Каква храна си носите на работа от вкъщи

  • 8 565
  • 101
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 786
Много бих искала по - често да ск нося храна от вкъщи на работа, но ми липсват идеи какво да си приготвям и нося. В работата ми нямаме условия да претоплям, така че трябва, това което нося да е готово за консумация. Вие какво си носите? Simple Smile

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 14 357
Сандвич. Но аз и когато не си нося, обикновено си купувам пак сандвич.

# 2
  • Мнения: 1 527
Неприятно е, че няма къде да се претопля храна, но не е болка за умиране Blush
Открай време си нося храна на работа, децата ми също си носеха в гимназията.
Понеже много държа на здравословното хранене, сандвичите не са опция за мен, поне не ежедневна.
Моето предложение е салата Blush
Правя всевъзможни салати. Важното е да комбинирам протеин с "бавен" въглехидрат и умерено мазнини.
Източник на въглехидрат - черна леща (идеална е за салата, зелената също е супер), кафяв или черен ориз (или бял, стига да не е твърде сварен), булгур, кус-кус, пълнозърнеста паста (или бяла, но отново да не е твърде сварена), киноа, зрял фасул....
Източник на протеин - бяло пилешко филе (и изстинало е вкусно), риба тон, печена бяла риба, яйца, извара, сирене...
Мазнини - ползвам само зехтин, по-екзотичните не са ми по вкуса

Та... избираш си един (или повече) въглехидрат и протеин, с който си пасва, и допълваш с пресни зеленчуци и подправки по свой вкус. Комбинациите са практически неограничени, а една такава салата е пълноценно, добре засищащо, вкусно и здравословно ястие.
Дресинга си нося в отделна малка кутийка, която се затваря здраво. Една малка термочанта ме спасява при отсъствие на хладилник.

Една от любимите ми салати през лятото е пълнозърнеста паста, гриловани тиквички, домати, босилек, моцарела и варено яйце.


Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 14:05 от Vetrena

# 3
  • София
  • Мнения: 13 031
Ние не си носим, защото живеем близо до кантората, но от сутринта приготвям големи купи с нарязани на едро зеленчуци, добавям сирена или месо и на обяд само овкусявам и хапваме. Или пак от сутринта сега през лятото приготвям кани със студени "супи" - таратор, гаспачо (подходящи са за носене в офис) и сухари.

Преди да отворим кантората работехме в държавната администрация. Тогава си носех много рядко сандвичи, защото избягвам обилното количество хляб. Носех следните неща (сега същите слагам на децата за училище, за градината или за работа):
нарязани на едро (неовкусени, за да не се развалят бързо) различни твърди зеленчуци и плодове - чушка, морков, краставица (корнишоните издържат повече), грозде, авокадо, зеле, ябълка, круша, чери домати (за да не ги режеш и да се разтичат);
салати на основата на паста или булгур;
варени яйца, твърди сирена, студени меса, кисело мляко, овесени ядни, домашни тестени изделия (кекс, тутманик, баница, бисквити или каквото обичаш да приготвяш), сезонни плодове, печени картофи или други зеленчуци (броколи, карфиол);
всякакви запеканки, които могат да се ядат студени;
някои храни с ориз също са вкусни и незатоплени - примерно, тиквички с ориз или ориз с маслини и домати;
инстантни супи или спагети - стига да имаш диспенсер с гореща вода в офиса;
гореспоменатите студени супи;
ядки, сушени плодове, пълнозърнести снаксове;

Vetrena ме е изпреварила.

# 4
  • Мнения: 54
Винаги си нося салата според сезона. Сега е предимно от домати и краставици. Зимата цвекло с моркови и ябълки, или зеле с моркови. Имам шише със зехтин и сол на работа и овкусявам преди ядене. Приготвям си храни, които не са течни - пържени тиквички, кюфтета, картофени кюфтета, макарони със сирене или с кайма, паниран кашкавал, мусака, овчарски пай, пълнени чушки..... Вариантите са безброй много. Понякога си правя и таратор - слагам го в буркан и си го пия. Ако нямам сготвено просто правя по-голяма салата със сирене и кашкавал, вземам си и някакъв плод.  Свикнах да си нося храна от вкъщи и ми е по-лесно така.

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 14 357
Ветрена, всъщност нещото, което по модерному го наричаме паста, съдържа брашно също като хляба, не съдържа само мая. Но щом "паста" е здравословно, а сандвич - не, така да бъде. Wink

# 6
  • Мнения: 29 276
Понеже имаме хладилник и микровълнова, също кът за хранене, при нас е доста по-лесно. Нося всичко, което съм готвила предния ден или остатъците на детето, понеже е много злояд и само дояждам.
Супи си нося в кутии от Декатлон със завиваща се капачка, много са удобни.
Държа си също кисело мляко и мюсли и си правя понякога.

Казваш, че не можеш да претопляш, тогава може  да носиш храна, която става да се яде без да се топли. Предполагам, че, ако не слагаш в хладилник, а сутрин носиш топла храната, до обяд ще е все още приятна за ядене....стига да не се развали бързо, де, че то в тези горещини.... Confused

# 7
  • Мнения: 54 347
Ветрена, всъщност нещото, което по модерному го наричаме паста, съдържа брашно също като хляба, не съдържа само мая. Но щом "паста" е здравословно, а сандвич - не, така да бъде. Wink

+1. Peace
И какво му е здравословното на комбинация протеин-въглехидрат? Най-нездравословно, да, но не и обратното.

Нося си нарязани зеленчуци, маслини, яйца.

# 8
  • Мнения: 1 527
Ветрена, всъщност нещото, което по модерному го наричаме паста, съдържа брашно също като хляба, не съдържа само мая. Но щом "паста" е здравословно, а сандвич - не, така да бъде. Wink

Наясно съм с този факт, разбира се.
Разлики обаче има, и то съществени. Ето поне две:
1. Разнообразието Wink - салатите всеки ден са с различен източник на въглехидрати. Пастата е само един от тях и не я ям повече от веднъж на 7-10 дни. Мисля, че достатъчно различни продукти посочих. Хлябът си е все пшеница, каквито и добавки да има в него, са минимални.
2. Съотношението  Wink
Колко точно зеленчуци и месо ще събера в една багета или между две филии?
Салатата дава възможност въглехидратът да е в умерено количество, да се сложи достатъчно протеин и изобилие от зеленчуци. При сандвича такава възможност няма. При него основното е хлябът. Аз обичам хляб и често консумирам. Не ми е основно ядене обаче.

