Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Диети и отслабване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 781 отговора


Мнения: 15 929
Старите теми:
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Тема 11
Тема 12
Тема 13
Тема 14
Тема 15
Тема 16
Тема 17

Задължителен клип за гледане:
Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети
Много добро резюме от svetty1980 относно книгата " The Obesity Code"
http://bg-mam.ma/p/918068/33040772

Защо трябва да ядем качествена и естествена  храна
https://www.youtube.com/watch?v=yMmrw6inWYk
Важни линкове за четене:
Важно за плодовете:

Марк Сисън за консумация на плодове
Важна информация за инсулина:

Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма
И още един превод на статията
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма

Още линкове за по-добро осмисляне на проблема:
Инсулинова резистентност

Двете страни на инсулина. Инсулинова чувствителност.

Хиляди страдат от преддиабет дори без да знаят

Гликемичен индекс и гликемичен товар:

Каква е разликта между Гликемичен и Инсулинов индекс?

Въглехидратите и щитовидната жлеза

Хиперурикемия, подагра и ВМ-НВХ


Полезни  книги за четене:
Дейвид Лудуиг "Никога повече гладни" – Търсете я в Спиралата
“Зоната“ от д-р Бари Сиърс
“Ензимния фактор“ от д-р Хироми Шиния
“Яж мазнини и отслабвай“ от д-р Марк Хаймън
“Голямата измама с холестерола“ от д-р Малкълм Кендрик
Важни книги за водата и защо трябва да пием:
Потърсете в Спиралата книгите на д-р Батманжелич.

http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=1&find=%E1%E0%F2%E … E6%E5%EB%E8%E4%E6
Давам заглавията за всеки случай.
Батманжелидж, Ф.   Ти не си болен, а просо си жаден   
Батманжелидж, Ф.   Тялото жадува за вода   
Батманжелидж, Ф.   Водата лекува, лекарствата убиват   
Батманжелидж, Ф.   Лечение на болките в ставите и гърба

В книгите е описано защо трябва да се пие вода, но и да се добавя сол в нея. Масова заблуда е, че трябва да се пие вода, когато усетим жажда. Усета за жажда е крещящ симптом на обезводняване и дехидратация и чаша вода няма да ви помогне. Пие се вода ежедневно, а не когато се усети жажда.
Много хора бъркат жаждата с глад. Мислят, че са гладни, а те са жадни. Описано е защо почти всички заболявания идват от липсата на вода.
Промяната в храненето е само част от процеса.
Важно е и пиенето на достатъчно количество вода.
Важно е и движението.
Важен е качествения сън.
Важно е да се игнорират източниците на стрес. Ако не можете, променете вашите реакции към източниците на стреса.

Копирам статията от първия линк, току виж се загубила някъде.
1. Какво е ИР?

Скрит текст :
Инсулинът е хормон, който се отделя от бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза). Синтезираният инсулин се доставя на всяка клетка на тялото чрез кръвта. Функциите на инсулина са свързани с контрол на обменните процеси на въглехидрати, липиди и белтъци. Участва и в регулирането на растежа клетките.
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори  спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът  произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.



2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст :
Причините за развитието на инсулинова резистентност са:

наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност

Лично аз бих добавила, че причина е и консумация на твърде много бързи въглехидрати.
При мен беше така. Затова избягвам бързите, а бавните консумирам умерено.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
При мен от бързите най-лош ефект имат хлебните изделия и сладките.
Според някои и плодовете не са препоръчителни и даже вредни, но аз не смятам така.
http://lubomirivanov.com/3094/
В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем.

3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст :
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.

Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.

Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.

Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:

високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
 
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.

Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.

При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
Освен изброените заболявания има връзка между ИР и болести на щитовидната жлеза. Много често, хора с хипо или хиперфункция, Хашимото развиват ИР.
https://www.medinfo.bg/spisanie/2012/4/statii/zaharen-diabet-i-z … idnata-jleza-1277
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2013/12/zaharen-diabet-i-boles … itovidnata-zhleza
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2011/06/diabet-i-zabolyavaniya … itovidnata-zhleza

4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?

