Вегетарианската тема 12 - какво ще готвим днес

  • 28 967
  • 1 011
  •   1
Отговори
# 135
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Бейби, надупчените картофи са картофи с кората, добре измити, срязани на две и омазнени. Слагат се в тава със среза надолу, затова са надупени.

Яйцата са явно минали през автокоректор, поширани ще да са 🤣

Днес бяхме навън и си носех кето хляба и зеленчуци на парченца. Добре засища.
За вечеря правих спаначена супа, за мъжа ми пасирана 🤪

За утре имам зеле, трябва да го направя на нещо. Една част отива на салата, другото на японски пици.

# 136
  • Мнения: 1 076
Baby, постните бухти винаги ги правя на око и съставът е според каквото Ина в шкафа, но горе долу: мляно ленено семе, брашно от елда, мляни овесени ядки, брашно от спелта, малко бяло, бакпулвер, соево кисело мляко, щипка сол, малко агаве/захар/кленов сироп. Вода до рядко кексово тесто. Сипвам с лъжица на незалепващ тиган, който мноооого спестовно мажа с рапично олио. Стават пухкави и вкусни. Правя повечко тесто и държа в хладилника за закуска някой от следващите дни отново.

Надупените картофи са картофи срязани на две, посолени, леко намазани с олио, обърнати с намазаната част надолу върху хартия. Стават супер вкусни. Не се белят.

Поширани* яйца, не полирани. Автокоректор 🙂 След яйцата ми беше доста кофти. Отвикнала съм да ям и ми стана много тежко.

# 137
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
благодаря ви дами за разясненията  bouquet

нищо не съм готвила - ходихме на вън - патладжан по гръцки - което си е печен цял патладжан залят с доматен сос и от горе натрошено саламурно сирене; пица с пресни домати и сирене.

Сложих да се пече червен лук и чесън във фурната. Като изстинат ще ги обеля и в блендъра заедно с един буркан червени печени чушки + препечени сухи чушки, сол, олио от гроздови семки и черен пипер = става чудесна лютеница. Това ще е за утре и може би във Вторник с хляб. Друго не планувам да готвя, но ще видим...

# 138
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 731
Днес салата от домат, печена чушка, краставица и лук.
Пекох чушки на барбекюто. Но ще ги обеля утре.
Днес консервирах домати. Много работа, но поне са био.

# 139
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Някой прави ли салата с кисело зеле или да го добавя към някакви ястия?
Днес купих една консерва от Лидл, прияде ми се, но се чудя към какво да го добавя, освен когато го консумирам самостоятелно.

# 140
  • Мнения: 9 991
Не знам към какво се “добавя” зелето. Класиката е да се сготви със свинско, аз с ориз и домати го готвя. Иска повече мазничко да е вкусно.

# 141
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Гледам клипчетата на една суровоядка, която го добавя към салати, но нямам спомен към какви точно. Вероятно става въпрос за такива с повече зеленолистни. Това ми беше идеята за добавяне.

# 142
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 747
    От кисело зеле баба правеше нещо много вкусно - запържаше го за кратко в мазнина, слагаше лъжичка червен пипер да го “кавърдиса” и го поднасяше като топла гарнитура или студена салата.
   Аз като ми остане го задушавам и правя нашенски зелник - като баница, но с тази плънка. Обичаме го много. 

# 143
  • София
  • Мнения: 18 699
Може и с червен пипер и лук на салата.
Не понасям кисело зело,като ме лъхне и падам и умирам направо.

# 144
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 731
Това от Лидл, в кутия, го ям подправено с червен пипер и зехтин като салата към бобови, или само така. Ако имаш печена чушка, ще се комбинират сполучливо.

# 145
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Благодаря за идеите!

# 146
  • Мнения: 9 152
Rochellka, много обичам кисело зеле. И сока му.
Правя го както на салата, така и на ястие.
Кисело зеле с ориз, с булгур, на фурна; боб с кисело зеле; пасирам и го слагам като дип с добавки (авокадо или ядков тахан) към салати; ям го натюр.....
Киселото зеле е супер полезно, за подържане на естествената микрофлора на червата.

# 147
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
И аз така четох за ферментиралите храни - полезни са за микрофлората и често трябва да присъстват на трапезата. Вчера гледах една суровоядка, която сподели пък, че не трябвало да се хапват много често, само от време на време. Сега съм в чуденка колко често да хапвам, но предполагам няма да е чак толкова често, тъй като след зеле винаги ме боли корема, няма значение дали е сурово, готвено, кисело...

# 148
  • Мнения: 9 991
На купеното кисело зеле му слагат консерванти, за да спрат процеса на ферментация. Има пробиотици в него, специално за веганите е полезно. Яде се с мазнина задължително, ако не, знам че не се усвоява. Зелника е хубав. Къде това кисело зеле в Италия, Лидл?

Последна редакция: пн, 09 сеп 2019, 23:24 от adelinda

# 149
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 731
LIDL, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт