Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

  • 30 202
  • 764
  •   1
Отговори
# 750
  • Близко съм
  • Мнения: 815
Благодаря ви. А да попитам в началото на годинятя правих пълни кръвни изследвания , но след това разбрах че имам ИР ще са се промени ли ли ? Защото ендото не ми е не ми е пускал?! Може ли за кратко да се променят? И дя пускам ли нови?! Извинеете за тъпите въпроси но е наскоро открита и не знам какво какво е

# 751
  • Мнения: 18 542
Да, възможно е да са се променили. На майка ми за 3 месеца режим ѝ паднаха значително захарта и триглицеридите без значителна загуба на тегло. По-бързо се променят показателите, отколкото теглото.

# 752
  • Мнения: X
Дори и в два различни дена един след друг да си пуснеш изследвания все ще са различни... Не знам има ли смисъл да харчиш пари. Храни се добре, движи се задължително, дай си време, лекувай се и си слушай тялото - как се чувстваш, по-добре, по-зле...

# 753
  • Мнения: 7 856
Алоевера, пържи си яйцата с повече истинско краве масло, което после от тигана изсипи върху яйцата. Аз поне не мога да си представя яйца на очи или омлет, пържени в растителна мазнина. Както не мога да си представя домашна баница с нещо различно от много масло (Ех, как си мечтая да направя една баница с много сирене, яйца и масло и с кори мое дело...).

# 754
  • София
  • Мнения: 11 462
Момичета, по принцип пърженото (БЕЗ Вгх) вредно ли е? Нали се твърди, че при еди каква си темп се освобождавали еди какви си свободни радикали? Не е ли по-добре твърдо сварени яйца? Питам, че аз си обичам на тиган, но почти никога не ги ям бъркани/пържени....

# 755
  • Мнения: 18 542
Ако ти създава стомашен дискомфорт пържената храна, тогава за теб не е добре.
Ако нямаш проблем и пържиш с мазнини, които не оксидират лесно при високи Т (ака наситени мазнини или такива с висок % наситени поне) и ако не пържиш в една и съща мазнина многократно, няма проблем.

# 756
  • Мнения: 12 571
То зависи каква мазнина използваш, някои са по-устойчиви на висока температура от други и не стават вредни. Вредно е когато мазнината се нагрее до точката на димене и започне да се окислява и отделя вредности. Поне това е което аз съм срещала като твърдения, звучи ми логично.

# 757
  • Мнения: X
Пържа само яйца за няколко минути в масло, не дими. Друго не пържа, пека...

# 758
  • Мнения: 7 723
На яйцата най- добре им добавете масло, докато са още топли, без да е пържено самото масло

# 759
  • София
  • Мнения: 4 878
Момичета, по принцип пърженото (БЕЗ Вгх) вредно ли е? Нали се твърди, че при еди каква си темп се освобождавали еди какви си свободни радикали? Не е ли по-добре твърдо сварени яйца? Питам, че аз си обичам на тиган, но почти никога не ги ям бъркани/пържени....

Не е добре твърдо сварени. Варените яйца трябва да са рохки, пържените също съвсем леко запържени. Така са по-полезни. Пържат се на средна степен, не на най-силното.

# 760
  • София
  • Мнения: 11 462
Ясно, аз ги обожавам рохки, но нали сме закърмени със страха "Салмонела" и "Поне 15 минути да врят", та.... Сега, ако ми разясните защо са вредни сварени и няма ли опасност от рохки, ще съм благодарен.

Херцен, мерси за уточнението!

# 761
  • Мнения: 7 856
Роналд, отново ли се бъзикаш с нас или ни провокираш?
Кой идиот вари яйце 15 минути? 5 минути след завиране на водата яйцата са твърдо сварени, особено ако ги оставите в горещата вода.
Пържени яйца или омлет стават за 2-3 минути! При това аз го правя само с масло. Вземи прочети за супер популярното масло гхи, което е масло пържено на слаб огън дълго време, при което е изчезнала всичката вода, извадени са малкото белтъци и е останала чиста мазнина.
Ако пържеш картофи в стандартен фритюрник, пълен с изгоряла олио или с палмова мазнина, ефектът към човека ще е съвсем различен. Както и времето за пържене.
Аз например в момента "пържа" патладжани, заготовка за класическа гръцка мусака. Пържа е в кавички, защото резени патладжан, осолен, изцеден и леко намазан със зехтин, на порции се пече във фритюрника с горещ въздух.
Ако решиш да пържиш патладжани в тиган, ще изпият огромно количество мазнина, тя ще пуши, ако котлонът е много силен.

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 20:31 от Недоволна

# 762
  • София
  • Мнения: 11 462
недоволна, НИКОГА не съм се "бъзикал" с вас, това първо. Аз съм научен, и вече 38 години знам така: след 3 минути варене - яйцето е рохко. След 10 до 15 - твърдо сварено, а след 15-та до 20-а минута вирусът на салмонела е убит. И хората, които са ме учили - родителите и баба ми, съвсем, ама съвсем не са идиоти.

ГХИ знам какво е, да, опитвал съм да правя.

Картофи обичам, но пържени вкъщи не сме правили никога, тъй като съм закърмен не толкова, че месото или мазното е вредно, а че Пърженото е вредно. В нас никога не се е пържило. Сега,  в семейството ми, почтиникога не се пържи, освен омлети понякога или аз запържвам някои зеленчуци Simple Smile

Вижте, никога не съм имал за цел да ви провокирам, освен към дискусия. Сега, че от светлината на изминали за вас 5-10 г., някои неща ви изглеждат дебилни, може би, то със сигурност за нас не е така Simple Smile. Оше повече, мен две едно са ми казвали, че нямам нищо и не се нуждая от диета, освен такава за смъкване на холестерола, така че разчитам реално на вас и четене.

# 763
  • Мнения: 18 542
Аз харесвам пържените яйца с рохки жълтъци, а варените с твърди, защото ги ям намачкани с масло, но не преварени, че да посинеят. До сега от салмонела не съм се разболявала, а и никой в семеството ми. По-вероятно да хванеш салмонела от недобре измити листни зеленчуци, отколкото от рохки яйца.

15 минути никога не съм варила яйца, освен ако не съм ги забравила на котлона  Grinning 5-6 минути макс, иначе посиняват.

# 764
  • Мнения: 31 537
Момичета, по принцип пърженото (БЕЗ Вгх) вредно ли е? Нали се твърди, че при еди каква си темп се освобождавали еди какви си свободни радикали? Не е ли по-добре твърдо сварени яйца? Питам, че аз си обичам на тиган, но почти никога не ги ям бъркани/пържени....

Ами според мен пърженето не е много ок. Аз ако прекаля с пържените неща ми се обажда жлъчката. Иначе яйцата  като ги правя на тиган, не пържа, а задушавам с вода. Та става нещо като варено.
Ако правя с масло, не пържа маслото. Чакам много малко време да почне да се топи и буфкам яйцата.


Ох, много бързо я изписахте тази тема.
Не можах да редактирам  Laughing
Утре ако имам време ще направя някои промени, ама ако имам.

Нова тема
https://old.bg-mamma.com/?topic=1128553;topicrefid=19

Общи условия

Активация на акаунт