Скрит текст :
Най-висока е вероятността да се развие инсулинова резистентност при:

наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза


5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст :
При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

ОРАЛЕН ГЛЮКОЗО-ТОЛЕРАНТЕН ТЕСТ (ОГТТ) означава всъщност обремяняването с глюкоза.
Прави се с цел да се изследва как организма разгражда глюкозата под въздействие на инсулина. С този тест се поставя диагноза за диабет или за ИР.
Обременяването се извършзва с глюкоза. Купува се от аптека.
Не се приема храна поне 8 часа преди теста. Също така е нужно да се завишат 3-4 дни преди теста въглехидратите. По време на теста никакво движение, а също и храна. Дори и вода не бива да се пие.
Преди самия тест с глюкоза се взима венозна кръв за да се установи базисното ниво на кръвната захар и инсулина. След това веднага се изпива глюкозата. Тя се купува предварително от аптека. Може да се разтвари преди боцкането на гладно. След първото взимане на кръв, веднага се изпива и се чака да минат 60 минути. След което пак се взима венозна кръв. Седи се още час и се взима трети път кръв.
Има лаборатории не изследват инсулина, а само кръвната захар, което обезсмисля изследването.
Задължително се казва на лаборантката, че искате освен кръвна захар да ви се изследва задължително и инсулина с всяко взимане на кръв.
Референтните стойности на кръвната захар и инсулин при ОГТТ
Реф. стойностите трябва да ги пише на всяко изследване,  което правите. Тази стойност означава минимум и максимума на това, което изследвате . Всеки може по тези стойности да се ориентира дали има или не проблем. Ако реф. стойноста е над нормата, означава, че има проблем.

Стойностите на КЗ на гладно обикновено на гладно, 60-та и 120 минута е 6. Тоест ако надвишава, значи има проблем. Идеалните нива на гладно на кз е хубаво да е под 5.  Ако повече е предпоставка за ИР. КЗ над 6 на първи час корелира със сърдечно-съдови заболявания.

Реф. стойностите на инсулина и при трите взимания на кръв е максимум 25. Но идеалните нива на инсулина на гладно са под 5. На първи час при здрав човек трябва да е отново под референтната стойност – 25. А на втори час /тоест третото взимане на кръв/ да не е 3 пъти стойността на инсулина на гладно.
В точка 10 при НОМА индекса са дадени три примера с реални изследвания. Вижда се, че дори и при инсулин на гладно 6, отново показва на 1 и 2 час проблем.

 

Тук искам да добавя, че според мен обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и КЗ. Необходимо е до живот да се спазва хранителен режим, който да поддържа кз и инсулин в норма. Но винаги можете след постигане на желаните резултати, да проверите отново стойностите си с обременяване за да видите прогреса си.
Изследването е неприятно заради консумацията на глюкозата. Затова може да се изследва инсулин и КЗ след едно по-обилно хранене и това смятам също ще даде представа как протича лечението.





6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?
 

Скрит текст :
Нуждата от инсулин може да се редуцира чрез придържането към специален режим, който засяга предимно консумацията на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват от организма след като се разградят на по-прости съставки. Някои въглехидрати се усвояват по-бързо от други, което ги отнася към групата с висок гликемичен индекс. Тези въглехидрати повишават кръвната захар рязко и изискват повече инсулин, който да регулира концентрацията й в кръвта.

Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:

тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
 
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в

богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.



7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст :
Метформинът е лекарството, което най-често се използва при терапия на диабет. Има два механизма на действие, които помагат за контрола на нивата на кръвна захар. Намалява производството на глюкоза в черния дроб, повишава чувствителността на мускулите и мастните клетки към инсулина. Така се намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. По този начин метформинът регулира и нивото на инсулин в организма.

Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.

Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност  е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.

Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.

Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства.
Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР.
Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове.
Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци.
Закуската съм я писала, но пак ще я опиша.
Скрит текст :
Една лъжица овесени ядки. Може и ядки от елда. От скоро си я взех и тя е добър вариант. Овесените ядки са бавен въглехидрат, но и с него трябва да се внимава. Затова слагам една лъжица. Преди слагах повече. Та така, слагам лъжица овесени ядки, много малко сол тръскам /заради овесените ядки/, овкусяват се по-добре и не се разкашкват. Слагам канела, ленено брашно, лъжица слънчогледово семе и тиквено, конопено семе, 2 бразилски ореха, 2 бадема, 2 лешника, 2 броя кашу. Добавям и много малко сусамов тахан. Заливам с вряла вода, захлупвам, чакам 20 минути, добавям много малко мед за сладост и почвам.
Отскоро всъщност измивам суровите ядки отделно. Кой ги знае къде са седяли.
Понякога ми омръзва тази закуска. Тогава правя следното. В три лъжици кисело мляко слагам канела, малко пектин и малко мед. В съд наливам вряла вода, слагам млякото и захлупвам. Това го правя заради меда, да се разтопи. Отделно накисвам ядките и после ги слагам. Това го правя 2 пъти в седмицата или веднъж за да разнообразя.
Да допълня за тази закуска. Ядките са нещо хубаво, но не бива да се взимат всекидневно. За момента лично аз ще я спра за 2 седмици, а после ще я правя, но само 2 пъти в седмицата евентуално.
И за финал ще добавя, че е абослютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта. Ходенето пеша също е от изключителна важност за ИР. Особено пък ако работата ви е свързана със седене. Минимума трябва да е 3 км на ден, оптимално 5 км, а ако можете повече, още по-добре.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.
Добавям петте тибетци. Който иска и има желание може да ги пробва.
https://www.youtube.com/watch?v=sAu0BT4mevM
https://www.youtube.com/watch?v=71jaJu0dc98
Изгледайте клипчетата. Прочетете и внимателно тази статия.
https://vemiplast.files.wordpress.com/2010/10/d0b4d180d0b5d0b2d0 … 1d182d182d0b0.pdf

Упражненията трябва да се правят бавно. Правилното дишане на всяка поза и издишване са от огромно значение.
Помагат за много неща – обмяна, регулират жлезите с вътрешна секреция, болки в кръстта, стави, тонизират, дават енергия. Действат много добре на нервната система, психиката, успокояват.  Хубаво е да се правят сутрин. Вечер може и да не успеете да заспите. Принципно се прави всяко по 21 пъти. Но в началото не е нужно да се напъвате. Тук насилие няма. Ако може почнете по три пъти. Чела съм, че бройката трябва да е кратна на три.Тоест ако не можете по 21, а можете 9 или 15 – толкова направете.
Този комплекс упражнения са идеални за всички хора. Но най-вече за хора с изключително много килограми. Лично на мен като бях най-много кила, само това можех да правя като движения.
Трябва да се правят всеки ден. Освен първите 3 дни по време на цикъл.
Лично аз съм вкарала Алтернативно дишане след първото упражнение.


Превод на Richards, Byron J.. Mastering Leptin: Your Guide to Permanent Weight Loss and Optimum Health. Wellness Resources Books. Kindle-Version от Обич Синеока. Много благодаря Hug

8. Добавки за инсулинова резистентност.
Изреждам бързо добавките за ИР. Който иска без лекарства, може да опита да взима някои от тях.
От Невена:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1057791.msg37306203&utm_sourc … tlink#msg37306203