Цитат
+1. Peace
И какво му е здравословното на комбинация протеин-въглехидрат? Най-нездравословно, да, но не и обратното.

"Най-нездравословно" е според теорията за разделното хранене - една от многото теории за храненето. Колко е доказана, е друг въпрос. Аз се придържам към балансираното хранене.
Нямам намерение да се впускам в подробности, нито да споря. Просто посочвам своето виждане.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 14:19 от Vetrena

# 9
  • Мнения: 54 347
Придържай се.
Но не го обявявяй за здравословно. Балансирано не значи здравословно за всеки.

# 10
  • Мнения: 1 527
Придържай се.
Но не го обявявяй за здравословно. Балансирано не значи здравословно за всеки.

В този свят нищо не е общовалидно.
За здравите хора обаче именно балансираното хранене е здравословно, поне според огромната част лекари диетолози, експертите по хранене и други подобни специалисти.
Другото в поста Ви - не знам дали е съвет, напътствие или императив - смятам просто да подмина.
Съвсем изместихме темата.

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 14 357
Всъщност според мен всичко, което човек го обича студено, може да се носи на работа в подходящи кутии, каквито има доста на пазара. Горе се писа и за съдове за супа даже. Кутиите от обичайния вид биха протекли, ако в тях се сложи ястие с повече течност. Но в такива аз съм си носила и ориз, варени картофи, варено жито, листа от салата в кутии (без дресинг, за да не тече). Само трябва по възможност една отделна малка чанта, защото в дамската е трудно. Ако вместо дамска чанта се ползва раница, може в нея. Аз често нося по някоя папка за вкъщи в торба от плат и пъхам храната при папките. Wink

# 12
  • Мнения: 1 786
Много се радвам, че има активност и се пише в темата. Благодаря! На мен идеята ми беше точно за такива бързи и лесни неща, които да ми е удобно да нося и да не се развалят. Честно съм си носила ориз под различни форми (аз много обичам), месо със зеленчуци, картофена салата, бамя. Може би ще ми е по - лесно ако си съставя примерен списък за месеца и приготвям според него.

# 13
  • Мнения: 1 527
Със списък наистина е най-удобно, защото може да се пазарува планирано и по-рядко, за да не се губи време. Цял месец ми е доста дълъг период, но за седмица успявам да направя план.
Много са удобни термочантите с кутии - те позволяват храната да запази вида и температурата си няколко часа, след като е поставена вътре.
Подарихме такива на колегите ни от търговския екип, които са непрекъснато по пътищата. Много са доволни, че си носят любими домашни неща и не се хранят "където падне".
Нещо подобно бяха:

# 14
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
И аз се включвам с идейки. Откакто съм на нисковъглехидратен режим, се оказва, че няма какво да си купя от заведенията/магазини до работата ми, така че си купих хубави стъклени кутии, които се затварят добре и си приготвям вкъщи. Давам някои опции за закуска/обяд:

1) Сандвич от пълнозърнест (в моя случай без брашно) хляб + колбас/сирене + зеленчуци по избор.
2) Краставици на кубчета + 2 сварени яйца + луканка/шунка на слайсове + бадеми.
3) Домашни протеинови барчета/бонбони.
4) Чери домати + кубчета кашкавал + грозде.
5) Гриловани тиквички/патладжани + сирене + краставици на кубчета.
6) Буркан с кисело мляко + плодове по избор + чия + стафиди. (Най-добре да се накиснат през нощта.)
7) Здравословни мъфини с кокосово брашно и боровинки.

Гледах да вписвам само здравословна храна, естествено всеки има своята представа за това как е здравословно... Simple Smile Другото, за което се сещам е да си правиш крем супички, ако е удобно да ги хапваш на работа. При мен не е особено удобно, иначе бих си приготвяла и такава храна. Надявам се съм била полезна. Simple Smile

# 15
  • Мнения: X
Може би ще ми е по - лесно ако си съставя примерен списък за месеца и приготвям според него.
Седмичен списък е достатъчен и много улеснява не само готвенето, а и пазаруването.

# 16
  • Мнения: 9 515
аз нося доста храна. има дни, в които съм носила закуска, обяд + 2 междинни закуски Wink задължително нося салата и протеин. ако нямам време мятам по един омлет + си нося салата, която правя на работа /краставици, домати, чушки..../. имам сол, зехтин, оцет, лимони. често държа в хладилника домашно к. мляко, извара, плодове, мъкна ядки....абе ужас с тази лакомия, но иначе подивявам. а и не обичам да давам сума пари за гадна храна.

# 17
  • Мнения: 1 527
аз нося доста храна. има дни, в които съм носила закуска, обяд + 2 междинни закуски Wink задължително нося салата и протеин. ако нямам време мятам по един омлет + си нося салата, която правя на работа /краставици, домати, чушки..../. имам сол, зехтин, оцет, лимони. често държа в хладилника домашно к. мляко, извара, плодове, мъкна ядки....абе ужас с тази лакомия, но иначе подивявам. а и не обичам да давам сума пари за гадна храна.

Ха-ха, същата съм. Само че въобще не го смятам за лакомия и нямам никакви угризения Grinning
Тренирам рано сутрин, преди работа и ако съм правила кардио, после мога да изям света.
Никога не съм могла да разбирам хората, които изкарват деня на солетки, бисквитки, чипс и други имитации на храна. На мен ми трябва добро, здраво ядене и да - също идеята да купувам гадна храна ми е чужда и омразна.

