(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

  • 37 537
  • 770
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 6 427






Това са снимки от моята от месец безпризорна градина, пратиха ми ги приятели.  Потънала в треви. Никой не е брал чушки, люти рибки, козирог, тиквички, къпини, краставици, само доматите са брани и поливани.  Смилянския боб е превзел люляка и ябълката, да видим дали ще узрее до готовност. Виждам по снимките, че зелето кьосе не се завива.  Ще видя нещата на терен след няколко дни и ще преценя какво мога да спася.

# 376
# 377
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Алис, какво е на вкус зелето, по какво се различава от кьосето?
Тези тиквички съм ги виждала. Как са на вкус и трябва ли им много място.
Аз тази година сях патисон, но чак сега започна да цъфти усилено, явно му е било горещо.

Мьос, кога го сложи зелето? Аз на две фази го дадох. Първото стана гигантско, второто сега се завива. От първото имам зелки над 2кг., сято е средата на май. Другото две- три седмици след това, но после почнахс жегите и нито то, нито алабаша се развиваха

# 378
  • Мнения: 6 427
Началото на юли го засадих готовия разсад и 3 седмици поливах много, за да се хване добре, пък и бяха горещини. Добре вървеше. Август е било влажно уж.

# 379
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мисля, че му трябва още време, за да се завие.

# 380
  • Мнения: 197
Нашия патладжан като го срежа е кафяв на места. Някой да има идея на какво се дължи? Нашето зеле расте различно и от време на време режа по една зелка. Последната отрязах високо и оставих пънчето в земята. Днес ходих и видях, че от кочана се развиват спящи пъпки. Имате ли идея дали ще върже зелка?

# 381
  • Мнения: X
Алис, какво е на вкус зелето, по какво се различава от кьосето?
Тези тиквички съм ги виждала. Как са на вкус и трябва ли им много място.
Дитмарското е стегната зелка, а Кьосето е мека. За Балкан не искам и дума да обеля, но за идеята - стегната зелка, но много сухо зеле. А първите два сорта са сочни, чудесни са. Дитмарско сея и садя само в оранжерията да имам по някоя ранна зелка. Вчера сготвих последната, но беше прибрана в хладилника. Кьосето е идеално за кисело зеле. Миналата есен-зима не ми стана киселото зеле, защото бях отгледала Балкан. Ами беше си сурово, някак си не успя да ферментира, а не правя кисело зеле за сефте, то и не е някакъв кой-знае какъв майсторлък. Не съм прекалила със солта. Както и да е, никакъв Балкан повече. А ми го препоръча една позната, която твърди, че е много доволна от Балкан. Та хора и вкусове разни.
Тиквичките на вкус ми допадат. Правя ги основно печени с доматчета на фурна с олио, копър, чесън и сол. Пекат се доста, защото като срежа две тиквички, а всяка е кило до кило и половина, става доста голям обем тиквички. Ама пък после са ми чак сладки. Пържени младежта също ги одобриха. Малко по-сухи са от другите, така мисля. Искат място в градината, защото се развиват като тикви - пълзят, катерят се по дърветата или някой път им опъвам сезали, за да се качат към сливите. Първо правят доста листна маса и после започват да връзват. Тази година малко ме беше страх, че няма да имам тиквички, но всичко точно! Имам 4 растения и на една от снимките се вижда част от площта, която заемат. Половинката ме пита защо не садя нещо до тиквичките, когато бяха малки. Е, засях копър и магданоз, ама да не мислите, че се виждат сега. Simple Smile

# 382
  • Мнения: 6 427
Оказва се, че имаме голямо гнездо стършели в градината. Как е възможно само за месец да го построят и да се настанят? Какво да ги правим? 

# 383
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Да, но стават малки. Миналата година моите стана малко по-големи от топка за тенис.
Аз също оставям кочана, също и някои салати така режа и после излизат отстрани нови.

Алис, благодаря.
Няма да ги пробвам тогава тези тиквички.
Зелето също, в Германия основно е такова твърдо, сурово не може да се яде. Правят го на кисело, но първо го настъргват и после го ферментират.

Аз кьосето го сях за сурова консумация, да видим дали ще имам нещо за ферментиране. Сега още е рано...

