250 грама вдъхновение и кошница ЗАХИРА

  • 6 775
  • 139
  •   1
Отговори
  • Мнения: 15
Някои измерват вдъхновението с брой написани думи, нарисувани картини или изсвирени ноти.
Други – с бурканчета от 250 грама с домашно сладко. Защото освен плод на природата, то е и плод на фантазията, тъй като създателят му експериментира с най-различни вкусове, като винаги добавя и нещо от себе си, стига да му остава достатъчно време за това сред целия мармалад от ежедневни дела.
Е, с желираща захар ЗАХИРА време винаги има, защото приготвянето на всяко сладко отнема точно 15 минути.

Сега, освен тези 15 минути вдъхновение, може да спечелиш и своите 15 минути слава, както и пълна кошница с награди!



Включи се в играта и спечели!
Снимай бурканче със сладко или друго сладко нещо, което си приготвила сама, и сподели рецептата, която те е вдъхновила! Трима от всички коментирали в темата ще спечелят кошница с продукти ЗАХИРА!

Победата ще ти се услади, защото включва цялата гама продукти ЗАХИРА:
● желираща захар за сладка и конфитюри
● бяла кристална захар от най-високо качество, с гарантиран произход
● специално пресята разтворима фина захар
● бяла, фино смляна пудра захар в удобна опаковка
● бели бучки, произведени от най-високо качество бяла захар
● Еспресо бели бучки
● бяла кристална захар в пакетче (250 х 2 г)
● кафява нерафинирана захар от о. Мавриций


Flowers Tangerine Нека музата бъде с теб!
Flowers Strawberry А за да научиш повече за ЗАХИРА, ела на нашата страница и не забравяй да ни посетиш и във Фейсбук!
Flowers Cherries Ако имаш нужда от нови свежи идеи, хвърли едно око на нашия YouTube канал.

Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 11:26 от Редактор**

# 1
  • Мнения: 908


Торта ирландски пай

# 2
  • София
  • Мнения: 2 090
Здравейте! Подобно на тази рецепта http://www.zahira.bg/recepti/detail/konfitjur-ot-kivi-jagodi-i-malini-s-menta/ направих сама за пръв път конфитюр от ягоди. Съставките са само: 800 г Желираща захар Захира, 500 г ягоди, сок от един лимон. Приготвяне: Ягодите се измиват със студена вода, нарязват се, ако са големи и се поръсват със захар. Така стоят малко. Добавяме захарта и слагаме сместа на котлона  да заври. Бъркаме постоянно. Изсипваме в бурканче и затваряме добре.Heart Eyes Ето снимки преди и след:
Скрит текст:

# 3
  • Мнения: 28 850
Кекс с ябълки и орехи:



2 яйца, 1 чаена чаша захар (чашата с вместимост от 250 мл.), 300 гр. брашно, 15 гр. бакпулвер, 125 мл. олио, 3 едри ябълки, 1/2 чаена чаша орехови ядки, 1/2 чаена лъжичка канела, 1 ванилова захар или 1 прахче ванилия, пудра захар.

Приготвяне: разбийте яйцата и захарта в купа с вилица. Прибавете към яйцата олиото и разбъркайте да се смесят. Смесете брашното с канелата, бакпулвера и ванилията. Ябълките измийте и настържете на едро ренде. Може да ги обелите предварително по желание.

Добавете към яйцата 1/3 от брашното с канелата и бакпулвера. Разбъркайте с лъжица сместа и добавете половината от настърганите ябълки. Отново добавете 1/3 от брашното и разбъркайте. Прибавете втората половина на ябълките и разбъркайте. Прибавете последното брашно и орехите, които предварително сте нарязали. Разбърквате сместа за последно.
Кексовете от този род не обичат интензивно и дълго бъркане, така че не прекалявайте с разбъркването.

Намазнете кексова форма с олио или масло. Поръсете равномерно с брашно и изтупайте излишното от формата. Ако ползвате силиконова форма няма нужда да намазнявате и набрашнявате.