Освен изброените другите са:
К 1 -  важен е за инсулина и може да се набави със супена лъжица листа от магданоз. К 1 е за кръвосъсирване по принцип, но и за правилна 1ва фаза на отделяне на инсулин.
К2 се взема с големите дози Вит Д за да не отива калций в меките тъкани.
Прим Оил - е добра добавка за жени с ИР. Влияе на самата инсулинова резистентност, но и на кожата, редовността на цикъла. Започнах да го взимам от 2 месеца. Цикъла вече не ми е толкова болезнен.
Магнезия е най-добре да бъде магнезиев цитрат. По-добра форма е.
Формата на Селена ако взимате е хубаво да бъде селенометионин.
Витамин С също е хубаво да се взима. Като цяло когато се пие витамин С, излишъка се изпишква. Затова няма смисъл да се тъпчете с големи дози наведнъж. Може да търсите качествен витамин с удължено освобождаване. Друг вариант е витамин С на прах, който е в чиста форма без добавки. Може да го взимате по-няколко пъти на ден. На кутийката си пише колко се съдържа в мерителната лъжичка. Ако пиете витамин С на прах, не е желателно като се разтвори във вода да седи дълго време. Трябва да се изпие бързо.
Хром - Хромът е много добра добавка при ИР. Влия добре на кръвната захар, но и на инсулина. лично на мен в началото ми помогна много за ограничаване на бързите В.
https://www.bb-team.org/articles/870_hrom1
Берберин – Хранителна добавка от растителен произход
Магналабс Диапрес – Хранителна добавка от растителен произход
Ресвератрол - Хранителна добавка от растителен произход
За повече информация търсете в Гугъл.

9. Лептинова резистентност

Добавям информация и за нея, тъй като има доста хора с ИР имат и нея.
http://lubomirivanov.com/3201/
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37572616#msg37572616
Графика на зависимости между ниво на КЗ и ниво на кетони


metabolic health levelHbA1c  (%)average blood glucose  (mmol/L) or (mg/dL) ketones  (mmol/L)GKI
low normal4.13.9(mmol/L)  or  70(mg/dL)2.11.9
optimal4.54.6(mmol/L)  or  83(mg/dL)1.33.5
excellent< 5.0< 5.4(mmol/L)  or  < 97(mg/dL)> 0.511
good< 5.4< 6(mmol/L)  or  < 108(mg/dL)< 0.330
danger zone> 6.57.8(mmol/L) or  >  140(mg/dL)< 0.339
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37574849#msg37574849
10. Индексът НОМА
HOMA, или хомеостатичен модел за оценка на инсулиновата чувствителност, е прост индекс за определяне чувствителността на тялото към инсулин, базиран на стойностите на кръвна захар и на инсулин на гладно. Индексът се изчислява по следната формула: HOMA = (Глюкоза х Инсулин)/22.5, където "Глюкоза" е нивото на кръвна захар на гладно, "Инсулин" – нивото на инсулин в кръвната плазма на гладно, а 22.5 – постоянна величина. HOMA варира от 2 до 15, като по-ниските стойности показват по-добра инсулинова чувствителност. Така например стойности на индекса около 2-2.5 демонстрират висока инсулинова чувствителност и добър гликемичен контрол. Стойности около и над 4 са признак за понижена чувствителност на тъканите към инсулин или инсулинова резистентност. Индекс над 8 обикновено се асоциира с наличието на захарен диабет тип 2.
Източник - https://www.bb-team.org/articles/3554_kak-da-opredelim-insulinov … i-chuvstvitelnost
Защо този тест не винаги е надежден за определяне на ИР.
Ето резултатите от обременяване на трима човека.
http://old.bg-mamma.com/?topic=1076165.msg38042410#msg38042410
И при тримата от извършеното обременяване е видно, че имат ИР. Ако се вземат стойностите само на гладно и се сметнат по НОМА индекса излиза, че ИР има само лице У.
Затова е нужно обременяване с глюкоза за да се установи със сигурност има или не ИР. След установяване на ИР, вече може да се изследва периодично кз и инсулин на гладно и всеки да си смята с този индекс и да следи има или не подобрение.
Ако никога не сте правили ОГТТ и разчитате на НОМА индекса, има огромна вероятност да си живеете години в заблуждение, че нямате проблем. При някой хора, когато си правят изследвания само на гладно си личи, че имат ИР, но при други това си проличава чак след обременяване. Тоест е погрешно да се взимат под внимание резултатите само на гладно на кз и инсулин, защото след приема на глюкоза инсулина би надвишил референтните стойности.
Давам пример.
Лице Х има следните резултати след обременяване.
Кз – 4,6о, инсулин - 8
Кз – 6,80, инсулин – 90
Кз – 5,90, инсулин – 45
Лице У има следните резултати:
Кз – 5,6о, инсулин - 27
Кз – 7,10, инсулин – 180
Кз – 6,20, инсулин – 85
Лице Х, може да си прави години само на гладно изследвания и да си въобразява, че е здрав.
При лице У истината се вижда още на гладно.
Неведнъж в темата са се поствали изследвания с уж нормални на гладно стойности, но на 60-та минути и 120-та, резултатите вече ясно показват, че има проблем.
Обременяване с глюкоза е хубаво да се прави рядко, защото натоварва. Но си остава единствения метод, който може да ви даде ясна представа как върви лечението.
11. Подсладители и ИР
  Защо не трябва да се ползват подсладители?
 


