Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Красива мама
Как да определя колко кубика силикон са добре за моята фигура?
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 29
Мечтата на почти всяка жена са перфектно изваяните и стегнати гърди. Интервенцията за увеличаване на бюста е една от най-честите естетични процедури, на която всяка година се подлагат хиляди жени по целия свят.

На всички въпроси за, против, кой, как, защо, кога и колко отговаря д-р Людмил Пеев от Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия към Болница ВИТА.Как да си определя колко кубика силикон са добре за моята фигура?
Обемът, формата и профилът на силиконовите гръдни импланти, които са най-подходящи за вас, се определят от лекар специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия след извършване на щателен преглед и внимателно оразмеряване. Този избор се съобразява с вашия ръст, с формата на гръдния ви кош, с вашите предпочитания и разбира се, с естетичните норми.

А може ли едновременно и по време на една операция да се сложи гръден имплант и да се коригира увисването?
Да, може. Преди се предпочиташе повдигането и увеличаването на бюста да се извършва в два отделни етапа. Но днес, поради забързания начин на живот на съвременната жена, мнозинството от пациентките предпочитат съчетаването на тези две оперативни интервенции на един етап, за да намалят времето на откъсването им от работа и с цел за по-бързото им възстановяване, респективно за по-бързо постигане на удовлетворяващи ги анатомични, функционални и естетични резултати.

Ако гърдите ми се асиметрични или с различен размер, как да постъпя?
При наличие на асиметрия на гърдите може да се постигне симетризиране и хармонизиране на бюста чрез поставяне на различни по големина импланти или чрез изрязване на различен обем от излишната кожа, или чрез съчетание от двете.

Какви са цените за поставянето на нови гърди?
Цените за поставяне на силиконови гръдни импланти са различни в зависимост от това дали се поставят анатомични или кръгли такива, зависи от марката на използваните импланти, от стандарта на живот на населението в различните страни и в различните континенти. В България все още цените са много по-изгодни от западноевропейските. У нас поставянето на кръгли силиконови импланти е около 3 600 евро, в Португалия е 5 000 евро, а в Германия е 6000 евро. Цената на увеличаване на бюста с чифт качествени анатомични импланти е около 4000 евро, което също е значително по-изгодно в сравнение с останалите страни от Европейския съюз.


Абонирайте се за темата и очаквайте новите горещи въпроси и отговори!
Вижте първа част на въпросите ТУК.
Вижте втора част на въпросите ТУК.

ВИТА БАЗА 2 – ул. „Филип Кутев“ №10
София 1407
Регистратура и информация:
02 45 22 000
GSM: 08899 22 000
vitabaza2@vita.bg
www.vita.bg
« Последна редакция: чт, 18 юли 2019, 11:41 от Редактор** »
Цитирай


Мнения: 29
Може ли да се разкъса имплантът при катастрофа, удар или падане?

Силиконовият еластомер, който е обвивката на силиконовия гръден имплант, вече издържа средно около 7 атмосфери налягане. Затова един съвременен силиконов мамарен имплант много трудно би се разкъсал при катастрофа, удар или падане. Нещо повече – дори би предпазил ребрата ви от евентуално спукване или счупване при евентуална катастофа, удар или падане, защото ще изиграе ролята на вътрешен амортисьор. Всеки човек търси сигурност в един несигурен свят, но няма нищо вечно и нищо завинаги. Искаме или не, всеки един човек остарява и с времето кожата се отпуска. Всичко зависи от гените ни, от начина ни на живот (какво ядем, какво пием, какво дишаме и дори какво мислим), както и от грижите, които ежедневно или пък по-рядко полагаме, за да изглеждаме добре (като спортуване, дерматологични подмладяващи процедури или естетични пластични операции).

Всяко едно изделие, включително и медицинските такива, не е вечно и остарява с времето. Но повечето водещи компании, произвеждащи силиконови гръдни импланти, независимо че дават 10-годишна гаранция за своите изделия, заявяват, че въпреки това в рамките на един човешки живот нищо не би трябвало да се случи с тези импланти. Все пак различните компании имат нюанси в гаранциите, които дават за пациентите, и това може да се прочете от интересуващите се в официалните сайтове на тези компании.
Цитирай


Мнения: 29
Може ли и как медицината постига белезите да са възможно най-невидими?