По темата - днес си носих:
1. За закуска - домашна баница с пълнозърнести кори и кисело мляко.
2. За обяд -  гърди от печено пиле ( пекох го с лимон, бяло вино, розмарин и чесън, ммм Blush) и салата от домат, краставица, печен патладжан, киноа, магданоз и малко червен лук).
За прехапване в чекмеджето ми се намират сурови ядки, а в хладилника - пъпеш и праскови.

# 18
  • Мнения: 1 786
За днес печена наденичка и салата от грах.

# 19
  • Мнения: 2 613
Нося си салата, обилно поръсена със сирене и кашкавал. Някой път си нося нещо готвено, стига да не е течно или твърде миризливо. Нямам претенция за здравословно, просто предпочитам храна приготвена от мен, пред купешки истории.
Въпрос на навик, въображение и организация е всичко Blush

# 20
  • Мнения: 13 243
Пастата е основно ядене, а това, че се яде студено с несготвени зеленчуци, не го прави салата.

# 21
  • Мнения: X
Е, има разлика между чиния, пълна със спагети и салата, в която е добавена шепа макарони.

# 22
  • Мнения: 1 527
Пастата е основно ядене, а това, че се яде студено с несготвени зеленчуци, не го прави салата.

Ами всъщност не е така.
В италианската кухня има доста салати с паста. И със сготвени зеленчуци Blush - тиквички, броколи, какво ли не.
Салатата също може да бъде (и в съвремието често е) основно ястие. Че какво, ако не основно ястие, е салата с паста на обяд в офиса?

# 23
  • София
  • Мнения: 16 005
https://old.bg-mamma.com/?topic=1070786;topicrefid=20   
тази тема може също да бъде полезна. Има и подобна ФБ група за идеи.
За затопляне - много добра работа у нас вършат термосите за храна от Икеа.
Слагам затоплено ядене и не се занимавам с микровълновата в службата.
Че те всички я ползват, а никой не я измива, вътре мирише на ...

# 24
  • Мнения: 8
Разтворима супа на маги и крутони, засища много и е нужна само гореща вода 😀

# 25
  • Мнения: 202
Овесени ядки,ленено семе ,супа с кротони и сандвичи!

# 26
  • Мнения: X
Далеч съм от идеята да откривам топлата вода, като предложа варени яйца. По-скоро една идея как варените яйца да станат по-вкусни и да не миришат. Поне на мен, миризмата на варени яйца ми е неприятна. Разрязвате яйцето на две и намазвате всяка половинка обилно с горчица. Слепвате двете половинки обратно и ги нареждате в кутията заедно с маслини и чери домати. Идеален обяд.

# 27
  • Мнения: 3 608
Разтворима супа на маги и крутони, засища много и е нужна само гореща вода 😀
Възможно най-големия боклук за организма!
Аз си нося плод ,сурови ядки и сандвич ,в тези жеги сега салати ,има достатъчно зеленчуци в сезон.

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 16:20 от cia_maritima

# 28
  • Мнения: 12 624
Много бих искала по - често да ск нося храна от вкъщи на работа, но ми липсват идеи какво да си приготвям и нося. В работата ми нямаме условия да претоплям, така че трябва, това което нося да е готово за консумация. Вие какво си носите? Simple Smile
Нося си храна за обяд на работа, само отначало иска малко свикване да мисли човек и за това и да си предвиди в какво ще сложи храната. Начинът ми на хранене не включва тестени неща, картофи, ориз...  просто не ми е вариант да забърша нещо готово навън, то почти няма какво наоколо. Отделно че предпочитам храна, приготвена от мен вкъщи.
Пишете че няма условия да притопляте храна, а хладилник има ли наличен? Ако няма, стават по-ограничени опциите вече и предимно постни.

Слагам си салата в кутия и отделно яйца/месо/домашни кюфтета. Салатата като я правя само сол пропускам и си слагам на място, за да не плувне във вода до обед. Ако изобщо има нужда от сол, че в нея често има сирене, маслини и прочие.
Яйчени мъфини също са вариант - сравнително лесни за пренасяне и за приготвяне, могат да се правят с различни добавки да не омръзват и ако има хладилник на разположение, лесно се съхраняват до обед. Поне на мен са ми вкусни и студени.
Правя си понякога сандвичи с някакъв нисковъглехидратен вариант на "хляб" или пък някой от вариантите на кето-"баница", също придружени от пресни зеленчуци и маслини.
Огретен или някаква друга запеканка доста хора също ги харесват и изстинали и също лесно се носят в кутия.
Колежките ми си носят всякаква храна, от мусака до копривена каша и какво ли не, то почти всичко може да се пренесе и обикновено повличат каквото са правили за вечеря и е останало. Имаме микровълнова, но рядко виждам някой да притопля нещо в нея, зависи и дали държите храната ви да е топла. Аз съм от хората дето и вкъщи не всичко биха затоплили, доста неща си ги ям направо от хладилника, та може би не съм критерий.
Тия дни ми минава през ума и да пробвам да си нося таратор в буркан (без чесъна, естествено, нищо не са ми направили колегите), в топлото време би ми дошъл добре.

# 29
  • Мнения: 9 515
Не съм съгласна, че липсата на хладилник и микровеле ограничава нещата. Редовно си нося месо и непостни манджи, които държа навън и ям без претопляне. Всъщност аз почти нищо не топля и не държа в хладилника яденето за деня.

# 30
  • Мнения: 11 565
Да дам една идея, на мен много ми е вкусно.
В таратора краставицата се заменя с настъргани варени яйца- питателно и разхлаждащо.

# 31
  • Мнения: 3 608
Не съм съгласна, че липсата на хладилник и микровеле ограничава нещата. Редовно си нося месо и непостни манджи, които държа навън и ям без претопляне. Всъщност аз почти нищо не топля и не държа в хладилника яденето за деня.
Е навън храна  в тия жеги не е опция!