Кекса се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса на средна скара без вентилатор. Печенето е около 30-35 минути.


# 4
  • Мнения: 14 715
Любимият ни ябълков сладкиш!
3-4 ябълки се изчистват и нарязват на кубчета.
Разбиваме 3 яйца с 1 ч.ч. захар,добавяме 1/2 ч.ч. олио,1 ч.ч. с един бакплувер и малко канела. Добавяме ябълките при сместа,изсипваме в намазнена или с хартия за печене тавичка,ръсим с орехи по желание и печем. Супер лесен и бърз сладкиш,който винаги се получава и се изяжда за минути.

# 5
  • София
  • Мнения: 10 765


Захарен пирог със закваска

20 г Вечна закваска за тесто
100 г вода
100 г брашно
За доомесване:
500 г брашно
250 мл прясно мляко
100 г масло
1 ч.л. хлебна сода
щипка сол
100 г захар
ванилия
1 бр. яйце
За поливане:
500 г заквасена сметана
100 мл течна сметана
50 г захар
ванилия
За поръската:
100 г масло
100 г захар

Закваската се разтваря във водата и се смесва със брашното. Покрива се плътно и се оставя за няколко часа, докато шупне.
Прясното мляко се загрява с маслото, за да се разтопи. В купа се сипва брашното и към него се добавят всички продукти за тестото заедно със закваската. Омесва се добре. След това се оставя да почине за 10-15 минути, като се покрива.
През това време се приготвя тавата за печене с размер 25х35 см, която се застила с хартия за печене (трябва да е повдигната и по стените на съда). Тестото се изсипва в тавата и с намазнени ръце се разпределя равномерно. Покрива се и се оставя за 2 часа на топло.
През това време се смесват двата вида сметана, захарта и ванилията и се разбъркват добре, до получаване на гладка смес. Тестото в тавата се набучва с вилица на няколко реда и отгоре се полива със сметановата смес. Маслото и захарта за поръската се претриват с ръка и се поръсват равномерно, на парченца върху заливката. Оставя се да престои за 20 минути. През това време фурната се загрява на 180С градуса. Пирогът се пече 25-30 минути на горен и долен реотан без вентилатор. След като се извади от фурната, се оставя за 10-15 минути и тогава се изважда от тавата. По желание, при поднасяне може да се поръси с пудра захар.

# 6
  • София-Младост
  • Мнения: 23 270
Любимият плодов ликьор или вишновка
Продукти:

    1 л водка (ракия)
    сезонни плодове - ягоди, малини, вишни, кайсии, праскови
    захар
Съотношението плод захар е 1.5:1, някъде ще го срещнете и 1:1, но за мен е прекалено сладко. Ползвам домашни плодове. Слагате чаша и половина плодове, добавяте и чаша захар. Започнете с ягоди, сега започват да зреят малини...кайсии, по-късно лятото и праскови, круши.
По-едрите плодове нарежете на парченца, по-дребните добавяйте цели. Вишните(черешите) може да се добавят с и без костилките.
Разклащайте буркана след всяко добавяне на плод и захар, за да може захарта да се разтвори.
Съхранявайте буркана на тъмно място.
Изчакайте 20-тина дни след последното добавяне на плодове, след това прецедете и налейте в подходящи бутилки.

# 7
  • Мнения: 98


Моето вдъхновение е сладкото,препоръчано от Мама.Сладкото от ягоди включва доза с 5кг ягоди,1.5кг захар Захира и малка чашка оцет,за да не се захаросва.Страхотно се получи.Вчера го направих и така открих зимнините. =))

# 8
  • Мнения: 2 682
Домашно сладко от смокини:

смокини - около 3 кг
захар - 350 г
лимонтузу - 1 ч.л.
вода - 1,5 литър

Може да се направи с цели смокини или нарязани на парченца. В нашето семейство се предпочитат наситнените, защото го консумираме основано на филийки или с палачинки.

