Всеки списък с вещи за бебето, съставян от бъдещата майка, включва и детска козметика. Авторите на статии, учещи ни как да се грижим за бебето, говорят за кремове, пяна, пудри, масла и т.н... В повечето козметични магазини има цели стелажи, посветени на бебешката кожа.
Наистина ли има нужда от всичко това?
Нека видим за какво се използва детската козметика.

Миене
Първата група препарати са средствата за хигиена. Шампоани, душ гелове, сапуни... Разбира се, че двегодишният малчуган, ровещ се по цял ден в пясъчника, както и петгодишният омърлян футболист не могат да минат без сапун, но защо бебето, което дори не пълзи, трябва да бъде мито с препарати ежедневно? Нима само заради това, че е напрашено от разходката, кожата му трябва да бъде изсушавана всеки ден? Измиването с нежен бебешки продукт през 1 – 2 дни е напълно достатъчно за малкото бебе.
Това се отнася и за косата. Нежната и рядка коса на бебето не се нуждае често от шампоан.

Мазане
Друго основно предназначение на детската козметика е да се справя с възпаления и кожни проблеми. Всъщност, тя е създадена точно затова, а впоследствие гамата от препарати се разраства.

Някои от педиатрите съветват кожните проблеми да се приемат като знак за общо неблагополучие на организма. Кожата, особено бебешката, е много важен орган, тя би могла да извади на показ симптоми на заболявания.

Еднократните пелени за някого са благо, защото спестяват време и усилия, а за други – източник на нови тревоги: как да се справят с подсичането? Те са готови да не ползват памперси, за да не се борят с обривите, предизвикани от тях. За много майки тази мисъл е едва ли не абсурдна, но други оставят дупето на бебето „да диша” и ползват памперси само нощем и при разходки.
Препоръката е при всяко почистване с измивен продукт след това да се нанася и овлажняващ такъв – бебешко мляко, лосион или олио.

Защита
Има още няколко линии в детската козметика и те са:  слънцезащитната, средства против ухапвания от насекоми, препарати за защита от вятър и студ.
Разбира се, че нуждата и ползата от тях е безспорна. Излагането на слънце дори за няколко минути без слънцезащитен продукт може да има сериозни последици. А при смяната на сезоните детската кожа често страда и изсъхва прекомерно, затова качествените хидратиращи продукти са особено важни.

Към избора на детската козметика трябва да се подходи много отговорно. Подбирайте внимателно козметичните продукти. Ако детето ви вече е излязло от възрастта, в която чистата вода е достатъчна, избраната от вас козметика трябва не само да ви радва с красивите си опаковки, а и да носи ползи.
« Последна редакция: вт, 16 юли 2019, 11:48 от Pедактop »
Цитирай