250 грама вдъхновение и кошница ЗАХИРА

  • 7 041
  • 139
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 663
Маминото екзотично сладко от киви
Майка ми винаги е вдъхновение за мен, но в кухнята просто няма равна! С удоволствие експериментира и почти винаги онемяваме от невероятния вкус на гозбите й, дори когато са необичайни.

Необходими продукти: киви - 3 кг (да не е много твърдо, нито прекалено меко), бяла захар "Захира" - 1 кг, може и повече, ако искате да е по - сладко, карамфил - 3 зърна, канела (по желание) - 1 пръчка

Приготвяне: Обелете кивито и го нарежете на парчета.
Сложете кивито заедно със захарта и 1 ч.ч. вода в съд на котлона. Бъркайте и добавете канелата и карамфилчетата. Може и да пропуснете канелата и карамфила, ако не ви допадат ароматите. Оставете сладкото да се вари, докато течността почти изцяло заври.
Веднага го разсипете в затоплени бурканчета. Затворете и ги обърнете с капачките надолу, докато напълно изстинат. Може и да стерилизирате за 15 минути. Да ви е сладко!

# 31
  • Мнения: 3 018
Клафути с череши - рецепта и снимки https://www.krasimi.com/2019/06/klafuti-s-chereshi.html

# 32
  • sofia
  • Мнения: 1 940
Сладко от арония

Необходимите продукти са:
3 кг. арония
800 мл. вода
7 ч.ч. захар
2 с.л. пектин
1 бр. лимон и кората му

Начин на приготвяне:

Плода се измива внимателно и се подсушава. Смесваме захарта и водата на котлона и добавяме аронията с настърганата лимонова кора. Варим, докато срадкото стане гъсто. Накрая добавяме пектина и разсипваме сладкото в бурканчета, затваряме с капачки и ги обръщаме на обратно. Добър Апетит!

# 33
  • Мнения: 501


Парфе със сладко от боровинки.
За блата: 2яйца,4с.л. захар, 4с.л. брашно, 2с.л. олио
За парфето: 400гр. заквасена сметана (аз я заместих с 500гр. цедено мляко) пудра захар на вкус, 200мл. сладкарска сметана, 2 пакетчета желатин,2с.л. сладко от боровинки
За заливка: 1бурканче сладко от боровинки и един желатин.

# 34
  • Мнения: 46


Моето сладко от сини сливи.       
   За да добие този чудесен и апетитен цвят, има една хитрост, която прилагам.
   Варя го в пропорции 1 кг.сини сливи, 0,500 кг захар. Слагам мъничко вода, и щом заври, сипвам 1-2 ч.лъж.сода бикарбонат, бъркам. По този начин излиза по-бързо мръсотията, припенваме хубаво, и ето ви разкошен цвят. А ако сложите и няколко стръка индрише, ароматът е божествен.
      Опитайте, да ви е сладко!

# 35
  • Мнения: 35


Обелените и нарязани праскови се покриват със захар и се оставят няколко часа.От сока на плодовете и захарта се образува сироп.Пече се във фурна, без да се добавя вода.Горещи буркани, горещи праскови, капачки, обръщане.После отваряш и се окапваш :о)))))

# 36
  • Мнения: 14 064
Шоколадова торта с желе от череши и малини

Скрит текст:
Рецептата за блатовете е на Ирина Купенска!
Продукти за форма с диаметър 26 см:
180г брашно
250г захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
 щипка сол
2 яйца, стайна температура
140 мл. гъст айран
75 мл. олио
140 мл. горещо кафе еспресо

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айранът се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му след изпичане, така че не се притеснявайте. Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 35-40 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 2 равни части. Поставя с в ринг с откопчаващи се стени. Маже се с крем между блатовете и отгоре. Като стегне се покрива с желето и се оставя в хладилника за поне два часа.
Крем:
1 л. прясно мляко
70 гр. натурално царевично нишесте
3 яйца
8 с.л. захар Захира

Млякото се слага да заври, заедно със захарта, като се отделят 200 мл. от него. Яйцата се разбиват добре с нишестето и отделеното мляко. Тази смес се прибавя към врящото мляко и се бърка, докато се сгъсти.

Желиран слой:
200 гр. череши
200 гр. малини
5-6 с.л. захар Захира
350 мл. вода
Пакетче желатин

Желатинът се разтваря в 30 мл. вода да набъбне. Черешите и малините се слагат на котлона със захарта и водата. Варят се пет минути и се махат от котлона. Като поизстине леко, се добавя желатина. Разбърква се добре. Излива се върху тортата.


