15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 23 328
  • 191
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 3 129
Радвам се, че видях темата ви!

По-горе са написали, че червената леща се сварява за 7 минути и може да се добави и обърка към ваша любима салата ( без сирене де)

Извинете ако ми е тъп въпросът, но защо без сирене? Плочка сирене в лещата ми е едно от най-любимите неща, кофти комбинация ли е по някаква причина?

То и това ми е най-бързото ястие, нещо между супа и яхния от червена леща. Задушавам лук и морков, добавям леща и вода, ври 5-7 минути, малко домат (ако имам), джоджен, чубрица, сол и воала.

# 61
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Защото в лещата има желязо, в сиренето калций. Като ги ядеш заедно, не усвояваш нито едно.
Затова лещата с нещо с Вит. С, за да се усвои желязото по- добре

# 62
  • София
  • Мнения: 5 135
Ще следя за идеи за бързи основни ястия, а иначе - ако ви е омръзнало от стандартното гуакамоле, ето една разядка с авокадо, сервирам я на гости, винаги се одобрява...
2 авокадо - много добре узрели,
Половин малка кофичка заквасена сметана
1 много малка глава червен лук (ако обичате лук, разбира се, може и по-голяма да е)
1 зелена чушка (люта или не - по избор)
Скилидки чесън - колкото решите
Подправки + сок от лимон

Сгорещявате много, ама много добре един сух тиган и мятате скилидките чесън без да ги белите (!). Не се притеснявайте да са и повече - като е запечен чесънът, вкусът му е много мек и сладък. По възможност, да не е от китайския чесън...
Докато се запичат скилидките - лукът - на мнооооого ситно, чушката - и тя, авокадото се бели, сметаната и всичко в една по-голяма купа, за да мачкате на воля. Не ползвайте пасатор - ще стане на една неприятна зелена пяна. С уреда за пасиране на картофи става бързо и лесно. Мачкате хубаво и като покафенеят добре скилидките - белите и пасирате и с тях. От запичането на тигана стават много меки, така че е въпрос на минута-две.
Колкото до подправките - лимонов сок, сол и пипер предпочитам аз. Помня, че в оригиналната рецепта се слагаше и кориандър, но аз не се разбирам добре с него. Приятелят ми слага една-две сурови скилидки чесън, но предпочитам да е без тях.
Сервирате с каквото ви душа поиска - тортила чипс, тортила питки, тънки препечени филийки... С малко нарязано мезе (месно) направо си е една лятна вечеря.

# 63
  • Някъде там на юг...
  • Мнения: 1 233
Да се включа и аз с арабските хлебчета (тортилите). На половинката на едно такова слагаме настъргана моцарела (продават в лидл, може и кашкавал) и прошуто (или шунка или някакъв колбас по избор). Предварително моцарелата и прошутото са овкусени с песто. Затваряме като калцоне и мятаме в сух тиган (печем от двете страни). Котлона да не е на най-силната степен, за да не прегори. Приготвя се бързо. Питката става хрупкава, а моцарелата/ кашкавала се разтапя.

# 64
  • Мнения: 10 248
Детето си прави такива, но в микровълновата. Пак стават. Малко по-различно става, но на бърза ръка и това върши работа.

# 65
  • Мнения: 9 593
Само да добавя моите 5 цента за пиците с тортла питки. Не ги вадете с шпатула докато тавата е във фурната. Много грозно се получава!
А как?
като се извади тавата от фурната и се доближи чинията максимално или върху хартия и да се приплъзнат. Иначе се озовават с кашкавала надолу върх1 стъклото на фурната.
Не се препичат много схпоред мен.

# 66
  • София
  • Мнения: 10 514
Ще се включа с един кекс, който става за около 30 мин., но остава и за следващия ден за закуска 😁. Идеално върви с айрян.

Предварително загрята фурна на 200 С.
4 яйца
1чч кис мляко
2/3 кч олио
1 бакпулвер
2 чч брашно
Всичко се разбива в описания ред
Вътре натрошавам сирене и настъргвам малко кашкавал. Ако се прекали с кашкавала, става глетав.
Може да се сложи колбас, маслини, гъби.

Пека в голяма тава 30 на 40 см долу-горе . На дъното слагам олио.
Изпича се за около 15 мин, пече се до златисто.
Ако се прави в кексова форма отнема повече време.

# 67
  • Мнения: 16
Една любима рецепта и от мен :

-задушавам лук и чесън в дълбок съд
-добавям пасиран домат ,като заври слагам шепа спанак ..задушавам няколко минутки ,докато омекне и той .Добавям подправки на вкус (сол,кимион ,карамфил ,чер.пипер)
-накрая чуквам няколко яйца ,захлупвам с капак ,изключвам котлона и оставям за 5 мин .

Последна редакция: пт, 16 авг 2019, 18:15 от Loli 123

# 68
  • Мнения: 2 064
Ън, в повечето хранителни вериги ги продават, някъде около хляба обикновено.

Правила съм пици с тях, не изгарят и не се препичат,е малко може по краищата. Но ги слагам в тава в/у хартия на  180 градуса. На четвърто ниво от долу на горе, т.е да са по-близо до горния реотан. Печенето е докато се разтопи и леко запече кашкавала, които обикновено и най-отгоре. Малко им трябва, особено на предварително загрята фурна.

Ето я моята



Изглежда много вкусно . От кулинарно предаване научих , че кашкавала трябва да се слага най-отдолу , а не отгоре . Вече , каквато и пица да правя така го слагам и е много по-добре .

# 69
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Подобни баници и пици правя с арменския лаваш.
Бързо се изпичат, доволни сме.
+1
И аз много ползвам лаваш. На руло на пици на баница... Има много рецепти

# 70
  • На върха на вълната
  • Мнения: 196
Аз си правя тесто, разточвам го да стане тънко като листо и го оформям като кроасан. Мажа го с лютеница, слагам сирене и кашкавал, малко салам и завивам. Запичам го във фурната, докато придобие цвят и после си го изяждам с наслада. Вика му се "солен кроасан", бях гледала клипче в Pinterest.

# 71
  • Мнения: 10 248
Аз пък на скоро преоткрих, че мога да си замразя маяно тесто. Меся по някоя любима рецепта за тесто с мая, втасва за час два, накъсвам на 3-4 и всяко топче в отделна кисия и в камерата на хладилника. Когато ми притрябва, най-често вечер я за пица или сутрин за мекички, вадя си колкото ми трябва и действам. В нас никой не иска да ме чака да меся и да втасвам като са гладни. Всеки иска на минутата. Та замразеното тесто оставям да се отпусне само или поръчвам някой да го извади преди да се прибера. После редя пици или кой каквото иска и ми се изпича за 15-20мин. Събота ми е идеално за мекици, но аз 5-6бройки пържа и те пак за десетина минути работа.

# 72
  • София-Младост
  • Мнения: 23 270
Никога не съм харесвала резултата след размразяване на тесто.
Иначе много хора го правят, но на мен лятото особено ми е по-лесно да замеся и втаса и да направя пица примерно. Но няма да е за 15мин:)

# 73
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 237
Панирано филе от бяла риба
Задушени моркови бейби

# 74
  • Мнения: 7 846
селска яйчена каша

От баба я знам. В дълбок тиган се запържват брашно и червен пипер в олио, след което се добавя вода и се бърка, за да не стане на бучки. Когато се затопли водата, се чукват яйца и се бърка внимателно около жълтъците. Те трябва да останат цели и рохки, а белтъците да се раздърпат на конци и да се сварят. Когато се сгъсти манджичката, се посолява, изключва се и се натрошава сирене. Кашата е идеална за хора, които обичат да си топят хляба.
За около 15 минути е готова.

Общи условия

Активация на акаунт