# 9
  • софия
  • Мнения: 25 192
Торта “Килиманджаро”

Скрит текст:
За блата:
130 гр. брашно
180 гр. захар
5 яйца
50 гр. краве масло (разтопено)
30 гр. какао
5 гр. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
За крема:
400 гр. заквасена сметана (може и кисело мляко гъсто)
400 гр. течна сметана
100 гр. пудра захар
15 гр. желатин
1 ванилия
850 гр. компот от праскови (може и с друг вид)
За декорация:
100 гр. шоколад
Пудра захар за поръсване
За блата се разбиват яйцата с ванилията и захарта до побеляване, след което се прибавя брашното, какаото и бакпулвера, които предварително се смесват и пресяват, накрая се добавя и разтопеното масло.
Във форма 24 см с падащо дъно се поставя хартия за печене и се сипва сместа. Пече се в предварително загрята фурна на 180С 35-40 минути. Готовият блат се оставя на решетка за 5 минути без да се маха от формата, след което се обръща както е с формата и се оставя до пълното му изтиване.
Блата се разрязва на 3 равни части.
Най-горния блат поставяме в ринг за торти, средният поставяме чиния по малка от блата и изрязваме кръг, който ще е в средата на тортата а крайната част се поставя върху първия блат за борд. Третият блат режем на 12-16 равни триъгълници които ще поставим по краищата на ринга.
Всички блатове сиропираме с компота, като триъгълницете се сиропират без върховете и то съвсем малко, за да не се начупят при поставянето.
За крема никасваме 150 мл компот с желатина и оставяме за 10 минути. Готовият желатин добавяме към заквасената сметана и разбиваме на ниска скорост с миксера за 2-3 минути.
Течната сметана се разбива с пудрата захар до меки върхове.
Прасковите от компота се нарязват на кубчета като се оставят 2-3 за декорация.
Смесват се двете сметани и се добавят нарязаните праскови.
Слагаме 1/3 от крема в центъра на ринга и започваме да редим триъгълниците. След като наредим половината слагаме средният блат и редим останалите триъгълници. Слага се другата част от крема и се декорира с прасковите, които са нарязани на полумесеци. Оставя се в хладилник за 3-4 часа да стегне, разтопява се 50 гр от шоколада на водна баня, а другите 50 гр се настъргват с ренде или нож. Маже се се с разтопения шоколад и се поръсва с настъргания шоколад. Отгоре се поръсва с малко пудра захар.

# 10
  • Мнения: 24
Шоколадова торта с ягоди и маскарпоне
Продукти за блатовете:
5 яйца
150гр захар
1/2 чаена лъжица ванилия
150гр брашно
4 супени лъжици неподсладено какао
щипка сол

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията на бял, пухкав крем, като захарта трябва да се е разтворила напълно. Брашното, какаото и солта се пресяват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се внимателно със шпатула или дървена лъжица, за да не се изгуби обема от яйцата.
Форма с разкопчаващи се стени се напръсква със спрей против залепване или се намазва с мазнина. Дъното й се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и изравнява. Ако се притеснявате от разрязването на блатовете, можете да изпечете три отделни блата.
Фурната се загрява на 180С и тестото се пече около 30 минути, или до суха клечка. Оставя се да се охлади за 5 минути във формата, след което се обръща върху метална скара, предварително покрита с хартия за печене. Оставя се да се охлади за през нощта, или за поне 4 часа преди да се разреже.

Продукти за крема:
500гр маскарпоне
8-10 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
200мл пълномаслена, неподсладена, течна сметана
3-4 супени лъжици пудра захар
настъргана кора от един лимон
500гр ягоди – измити, почистени и нарязани на ивици

Маскарпонето се разбива с миксер и към него се добавя кондензираното мляко. Тук нямам точни грамажи, тъй като го правех на око и съобразявайки се с вкуса. Просто опитайте, за да разберете дали е достатъчно сладко, като разбира се не прекалявате, защото маскарпонето ще се втечни от кондензираното мляко. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя внимателно, с помощта на шпатула, към маскарпонето. Ароматизира се с прясно настъргана лимонова кора и всичко се разбърква.