Казвайте, ако нещо друго искате да се добави.



Цитирай

SE

Мнения: 8 877
недоволна, НИКОГА не съм се "бъзикал" с вас, това първо. Аз съм научен, и вече 38 години знам така: след 3 минути варене - яйцето е рохко. След 10 до 15 - твърдо сварено, а след 15-та до 20-а минута вирусът на салмонела е убит. И хората, които са ме учили - родителите и баба ми, съвсем, ама съвсем не са идиоти.

Ronald, купи си една яйцеварка за 15-20 лв. Вместо да стоиш до тенджерата с вряща вода и да засичаш време, в зависимост от това дали предпочиташ рохки или твърдо сварени яйца, яйцеварката ще ти ги свари както искаш.

Аз от години не варя яйца на котлон, все или ги преварявам, или ще спукам някое яйце.

Скрит текст :
Цитирай

Враца

Мнения: 1 404
И аз все и се каня, но нямам достатъчно място за толкова уреди..  ooooh!

А иначе, ям ежедневно варени яйца.
Цитирай

SE

Мнения: 8 877
И аз все и се каня, но нямам достатъчно място за толкова уреди..  ooooh!
А иначе, ям ежедневно варени яйца.

То уредчето е малко, не заема повече място от една малка касерола. Пък е детето ми само си вари яйца, без да се притеснявам, че ще се изгори.
Цитирай


Мнения: 15 929
И аз имам такова, ама нещо се разтопи. Иначе още работи.
Но ми е по-удобно на газовия котлон.
Цитирай


Мнения: 14 491
И от мен, Благодаря за новата тема! Smile  Пържа и яйца, в масло, и месо, в мас.
Цитирай

София

Мнения: 4 688
Я, това за яйцеварката го виждам за първи път Very Happy
Сигурно като абориген ви изглеждам:)

Мерси за темата, така или иначе и жена ми е научена, че трябва 15 мин на котлон да се варят, та ще видим. Не посиняват, не, аз ги махам преди петнадесетата, досега не съм видял посиняло яйце, но ще пробвам с 3-5 мин)
Цитирай


Мнения: 15 929
Роналд, много ми се струват 15 минути за яйца, ама много.
Аз 3-4 минути ги варя. После си ги оставям още пет в горещата вода. Кисна в студена и беля.
И пак са си твърди.
Доколкото знам, не е хубаво толкова дълго да се варят яйца.
Ама така съм чувала, не мога да кажа причина  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 4 688
Добре, а защоо ги киснете 5 мин в горещата после?! Аз се зардавах, че ще ги варя 5 мин само и ще ги ям, дет се вика;))
Цитирай


Мнения: 15 929
Ами за всеки случай, да не се разтече, знам ли. Пък и се моткам, върша други неща.
Цитирай