# 32
  • София
  • Мнения: 16 005
Какви жеги навън?
Ако си в офис, склад или подобно затворено помещение нищо и няма на храната до обяд.
Все пак сутринта е извадена от хладилника.
Имаме и хладилник, и микровълнова на етажа. Но са смрадни, мръсни. В хладилника има забравена домашна  храна от зимата. Но колежките бутат следващата и не чистят. Затова моя обяд е в термочанта до бюрото ми.
Скъпия от няколко месеца работи по строежи - храната не му се е разваляла навън или в колата.
И той предпочита да си носи приготвено в къщи, още не е получил рядко щастие от храна и жега.

# 33
  • Мнения: 3 608
Тя няма да се развали ,но ако не е в термочанта и седи на тия температури навън не е ок.

# 34
  • Мнения: 9 515
Тя няма да се развали ,но ако не е в термочанта и седи на тия температури навън не е ок.

всъщност абсолютно нищо ѝ няма и няма да ѝ стане за няколко часа. вярно, кабинетът ми е хладен и сенчест, но пак. какво ще им стане на едни тиквички, картофи или парче месо/варени яйца или квото е там? точно нищо. от 15 г. си нося така храна, никога не е имало проблем. само в жегите избягвам да слагам домати, за да не вкиснат /макар да не се е случвало всъщност/.

# 35
  • Мнения: X
Можеш да си слагаш чери домати и изобщо, бейби зеленчуци, за да не се налага да се режат. Така са много по-трайни и се запазват полезните им вещества.

# 36
  • Мнения: 9 515
избягвам да слагам домати, които се обработват топлинно /например домати в боба/. макар да не съм имала проблеми.
иначе си нося сурови зеленчуци, които режа и овкусявам на място.

# 37
  • Мнения: 47 963
Имам http://shop.berezka.bg/bg/krupy-i-bakaleja/grechnevye-khlopya-yarmarka-350gr/ С малко ябълка, мед, канела, стафиди, тахан става сладка закуска, а със сирене или нарязан зеленчук- солена. Става и за обяд, следобяд, по всяко време. С малко топла водичка се прави, а останалото в зависимост какво си нося. "Сглобявам" на място в офиса
Иначе си нося абс. всичко. Темата за домашна храна за училище е страхотна. Има споделени чанти, термоси и всякакви храни и рецепти.
Често нося кисело мляко, зеленчуци и т.н. Номера е да не овкусяваш и киснеш нещата от дома, а на място.
Вече има толкова достъпни термочантички и т.н., че е супер лесно

# 38
  • Мнения: 1 782
Нося тиквички с кисело мляко и копър (в жегата е супер), салати, сирена, сушени меса, маслини, яйца. Ядки, мляко, плодове и зеленчуци няма смисъл да казвам - бая идеи са дали момичетата. Simple Smile

# 39
  • Мнения: X
Нищо не се разваля в тези жеги, та дори и сурово месо. Все пак не седим на пейка на 40 С с часове.

Днес си носих пълнозърнест хляб, сварено яйде, нарязяни чушки + краставици, сирене и маслини, демек всичко, което се мотаеше из хладилника. Отделно съм си купила мюсли, които държа в офиса и смятам да прибягам до магазина за кисело мляко.

# 40
  • Мнения: 1 527
Днес направо домашна манджа си донесох Grinning
Пуешки бут, сготвен като винен кебап с печурки и манатарки, гарнитура от ориз и таратор.
За закуска пък бях приготвила солен кейк с доста протеинови съставки (извара, шунка, яйца плюс допълнително белтъци). Тренирам преди работа, затова закусвам направо в офиса и гледам винаги да имам нещо подходящо.

# 41
  • Пловдив
  • Мнения: 14 357
Аз преди няколко дни си донесох в обикновена пластмасова кутийка малко супа от леща, която беше станала гъста като яхния. Бях решила да правя набързо супа от червена леща, но мъжът ми заяви, че по-добре от мен ще я направи той. Рецептата беше за "турска" лещена супа, от интернет. Получи се на вкус, обаче нещо водата и се оказа малко, което пък беше добре дошло за кутията.

# 42
  • Мнения: 29 276
Днес съм на пуешка супа в кутия със завиващ се капак.

Ветрена, хубава идея ми даде за пуешко с гъби къто винен кебап. Ще го пробвам скоро.  Peace

# 43
  • Мнения: 3 063
Имаме хладилник в работата. Лятото не оставам без домати, краставици, маслини и сирене.
Другото е според зависи. Понякога си нося някакво месо, варени яйца или др. като допълнение, често си приготвям предишната вечер нещо набързо - броколи с пиле и сирена, гриловани зеленчуци, пиле с горчица и лимон на грил тиган, ей такива. Когато имам готвено, което е подходящо за пренос в кутия, също си взимам.

# 44
  • Мнения: 225
Нося си: банани, праскови, ябълки, държа си кисело мляко и овесени ядки в офиса и си правя закуска.

В кутийка съм си носила паниран кашкавал и краставици, варени яйца, слагам в хладилника и всичко е окей.

# 45
  • Мнения: 2 688
Аз имам ето такава кутия за обяд:


Електрическа е. За 10мин обядът е топъл. Има 2 отделения. В по-малкото има допълнителна пластмасова кутия, ако се носи салата, плод или друго, което няма нужда да се топли, да може да се извади предварително. Много е удобна. През зимата я ползвам почти всеки ден. Единствено трябва да се внимава, когато се мие, да не влезе вода в мястото, където се включва кабелът. Към кутията има и лъжица.

# 46
  • близо под тепетата
  • Мнения: 668
На работа имаме стая за хранене с хладилник и микровълнова(но такава не ползвам от години).
Така че за работа си нося зеленчуци за салата (или неовкусена салата от предната вечер) + каквото съм сготвила за вечеря.
Някои неща ги правя в по-големи дози и ги замразявам във фризера. Изваждам сутринта и оставям в офиса на стайна температура и до обяд ми е готово или изваждам от вечерта и на сутринта е размразено.
Последно правих червена леща по мароканска рецепта (страхотно се получи!), която носех в буркан с винтова капачка; имам и замразена-няма промяна във вкуса (но е без картофи!).
Правя си също настъргани краставици за таратор, на обяд добавям само млякото, зехтина и солта.
Понякога си правя заготовка за руската окрошка и пак само млякото добавям на обяд, правила съм си и таратор с настъргани репички и яйца.
Правих и елда/гречка с моркови, гъби и тиквички - много вкусно се получи. Част е във фризера (понеже само аз си я ям Simple Smile ), но не знам каква ще е като я размразя....дано се яде.
Като готвя, гледам по-често да заменям ориза с елда или булгур. Ползам елда и като готвя обикновена леща, много си пасват (горе-долу 50/50 смесвам или с повече леща)

Предложението за яйчени мъфини го подкрепям с две ръце. Много варианти има, а са и невероятно вкусни, даже студени, но по принцип не обичам много топла храна, така че може би заради това са ми вкусни Simple Smile
А и най-различни запеканки и печени зеленчуци....