В съвременната медицина, за да бъдат следоперативните белези възможно най-малко видими, оперативните разрези се правят на естетично скрити места, зашиването на тъканите е послойно с резорбируеми атравматични конци, кожата се шие интрадермално, при което самият конец остава невидим, а полученият след това белег е едва забележим и максимално естетичен.
Цитирай


Мнения: 29
Кой производител на импланти да изберем и как да сме сигурни в качеството на това, което ни се поставя?

От всички 10 водещи марки импланти, които са разрешени на Европейския пазар (6 европейски, 3 американски и 1 азиатска), който и имплант да изберете, то те са почти съизмерими като качество. Разликите идват от начина на полимеризиране и от степента на кохезивност на силиконовия гел, от качествата и характеристиките на силиконовия еластомер, от начина на маркиране на анатомичните силиконови импланти, от вида и текстурираността на повърхността на имплантите, еластичността  им, проекцията, вариациите им и други техни характеристики.

Сертифициращите и контролиращите агенции в Европейския съюз са изключително строги и зорко следят за качествата на всички медицински изделия, които се появяват или вече присъстват на обединения европейски медицински пазар. Така че какъвто и имплант от тези водещи компании да изберете, можете да бъдете напълно спокойни в избора си.
Цитирай


Мнения: 29
Правите ли гърди на мъже – гинекомастия, дебели хора или при лица с нетрадиционни сексуалности?

При гинекомастия повече се премахва от тъканите, отколкото да се поставя нещо. Все повече и все по-често подрастващи юноши, млади, а и не толкова млади мъже са засегнати от проявите на гинекомастията – гърди, които приличат повече на женски, отколкото на мъжки. Това се дължи на редица фактори, свързани основно със съвременния начин на хранене и хормоните, които се използват при угояването на животните. Има създадени специализирани сайтове за гинекомастията, включително и на български език, където, ако се интересувате, можете да прочетете за потенциалните причини за появата ѝ при даден индивид.

Гинекомастията има 3 форми: мастна, жлезна и смесена (мастно-жлезна). Когато има значително увеличаване на жлезната тъкан, се предпочита нейното оперативно отстраняване през малки и естетично скрити разрези дъговидно по долните циркумфереции на двете ареоли на гърдите. Когато нарастването на мъжкия бюст се дължи на увеличеното количество мастна тъкан, се предпочита отстраняването ѝ чрез липосукция през миниатюрни дупчици на кожата също на естетично скрити места. След това се носят еластични потници за около 6 седмици в следоперативния период и това съдейства за постигането на така желаното от много мъже по-атлетично и стегнато тяло. Липосукцията не е толкова метод за отслабване, колкото за моделиране, скулптуриране и извайване на тялото.

Пекторални гръдни импланти могат да се поставят и на мъже, които искат да изглеждат по-тренирани и с добре развити гръдни мускули, макар че това би могло да се постигне и с повече тренировки във фитнес залата.

Импланти за женски гърди понякога, при проявено желание от страна на пациентите, се поставят и на транссексуални мъже или травестити, а гърди могат да се отстраняват или да се повдигат при лесбийки или при жени, които искат да бъдат мъже.
Цитирай


Мнения: 29
Правите ли реконструкция на жени, които са загубили едната или двете си гърди след операция?

Да. Все повече зачестяват случаите с тумори на едната или и на двете млечни жлези, налагащи отстраняването на едната или и на двете гърди, съчетано с едномоментната им или с отложената им на втори етап реконструкция чрез различни оперативни методи. При отстраняването на млечна жлеза мнозинството от жените страдат от това, преживявайки го все едно е отрязана едната им ръка. Това е така, защото гърдите са вторичен полов признак, но от изключително важно значение, защото бюстът се отъждествява с женствеността, сексуалността, атрактивността, фертилността и майчинството. Навярно ви е известна максимата, че самочувствието на деловата жена стои окачено на огледалото още от сутринта. Съвременната пластична хирургия позволява постигането на много добри формообразуващи, обемозаместващи и естетични резултати при тези реконструкции, доближаващи се максимално възможно близо до изгледа  на естествения бюст.
Цитирай


Мнения: 29
Имплантите могат ли да причинят здравословен проблем – алергии, отравяния и др.?

Както вече споменах, силиконът се използва в медицината от около 120 години, а за увеличаване на бюста под формата на гръдни импланти – от около почти 60 години. За целия този дълъг период от време няма нито една научна статия, която да констатира вредно въздействие от поставяните силиконови гръдни импланти. Не водят до алергии, непоносимост, камо ли пък до отравяния. Силиконът се използва и в съвременната хранително-вкусова промишленост като слепващо вещество в различни хранителни продукти като вафли, дъвки, бонбони и други. Така че човешкият организъм отдавна е в съприкосновение със силикона под различни форми и начини в ежедневното си битово съществуване.

