250 грама вдъхновение и кошница ЗАХИРА

  • 6 781
  • 139
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 3 158
Всяка година правя сладко от череши. Имам голямо черешово дърво в двора Simple Smile
Почиствам костилките и наръсвам със захар 1/1 е по рецепта, но аз винаги слагам по-малко захар. Ако е повече захарта се получава с повече сироп.Оставям за една нощ в хладилник и сутринта слагам на котлона. След като кипне, варя за кратко и отново почива до вечерта. Това е тайната, плода да се напои със сироп, става стъклено-прозрачен. Вечерта си доварявам сладкото до готовност. Десет минути преди да е готово, добавям лимонтозу, като през това време бурканчетата са във фурната да се затоплят. Насипвам сладкото в бурканчетата, затварям и готово.

Всичко е изядено, а новото сладко ще се прави идните дни.
Скрит текст:

Днес едно Тирамису, като рецептата е https://www.kulinarno-joana.com/2009/02/tiramisu/  Преди сервиране ще го наръся с какао

Последна редакция: пт, 21 юни 2019, 12:38 от vanian

# 76
  • Варна
  • Мнения: 547
Сладко с цели смокини:
1 кг. добре узрели смокини, 1 кг. захар, 200 мл. вода, 1 равна чаена лъжичка лимонена киселина.
Сложете захарта и водата в съд на котлон да заврят. Бъркайте непрекъснато докатозахарта се стопи добре. Щом сиропа заври, варете 4-5 минути и добавете лимонената киселина. Разбъркайте и след минута пуснете измитите смокини. Обирайте образуващата се пяна постоянно. Варете смокините 30 минути, като внимателно разбърквате. След 30 минути отместете тенджерата от котлона и оставете смокините за 4-5 часа в гъстия сироп.

# 77
  • Мнения: 15
Днес сме Ви подготвили нова вдъхновяваща рецепта, която доказва, че Pina Colada и желираща захар "Захира" са добра комбинация.

# 78
  • Мнения: 71

Торта Три шоколада
Необходими продукти:
200 г какаови бисквити
50 г млени ядки
5 с.л. захар
80 г масло
1 литър течна сметана
500 мл прясно мляко

200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
200 г бял шоколад
3 бр. желатин

Започваме като в подходящ съд смесваме сметаната и млякото. В блендер смилам бисквитите (използвах "Закуска") .
Смесвам ги с млените ядки, като тук се спрях на бадеми, защото такива имаше на "изостаналия" щанд в Кауфланд.  Simple Smile Прехвърлям във формата за торта с махащи се стени, с диаметър 24 см. Прибавям разтопеното масло и разбърквам, като след това разпределям равномерно по дъното на съда, притискайки леко с ръка, за да се оформи блат. Пъхам в хладилника за кратко.
През това време накисвам едно пакетче желатин в малко студена вода, за да набъбне. Този е от "Кауфланд" и по-различен грамаж от други марки например, но вие винаги може да се ориентирате по това, за какво количество течност е пакетчето. Почти винаги е за 500 мл, а точно по толкова разделяме и млечно-сметановата течност на три части. Прехвърлям една част в касерола  прибавям захарта и слагам на котлона да се загрее почти до точка на кипване.
Дърпам от огъня и прибавям начупения черен шоколад и набъбналия желатин и разбърквам докато е разтвори всичко  се получи хубава, хомогенна, шоколадова смес.
Изливам върху извадената от хладилника форма за торта, като съм облепила процепите на дъното с тиксо, за всеки случай. Прибирам в хладилника да стегне.
За втората и третата част от сместа не слагаме захар, тъй като шоколадите са достатъчно сладки. При първия пласт обаче ми отне повече време да разтворя шоколада изцяло, затова за следващите пластове процедирах по друг начин. В купа слагах шоколада и прибавях половината от горещата течност. Разбърквах с телена бъркала, докато стане на крем и продължавайки да бъркам, прибавях и останалата част от сместа. Накрая прибавяме и набъбналия желатин.
Излизвам всяка част последователно, след като предишната е стегнала, като оставям леко да изстине преди това, за да не "размекне" слоят отдолу. Пъхам в хладилника за през нощта.
На сутринта, извадих от формата и украсих с малко поръсено какао и шоколадови звездички.

# 79
  • Мнения: 5 997
Много обичам баница с тиква или т.н.тиквеник. Снимка на моето произведение Grinning:


Ето рецептата:

Необходими продукти
500 г готови кори
1 кг тиква
250 г масло
1 и 1/4 ч.ч. (250 г) захар Захира
1/2 ч.ч. (100 г) орехови ядки
1/2 ч.ч. (100 г) галета
канела
ванилия
1/2 ч.ч. (100 г) пудра захар Захира

Обелената и настъргана на едро ренде тиква се задушава в част от маслото до полуомекване, след което се смесва със счуканите орехови ядки, галетата и канелата. В тавичка, намазана с масло, се нареждат няколко листа от готовите кори, като се поръсват с разтопеното масло. Върху тях се разстила част от тиквата и се поръсва със захар. Отново се слагат листа, плънка и т.н. Завършва се с 2-3 кори, поръсени само с мазнина. Баницата се нарязва на парчета и се пече в средно силна фурна. Поднася се поръсена с пудрата захар и ванилията.

# 80
  • Мнения: 1 194
Малинено желе
Редовно си приготвям малки количества като обера узрели малинки от двора.
Сваряват се 1кг. малини с 200мл. вода на бавен огън. Малините се минават през гевгир и се връщат на котлона като се добавя 1кг. захар (обичам мноооого сладко). Като се появи пяна при варенето се отстранява. Внимава се да не се преварят малините, защото цветът на желето става кафеникав. 2 мин. преди махане от котлона се слага лимонена киселина половин кафеена лъжичка. Разлива се топло в бурканите и се затварят капачките, за да се вакуумира при изстиване. За по-големи количества се застраховам като стерилизирам бурканчетата, колкото да кипнат.

