Вегетарианската тема 12 - какво ще готвим днес

  • 28 955
  • 1 011
  •   1
Отговори
# 285
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Тази година открих листата от латинки, много са ми вкусни в салата или като песто.

Кимчи от брюкселско зеле
Запеканка с картофи и тиквички
Палачинки от бадеми и ленено брашно
Салата с червен боб, чушка, сирене и зелении

# 286
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Ася, сама ли приготвяш кимчи? Ще споделиш ли как?

# 287
  • Мнения: 9 152
мен пък ме заинтригуваха палачинките с бадеми и ленено брашно. Не мога да си представя как са направени, бадемите и те ли са на брашно? А яйце слага ли се? Какво е съотношението на съставките. Аз обичам да експериментирам с палачинково тесто.

# 288
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
За кимчи то ползвам готова подправка от азиатския магазин. Настъргвам морков и дайкон ряпа, обърквам с подправката и реда пласт китайско зеле, пласт плънка. Сега Брюкселското го обърках с плънката и всичко натъпках в буркан. След 2-3 дена е готово. Аз обичам много брюкселско, но получавам ужасяващи спазми и разстройство. Така ферментирано нямаше такъв ефект.

Палачинките са по-скоро панкейкс: 1 яйце разбивам с малко мляко или вода. Добавям смлени бадеми ( смлени купени) и си меля ленено семе в кафемелачката, около 2 сл.
Добавям бакпулвер и бъркам, сместа трябва да е тесто, не суха. Веднага добавям газирана вода, но не много и оставям няколко минути да набъбне лененото семе. Корегирам консистенцията с газирана вода или бадеми.
Трябва да е малко по-гъсто от палачинкова тесто, но трябва да тече.  Тук трябва изпробване. Слагам по 1сл в тигана, те се надигат. Не трябва да са големи, че се късат при обръщане.
Излизат ми около 15-20 зависи колко големи ги правя. Засищат доста.

Едит: слагам съвсем малко брашно от елда, за да не се разпадат, може и нормално, аз нали не го ям. Иначе алтернатива е 1чл протеинов прах или 1кл гуар... те са като лепило...

Последна редакция: вт, 15 окт 2019, 14:44 от asyalein

# 289
  • Мнения: X
Здравейте, от скоро не ям месо и искам да приготвям храната си за през деня сама. Имате ли идеи за ястия, които са удобни за носене в кутии, без риск от изсипване?

# 290
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Вземи си удобни кутии, които се затварят плътно и можеш всичко да си взимаш.
Аз имам един прибор лъжица, вилица и нож на едно. С него ям.

Иначе паста, пица, запеканка, ориз с губи и/или зеленчуци, избор голям.

# 291
  • Мнения: 9 152
asyalein благодаря за рецептата. Flowers Bouquet
Днес правих любимите елдени кюфтенца
Скрит текст:

# 292
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
И аз благодаря за рецептата! А като го натъпчеш в бурканите, къде го оставяш - в хладилник или навън?

При нас днес:
сварени яйца
плодове
зелен боб на фурна
салата от краставички
боб яхния с туршия
ябълков сладкиш със захар от фурми

# 293
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Зависи от температурата. Поне ден навън, ако е горещо само 12ч
Ако е по-хладно 2-3-4 дена после в хладилник

# 294
  • Мнения: 344
asyalein благодаря за рецептата. Flowers Bouquet
Днес правих любимите елдени кюфтенца
Скрит текст:

Катерица, моля за рецепта Hug

# 295
  • Мнения: X
И аз се нареждам за кюфтенцата от елда.

Гъбена супа тип азиатска, печени сладки картофи, чипс от кейл, крем-супа с кейл и една отровно зелена паста с кейл, която детето изяде без гък да каже.

Исках да питам и за един сладкиш споменат по-напред в темата, но забравих кой беше... трябва да се върна да намеря поста.

# 296
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Синьо, детето яде чипс от листа от: алабаш, броколи, червено цвекло и казва, че е вкусно и е кейл...
Я дай рецепта за пестото...

# 297
  • Мнения: X
То не е песто. Ето това правих.

# 298
  • Мнения: 9 152
Кюфтенцата ги правя с кафявата елда.
Може и със зелена, въпрос на вкус. Simple Smile И двата вида елда имат добри слепващи свойства и затова добавянето на яйце не е задължително.

1 водна чаша елда се сварява до разпукване на зрънцата ( около 10-15 мин.)
Сварената елда се отсипва в купа за пасиране, където едновременно леко се охлажа. В нея се добавят подправките и яйца по желание (1-3 бр. яйца). Подправките са според вкуса. Обикновено слагам черен пипер, сол и слънчогледово олио (може да се варира).Пасира се до еднородна кашеобразна смес. (ако сместта се е получила прекалено суха, може да се добави малко вода)
Към така готовата " кайма" добавям различни зеленчуци- според моментното желание и наличност-например рендосани тиквички, червено цвекло, моркови, целина, ситно нарязан лук, червена чушка, магданоз и др.
Обикновено слагам по няколко, примерно:
1 глава лук (ситно нарязана)
1средна глава червено цвекло (рендосана)
1 чушка (ситно нарязана)
Или:
1 тиквичка (рендосана)
1 глава лук (ситно нарязана)
1 връзка магданоз (ситно нарязана)

вариантите са много.
Всички съставки се разбъркват в купата добре заедно с елдената "кайма" .
Върху тава, застлана с пекарска хартия се подреждат кюфтенцата - загребвам с лъжицата и с нея оформям кръгла леко сплескана форма върху хартията.
Пека на 175 °C с вентилатор до зачервяване/покафеняване- времето е около 30 минути.

# 299
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Синьо, благодаря. мисля, че у нас няма да има успех...

аз съм правила бъргъри от червено цвекло и елдата беше "сланинката". изглеждаха като от месо, мъжът ми каза: щом стоят по средата на масата, значи и ти ще ядеш и макар да приличат на месо, май не са  Joy
само по това ги разпозна.

не съм ги правила повече, аз не обичам двойно термично обработени продукти, а вътре май имаше я варени картофи, я варен ориз, плюс елдата...

вчера се опитах да направя катми с тиквичка, но залепваха.
днес ще сложа тестото в тава, като се опече намазвам с извара и завивам на руло. дано стане.
също се каня на едни фъстъчени бисквити, да видим. Whistling

Общи условия

Активация на акаунт