Последна редакция: вт, 18 юни 2019, 14:50 от Dara888

# 37
  • Мнения: 32
Домашен боров мед!
Необходими продукти:

100 броя борови пъпки (с размер 1 - 2 см) или 50 зелени шишарки (с размер 2 - 3 см)

1 килограм захар

1 чаена лъжица лимонена киселина

2 литра вода

Начин на приготвяне:

Първото, което трябва да направите, е да отидете в гората и да си набавите борови пъпки или зелени шишарки. Когато се приберете вкъщи, залейте ги с 2 литра вода и варете, докато не се изпари половината от нея. След това намачкайте пъпките, а ако използвате шишарки, това не се налага. Отцедете отварата, прибавете захарта и сложете сместа на котлона да се вари, докато се сгъсти. Гъстотата може да проверявате като капнете няколко капки от сиропа в чиния и ако той не се разтече, значи е готов. Цветът става тъмнокафяв (това да не ви плаши). Непосредствено преди да изключите котлона, сложете лимоновата киселина и разбъркайте. Остава само да затворите в бурканчета.

Такъв "мед" може да си направите от борови, елови пъпки, от пъпки от смърч или от млади зелени клонки.

Да ви е сладко и бъдете здрави!

# 38
  • Мнения: 32

Боров мед.

# 39
  • Сливен
  • Мнения: 4 216
Руло със мармалад/сладко
Продукти за блата:
6 яйца.1 1/2 чаена чаша захар,1 1/2 чаена чаша брашно,1 бакпулвер,1 ванилия. Белтъците и жълтъците се разбиват отделно,като към белтъците се слага 1 чаена чаша захар,а към жълтъците-оставащата 1/2 чаена чаша.След като сме ги разбили добре,прибавяме жълтъците към белтъците,разбъркваме и добавяме постепенно брашното.Разбъркваме с дървена лъжица,добавяме бакпулвера и ванилията.Готовата  смес изсипваме в продълговата тава.Поставяме в предварително загрята фурна на 150градуса-първо печем около 15-20 минути от долу,след това настройваме бутона  да пече едновременно отдолу и отгоре.След като е готов,го изваждаме изчакваме да поистине малко.Блата се сиропира,намазва се отвътре с мармалад.Завиваме на руло и намазваме с разтопен шоколад.Отгоре поръсваме със пудра захар.


# 40
  • София
  • Мнения: 572
    Keксчета с ягоди
    120 г. масло
    150 грама захар
    3 яйца
    1/2 ч. л-чка течна ванилия
    260 г. брашно
    1 / 2 ч.л. бакпулвер
    1 / 2 ч. л.сода за хляб
    1 / 4 ч. л. сол
    1 ч.л. канела
    120 мл заквасена сметана или кисело мляко
    55 г. орехи, едро нарязани
    1 1 / 2 ч. нарязани пресни ягоди.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса .Разбиваме маслото, докато омекне . Добавете захар и да продължи да бие, докато сместта стане пухкава. Добавят се яйцата, ванилия. В отделна купа, разбъркваме заедно брашното, бакпулвера, содата, солта и канела . С миксер на ниски обороти, добавете брашното сместа и заквасена сметана. Накрая се добавят нарязаните на ситно орехи и ягоди .Изсипваме в тава или формички.Печеме до готовност.

# 41
  • Мнения: 2 942
   Моето сладко от дуди / черници/ - на килограм плод слагам около 600 гр захар, защото плодовете са доста сладки. След 3-4 часа варя на котлона и обирам пяната - така на няколко пъти. Когато достигне желаната гъстота слагам 1 чаена лъжичка лимонтозу и наливам горещ в бурканчета и обръщам върху капачката.

# 42
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 174
Любимата френска селска торта
Блатове Медовик от руския магазин
Кремът е заквасена сметана, разбита със захар. Между блатовете слагам домашно сладко от вишни, също правено със захар  Захира, а отгоре настъргани орехи

# 43
  • Мнения: 666
Сладко от кайсии и бадеми
Продукти за около 250 мл буркан:

•  800 г меки кайсии • 600 г захар • 1/2 с.л. вода •  2 с.л. лимонов сок • 1/2 ч.л. канела • 150 г бадеми
Сварете бадемите за 5 минути, изцедете ги.Почистете кай­сиите и отстранете костилката. Сложете ги в тенджера, прибавете захарта и ги оставете за 3-4 часа, докато се разтопи захарта.
Прибавете водата и лимоновия сок, канелата и варете на умерена температура 3а 10 ми­нути. Пасирайте сладкото и оставате за 20 минути. Отново го кипнете, прибавете баде­мите и бъркайте за още 15 минути.

# 44

Общи условия

Активация на акаунт