпна в руските сайтове и lib.gen. Освен индекса на изварата, има и други интересни индекси.

# 457
  • Близко съм
  • Мнения: 815
Момичета, като сте болни в това състояние пиете ли чай? И какъв
Бихте ми препоръча ли от купишките?

# 458
  • Мнения: 12 612
За мен има разлика между това да се заситя в момента и да остана сита за дълго. Аз с каквото и да си напълня стомаха, за момента ще съм сита, ако ще и само таратор или салата да е. Въпросът е как ще се чувствам по-нататък, след някой и друг час. От някои храни следва направо нетърпим глад, просто трябва да изям нещо, каквото и да е, че не се трае. Ами много ясно че нещо не е наред тогава и че не бива да ги ям тях. С други без проблем си изкарвам цяла смяна на работа и огладнявам чак накрая като си тръгвам, имам енергия и съм с бистър ум през цялото време, тях ги приемам че не са ми проблемни.
Естествено че няма как да е еднакво за всички. При някои дори зрелите сирена дето почти няма лактоза останала в тях, също бъркат работата. Някои имат генерален проблем с лактозата, с казеина, с какво ли не още. Други си ги усвояват нормално, но им вдигат повече инсулина. Виждам из темите някои си броят стриктно до еди колко си грама сирене и казват че с повече не им е добре или че качват тегло ако не ги ограничават. Трети си ядат не им пречи особено.
Линковете със сигурност ще ги прегледам когато имам време, винаги има какво интересно да се прочете, просто не вярвам че е еднакво при всички хора и всеки трябва да си установи за себе си.
А това с ниския индекс на пастата ми напомни за една дама дето питаше тук дали и Нутела е ОК, понеже и тя била с нисък... Grinning

aloevera_, лятото много харесвам чай от ройбос, много ми е приятен студен и си правя по една кана като ми омръзне само вода да пия. Горещ също е хубав, де. Иначе повечето билкови чайове би трябвало да са си ОК за нас, защо не? Без подслаждане, естествено. Някои имат добавени плодови аромати допълнително, гледам да избягвам такива с ненужна химия в тях, но иначе пия всякакви билкови.

# 459
  • София
  • Мнения: 12 361
Аз пия много чай, билков. Плодовите не ги понасям. В момента пия бял равнец, липа, жълт кантарион, мащерка, мента. Тези съм си ги брала лично. В работата имам чай от джинджифил на пакетчета.

# 460
  • Пловдив
  • Мнения: 1 158
да попитам на Бързо
Ендрокриноложката предписа на зет ми Глюкофаж ХР 2*1000 Само вечер /разбира се да почне с 500 вечер една седмица и така постепенно седмично да ги увеличи до 2*1000/
Зачудих се защо на веднъж и само вечер ?

# 461
  • Мнения: 27 432
 
да попитам на Бързо
Ендрокриноложката предписа на зет ми Глюкофаж ХР 2*1000 Само вечер /разбира се да почне с 500 вечер една седмица и така постепенно седмично да ги увеличи до 2*1000/
Зачудих се защо на веднъж и само вечер ?

XR е с бавно освобождаване, по принцип така се приема- цялата доза вечер. В някои случаи може и да е два пъти.

# 462
  • here, there, everywhere
  • Мнения: 919
Аз се връщам на темата за кюфтетата. Това е рецепта, която много се уважава вкъщи. Определено става за цялото семейство, защото другите просто си добавят ориз към доматения сок при сервирането. https://eatittodayblog.wordpress.com/2017/09/04/кюфтета-в-домате … ос-по-италиански/

# 463
  • Мнения: 31 556
Ми на пастата ИИ е 40 като гледам тук една табличка.
Познай с такива храна как се отслабва.
Ми който иска да си кара по ИИ - на паста,леща и т.н.
Аз гледам други работи.
Ти може да вярваш на каквито сайтове искаш.
Ама пък аз не вярвам на всички сайтове. Вярвам на реакцията си на организма.
Затова и искам сериозни доказателства, че изварата би причинала скок в инсулина. А не да ми се казва "в един сайт пише..."
Изварата е супер полезен протеин, който съм консумирала и лошо не съм видяла.
Ако на някой не му понася е друг въпрос.
Ама да се казва, че не е за ИР, не върви.

Ето ти едно изследване на https://www.hindawi.com/journals/jdr/2015/206959/
От което мога да спестя четенето и да извадя само заключението:

Apparently, high dairy intake is a significant predictor of insulin resistance in middle-aged, nondiabetic women.

Въпрос на дози е, и да - на организъм, на мен примерно млечните са ми 100% стопър при отслабване дори и при калории под препоръчания пример за отслабване. Всички в тази тема са наясно че инсулина е висок за да не се отслабва от калориен дефицит.

Така че хайде стига с тея генерализирания кое може и кое не може, и понеже на някой конкретно не му влияе точно така, изследванията и сайтовете които решаваме не четем не са верни.

Малко критично мислене също може да намали инсулина.



Да посочиш ако обичаш къде има генерализации в поста ми?
Аз говоря за себе си. И смело твърдя, че не само с извара, но и с всякакви млечни съм отслабвала.
До организъм си е, както самата твърдиш ти.
И всеки трябва сам да разбере коя храна не му понася и коя му е ок.
Това към теб и към blackisback.
Ако нещо не може да ме разберете, ще се самоцитирам всеки път, няма проблем.
Ама вие генерализирате смело, че за всички хора с ИР изварата е вредна.
Ами аз бях с може би най-тежката ИР. Как така за мен се оказа полезна?
Пишете си от ваше име какво на вас ви се отразява добре или зле.
Безотговорно е да се насърчават хора с проблем с инсулина да не ядат едни или други продукти, само защото на някого понасят добре.  Wink
Както съм доказала с изследвания, че плодовете за мен не са вредни и не ми причиняват проблем с инсулина. Но не тръгвам да убеждавам всеки с ИР да яде плодове на корем.
Тук доста съм чела, че консумират млечни + извара и имат забележителни резултати.
Толкоз.

***

aloevera_, всякакви пия - мента, мащерка, лайка, ройбос, хънибуш /тия двата са за ИР/, коприва. Плодови не харесвам.

# 464
  • Мнения: 5 051
Цитат
Ама да се казва, че не е за ИР, не върви.
Ако това не е генерализация и то субективна, здраве му кажи. Може да не убеждаваш никого за плодове, но това за изварата (щото нали да цитираме)...
Цитат
Извара също пробвай.
... ако не е убеждение, също здраве му кажи.
Казваш (отново цитирам)
Цитат
И всеки трябва сам да разбере коя храна не му понася и коя му е ок.
А няколко страници преди това не било ок да се ядат тортили, пелини и стевия, защото било научно доказано. Ами и за изварата е.
Цитат
Та седнах да чета. Оказа се, че и пелина и карамфила са за диабетици и предизвикват силно отделяне на инсулин. Не е за хора с ИР.
Няма нужда да се самоцитираш, и аз мога. Няма проблем.

И ако става въпрос за генерализации, аз поне посочвам научно обосновани източници, а не "бе при мен работи" или "тука една табличка".

Общи условия

Активация на акаунт