В офиса винаги имам салата за обяд, зимата съм си носила и кисели краставички, кисело зеле, трушия.
Държа си плодове в хладилника, ядки и сурови барчета в чекмеджето.
Преди време 10-15мин преди края на работния ден често си накисвах микс от ядки (овесени,ечемичени, ръжени)+семена и стафиди в кисело мляко за закуска. Оставях ги в хладилника в офиса за закуска Simple Smile или от вечерта ги накисвах вкъщи и ги вземах за офиса, но вече не закусвам това.

# 47
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Във въпросната тема обсъждаме идеи вече няколко години. Заповядайте там! Simple Smile
Нагледни менюта в кутия имам в подписа пък или ето  - Обяд в кутия за училище/офиса https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%9E%D0%B1%D1%8F%D … e%20Lunch%20Ideas

Каквото готвя вкъщи слагам в подходящи съдове за пренасяне, ползвам и термо чанта и няма нещо, което да не мога да сложа.
Здравословното е относително понятие, колкото хора толква и виждания. Simple Smile

# 48
  • Мнения: 50
И ние в офиса имаме кухня с хладилник и мъкровълново- макар че аз не ползвам такава никога и съм против. Аз си нося само ядки сурови, плодове и салати. Обикновено поръчваме.

# 49
  • Мнения: 2 156
Нося сандвичи, плодове, кисело мляко, варени яйца. Понякога нещо готвено в кутия, или парче печено месо със салата. Друг път пазарувам от близкия супер - зеленчуци, сирене, маслини, черен хляб.  В повечето случаи успявам да избегна джънка, или най-много да купя сандвич с черен хляб и айран, ако не си нося  нищо за обяд.

# 50
  • Мнения: 11 063
Записвам се в темата, тази на Морена също е страхотна. Наложи ми се напоследък да нося по здравословни причини, иначе преди ядях през куп за грош навън, носила съм си само плодове и десерти. Имаме кухня с микровълнова, тостер, хладилник, посуда. Вкъщи не ползваме МВ, но от епизодична употреба в офиса нищо няма да ми стане Simple Smile
Нямам специални кутии, супи и по-течни храни нося в буркан на винт, там топля и пресипвам. Салати се правят на място, сухи неща като огретен, суфле от тиквички, ориз, мръвка и т.н. също лесно се пренасят и консумират. 

# 51
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Аз си правя меню за предстоящата седмица, че и за следващата и по следващата, като ми никнат идеи... и пазаруваме за седмица.

# 52
  • Мнения: 3 608
Аз си правя меню за предстоящата седмица, че и за следващата и по следващата, като ми никнат идеи... и пазаруваме за седмица.
На мен ми е интересно да планираш меню за седмица ,но в петък да кажем сигурен ли е човек,че ще му се яде това което планирано за деня.

# 53
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
У нас работи това. Simple Smile
Ако съм питала какво да готвя или предложа два - три варианта все ми се отговаряше каквото ти решиш, което ти е по-лесно... Та така, от отдавна спрях да питам. Разбира се, случват се и промени в плановете понякога. Simple Smile

# 54
  • Мнения: 50
Ние вкъщи също сме на меню и то е винаги едно и също- манджи не ядем- винаги има  три неща 1-супа (различна крем супе, пилешка, картофена и т.н. )2- печено месо и риба на фурна 3.  към тях всевъзможни стъклени кутии със зеленчуци, гарнитури, варени яйца, гуакамоле, картофи, ориз- като тази неща ги въртим. Това е- такъв ни е режима. Винаги има какво с какво да комбинираш- много е лесно и разнообразно, макар и да звучи простичко.
Забравих да кажа, че и двамата спортуваме много- не ядем хляб, ограничено ядем млечни продукти само сирене и извара, не пием прясно мляко, не ядем десерти, само плодове.

И винаги големи количества пакети със салати- спанак, рукола, моркови, кейл- това ми е обяда в една голяма купа Grinning

# 55
  • София
  • Мнения: 326
Аз си нося обяд всеки ден. Имаме възможност за претопляне, но ще сложа тук списък на храните, които ям студени (или на стайна температура, имам малка хладилна чантичка от Алиекспрес и като извадя яденето от хладилника сутринта в нас, е станало идеално за хапване до обяд в нея без да се разваля или да е много топло). Позволява ми лятото да нося неща, които иначе биха се развалили:





Та:
1. Крем супа - броколи, картофи
2. Табуле
3. Гуакамоле
4. Салата Цезар
5. Салата от боб с риба тон
6. Зелена салата (с кисело мляко, или с риба тон, с рачешки рулца, с яйце, само салатата)
7. Салата от зеле и моркови (понякога я правя с майонеза и/или на сандвич)
8. Тиквички на грил с кисело мляко
9. Тиквички с домати на фурна
10. Печени чушки с доматен сос
11. Чушки бюрек (но не пържени - запечени на фурна)
12. Бъркани яйца (понякога със сирене, с кашкавал)
13. Омлет

# 56
  • Мнения: 22
Аз често си нося хумус и авокадо, краставички, моркови на ивички, с едно яйце е супер засищащ обяд. Също много харесвам яйчена салата с извара и малко заквасена сметана, пак със зеленчуци някакви за гарнитура. Много бързо се приготвя пилешко бонфиле с лимон и зехтин на грил тиган, и студено е вкусно поне за мен. Но наистина, здравословно е относително понятие, всеки има различен хранителен режим и различни нужди.