Мьос, провери дали не са защитени като осите.
Ако са защитени, ще трябва да викнеш някой да премести гнездото.
Знам, че се прави зимата, като заспят.
Агресивни ли са?

# 384
  • Мнения: 6 427
Не знам. Като се прибера другата седмица, ще видя.

# 385
  • Мнения: 6 855
Осите при вас защо са защитени?

# 386
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Защото са полезни и за запазване на биологичното разнообразие.

# 387
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Имам една видео как една оса ,  сдъфква американска пеперуда. Къткам си ги осите. Излизат от каменната основа на къщата от южната и страна. Като минавам по пътеката  до къщата . внимавам  га са като рояк около дупката.

Изменението на климата  е много бързо .На едно място суша , на друго дъжд.Далечния Изток се заблатява от 5,6 години , в Африка суша и липса на вода.  Имало е силна магнитна буря в началото на септември на Слънцето . Строболи в Италия   изригва , става постоянно,  от преди месец. Етна също. Това сигурно оказва влияние при нас.
От 2 месеца не е капнала капка дъжд в Златията. Нощес се опита да ръмне , но не му се отдаде.
От Север не успява да дойде ззхлаждането  в България. На всяко КПП  трябва да поставим паметник на Аспараух. , дето е избрал да живеем тук . Гинат хора по света.
https://www.youtube.com/watch?v=EtXf2TPum4M
https://www.youtube.com/watch?v=AF15gCF9Q5w

https://www.youtube.com/watch?v=dESLx7-BGrk


 Растения и животни не успяват да се адаптират толкова бързо. Тази година не си изпомпах  кладенеца . и може да се затлачи.
Преди 5 години отгледах ранно зеле кьосе от 7 до 9 килограма ранно, изчистено, не можех да го нося. . Сега гледам на пакетчето пише 2 кг? Намерих едно румънско семе  на него пише 3 кг , това зеле ли е?
Думата зеле е българска , както и чернозем , не се превежда на други езици.
Четох някъде че българите - бесите, пеоните ,дарданите ,  ...де  са учили гърците как да гледат зеленчуци. Сега трябва да се учим от гърците да гледаме доматите под чаршаф.
Върховете на доматите ми са изгорели , пак вкорених култуци . Куркума гледаше домати в тенекии. Ще ги насадя в тенекии . По Коледа ще имам домати на терасата.
Сега се замислих за дребните си домати. Да не са от култуците , и оцеляха. Адаптираха се?
Вчера една комшийка ми донесе един плик поне 10 кг сливи.
Миналата година бяха едри и сочни , тази година са наполовина и сухи.
Ще прескоча до темата с консервирането да си направя мармалад от сливи и ябълки , видях много  хубав мармалад там .  
Храните поскъпват по целия свят.
Направих 9 бурканчета белен домат, 9 бурканчета заготовка за супа, 9 мариновани червени чушки, приготвих  за 9 бурканчета за каварма, гювеч, 5 маринован патладжан ,  имам още печен домат и печени чушки , ...

Градовете не стават вече за живот.
Прави са едни австралийци  че тук се живее "свободно" , можеш да си гледаш домати в къщи. Правят си компоти за зимата., Децата им учат всичко и могат да работят всичко.
Зачезнаха емигрантите ни по света да кажат как е при тях?

Да отивам да подготвям поливанете.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2019, 15:23 от rorik

# 388
  • Мнения: 1 076
Да се похваля с днешната скромна реколта 🙂 Доматите ни все са бутиково количество...

# 389
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Рорик, я кажи за доматите в тенекии...
Колтуци ли слагаш или ги вадиш от градината?

Беси, пеони и т.н са траки.

При нас заваля, от 30+С стана 18С 😱
Не съм ходила да видя положението, че като се разкаля и затъвам 🤣

Майка прави мармалад на калъп, но от ябълки. Сигурно и от сливи ще стане.
Съседката има две дървета и каза, че мога да бера, ама аз сладка не ям, а и захар не трябва да ям.🙄
Сега едни трънки съм набелязала, да видим кога ще ги обера и на какво ще ги правя.
Wednesday, да ви е сладко

Общи условия

Активация на акаунт