Мнения: 4 601
Благодаря за новата тема, Елора!
И аз правя често яйцата в яйцеварка, моята се самоизключва когато са готови- яйцата си се варят и изключват сами, а аз си правя нещо друго. Sunglasses Ние ги предпочитаме леко рохки, за около 6-7 минути са готови общо. На тиган готвя яйцата за кратко до готовност, не го и наричам пържене дори.... Пържени яйца в повече мазнина (1 пръст примерно или повече) имат съвсем друг и много неприятен за мен вкус.
« Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 23:03 от dolce miele »
Цитирай


Мнения: 11 223
Е че кой си пържи яйцата в един пръст мазнина  Laughing
Аз слагам грубо 10гр масло за 2-3 яйца. Не плуват в мазнина и се пържат за 2-3 минути, колкото да стегне белтъка.
Цитирай


Мнения: 2 291
Ronald има предвид от поставянето на яйцата за варене до изяждането им - 15 минути, като в това число 5 за завиране, 5 за варене и за 5 се изяждат.😁
Цитирай

Габрово

Мнения: 2 561
Вярно бързо я изписахме този път темичката.
Роналд, за вредното пържено - вредно е това с което сме свикнали масово - пържено в слънчогледово олио или типичното в много познати семейства пържене няколко пъти в същата мазнина или и двете. За пържени неща в заведение е ясно че и двете са в сила. Бабите ми пържеха в мас при всяка възможност, но след тяхното поколение като че ли всеки вече беше научен че основно в олио се пържи. Майка ми и до ден днешен пържи в сериозно количество олио, дори неща за които аз бих сложила само на дъното на тигана. Така е свикнала и така си кара, каквото и да говоря.
А за яйцата, видях някъде в интернет метод дето поне за мен работи безотказно, че иначе всеки път различни ставаха варените яйца, ама буквално два пъти еднакво не можех да ги докарам.
Скрит текст :
Слагат се в тенджерка със студена вода, да има над тях два пръста вода, не само колкото да ги покрие. Завират на котлона, слага им се капак и се свалят и се засича време да стоят така. 17 минути е за перфектно твърдо сварени яйца, без да са тръгнали да посиняват. За по-рохки по-малко, но не помня с точност минутите, мога да ги изровя ако трябва. Аз най-често си варя като ще ги вземам на работа и не ме устройва да са меки за там, та рядко ги държа само 15 мин. После се охлаждат в студена вода, да спре готвенето им повече. По този начин хем яйцата са на достатъчно висока температура за достатъчно дълго да не ме е страх от салмонела, хем не се преваряват, не е чак толкова висока като на котлона.
Иначе на тиган и аз си ги правя рохки, но тогава си ги ям веднага и не ме притеснява. Те хората сурови яйца пият или слагат в майонеза, че рохки ли ще ме гътнат.
Не че са вредни като се варят по-дълго, ама сега не се сещам точно обяснението кое точно в тях не се усвоявало толкова добре така и били по-полезни рохки. Дано някой друг се сети какво беше че сега и на мен ми стана любопитно.

Днес за пореден път ми беше обяснено че не бивало да ям повече от две яйца на седмица, че съм щяла да се повредя иначе, с холестерол ме плашиха и забравих какво още... Признавам си, от смях не можах и да споря. Махнах с ръка и казах на колежката че не може ме убеди, ами да си кара кой както си знае. Откакто работя в аптека, направо се стресирам как се вземат с шепите лекарства за понижаване на холестерола, като бонбони ги предписват. Сташно нещо е тоз холестерол значи. Хем през ден чувам фармацевтите как дават наставления на някого да не взема такива лекарства повече от няколко месеца подред, че вредят на черния дроб... и пак ги предписват и вземат, поголовно.
Цитирай


Мнения: 11 223
Брилянто видео на тема
Optimal Diet for Humans (на англиски с индийски акцент, но инфото е брилянто и много добре обяснено)

Тези които си свалят холестерола с хапове, да не се чудят после като получат диагноза деменция.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 781 отговора