# 57
  • Мнения: 7 245
Нося си нещо леко. Закуска например кисело мляко, банан, обяд малко сирене, домат, парче кашкавал, ядки, ябълка. Нещо от този списък. Иначе имаме служебен ресторант с много добра храна на изгодни цени, много рядко обядвам там. По принцип през деня ям малко, трябва да ми е свеж ума.

# 58
  • София
  • Мнения: 19 221
Има няколко теми в детските подфоруми, там е пълно с идеи.
Тази е последна от поредицата: https://old.bg-mamma.com/?topic=1070786.765;topicrefid=20

Последна редакция: пт, 16 авг 2019, 21:28 от Cuckoo

# 59
  • Мнения: 9 515
едно е за децата, друго е за дъртите. поне при нас има бая разлика /вкл. и в количеството Wink/

# 60
  • Мнения: X
Кое е различното освен количествата? Детските омлети са от по-различни яйца ли? Или доматите и чушките в кутиите на децата са друг вид?

# 61
  • Мнения: 9 515
децата имат по-различни нужди от един индивид на 40 +, така че и храната съответно е различна.
аз, например, не си нося въглехидрати /по изключение плодове/, в определени дни избягвам млечни, правя някви цикли и т.н. и т.н.
сега не започвайте да ми обяснявате колко са вредни и за децата млечните и въглехидратите, че аман вече....

# 62
  • Мнения: X
Не знам за вашите деца, но моите са капризи и половина. Със сигурност приготвянето на храна за училище ще е свързано с голямо мислене и подреждане. Аз манжди на работа не си нося, защото предпочитам салатите и черния хляб. Абсурд е да приготвя това на детето.

# 63
  • Мнения: X
децата имат по-различни нужди от един индивид на 40 +, така че и храната съответно е различна.
аз, например, не си нося въглехидрати /по изключение плодове/, в определени дни избягвам млечни, правя някви цикли и т.н. и т.н.
сега не започвайте да ми обяснявате колко са вредни и за децата млечните и въглехидратите, че аман вече....
А не, аз не залитам по такива щуротии, макар че лично аз съм резнала повечето въглехидрати от моето меню, но това е по здравословни причини. Иначе, мисля че и възрастни и деца имат сходни нужди от балансирано меню и качествена храна. Месо, зеленчуци, плодове, яйца и млечни са все добра храна и за дете, и за възрастен

# 64
  • Мнения: 9 515
и друго - децата обективно имат различни физически условия и възможности за хранене, така че и храната е различна.

# 65
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Идеите са си идеи, пък всеки ги "вижда"  според нуждите си/ от собствента си камбанария.
Ясно е, че при едни няма разделение в детско хранене и за възрастни, при други има. Simple Smile

# 66
  • София
  • Мнения: 17 773
През седмицата обядвам едно и също. И се сменя всяка седмица. Иначе много ми тежи всеки ден да се чудя какво и що. Примерно богата салата с маслини и пилешко е едната седмица. Другата е риба тон, царевица, домати и айсберг, третата гъби със сирена и салата и т.н.
Не ми писва, защото вечер не ям едно и също, а каквото си избера и приготвя.

# 67
  • Мнения: 554
И аз като Catcher - старая се поне за 4 дни от седмицата да имам обяд, който приготвям в неделя. Тази седмица имам крем супа от тиквички. Понеже оставих по-малко вода, днес вече е по-гъста, сутринта добавих крутони и натрошено сирене, имам една пластмасова кутия с капак с винт. Дори не съхранявам в хладилник като я донеса на работа, а в стаята на по-тъмно и до обяд е на стайна температура.

# 68
  • София
  • Мнения: 19 221
Тук пишат всякакви хора, вкл. и неограничаващи се.
Темата е за идеи, а не кой каква диета пази

# 69
  • Мнения: 1 786
Благодарение на мненията в темата осъзнах нещо, което не знам защо не съм виждала до сега... Съвсем не е нужно да си нося някакви тежки обяди и манджурляци на работа 😃, мога да си сглобявам обяд и от наличното в хладилника. Днес, например, ди нося домат, чушка, сирене, маслини и варено яйце.. мисля, че добре схващам идеята. Wink Благодаря още веднъж! Simple Smile

# 70
  • Мнения: 4 378
Не ми се налага да нося храна на работа, защото имаме столова с включена храна, но съм пращала на децата в училище и съм събрала идеи.

Пълнозърнеста палачинка с пълнеж по избор
Салата с малко макарони и пилешко, маруля, варено яйце, домати, и т.н. по избор
Омлет
Омлет с формата на мъфин, изпечен във фурна
Сандвич
Пържена филия

Сега нямам време да пиша повече, но ще напиша още няколко от любимите ми по-късно. Гореизброените могат да се ядат студени Simple Smile

# 71
  • Мнения: 16
Аз си приготвям кисело мляко с овес + плодове(праскови, каисии, ягоди, банани, ябълка).
Благодарение на плодовете има приятен вкус а самия овес дава енергия.
Киселото мляко в комбинация с плодовете помагат на перисталтиката.
От 6 месеца ям това всеки обед на работа. Това ми е нещо като обедо закуска.

# 72
  • София
  • Мнения: 19 221
Ако се готвят по-сухи неща, човек спокойно може да си прави сандвичи с тях - с хляб или лаваш/арабско хлебче.
Напр. някакво печено месо + зеленчук и малко сос/майонеза, увито в палачинка/хлебче
По време на ваканцията за плажа  правех троен сандвич - три половинки питка, като между две слагам някакъв колбас, а в другата пролука - кашкавал, яйце, домат, краставица, сирене, дори веднъж пържени тиквички с кис. мляко. Каквото съм сготвила от предния ден

# 73
  • Мнения: 1 786
Днес съм на картофена салата и домат. Simple Smile

П.С. Много моля да се отнасяте с уважение един към друг в темата. Нейната цел е да черпим идеи, а не да черпим енергия от другите чрез тролене. Wink

# 74
  • Мнения: 1 527
И аз настоявам за уважение и културен избор на изразните средства!

Днес си нося на работа:
1. За закуска - кисело мляко с овесени ядки, хранителна мая, смес от ленено и други семена.
2. За обяд -  пуешко месо с ориз басмати на фурна и два прекрасни малки селски домата сорт "Ръгби" (наистина приличат на топка за ръгби и са много вкусни Blush ).
3. За прехапване имам праскови и смокини.