Сглобяване на тортата:
Охладените блатове се разрязват на три равни части. В подготвената тортена чиния или поднос се поставя един блат, сиропира се със захарен сироп, ром или прясно мляко и се разпределя част от крема. Кремът не се разпределя до края, а се оставя по един пръст разстояние, тъй като когато се сложи следващия блат и се притисне, кремът ще се избута към краищата и ще запълни останалото празно място. Върху крема се подреждат нарязаните ягоди и се поставя следващия блат. Процедурата се повтаря и отгоре се слага последния, трети блат. Той не се сиропира. Цялата торта се намазва с крем, отстрани се гарнира с настърган шоколад и смлени бадеми, а отгоре се подреждат нарязани ягоди и няколко свежи листа мента.
За да запазите свежестта на ягодите, можете да ги намажете с втечнено желе, мед или глюкоза. Декорира се по избор.


# 11
  • Мнения: 474
Моето вдъхновение идва от баба ми и това е сладкиш с ябълки. За неговата направа са необходими:
1 чаена чаша захар,
1/2 кора лимон или портокал
3 чаени чаши брашно
1 бакплувер
1 ванилия
1 чаена чаша топла вода
1/2 чаена чаша олио
5 яйца
5 средни ябълки/ ние ги предпочитаме по-кисели/

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят и другите течни съставки + пресятите сухи. Ябълките се обелват и нарязват на дребно. Поръсват се с пудра захар и малко галета. Прибавят се към яйчената смес и всичко се разбърква. В намаслена тавичка се изсипва и се пече около 35-40 мин на 180 градуса или до готовност. След изпичане се охлажда и поръсва отново с пудра захар.

# 12
  • Мнения: 1 752
Моята рецепта е вдъхновена от Марта Стюарт - лесна  и много вкусна.Не знам как се казва точно , понеже баба ми записа рецептата.Ще я нарека Сметанова торта с ягоди.
Необходими продукти:за блатовете - яйца около 5-6 бр. ,захар , бакпулвер , за украсата - сметана за разбиване около литър , сладко от праскови или от каквото си прецените , сок от компот  , ягоди и шоколад .Първо разделям белтъците и ги разбивам до образуването на пяна.След това слагам захарта .Отделно разбивам жълтъците и ги прибавям към белтъците.Идва ред на брашното , което сипвам на два-три пъти до получаването на еднородна смес.Добавям и бакпулвера.Идва ред и на печенето на блатовете - в съд за печене и предварително сложена хартия си оформям блатовете. Пека три блата за около 15 минути всеки , стават много бързо.След като изстинат малко започвам да сглобявам тортата.На всеки блат слагам малко сок от компот , мажа със сладко от прасковите и  добавям предварително разбитата сметана.Повтарям това до последния блат.Отгоре натрошавам  шоколад , добавям ягоди , понякога си играя да правя и форми със шприц.Вместо торта , може да си направите и руло ,става по-бързо и пак е много вкусно.На тортата понякога слагам и лимонови корички , които предварително съм сварила с малко захар, за да омекнат и да се махне горчивината.Може да експериментирате и да добавите между блатовете други плодове вместо ягоди.

# 13
  • Мнения: 682

 Домашна тортичка  лесна и идеална за лятото за крема използвам цедено мляко една кофичка малко кисело мляко, захар около чаша, кокосови стърготини, ванилия и щипка канела, бизквитките напоявам в мляко и редя ред бизквити ред крем декорация по изпобр

# 14
  • Враца
  • Мнения: 2 572
Сладко от цели смокини.
По-късно мога да прибавя рецепта и снимка!

Общи условия

Активация на акаунт