Преди около година обаче една американска компания изтегли от европейския пазар силиконовите си импланти и то главно защото през последните години на всички световни и европейски конгреси по пластична хирургия ги критикуваха, че единствено при техните изделия се образува двойна капсула – една плътно около импланта и втора плътно в околните тъкани, като между тях може да се събира лимфна течност, позволяваща на импланта да се ротира (завърти), което води до неестетичен резултат. В момента същата компания разработва нови иновации и може един ден да се завърне и на европейския медицински пазар, разбира се, само ако новите им импланти отговорят на всички съвременни изисквания и само ако издържат строгите тестове, на които ще ги подложат реномирани сертифициращи институции от двете страни на Атлантическия океан. Но както е всеизвестно в повечето медии, добрата новина е лошата новина. Затова временното изтегляне на тези американски импланти от европейския медицински пазар породи спекулации за случаи на възможна връзка между гръдните импланти (силикона) и появата на анапластичен едроклетъчен малигнен лимфом (ALCL), макар че няма категорична  и сигнификантно значима връзка между поставянето на силиконови мамарни импланти, характеристиките на тяхното покритие и появяването на този вид лимфом. В световен мащаб са документирани общо 71 случая на пациенти с анапластичен едроклетъчен лимфом (ALCL), на които са поставени силиконови мамарни импланти. Едроклетъчният малигнен лимфом обаче е открит на много повече жени, на които не са поставяни силиконови мамарни импланти.

Това поставя всички тези твърдения все още в графата на спекулациите, търсенето на сензации, хипотезите и предположенията. Анапластичният едроклетъчният малигнен лимфом (ALCL) обикновено се открива в лимфните възли, както и в кожата, белите дробове, черния дроб и на меките тъкани, но не и в гърдите. Действителните точни причини, които стоят зад неговото възникване, остават неясни.
Счита се, че съвременните импланти са безопасни и при 3 милиона поставени от тях няма регистриран случай на ALCL. Все пак, макар и само профилактично, е препоръчително гърдите редовно да се проверяват при специалисти, но това важи както при пациентките с поставени силиконови мамарни импланти, така и за пациентките, на които не са поставяни никога такива.
Цитирай


Мнения: 29
Може ли да се е спукал имплантът и да не разбера?

Едва ли. Ако единият имплант се е спукал, то това би довело до известна асиметрия на бюста, а при физикално изследване при натиск гърдата със спукания имплант много по-бавно би възстановила формата си спрямо другата гърда със здравия имплант. Разбира се, това може лесно да се установи и от всеки опитен специалист по образна диагностика при различни апаратни изследвания.
Цитирай


Мнения: 29
Вярно ли е, че не може да се пътува със самолет след операцията, колко време след това и какви са рисковете?

Не, няма такова нещо. Ако искате или ви се налага, можете да пътувате със самолет още на следващия ден, след като ви е увеличен бюстът със силиконови мамарни импланти, и това не крие никакви рискове нито за вас като пациентка, нито за придружаващите ви лица, още по-малко пък за останалите пътници в самолета.
Цитирай


Мнения: 29
Може ли с пипане да се разпознае имплант или липсата му?

Веднъж прочетох, че „да пипаш бюст със силиконови мамарни импланти е все едно да пипаш пластмаса". Тогава си дадох сметка, че човекът, написал това, всъщност никога не е пипал силиконов бюст, а само си е мечтал за това.

Съвременните мамарни импланти са предимно с първа степен кохезивност на гела, което, казано на нормален език, означава, че са максимално меки и като консистенция почти не се различават от плътността и еластичността на естествените млечни жлези. Именно затова при подмускулно поставяне на силиконови мамарни импланти, при добро тъканно покритие на гърдите и в ръцете на квалифициран и опитен специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия, резултатът от операцията за увеличаване на бюста може да е наистина прекрасен, силиконовият имплант да не се опипва отникъде в подкожието около гърдата, да няма bottoming out syndrome, нито пък reepling syndrome. Именно заради това доста често само специалист би могъл единствено чрез пипане да разпознае дали има, или няма силиконови мамарни импланти в даден женски бюст.
Цитирай


Мнения: 29
Дали мъжете харесват повече жени със силикон?