# 75
  • Мнения: 1 782
Аз съм на тиквички с кисело мляко. Обожавам ги в жегите. Simple Smile
Може и малко парче пица да хапна, ама в такива теми - човек не смее да каже, че яде и пица. Grinning

# 76
  • Мнения: 9 515
Аз съм на тиквички с кисело мляко. Обожавам ги в жегите. Simple Smile
Може и малко парче пица да хапна, ама в такива теми - човек не смее да каже, че яде и пица. Grinning

всички тайно ще ти завиждат Laughing
днес съм семпла - омлет с доста масло и домашна шунка + краставици, домати, чушка. имам и една рикота и малко плодове, в случай на нужда.

# 77
  • Мнения: X

Като се съберат 2 -3  овесоядни в офиса и омажат тоалетната другите сме потърпевши. Аман от перисталтиките и подобни превземки.

А на страдащите от СРЧ разрешено ли е да ходят на работа?

# 78
  • Мнения: 1 527

Звучи прекрасно, може ли да споделите подробности около домашната шунка? Blush

# 79
  • Мнения: 9 515

Звучи прекрасно, може ли да споделите подробности около домашната шунка? Blush

купувам я от едни познати Wink но обмислям закупуването на шунковар.

# 80
  • Мнения: X
В кулинарния подфорум има цяла тема за домашните шунки. Един от потребителите има блог, в който има страхотни рецепти не само за шунка. Тоя човек е Бог на Месото. Ето го блогът https://batimiti.blogspot.com/

# 81
  • Мнения: 9 515
да, знам, имам и рецепти. аз съм правила няколко пъти на фурна /с накисване, с инжективане и т.н./.

# 82
  • Мнения: 1 527
zenata, thewishmaster, благодаря Ви, дами, за подробните обяснения. Домашната шунка е абсолютно непозната територия за мен, но много привлекателна, защото вкъщи много обичаме шунка и сега се амбицирах да опитам да направя Blush

# 83
  • Мнения: 1 786
И на мен домашна шунка ми звучи много интересно. Simple Smile

Днес съм на бъркани яйца със сирене и домат. Simple Smile

# 84
  • Мнения: 202
Днес си нося:кроасан,гризки,сода и ядки,защото нямах време да готвя🤶

# 85
  • Мнения: 755
Здравейте, аз преди всичко съм тук за да черпя идеи, но забелязах, че някои неща, които аз си правя, не са споменавани още, та реших да ги споделя с вас. Много обичам засищащи салати и разядки, така че наблягам на тях. Правя си разядки с авокадо, хумус, риба тон, салати с рулца от раци. Аз лично не се ограничавам от хляба, така че всичко мажа на филия. Понякога си взимам и едно бурканче лютеница или айвар (това е само за хората, които разполагат с хладилник на работа) и сирене и си мажа директно на място. Дано да съм била полезна на някого. 🤗

# 86
  • Мнения: 1 786
Днес си направих супер лесна салата с червена леща и булгур, овкусена със зехтин, магданоз, кимион и червен пипер. Simple Smile

# 87
  • близо под тепетата
  • Мнения: 668
Днес съм на салата - зеленийки,домат, краставица, червен лук, маслини и люта чушка, пълнозърнест хляб и останал от снощи телешки бахур Flushed Laughing
За утре съм решила да е същата салата + бейби царевички и ситен булгур (всичко смесено) + хлябчето.
Правя 90-дневната диета, та не ми е много богато менюто Yum

# 88
  • Мнения: 554
Вкъщи има супа  боб. Днес за работа си сипах в купа, която се затваря добре. Понеже времето е по-хладно, не съм я прибирала в хладилник на работа, та от сутринта до сега е станала на стайна температура и не беше необходимо да я претоплям.

# 89
  • Мнения: 3 882
В работата ми донякъде имаме късмет по отношение на кухня. Има. Оборудвана част в края на коридора. Хубави шкафчета, двуврат хладилник, елегантна посуда, кафемашина автомат, безплатно кафе, миялна, микровълнова за претопляне и... толкоз.
Кафемашината струва нещо от порядъка на 1500 лева (някакъв Philips), ноооо няма маса, на която да седнеш да обядваш. Ядеш прав на плота на кухнята. Кат' щъркел. И котлони нЕма. Вероятно сега си мислите "Е, нали има микровълнова?". А други сигурно даже вече си казват: "Абе ти не искаш ли твърде много?". Не става дума за това много ли искам или не, то е отделна тема. Но е много забавно как всъщност нищо не е случайно Wink
Скрит текст:

Котлоните предполагат женурята малко по малко да почнат да се заседяват там, приготвяйки храна, а не просто притопляйки я. Освен това рано или късно наличието на котлони ще ги предразположи да си покажат една  на друга кое как точно се прави. Примерно: "Ванче, ела да видиш как се обръщат палачинките във въздуха. Значи както ти е така тигана, завърташ и...".
Та затуй само микровълнова. Някъде се твърди, че е изключително вредно претоплянето в такъв уред. Аз това не знам. Но определено знам, че претоплената манджа не е вкусна. Хич.

Маса също неслучайно няма. Със сигурност. Даже да лишиш женурята от котлони и по тоя начин да отрежеш готварството в работно време, масата също е опасно съоръжение. Ще седнат в обедната почивка двама. Ама то е обедна и за другите колеги. Ще се завърти трети.. "Яяяя вие какво хапвате? Ми да опитам и аз.. Аууу, страхотно, колежке! Браво, браво. Колко, казваш, масло му слагаш?". И е те така. Четвъртият той ще дойде само така щото да види. И то джамбурето си станА.