# 81
  • Плевен
  • Мнения: 599
Любимото сладко- около 600 гр ягоди и 600 гр череши, 500 гр захар, няколко стръка прясна мента, 1 опаковка Гелфикс 2в1, сварено по указанията от опаковката

# 82
  • Мнения: 4 558


Сладко от ягоди, диви ягоди и череши. Точни количества и рецепти нямам, правя го на око. Слагам плодовете, колкото имам в тава с незалепващо покритие (моята е керамична), да се запекат на умерена фурна. Лично на мен ми стават убийствено сладки по традиционните рецепти, така че аз добавям на вкус и на око малко кафява захар или еритритол. След като се запекат плодовете със захарта и съвсем малко вода и се посгъсти, ги слагам в малки бурканчета и го заварявам за 20-тина минути.

# 83
  • Мнения: 1

Негърче с череши.
2 яйца
Чаена чаша и половина захар
Чаена чаша кис.мляко с лъжичка сода
2чаени чаши брашно
3 суп.лъжици натурално какао
Пече се на 180 градуса в намазнена тава.
За заливката:
Пакетче масло
6 суп.лъжици вода
3 суп.лъжици натурално какао.Разтапят се на котлон.
Залива се,когато сладкишът е изстинал.
Черешките са импровизация.

Последна редакция: нд, 23 юни 2019, 11:52 от Надежда Божкова 634604

# 84
  • София
  • Мнения: 1 188


Еклери

2 чаши вода се кипват с 1 пакетче масло,   добавя се 2 ч.ч. брашно и се бърка докато стане хомогенна смес.  След като поизстине малко 1 по 1 се прибавят 7-8 яйцаи с непрекъснато бъркане.

За крема:
Аз го правя така. Кипва се 1 л. прясно мляко( без 1 ч.ч.) слага се захар на вкус. Разбивам 4 жълтъка , останалото мляко и 5-6 суп.л.брашно.   При непрекъснато бъркане добавяме в кипналото мляко. Белтъците разбиваме на сняг, Добавяме ги към крема и пълним еклерите. Поръсваме с пудра захар.

# 85
  • Мнения: 3 759
От над 10г си имаме фаворит между кексовете и това е банановия на Селма.Лесен и бърз и невероятно вкусен
със захар Захира става просто неустоим!
   Рецепта:
     1 чаша(250 мл) захар
     3 яйца
     150 г маргарин (или краве масло и олио 50%-50%)
     1 бакпулвер(най-добре д-р Йоткер 10 г)
     1 ванилия
     100 г шоколад(аз предпочитам натурален),предварително разтопен
     4 с.л. прясно мляко
     1 намачкан(настърган на ренде) банан
     200 г брашно

# 86
  • Мнения: 11
сладко от горски ягодки 2019 г. 500 гр. Ягоди 1 кг. Желираща захар, 200мл вода

# 87
  • Мнения: 503
Плодов сладкиш


Продукти:
5 яйца;
1 ч.ч захар ЗАХИРА
1 1/2 ч.ч брашно;
1 бакпулвер;
2-3 с.л какао;
ванилия.

За заливката:
2 кофички гъсто кисело мляко;
пудра захар на вкус
плодовете от един буркан компот от кайсии;
450-500 мл сок от компота;
1 1/2 -2 пакетчета желатин

1ч.ч =200мл


Яйцата се разбиват със захарта до увеличаване на обема им 2-3 пъти/с миксер/. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера, какаото и ванилията.Сместа се изсипва в  по голяма тавичка намазана с олио и посипана с брашно.Пече се 20-30 мин в предварително загрята фурна.

!След изваждане от фурната веднага се надупчва с вилица  навсякъде и се залива с предварително подсладеното на вкус кисело мляко.Отгоре се поръсва с настърган шоколад по желание.Тавата се слага в хладилник за 40 мин .При престоя блата се напоява от киселото мляко , а отгоре се образува слой като от сметана.

През това време се отцеждат плодовете от компота,като сокът се запазва.Изсипва се желатина в него и леко се нагрява в МВ печка до разтапянето му .!Не трябва за завира.

Сладкишът се нарязва на парчета- пастички.

Отцедените кайсии се нареждат върху глазурата от кисело мляко и върху тях  внимателно със супена лъжица се разнася  поизстиналия сок с  желатина.

Оставя се в хладилник за около 1 час да желира.

# 88
# 89
  • Мнения: 287
Пурички със сладко
Продукти:
650 гр. брашно
250 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
250 гр. разтопено масло
125 мл. олио
сладко по избор
шепа орехи
канела
пудра захар
ванилия
Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Добавят се киселото мляко, заедно с разтворената в него сода, разтопеното масло, олиото и сместа се бърка, докато се получи меко маслено тесто. Тестото се оформя на топка, увива се в прозрачно фолио и се слага за около половин час в хладилник. Леко охладеното тесто се разделя на 2-3 части и всяка се разточва върху набрашнен плот на правоъгълник с дебелина около 0,5 см. Листът тесто се нарязва на по-малки квадрати или правоъгълници.  Всеки малък правоъгълник се маже с лъжичка от сладкото и в средата му се слага орехче. Завиват се на пурички, прехвърлят се в покрита с хартия за печене тава и се пекат на 180 градуса до порозовяване.  Още топли пуричките се овалват или поръсват с пудра захар, смесена с ванилия.

Общи условия

Активация на акаунт