Мъжете харесват жените и с импланти, и без импланти. Но е категорично доказан факт, че атрактивният бюст повишава самочувствието и самооценката на жените, а това респективно се отразява както на пълноценната им сексуалност и оттам на личния им живот, така дори и на личностната им професионална реализация.
Цитирай


Мнения: 29
Може ли да се спортува активно с импланти и колко време след операцията това е възможно?

Да, може. Но все пак не бива да се избързва с екстремни натоварвания. През първите две следоперативни седмици е добре да няма тежки физически упражнения и ръцете могат да се вдигат напред максимум до 90 градуса спрямо вертикалната ос на тялото. Пациентките не бива да шофират поне през първите три следоперативни денонощия и могат да вдигат не повече от 5 до 10 кг през тези първи около 14 следоперативни дни.

Изработването на персонализирана индивидуална кинезитерапевтично-рехабилитационна програма зависи както от анатомичните дадености и от функционалните възможности на пациентките, така и от назначенията на опериралия ги пластичен хирург. Основната максима е, че когато правите нещо и не ви боли при извършването на определено движение, значи това движение или тежест на натоварване са позволени. Най-често след втората следоперативна седмица вече може да се натоварва долната половина на тялото – бягане на пътека, джогинг и т.н. След първия месец вече може да се прави лек фитнес, а едва след 6-тата следоперативна седмица може да се пристъпи и до по-тежки физически натоварвания, но отново подчертавам, че всички те не бива да предизвикват болка. Движението е живот и трябва да бъде приятно, тонизиращо и зареждащо пациентките с позитивни усещания и изживявания.
Цитирай


Мнения: 29
Ако си свикнала цял живот да спиш по корем, след слагане на силиконови гърди това дали ще е е възможно?

През първите шест месеца новооперираните пациентки не бива да спят по корем. Все пак в съня си е трудно да се контролират и затова се препоръчва през тези първи шест месеца да спят с еластичния спортен сутиен, който им се дава или препоръчва след извършването на оперативната интервенция. След шестия следоперативен месец пациентките с кръгли импланти спокойно могат да спят по корем. До преди няколко години на пациентките с анатомични импланти се препоръчваше да не спят по корем. Но ако тези импланти имат велкро текстура и/или ако се зашие добре големия гръден мускул, дори и пациентките с анатомични импланти биха могли да спят по корем, ако така са свикнали и това е предпочитаната им позиция на тялото в леглото по време на сън.
Цитирай


Мнения: 29
Вярно ли е, че има импланти втора употреба и как да внимаваме да не ни поставят такива?

Никой уважаващ себе си пластичен хирург не би предложил силиконови мамарни импланти втора употреба, защото те са биологичен отпадък, който се унищожава по специален режим. Такава практика би била рискова, но за щастие не се прилага от лекари специалисти. Различни известни личности си правят евтина реклама, предлагайки старите си импланти на нуждаещите се. Но повторното използване на такива импланти е абсолютно недопустимо.

Лично аз предпочитам да показвам на пациентките си кутиите с новите силиконови мамарни импланти и да ги разопаковам пред тях, за да ги видят, разбира се, без да нарушавам целостта на двойно защитената стерилна опаковка. След това всяка пациентка получава задължителния паспорт на имплантите с етикетите за десния и левия силиконов мамарен имплант с уникалните им сертификационни номера. Това е надеждна гаранция пред пациентката, че са поставени именно тези импланти, както е гаранция и за качеството на имплантите.

Има и импланти със специален електронен чип, който със специален уред – четец за баркодове, дистанционно през кожата може да разчете важната информация за всеки от имплантите: сетификационни кодове, на коя фирма са, кога са произведени. Този електронен чип играе ролята на вграден вторичен паспорт на силиконовите мамарни импланти. Много от пациентките харесват този подход, но и голяма група от пациентките не желаят да имат такива чипове в себе си. Всичко е въпрос на лични предпочитания и е хубаво, че пациентките са свободни да направят своя осъзнат и обоснован избор на това каква форма, профил, кохезивност и повърхност на имплант биха предпочели, разбира се, не и без вещите напътствия от техния пластичен хирург.

Личният ми съвет към всички пациентки е да се поинтересуват дали пластичният хирург наистина е покрил необходимия за страната, в която практикува, норматив, дали е придобил тази специалност и за нашата страна, дали е член на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.