Пък след един хубав обяд на пушачите им се допушва. Да, в сградите е забранено пушенето. Ама те шефовете да не би по цял ден да са там? Все някога някой ще се изхитри да каже: "Аз само малко тука ей така на прозореца". Пък на непушачите след хранене обикновено кафенце им се допива...

И то ей така без да се усетиш си стнАло 3. Айде да идем малко да поработим, че то ей го нА - почти 4. Пък след 4 вече... то кажи речи денят си е свършил. Кой ли пък работи след 4?!
Затова съм убедена, че неслучайно нямаме котлони и маса. Ние българите сме топли хора. Обичаме да си похортуваме, да се понадлъгваме. А най ни е сладко да я правим тая работа на маса. Ми такива сме си, какво толкоз? Нооооо он знае. ШефАт, гулемуто бос. Затова никакви маси, никакви кольоне. Прав, набръшки и обратно на бюрцето.

По конкретния въпрос на темата аз лично си нося напоследък зеленчуци. Но винаги имам пакет сушен лук в кухнята. Да си правя по-автентична салатка. Впрочем и дъска за рязане нямаме. Оставете лука, ами ако някой вземе, че донесе едно домашно мезе? То си требе да се нареже. Пък мезето що се вика "мезе"? Щото придружава ракията.

# 90
  • София
  • Мнения: 17 773
Joy
Звучи логично.

# 91
  • Мнения: 7 245
Защо ме търсиш, там си да работиш, не на лаф мохабет. Аз си ползвам в къщи микровълнова и много ми е вкусно даже.

# 92
  • Мнения: 3 882
Ама момент, FrauDanna, някакси ме усетИ, че не арбайтам ли? Това понеже поразсъждавах над неслучайностите?

# 93
  • Мнения: 7 245
Отворена съм към всяка проява на чувството за хумор на съфорумките. Само че темата е друга.

# 94
  • София
  • Мнения: 19 221
Но е много забавно как всъщност нищо не е случайно....
Затова съм убедена, че неслучайно нямаме котлони и маса. Ние българите сме топли хора. Обичаме да си похортуваме, да се понадлъгваме. А най ни е сладко да я правим тая работа на маса. Ми такива сме си, какво толкоз? Нооооо он знае. ШефАт, гулемуто бос. Затова никакви маси, никакви кольоне. Прав, набръшки и обратно на бюрцето.
ЖенОрята.
На теб не ти ли се случва вкъщи да топлиш ядене?
Не ползвай "топли хора" като оправдание да се седне на маса в работно време. Дори това да е причината - никой не е длъжен да осигурява и печка, която е доста по-скъпа от МВ.
А за палачинки ще трябва да си донесете/купите тиган и не само това. И изобщо - фантазията ти е прекалено развинтена, как си представяш да се започне готвене и из офиса да се размирише на пържено, особено на лук. А пластмасова дъска можете сами да си купите, ако толкова ви липсва.
Пушачите обикновено общуваме прави, това не ни пречи и не е причина да не пушим.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 11:53 от Cuckoo

# 95
  • Мнения: X
А за палачинки ще трябва да си донесете/купите тиган и не само това. И изобщо - фантазията ти е прекалено развинтена, как си представяш да се започне готвене и из офиса да се размирише на пържено, особено на лук.
Наистина ли толкова буквално схвана написаното? Та това беше просто хипербола за целите на майтапа.

# 96
  • София
  • Мнения: 19 221
За мен е само неуспешен опит за майтап. Описаното може да се получи и без маса, важното е желание да има
Макар че аз се впечатлих от миялната. Наистина - за какво им е?

# 97
  • Мнения: X
Аз хубавичко се посмях Доста цветисто го е описала. И ме подсети за героинята на Надя Тодорова от "Двойникът", която се появи на академичен съвет със закъснение, защото били "пуснали чушки". Laughing

# 98
  • София
  • Мнения: 19 221
Ами ние помним как пускаха какво ли не, а и учЕните ядат 3 пъти дневно.

# 99
  • Мнения: X
Помним, помним- "Роднина, милиционер, роднина, милиционер." Wink

# 100
  • София
  • Мнения: 13 031
Помним, помним- "Роднина, милиционер, роднина, милиционер." Wink

Това е от "Опасен чар".

# 101
  • Мнения: 3 882
ЖенОрята.
На теб не ти ли се случва вкъщи да топлиш ядене?
Не ползвай "топли хора" като оправдание да се седне на маса в работно време. Дори това да е причината - никой не е длъжен да осигурява и печка, която е доста по-скъпа от МВ.
А за палачинки ще трябва да си донесете/купите тиган и не само това. И изобщо - фантазията ти е прекалено развинтена, как си представяш да се започне готвене и из офиса да се размирише на пържено, особено на лук. А пластмасова дъска можете сами да си купите, ако толкова ви липсва.
Пушачите обикновено общуваме прави, това не ни пречи и не е причина да не пушим.
Май никога не правиш нарочно преиначаване ти. Учудвам се с тази наблюдателност как не забеляза "котльон". Нищо де...
Оправдание да се седне на масата в работно време няма. Тъй като никой и не сяда. Най-малкото маса няма. Така че какво оправдаваме?
Благодаря ти, че ме научи за палачинките и неободимостта от тиган. Никога не бих предположила. Изумително колко е напреднал светът.
И съветът за пластмасовата дъска е неоценим, наистина. Всъщност натъртваме ли тук на материала или разрешаваш и дървена?
За пушачите какво ли ми отбира на мене главата? Аз пуша, но друго си е да ти го каже някой по-така

Cuckooooo, Cuckoo.... повечето колеги работят над 20 години във фирмата. Аз само от 12. Посвикнали сме с това-онова. Явно е, че няма да вдигаме револуция и не сме обидени от живота заради отсъствието на едно или друго. Не се дръж като смахнат натегач в стил "Аууу, работното време, аууу как може". Това беше изцяло шеговит пост. Резкият почуителен тон е крайно не на място. Но ти си знаеш най-добре. Сполай ти.

Общи условия

Активация на акаунт